Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Används sekundärförbränning i rörspisar/kakelugnar?  (läst 303 gånger)

DennisCA

 • Inlägg: 1800
  • Finland
Ja en fråga jag funderat på länge, i vår moderna kakelugn av märket Uunisepät så finns det en massa hål som ligger bakom luckan men framför själva elden och rosten och det finns en öppen kammare ovanför elden innan den går vidare till kanalerna. De här hålen går ner dit askan deponeras och luft till elden tas. Vad som händer är att friskluft sugs in via dessa hål också, men det passerar framför elden och upp till röken ovanför elden, så rökgaserna när det blivit tillräckligt varmt i spisen, kan förbrännas igen.

Tycker detta är genialiskt och enkelt, då det man läst om sekundärförbränning låtit som det varit något reservat för moderna kaminer med fläktar och avancerade kontrollsystem... Men med tanke på hur enkelt det är och helt passivt dessutom, så undrar jag om det är något gammaldags rörspisar och kakelugnar använder sig av? Detta kanske är en gamlare och mera utbredd teknik än jag tror?

Om inte så verkar det ju som att man med små förändringar, kan mura en rörspis eller kakelugn med små designförändringar så att den också får sekundärförbränning och blir ännu effektivare, behöver bara få lite extra friskluft ovanför elden, så borde man få sekundärförbränning. En riktig boost på gammaldags teknik alltså.

Eller sparkar jag in öppna dörrar här?

torbjorn

 • Inlägg: 11947
  • Medelpad
SV: Används sekundärförbränning i rörspisar/kakelugnar?
« Svar #1 skrivet: 14 jan-21 kl 10:50 »
Åtminstone i Sverige förekommer inte sekundärluft i "gammaldags" kakelugnar. Vet ej hur det ser ut i Finland.
Vedspisar av lite mer avancerade modeller började förses med sekundärluftintag i slutet av 1930-talet, ofta ganska osynligt för den som bara studerar spisen som hastigast, t ex kan det förekomma att spalten bakom brännplåten mellan eldstad och ugn används för att leda fram sekundärluft.
Kaminer och braskaminer började förses med sekundärluftanordningar under 1980-talet, och från mitten av 1990-talet då det började komma utsläppskrav, finns det på praktiskt taget alla.
Det kan nämnas att svenska försvarets gamla tältkamin, tältspis m/63, har sekundärluftinsläpp. Dessutom har den förvärmning av sekundärluften.

Abysseri

 • Inlägg: 40
  • Södermanland
SV: Används sekundärförbränning i rörspisar/kakelugnar?
« Svar #2 skrivet: 14 jan-21 kl 12:33 »
Tycker detta är ett mycket intressant ämne!
I vår planerar vi att mura upp en ny murstock i äldre hus och som fysiknörd är jag nyfiken på hur man kan skapa en rörspis/massugn med riktigt bra effektivitet. I extrema fall finns det sensorer i murstocken som kan mäta temperatur och gashalter men så klart allra helst ska systemet vara någorlunda automatisk och traditionell.

Har ingen kunskap om rörspisar sedan tidigare så inget att tillägga när det gäller dina frågor mer än att intresset finns! Planerar att rita upp murstocken i 3D kommande tiden och tänker dela med mig av detta.


DennisCA

 • Inlägg: 1800
  • Finland
SV: Används sekundärförbränning i rörspisar/kakelugnar?
« Svar #3 skrivet: 14 jan-21 kl 14:04 »
Detta var en intressant PDF
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:3724/FULLTEXT01.pdf

Det låter som det jag talar om kunde beskrivas nästan som fläktstyrd överförbränning som nämns i dokumentet som en effektiv metod. Skillnaden är då att här används ingen aktiv fläkt utan det baseras på självdrag. Man undrar om det skulle göra stor skillnad med en fläkt eller ej. Då skulle man dock förlora fördelen att vara oberoende av el, om det inte går att använda en stirlingfläkt.

 
Citera
2.1.2 Fläktstyrd överförbränning
Fläktstyrd överförbränning är en metod där sekundärluft
förs in i överdelen av eldstaden i en så kallad
”konisk gasförbränningskammare” för att tillsätta syre till
lågornas toppar. Detta medför att temperaturen där
stiger till över 1000º
C. Ovanför gasförbränningskammaren
sitter ett antal vertikala rökgaskanaler som är omgivna av
värmelagrande material. [se Bild 2]
Här sker överföringen av värme till lagringsmaterialet och
rökgaserna kyls ner till en önskvärd temperatur på 200º
C [2].
Denna metod är mycket effektiv och har till och med lyckats
uppnå en högre verkningsgrad än pannor med omvänd
förbränning [1].

 

DennisCA

 • Inlägg: 1800
  • Finland

DennisCA

 • Inlägg: 1800
  • Finland
SV: Används sekundärförbränning i rörspisar/kakelugnar?
« Svar #5 skrivet: Idag kl. 10:16 »
En engelsk källa som handlar om "masonry heaters" och han verkar vara införstådd i det jag säger om sekundär förbränning:

https://www.pyromasse.ca/en/origin.htmlPåminner starkt om designen i min kakelugn, fast tilluften tas in på litet annorlunda vis och det finns ingen förträngning alls, vet inte om det gör skillnad eller ej, det låter som det kunde vara en fiffig design aspekt, frågan är om man märker nån större skillnad.

DennisCA

 • Inlägg: 1800
  • Finland
SV: Används sekundärförbränning i rörspisar/kakelugnar?
« Svar #6 skrivet: Idag kl. 11:39 »
Tar en blick på vår egen kakelugn, från Uunisepät i Finland.Här kan man se hålet där extra tilluft tas in, det är ett avlångt hål, inte flera som jag först påstod (ett tag sen jag kollade på ugnen i detalj)
Eldlådan


Tittar uppåt litet, ännu ett fel påstående från min sida, en förträngning finns nog där, fast inte liak aggressiv som i bilderna jag visade i förra inlägget.


Den här ugnen är inte gjort av tegel men nån sorts industri biprodukt som lär ha väldigt bra värmelagringsförmåga och tålighet. Man ser lite svart men ugnen har eldast i 7 år och aldrig rengjorts på insidan. Sotaren tog hand om skorstenen och murstocken i 2017 (och tyckte knappast det fanns nåt värt att ta) men insidan blir inte värre än såhär.

Jag tände nyss en eld, jag tror vi tänder för små eldar dock, därför tror jag vi har det svarta. Och sambon eldar ibland papperskartoner där.

Nå såhär ser elden ut:


Och på utsidan ser man ingen rök, bara då man startar elda så ser man rök. Svårt att säga från fotot också förstås men även i verkligheten såg jag ingenting.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser