Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lämplig ras?  (läst 754 gånger)

Lönn

 • Inlägg: 2
  • Bohuslän
Lämplig ras?
« skrivet: 04 mar-20 kl 14:08 »
Hej på er!
Tänkte höra om ni kan ge lite input till mina funderingar.

Jag har tillgång till ca 10 hektar åker och betesmark. Har även en mindre fungerande ligghall. Håller i dagsläget några enstaka djur, Highlandkorsningar, mest för husbehov. Men då marken skulle räcka till mer och lite mer mark kan nog gå att få fram också så funderar jag på att kanske öka djurantalet.

Så min fundering är nu vilken ras som skulle vara lämplig. Det kan antingen vara intressant med en ras som ger vettiga djur för köttproduktion-slakt eller raser det finns en intressant marknad för livdjur. Då jag har ganska leriga marker är mindre lite lättare djur att föredra för att minska bekymret med söndertrampade marker under blöta perioder.  Tanken är att de ska kunna gå ute, med tillgång till ligghallen en större del av året. 

 Så jag är tacksam om idéer om lämpliga raser som alltså lämpar sig till lite självhushåll men som även har en bra potential att dra in lite pengar till den lilla gården!

Med vänliga hälsningar!

skogaliten

 • Inlägg: 1081
  • -
SV: Lämplig ras?
« Svar #1 skrivet: 04 mar-20 kl 18:00 »
Lantraser har ju den fördelen att de är något mindre och lättare, samt mer lättfödda.
Alltså Fjällko, Rödkulla, Bohuskulla (hornlösa), och så de rester av hornbärande lantraskor som finns, t.ex. Ringamålako, Väneko.

Har man tillräckligt många, renrasiga djur, kan man få bidrag för hållandet av utrotningshotad lantras. Vill minnas att man behöver ha minst 4 st över sex månader.

Det negativa med de utrotningshotade, är att det inte är så lätt att få till de slaktvikter som de stora slakterierna vill ha för att ge bäst betalt.

Men då får man fundera på att sälja köttlådor istället, t.ex. via REKO-ringar, eller gårdsbutiker. Detta kan ju hur som helst vara ett lönsamt val om man har en liten besättning och därför inte är så attraktiv för de stora slakterierna.

Det finns också en marknad för livdjur bland "de utrotningshotade", många av raserna fungerar som kombinationsraser kött/mjölk, och är populära bland dem som vill självhushålla.

Tjalve

 • Inlägg: 3201
  • Blekinge
SV: Lämplig ras?
« Svar #2 skrivet: 04 mar-20 kl 19:56 »
Hereford eller möjligen Angus. Finns ingen anledning till välja något annat för den mindre gården och du fortfarande vill kunna dra in lite pengar.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Jakobn

 • Inlägg: 596
  • Skåne
SV: Lämplig ras?
« Svar #3 skrivet: 05 mar-20 kl 07:26 »
Får hålla med föregående talare, jag hade själv några lantraskor men har numera bara en kvar övriga är Hereford. Har ungefär samma areal som TS och utökar besättningen när jag får en bra kalv eller pengar finns att köpa dräktig kviga. För mig är hereford en perfekt ras eftersom det finns en efterfrågan både hos slakterier och på öppna marknaden. De är lagom stora, ställer inga stora krav på bete och foder. Djur på tillväxt växer bra på enbart grovfoder av bra kvalite. Om de får kalva sent kan man skörda en gång sent och slipper därmed stressen att få in en fin förstaskörd, förutsatt att man inte har djur på tillväxt. Har man själhushållningstankar kan de mjölkas in lika väl som andra raser.

Den viktigaste anledningen till att jag valde hereford istället för att utöka lantras är  lugnet, jag hanterar dem för det meste själv och har dessutom familj med barn och hereforden är betydligt enklare att hantera och lugnare kring barn och nya situationer. Sedan finns det såklart idioter bland hereford också, men lägger man pengar på sina första djur är det god chans att få rätt djur.

Angus är säkert också bra men de har jag ingen erfarenhet av. Vill man ha lantras ska det finnas ett brinnande intresse för bevarandet, för det tar mycket extra tid och stöden ersätter inte det ekonomiska svinnet jämfört med en konventionell. Jag har andra lantrasdjur i genbank och tycker de tar tillräcklig tid, när det kommer till korna ska det bara fungera med så lite arbete som möjligt.
Du får ta mina åsikter för vad de är, tror jag är inne på 4 året med korna. Men vi har ungefär samma förutsättningar vad gäller mark och ekonomi såvida du inte bor på högt avkastande jordar.

skräptanten

 • Inlägg: 3772
 • Liten gård, möe arbete
  • Småland
SV: Lämplig ras?
« Svar #4 skrivet: 05 mar-20 kl 14:15 »
Är du intresserad av lantraser och genbanksarbete är lantraserna relativt små och lätta, och trampar inte sönder din mark. Själv har jag vänekor. Tycker inte det är besvär med deras temperament, de är lätthanterliga och läraktiga. Jag har iofs valt att avla på lugna tjurar, för säkerhets skull. (Det tycker jag att en bör ha med i avelsurvalet oavsett ras.)
De ger tillräckligt med mjölk för hushållet, om en så vill. Inga köttras-slaktkroppar förstås, men vet minst en som har allmogekor här i närheten och säljer köttlådor med gott resultat. Har en enbart 10 ha är det att betrakta som ett litet lantbruk oavsett om en har köttras, mjölkras eller lantras - värt att tänka på!

Hereford har jag också personlig erfarenhet av, och jag gillar dem, bara att stämma in i kören!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

 

Lönn

 • Inlägg: 2
  • Bohuslän
SV: Lämplig ras?
« Svar #5 skrivet: 09 mar-20 kl 09:30 »
Hej!
Tack för kloka svar. Jag har funderat lite på hereford också genom åren så intressant att ni rekommenderar rasen.

Vad kostar hereford-livdjur ungefär?

Jag gillar att räkna lite och det vore kul att göra en lite jämförande kalkyl mellan hereford och Highland cattle. Tänker att livdjurspris/värde och foder förbrukning i relation till tillväxten skulle räcka som parametrar för en enkel jämförelse.

En annan tanke som kanske är att häda i just koforumet är ju om andra djurslag kan vara ett alternativ?
En förutsättning får då vara att de i stort funkar att hålla i en anläggning som är anpassad till nöt. Tänker på hagar och ligghall, foderbord. Det är också starkt önskvärt att det är djur som till allra största del lever på hö. ( Moderator får väl ha synpunkter på om den här delfrågan är oftopic! )

Jag funderar vidare och återkommer säkerligen med fler funderingar. Tack!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser