Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ost jäst?  (läst 162 gånger)

John Cronqvist

  • Inlägg: 1
Ost jäst?
« skrivet: 18 jan-20 kl 10:38 »
Hej!
För ca 2 veckor sedan gjorde jag egen hårdost. För 1 vecka sedan hade de torkat och jag vaxade då dem. Jag lagrar dem i en vinkyl där temperaturen ligger på ca 14 grader. Igår råkade jag dra ur sladden  till vinkylen och idag hade ostarna expanderat så att vaxningen spruckit. Vad beror detta på? Tålde de inte värmehöjningen som blev pga att jag råkade dra ur sladden? Eller har de jäst?

 

torbjorn

  • Inlägg: 11345
    • Medelpad
SV: Ost jäst?
« Svar #1 skrivet: 18 jan-20 kl 10:51 »
Det pågår ju alltid diverse biologiska processer i en ost, en del av dem orsakar gasutveckling. Så man kan inte uttryckligen säga att de har jäst, dvs att det är jästsvampar som är skyldiga, för att de har svällt och spruckit.
Om ostarna har jäst så känner man ju det tydligt på lukten.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser