Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tankar om ett familjekollektiv  (läst 720 gånger)

KanonKillen

  • Inlägg: 1
    • Södermanland
Tankar om ett familjekollektiv
« skrivet: 03 maj-19 kl 18:47 »
KOLLEKTIV

Jag går i funderingarna kring ett kollektiv.

Eventuellt kommer jag att starta en hemsida eller blogg om detta.

GRUNDTANKEN
Tanken med kollektivet är att en samling människor lever tillsammans för att inom kollektivet lösa ett antal problem med livet för människor ute i samhället.

Kollektivet avser dock inte att vända sig från eller emot samhället i övrigt.

Tanken är att kollektivet ska bosätta sig i ett antal hus på en gård på landsbygden, inte allt för långt avsides från annan bebyggelse och ett mer tätbebyggt samhälle.
Husen kan vara helt fristående eller sitta ihop.

FILOSOFI
Kollektivet ska utöver vad som här beskrivs, baseras på en filosofi om öppenhet och respekt för människan, djur och natur samt kunskap i detta och även teknik och sociologi.
Kollektivet ska inte baseras på någon andlig eller politisk filosofi.

Kollektivet ska uppmuntra till kärnfamiljelivet, d.v.s. att mamma, pappa och barn lever ihop, för att skapa de allra bästa förutsättningarna för barn till en fin barndom och god uppväxt.

När kärnfamiljskonstellationen i enskilda fall trots allt inte fungerar, för att vuxna p.g.a. att föräldrar separerar eller p.g.a. sexuell läggning inte vill leva ihop med barnets bilogiska förälder, ska kollektivet ge barnen möjlighet att änd få en uppväxt med båda sina biologiska föräldar nära och närvarande.
Endast när den ena förälder kan anses olämplig i sin föräldraroll ska detta frångås och då får barnet istället vuxna förebilder av det i föräldrar saknade könet genom kollektivet.

RELATIONER
Kollektivet ska innebära att familjer lever enskilt som familjer, men samtidigt också nära och i nära relationer med varandra jämfört med hur det ser ut i samhället i stort.
Därigenom ska samarbete och stöttning i allt vad livet innebär, finnas inom kollektivet över kärnfamiljsgränserna och mer långtgående än vad som annars är vanligt.
Detta kan exempelvis innebära att en grupp kvinnor och män under perioder är hemma och hjälps åt med hem och barn. Ungefär som hemmafruar, fast inte låst till ett kön och ej heller med ett ansvar avgränsat till enbart den egna familjen. I detta kan även trädgårdskötsel ingå.

Kollektivet ska uppmuntra till både multipla kärleks- och sexrelationer, som sådana relationer över familjegränserna. Dock utan något som helst tvång.
Detta kan med rätt medlemssammansättning motverka separationer av vissa skäl kopplat till de delarna av livet.

KOLLEKTIVA BEHOV OCH LÖSNINGAR
Kollektivet ska uppmuntra till och till viss del genom kollektiva lösningar vara självförsörjande vad det gäller vissa livsmedel, underhåll av fastigheterna, barnomsorg, social och ekonomisk stöttning, transport- och inköpsbehov mm.
Dock inga regler om att man som kollektivmedlem inte får lämna barnen på förskola e.t.c.

SJÄLVFÖRSÖRJNING
Hur stor grad av självförsörjning kollektivet ska ha hänger på vilja och förmåga hos kollektivets medlemmar.
Lantbruk med både odling och kreatur ska vara ett alternativ, men inget måste enligt kollektivets grundfilosofi.

Kollektivet ska inte ha veganism som syfte, således ska det djur kan ge vara en del av kollektivets möjliga försörjning, men enskilda medlemmar ska förstås ha möjlighet att leva veganskt.

En viss nivå av egen odling av grödor, grönsaker, frukt, bär och örter för hushållsbehov ska dock kollektivet ägna sig åt.

Kollektivet ska dock vara förberedda på att utöka självförsörjningen om läget i landet så kräver (kris).

PREPPING
Kollektivet ska ägna sig åt sk "prepping", d.v.s. förberedelese för svårare tider eller kris, där en situation kan uppstå där vatten, livsmedel, värme och elektricitet inte tillförs utifrån.
Detta genom lagring av livsmedel, vatten, bränsle och andra nödvändigheter, såväl som möjlighet till egen produktion av el- och värmeenergi, på flera olika sätt, både med förnyelsebara bränslen/energikällor som med eldningsbara, såsom kol, diesel, fotogen, ved e.t.c.
Andra saker som ska lagras är olika redskap, exempelvis för fiske, jakt, småskaligt jordbruk mm.
Odling av egna grödor, bär och örter har både den dagliga försörjningen såväl som prepping som syfte.

KOLLEKTIVETS MEDLEMMAR
Kollektivets medlemmar ska ha en god och blandad sammansättning mellan män och kvinnor, olika yrken och kompetenser mm.

EKONOMI OCH FÖRVALTNING
Kollektivets medlemsfamiljer kan ha en privat ekonomi, men kollektivet samäger och samförvaltar och i övrigt finansierar och gör saker tillsammans i långt högre grad än vad som är vanligt i samhället i övrigt.

Byggnader, tomtmark, odlingsland, redskap, maskiner, fordon, förråd mm ska vara samägt och finanseras tillsammans.

TRANSPORTER OCH FORDON
Transporter ska i så hög grad som möjligt ske kollektivt, med en liten ändamålsenlig fordonspark lämplig för både person- och varutransport.
Utöver detta ska fortskaffningsmedel som cyklar och sparkar finnas för alla.

FÖRSÖRJNING
Kollektivet ska uppmuntra och stödja eget företagande och annan verksamhet som bidrar till kollektivets försörjning.
Detta ska dock inte motsäga att medlemmar kan ha ett vanligt förvärvsarbete utanför hemmet.

Vad säger du...

låter det vettigt?

skulle detta locka dig?

frågor?

vidare tankar?

Visionaryrealist

  • Inlägg: 553
SV: Tankar om ett familjekollektiv
« Svar #1 skrivet: 03 maj-19 kl 20:46 »
För många ska... annars en hel del bra tankar.

sayerbýr

  • Inlägg: 610
  • sayerbýr - woodcutter settlement
    • -
    • Sayerbýr - Woodcutter farm
SV: Tankar om ett familjekollektiv
« Svar #2 skrivet: 03 maj-19 kl 23:40 »
Intressanta tankar.
Detta sätter dock folk i ett fack. De måste ta ställning till vad som är rätt och fel. Vilket skapar många trösklar.
Och det kan bli lika intressant som andra trådar här där någon vill gå ihop och låna ett par miljoner för att köpa en gård för att leva självförsörjande - i skuld? Med okända? Jo ja tackar.

Skulle nog börja i den ändan att leva utan allt som vi ser som vardagligt.
Testa hur det är att ha tillgång till ett minimum. Därefter, utifrån behov, köpa, skapa, lagra, odla sådan som behövs. Oavsett vad det är.
Men framför allt. Hur känns det? Hur reagerar du?

Min årsbudget (taxering) är ca 100.000:- i inkomst. Då sparar jag undan x tusen var månad beroende på månadsresultat.
Har själv gjort mig av med allt som inte ryms på 15kvm. Men har kvar mobiltinternet, surfplatta och lite annat ”high-tec” för att jobba med.
Samtidigt som jag ändrar inriktning och minimerar allt som går. Det har tagit mig 4 år att komma dit jag är idag. Denna månads kostnad var på 567:- + lite mat för 2 månader 1000:- isch.

Strategi, vilja och förutsättningar. Det är några grundstolpar.

En sådan omställning tar på energin. Alla klarar inte av det. En sådan lista du har kan jag säkert skaka fram ett 20-tal från internet som har samma innebörd i olika formuleringar. Var inte för ambitiös. Köp ett litet hus, bjud in några nära och bo med dem, utöka allt eftersom.

Folk går inte alltid samman i en större klump inför ett fint manifest.
En eller en liten grupp behöver gå före. Börja leva ut efter en filosofi. Funkar det och andra ser det kommer det att växa. Innan dess. Only dreams...
http://sayerbyr.wordpress.com - En mark med knappt körbar tillfart, en stuga utan el och vatten på traditionellt sätt. 1.5 mil in i skogen från närmaste tätort, 2km till närmaste hus och 900 meter från något som kan kallas väg. Novis på många sätt med ett öppet sinne för nya lärdommar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser