Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Jämtland Kroksgård tillsalu på Rödön  (läst 2265 gånger)

sagoskog

 • Inlägg: 19
 • Hemma är där hjärtat bor
  • Jämtland
Jämtland Kroksgård tillsalu på Rödön
« skrivet: 27 aug-17 kl 10:27 »
Nu säljs Kroksgård på Rödön, ett av Rödöns äldst bevarade bostadshus där köparen måste vilja bevara det gamla restaurerade huset från 1738.

Gården ligger ute på hemnet, dock dyr men det är intressant hur huset bevarats:
https://www.hemnet.se/bostad/villa-8rum-rodon-krokoms-kommun-kroksgard-191-11930175

http://op.se/jamtland/krokom/nu-saljs-kroksgard-pa-rodon-det-ar-med-sorg-i-hjartat-vi-maste-gora-oss-av-med-garden?referrer=app
« Senast ändrad: 27 aug-17 kl 11:41 av sagoskog »

Kontorsråttan

 • Inlägg: 961
 • Frågar för att förstå. Hobby Dyslektiker.
  • Dalsland
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #1 skrivet: 27 aug-17 kl 10:57 »
Inte snällt att länka till en betalvägg...
"Vi är alla våra egna djävlar, och vi gör världen till vårt helvete."
"“Don’t confuse my personality with my attitude. My personality is who I am. My attitude depends on who you are.” ― Frank Ocean
"I reject your reality and replace it with my own"

sagoskog

 • Inlägg: 19
 • Hemma är där hjärtat bor
  • Jämtland
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #2 skrivet: 27 aug-17 kl 11:29 »
Inte snällt att länka till en betalvägg...

Oj, förlåt, visste inte att det var en betalvägg. Jag blev tipsad om gården av en vän och kunde läsa artikeln. Trodde det var samma...

sagoskog

 • Inlägg: 19
 • Hemma är där hjärtat bor
  • Jämtland
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #3 skrivet: 27 aug-17 kl 11:40 »
Såhär står det iaf i tidningen:

"Svante Bergström är uppväxt i ett av Rödöns äldst bevarade bostadshus, nu är gården till salu. Dock inte till vem som helst, köparen måste vilja bevara det gamla restaurerade huset. "Vi säljer inte till någon som vill vitmåla hela huset och sätta in en jacuzzi”, berättar han.

Den äldsta skriften som hittats från Krokgård är ett skuldbrev från 1410. Sedan brann hela gården ner dagen innan julafton,1737. Året efter,1738 byggdes allt upp igen och har sedan dess varit en ganska välmående gård.

– Min mor, Mary Bergström, skrev en bok om Jämtland där mycket av innehållet är om Krokgårds historia. Där går det att läsa om det mesta. Hon var helt fantastisk på att leta reda på fakta och dra i trådar, berättar Svante Bergström.

1957 köpte föräldrarna Mary och Ingmar Bergström gården.

– Det var en vän till familjen, konstnären Erik Hemmingsson som bodde på andra sidan älven som tipsade om gården. Han skickade ett målat vykort av huset och berättade att nu var huset till salu. Han hjälpte även till med att återställa och restaurera gården senare.

Svantes föräldrar var passionerade för historia och kultur och började genast en enorm resa med att försöka återställa gården till något som liknade ursprungsskick.

– Min barndom bestod av att åka ut på bondauktioner om helgerna och köpa gamla fina föremål. Ett gammalt skåp kunde vara mindre värt än ett soffbord i jakaranda. Under tiden har stället återställts till ett originalskick, så gott det har gått. Men sedan har vi även bott här, stället har använts, det har inte varit något museum där du inte får röra saker.

Idag är Krokgård ute på försäljning igen.
– Det är med sorg i hjärtat vi säljer det. När vi fyra syskon och våra föräldrar växte upp lade vi ner otroligt mycket jobb på att återställa gården. Det gör att vi helst hade velat ha kvar den, men i och med att vi allihop bor i stockholmsområdet känner vi att vi inte kan ge stället den tid och kärlek det behöver. Det känns jättesorgligt.

På gården finns mangårdshus, två gårdshus som sitter ihop, två bastur, ett härbre, sommarladugård och 9 562 kvadratmeter tomt. Gården gömmer gamla bruksföremål som skildrar en lång period av Jämtlands historia. Familjen har dock tillfört ett minikök, en mulltoa och den ena rökbastun är omgjord till badbastu med dusch för att underlätta boendet på gården.

– Vår familj har verkligen lagt ner sin själ i huset. Det gör att vi inte säljer det till vem som helst. Vi säljer inte till någon som vill bygga in en jacuzzi, utan vi vill försöka se om vi kan hitta någon som tycker att det är intressant och viktigt att bevara det gamla. Det är i alla fall vad vi hoppas på, sedan får vi väl se om vi lyckas.

Till för något år sedan bodde Mary och Ingmar i Östersund, vilket gjorde det lätt för dem att ta hand om gården. Men då de gick bort för något år sedan har Svante och hans syskon insett att tiden inte räcker till.

– Vi känner att stället behöver tid och kärlek. Själva har vi barnbarn runt om i landet och då blir det inte mycket tid över för att åka upp till Jämtland. Det är väldigt sorgligt, men vi hoppas att någon hittar hit och kan ge stället lika mycket kärlek som vår familj gjort genom åren, avslutar Svante."


sagoskog

 • Inlägg: 19
 • Hemma är där hjärtat bor
  • Jämtland

renee d

 • Inlägg: 411
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #6 skrivet: 27 aug-17 kl 14:32 »
I apologize.My  Swedish is hopeless :-X

olivia.k

 • Inlägg: 1461
  • Jämtland
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #7 skrivet: 28 aug-17 kl 20:31 »
Synd det inte finns nån ladugård och ingen mark. Vad ska man göra där, bara gå runt i det gamla huset? Mest imponerande är ju möblerna, ett av skåpen är med i en bok jag har om rokokomålaren Berglin så bara det skåpet lär ju kosta hundra tusen men möblerna ingår inte i köpet.

Egentligen är det ganska dyrt om de bara vill att någon skall köpa det för att förvalta det och använda det som sommarstuga. Men för någon som bara vill köpa det som ett "skal" eller "renoveringsobjekt" och sen dra in vatten, och badkar och bergvärme är det ju också dyrt. Själva taxeringsvärdet på huset är bara 300 tusen men det får man själv räkna ut för de har inte skrivit ut det utan skrivit hela fastighetens värde på 738 tusen. Här i Jämtland brukar gårdar och hus i bästa fall gå för dubbla taxeringsvärdet så 1,5 miljon för huset vore rimligt och inte 2,7 miljoner.
Det har ju legat ute på hemnet i flera månader också.

Visionaryrealist

 • Inlägg: 553
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #8 skrivet: 30 aug-17 kl 23:04 »
Visst är det charmigt men priset är mest baserat på just det och lite som speglar nått egentligt värde annat än det. Finns ju massor med hus överallt i detta land som har liknande och mycket bättre betingelser för att bosätta sig i.

Men för den som har en massa Cash och vill hitta en charmig idyll så visst. Det finns ju en viss poäng i folk med pengar som köper gamla grejer och spar. Dom lyckas bevara en del kultur. Sen är det ju tråkigt att altid bli överbjuden av handlare på gårdsauktioner och så.

Hoppas nån bra köper det och att priset går ner lite.

Postat med Alternativ.nu´s app


Petter B

 • Administratör
 • Inlägg: 3635
  • Västergötland
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #9 skrivet: 14 maj-19 kl 12:13 »
Såg detta inlägg av en slump nu, skoj att det hamnat här. Har tillbringat mycket av min barndom på Kroksgård och har många fina minnen. Stället är fortfarande till salu.
Farmor och farfar lusläste Åter och hade nog blivit glada om någon från alternativ.nu tog sig an gården  :)

JohannaMaria

 • Inlägg: 310
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #10 skrivet: 15 maj-19 kl 20:52 »
Ojojoj så fint! Av ren nyfikenhet Petter hur var det att bo där? Jag skulle vara rädd att ta in barn där bland alla fina gamla saker!

 

Petter B

 • Administratör
 • Inlägg: 3635
  • Västergötland
SV: Kroksgård tillsalu på Rödön
« Svar #11 skrivet: 19 maj-19 kl 11:37 »
Jo det skulle nog jag också varit, men farmor o farfar sade aldrig något om det. Det var bruksföremål helt enkelt och allt användes i vardagen. Vi barnbarn busade på och stojade utan vetskap om att det var antikviteter, men jag tänkte ibland på att det kunde sitta en liten etikett med diarienummer på skeden eller undersidan av skålen man åt ur.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

336 gäster, 13 användare (2 dolda)
alternaiv, Calle10, Radar, gooman, Tångräkan, CaBa, Anna Witt, tranberga, Inger Nordblad, LimJans, Ek

* Forum

* Om tidningen Åter- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser