Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Etylacetat  (läst 1052 gånger)

Be

  • Inlägg: 254
    • Finland
Etylacetat
« skrivet: 27 sep-18 kl 12:37 »
Gjorde en liten sats cider som jag lät vildjäsa. Redan efter en natt avgav brygden en distinkt doft av aceton. Tänkte att jag får göra vinäger i stället och lät jäsningen fortsätta. Nu har det gått några veckor och jag tappade ur vätskan. Doften av aceton finns kvar, även om den första smaken är helt ok (men sedan märks där också något acetonigt). Har googlat mig fram till att det antagligen handlar om etylacetat, och att detta bildas av ättiksyra. Betyder det att jag inte ens kan göra vinäger av detta?!
Ingen människa är illegal

Be

  • Inlägg: 254
    • Finland
SV: Etylacetat
« Svar #1 skrivet: 27 sep-18 kl 13:19 »
Hittade redan svaret, men ifall någon annan har samma fråga:

Citera
If there is a strong smell of nail polish remover this is ethyl acetate and could mean the vinegar has gone bad and the process needs to start over. ...

Ethyl acetate generates an acetone like off-odor, the most common source of which are spoilage microbes. Nonetheless, it can accumulate abiotically from the esterification of ethanol in the presence of acetic acid. At concentrations below 50 mg/liter, ethyl acetate may add a subtle fragrance. However, above about 100 mg/liter, it begins to have a negative influence, possibly due to suppression of the fragrance of other aromatic compounds such as fruit esters. At above 150 mg/liter, ethyl acetate generates an obvious acetone like off-odor. In other words a little bit is OK and can add a fruitiness, but too much means a production failure.

:(

https://www.instructables.com/id/Making-Vinegar/
 
Nästa grej att fundera över är väl om detta kan destilleras på något sätt och användas som lösningsmedel i stället!  ;D
« Senast ändrad: 27 sep-18 kl 13:26 av Be »
Ingen människa är illegal

 

Azyx

  • Inlägg: 1
    • Uppland
SV: Etylacetat
« Svar #2 skrivet: 24 jan-20 kl 14:46 »
Hej.
Håller ånyo på att tillvera nyponsherry. 2L nypon, som plockats och torkas rena med torr handduk och hela, inte noppade, 3,75L vatten och 1,7kg socker. Jästen finns på nyponskalen. Har gjort det 3ggr tidigare, en gång blev det perfekt, en gång halvdant och en gång jäste det inte ut riktigt, men det kan ha varit för att jag trodde det var klart efter 3 månader och inte 6 månader. Nu har det gått 3 månader och det luktar kraftigt av etylacetat (ej aceton). Jag vet inte om någott gått sett, men tänker det är ett steg i processen, som jag tidigare missat. Det fina med etylacetat, jmf med både ättiksyra OCH aceton är att det inte är vattenlösligt. Luftar man drycken försvinner doften :) Jag har smakat av och det finns inga tecken på ättika eller vinäger :) Hur har det gått för dig?

/Azyx


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

342 gäster, 12 användare (2 dolda)
anlet, Liisa, AstridBrandt, redkite, skogaliten, Jano, MystL, Radar, Gika, Tezzeluren

* Forum

* Om tidningen Åter- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser