Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bålgetingbo oroar  (läst 1006 gånger)

mne

 • Inlägg: 152
  • Skåne
Bålgetingbo oroar
« skrivet: 23 aug-18 kl 06:47 »
Hej

Satte upp en fågeholk i somras, den har nu blivit bålgetingbo. Det är en bit från huset och inget som egentligen stört mig. Jag vet att bålgetingar är fredliga nyttodjur. Men börjar bli orolig nu inför en stor fest jag ska ha om ett par veckor. Holken sitter precis ovanför där vi byggt en uteplats och just där har jag också tänkt ha en strålkastare för umgänge sent inpå natten. Igår kväll hade jag just en sådan strålkastare tänd utanför min entrédörr. Getingarna svärmade dit från holken och jag fick sedan jaga ut flera stycken bjässar ur huset innan läggdags.

Jag vill helst slippa både att mina gäster blir skrämda eller rentav angripna vid uteplatsen och att de (både getingar och gäster!) letar sig in i huset under festen. Men såklart vill jag helst inte döda getingarna heller. Finns det något smart sätt? Kan jag plugga igen ingången till holken dagtid tex? Är det uteslutet med Radar eller dylikt i det här fallet? Vad säger moralen?

 :-\

christelle

 • Inlägg: 7767
  • Blekinge
SV: Bålgetingbo oroar
« Svar #1 skrivet: 23 aug-18 kl 08:08 »
Bålgetingarna jagar insekter, nattfjärilar etc runt tända lampor och är inte ett skvatt intresserade av oss människor eller våra förehavanden. Det är lamporna som lockar in dem i huset.
Om två veckor kanske det knappt finns några bålgetingar kvar i holken, du kan tända lampan var kväll när det blivit mörkt och kolla hur mycket getingar som hålls där, tycker inte du ska röra boet, då kan de bli försvarsbenägna och otrevliga, vilket de aldrig är annars.

 
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 11101
  • Östergötland
SV: Bålgetingbo oroar
« Svar #2 skrivet: 23 aug-18 kl 09:09 »
Ja, det kanske löser sig självt. Men om det inte gör det så sätt upp ett nät eller kanske en hink eller bytta under lampan som du sätter upp. Getingarna kryper ju omkring på den och samlar nattflyn, och då är risken att de ramlar ned antingen för att de är klantiga eller för att lampan är för varm. Sitter det då folk under kan det bli obehag.

ärt

 • Inlägg: 593
  • Halland
  • www.lillanabben.se
SV: Bålgetingbo oroar
« Svar #3 skrivet: 23 aug-18 kl 21:07 »
Skulle det inte kunna gå o ha nått rökit typ mygljus el liknande rökpust med torv  nära den lampa där ni sitter o så en stark längre bort så de drar sej dit?
Du får göra en geting bål på lakris o annanass ;D
 Just du månar om dem
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

mne

 • Inlägg: 152
  • Skåne
SV: Bålgetingbo oroar
« Svar #4 skrivet: 02 sep-18 kl 13:23 »
Ska berätta vad jag gjorde - alla kanske inte tycker det var så schysst men jag ville verkligen inte ha dem där. Men ville inte heller ha ihjäl dem. Läste att en trasa med bensin i närheten av boet skulle vara impopulärt. Så just innan jag skulle resa bort 10 dagar hängde jag upp en trasa på fågelpinnen utanför boet. Kom tillbaks igår och de verkar ha gett sig av. Kan ju också vara av andra skäl såklart men jag pustar iaf ut lite grann o hoppas att jag inte gjort alltför stor skada. Har som sagt inget emot dem annars.

 

christelle

 • Inlägg: 7767
  • Blekinge
SV: Bålgetingbo oroar
« Svar #5 skrivet: 02 sep-18 kl 17:11 »
Alla getingar och bålgetingar har lämnat sina bon nu, åtminstone här. Så det var kanske inte ens ditt fel att de flyttade ut  :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser