Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Sälja öl på gårdscafé?  (läst 7828 gånger)

Kokonari

  • Inlägg: 15
    • Södermanland
Sälja öl på gårdscafé?
« skrivet: 23 jun-18 kl 21:23 »
Jag går i tankarna att köpa mig en liten gård på landet och bli (delvis) självförsörjande. Detta gör att jag funderar på olika sätt att dra in lite pengar på gården. Eftersom jag är erfaren hembryggare av öl sedan flera år så har jag tänkt på ölbryggning som en av de alternativa inkomstkällor man kan använda sig av. Jag känner såklart till de juridiska hinder som finns mot att sälja öl och debatten om gårdsförsäljning som pågår men jag tror jag har hittat ett kryphål som jag vill dryfta med er.

1. Gårdsförsäljning av alkohol över 2,25% är olagligt.

2. Det är från sedan några år tillbaka tillåtet för caféer att få utskänkningstillstånd.

3. Det är fullt lagligt att sälja egenbryggd öl i egen restaurang med utskänkningstillstånd.

Skulle man inte då för att kunna komma runt problemet kunna starta ett café på gården där man serverar enklare mat gjord på råvaror från den egna gården t.ex pannkakor och sylt eller liknande, och ansöka om utskänkningstillstånd för att kunna servera öl. Därefter borde det inte finnas hinder för att kunna sälja sin egenbryggda öl på den egna gården. Har jag missat något eller skulle det här funka?

P.s
I brist på en juridikavdelning så valde jag att lägga tråden i ekonomi men om mod tycker det finns en lämpligare avdelning så flytta den gärna :)
« Senast ändrad: 23 jun-18 kl 22:19 av Kokonari »

Tjalve

  • Inlägg: 3047
    • Blekinge
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #1 skrivet: 23 jun-18 kl 23:19 »
Ja, inga problem om du får utskänkningstillstånd av din kommun. Behövs godkänt kunskapsprov och tillräckligt varierad matsedel. Däremot hoppas jag du förstår att det är utskänkning som gäller och inte försäljning av alkoholhaltiga drycker, alltså all alkohol öppnas och förtäras inom den ytan som anges av utskänkningstillståndet. Om det är försäljning av alkohol du vill så får vi se hur och om gårdsförsäljning blir tillåtet. Om din kommun inte är extremt liberal i sin tolkning av alkohollagen kommer en meny med pannkakor och sylt inte uppfylla kraven för utskänkning.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

malarmaster

  • Inlägg: 3553
    • Småland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #2 skrivet: 24 jun-18 kl 00:04 »
 vem dricker öl ihop med pannkakor o sylt?

Livat

  • Inlägg: 260
    • -
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #3 skrivet: 24 jun-18 kl 06:51 »
Kan inte allt kring detta men påminner om de många regler och lagar som finns för kök och servering, tex får de inte vara i anslutning till bostad tror jag? Det går inte att steka pannkakor i eget kök bredvid det egenhändigt byggda bryggeriet så att säga utan de ska nog tycka till om allt från temperatur, råvaror och kärl till ugnens, diskbänkens och toalettens placering. Osv. Men sånt kan andra bättre- vet bara att det är något av en snårskog. Det blir ju en viss kostnad för att bygga enligt reglerna och då behöver man kunna veta att man tjänar in det på caféet.

Postat med Alternativ.nu´s app


Kokonari

  • Inlägg: 15
    • Södermanland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #4 skrivet: 24 jun-18 kl 07:51 »
Kan inte allt kring detta men påminner om de många regler och lagar som finns för kök och servering, tex får de inte vara i anslutning till bostad tror jag? Det går inte att steka pannkakor i eget kök bredvid det egenhändigt byggda bryggeriet så att säga utan de ska nog tycka till om allt från temperatur, råvaror och kärl till ugnens, diskbänkens och toalettens placering. Osv. Men sånt kan andra bättre- vet bara att det är något av en snårskog. Det blir ju en viss kostnad för att bygga enligt reglerna och då behöver man kunna veta att man tjänar in det på caféet.

Postat med Alternativ.nu´s app


I andra trådar så har jag läst att det inte finns några formella hinder för att servera mat tillagad i det egna köket så länge man håller rent osv. Sedan är ju Bed and Breakfast en vanlig modell och där måste man väl ända få laga maten i det egna köket?

Fan vad alla hakade upp sig på det där med pannkakor det var bara ett exempel  ;D Jag tänker mig att man inreder ett litet kafé i ett uterum eller liknande och även ute i trädgården och sedan har man div. Mat som t.ex pannkakor, våfflor, smörgåsar, korv osv. och även olika drycker. På kaféer är det ju inte ovanligt att det finns i alla fall öl och kanske vin och då tänker jag att man helt enkelt serverar sitt eget öl istället för att köpa in Mariestads eller liknande. Detta både för att det ska kännas mer genuint för kunden och mer pengar i fickan för oss. Om folköl är lättare att få tillstånd för i den typen av verksamhet så är är det absolut ett alternativ att brygga och servera det istället för starköl. Syftet med detta är att få använda mina kunskaper i ölbryggning för att främja självförsörjandet på gården genom att vara en av många små inkomstkällor.

Jag är intresserad av tanken på att ha gården som nästan nån sorts turistmål med flera olika lockelser t.ex kafé, B&B, gulliga djur, smedja, silversmedja, bryggeri, butik med försäljning av ägg, grönsaker osv. Om man ändå ska producera till sig själv så är det väl inte dumt om man kan få folk att köpa överskottet och bidra till verksamheten? :)

Landet

  • Inlägg: 394
    • Västerbotten
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #5 skrivet: 24 jun-18 kl 09:04 »
Det enklaste är väl att ringa kommunen imorgon och få ett mer konkret svar, blir ju mycket gissningar och hörsägen så här. Sedan verkar det vara väldigt olika på kommuner och handläggare.

Jag har inte besökt någon b&b i Sverige men finns det något/några som har utskänkningstillstånd?
Vet att en bekant tyckte det skulle vara roligt om gästerna (b&b) kunde gå ut till hönsen, ta in ägg och koka dom till frukost. Men det gick inte, däremot gick det bra om gästerna gick till grannen och köpte ägg och sedan tog med och kokade dom. Har för mig att det handlade om ursprungskontroll...

Ofta går det bra att göra som man tänkt om man är rimlig och inte frågar innan. Men så fort det handlar om alkoholtillstånd så gäller det att ha både livrem och hängslen vad gäller att följa paragrafer.

Men posta uppdateringar, hoppas verkligen din plan går att sjösätta.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

Tjalve

  • Inlägg: 3047
    • Blekinge
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #6 skrivet: 24 jun-18 kl 09:07 »
Du måste servera en varierad matsedel med både förrätt, huvudrätt och efterrätt annars blir det ingen alkohol. Krävs även att man kan tillreda maten från råvaror och där kommer kommunens livsmedelsinspektörer troligen ha synpunkter på det vanliga köket.
Jag tror inte det är någon skillnad på folköl och andra starka drycker vad gäller tillståndet. 
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Landet

  • Inlägg: 394
    • Västerbotten
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #7 skrivet: 24 jun-18 kl 09:18 »
Orkade inte vänta tills imorgon ☺, ur alkohollagen:

15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 får matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.

Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering. Om det finns en drinkbar får den ta i anspråk endast en mindre del av serveringsställets totala yta och vara belägen i nära anslutning till matsalen.

Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten får meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.

16 § Lokaler som används för servering till allmänheten eller för servering till slutna sällskap av den som har stadigvarande serveringstillstånd ska vara lämpliga från brandsäkerhetssynpunkt.

17 § Om alkoholservering på grund av serveringsställets belägenhet eller av andra skäl kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa, får serveringstillstånd vägras även om övriga krav som uppställs i lagen är uppfyllda.



Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

Kokonari

  • Inlägg: 15
    • Södermanland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #8 skrivet: 24 jun-18 kl 09:20 »
Det enklaste är väl att ringa kommunen imorgon och få ett mer konkret svar, blir ju mycket gissningar och hörsägen så här. Sedan verkar det vara väldigt olika på kommuner och handläggare.

Jag har inte besökt någon b&b i Sverige men finns det något/några som har utskänkningstillstånd?
Vet att en bekant tyckte det skulle vara roligt om gästerna (b&b) kunde gå ut till hönsen, ta in ägg och koka dom till frukost. Men det gick inte, däremot gick det bra om gästerna gick till grannen och köpte ägg och sedan tog med och kokade dom. Har för mig att det handlade om ursprungskontroll...

Ofta går det bra att göra som man tänkt om man är rimlig och inte frågar innan. Men så fort det handlar om alkoholtillstånd så gäller det att ha både livrem och hängslen vad gäller att följa paragrafer.

Men posta uppdateringar, hoppas verkligen din plan går att sjösätta.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

Jag är också av den typen som tycker det är lättare att be om ursäkt än att be om tillåtelse i övrigt men förstår att när det gärller alkohol är det inte möjligt. Jag har ingen kommun att ringa då jag inte ännu äger någon gård utan jag håller på med ett förberedande arbete och försöker att vända och vrida på alla olika möjligheter för hur man kan tjäna en slant.

Jag har heller aldrig varit på någon b&b i Sverige men tror inte de brukar få utskänkningstillstånd. Exemplet med b&b var endast för att illustrera det rimliga i att man måste kunna bereda mat för servering till gäster i det egna köket.

Om det hela blir aktuellt så kommer jag såklart att ta allt detta med kommunen och berörda myndigheter men för närvarande så vill jag bara veta vad ni tror om mitt "kryphål" för att få servera min hembryggda öl?

Servering av folköl verkar inte kräva utskänkningstillstånd utan endast att man anmäler för kommunen att man säljer det så det kanske är den enklaste vägen att gå. Hembryggd folköl har jag gjort och det blir inte dumt alls faktiskt.

Menar du att din bekanta inte tilläts servera äggem från sin egna gård alls till kunderna eller bara att de inte fick plocka äggen själva?

Kokonari

  • Inlägg: 15
    • Södermanland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #9 skrivet: 24 jun-18 kl 09:25 »
"15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen "

Det här var väl egentligen den enda paragrafen som kan ställa till det ifall man tolkar det som att det egna köket ej kan vara mitt eget kök utan endast får användas av restaurangen.
I värsta fall får man väl göra ett litet kök extra då så löser det sig :) Annars är det väl bara att ha ett tillräckligt varierat matutbud som kan vara svårt.

Kokonari

  • Inlägg: 15
    • Södermanland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #10 skrivet: 24 jun-18 kl 09:30 »
Du måste servera en varierad matsedel med både förrätt, huvudrätt och efterrätt annars blir det ingen alkohol. Krävs även att man kan tillreda maten från råvaror och där kommer kommunens livsmedelsinspektörer troligen ha synpunkter på det vanliga köket.
Jag tror inte det är någon skillnad på folköl och andra starka drycker vad gäller tillståndet.

Vad behöver man utrusta köket med för att kunna tillreda från råvaror? I ett fullt utrustat kök finns väl ändå utrustning för att kunna tillreda all mat. Jag förstår att det skulle sticka i ögonen på somliga men jag tror inte det finns några formella hinder mot att använda det egna köket så länge det uppfyller hygienregler och liknande. Rätta mig om jag har fel :)

Reglerna för utskänkningstillstånd har ju ändrats på senare år så att de inte ens kräver att man ska servera varm mat längre så jag är inte säker på att det krävs förrätt, huvudrätt, efterrätt osv.

Landet

  • Inlägg: 394
    • Västerbotten
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #11 skrivet: 24 jun-18 kl 09:34 »
Här finns mycket info och länkar https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/landsbygdfiske/branscherochforetagande/matochmaltid/mojlighetermedmatochmaltid/gornagotavravaran.4.32b12c7f12940112a7c80003251.html

Det var några år sedan hon fick beskedet och som jag förstod det var det pga att ursprunget inte kunde garanteras. Min tolkning är att du som serverar det måste kunna garantera ursprunget och det kan du inte om gästen springer ut och hämtar råvaran. Men jag tror det där går att komma runt om allt i övrigt är i ordning.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk


Landet

  • Inlägg: 394
    • Västerbotten
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #12 skrivet: 24 jun-18 kl 09:36 »
Du kan inte ha bostadens kök till att laga mat till restaurangen.

Det kanske går att få undantag för gårdscafe?

http://startarestaurang.se/tillstand/

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk
« Senast ändrad: 24 jun-18 kl 09:49 av Landet »

Kokonari

  • Inlägg: 15
    • Södermanland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #13 skrivet: 24 jun-18 kl 09:57 »
Detta är saxat från livsmedelsverkets hemsida:

"Får man starta och driva ett livsmedelsföretag hemma i det egna köket?
Det är möjligt att använda det privata köket om det går att ordna det hela på ett hygieniskt bra sätt. Börja med att kontakta miljökontoret i din kommun. Det är där du ska registrera din verksamhet om de anser att du uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag.

Reglerna för livsmedelslokaler gäller alla livsmedelsföretagare. Syftet med reglerna är att alla livsmedel som produceras ska vara säkra att äta. Reglerna är målstyrda och det innebär att man kan uppfylla kraven på olika sätt. Reglerna för livsmedelslokaler som används i privata bostäder finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien i bilaga II, kapitel III.

Förutom hygieniska lokaler är det viktigaste för att producera säkra livsmedel att livsmedelsföretagaren

har tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien
har rutiner som förebygger risker i verksamheten
gör egna kontroller."

Så det verkar inte vara något olösligt problem att använda det egna köket.


Landet

  • Inlägg: 394
    • Västerbotten
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #14 skrivet: 24 jun-18 kl 10:08 »
Nä, jag tror (obs tror) dock att det blir svårt att få utskänkningstillstånd om du inte har ett separat kök. Att bara servera mat går nog. Sedan som du var inne på att sälja folköl. Det är ett alternativ men det blir inte samma förtjänst på i stort sett samma arbetsinsats. Och få är beredda att betala särskilt mycket för folköl, hembryggd eller ej.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

Kokonari

  • Inlägg: 15
    • Södermanland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #15 skrivet: 24 jun-18 kl 11:59 »
Om man tittar på hur det ser ut i handeln så ligger priserna på folköl kontra starköl ungefär samma om inte folköl ligger lite högre till och med. När det gäller i serveringssammanhang då håller jag med dig delvis men jag tror ändå att sammanhanget och den genuina känslan av miljön kan göra att man är villig att betala en slant för det. Säg att man i alla fall rimligen borde kunna ta 40-50 spänn för en folköl i ett gårdskafé. Sen krävs det heller inga stora summor för att gå med vinst på det iom att arbetstiden inte behöver räknas in i ett självhushållssammanhang. Om man klarar sig på det man odlar själv så är ju alla pengar in vinst.

Min förhoppning är att med tiden odla både korn och humle själv och ordna med vedeldat bryggverk och då är kostnaderna nere på 0. I de små kvantiteter som jag tänker mig för husbehov och kaféförsäljning så borde det inte vara en omöjlighet att klara av. Möjligtvis kommer det visa sig att kornet blir för mycket jobb kontra vad det är värt men då är inte heller malt speciellt dyrt om det är den enda utgiften.

Visionaryrealist

  • Inlägg: 489
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #16 skrivet: 24 jun-18 kl 12:01 »
Grunden i allt detta är att om du hittar en bra lösning som du kan förklara och som resulterar i en fungerande servering utan brister i hygien eller eller annat skall du kunna få den godkänd.
Att tänka ut en fungerande Meny med ett antal för, huvud, och efterrätter som passar att tillaga med dom förutsättningar som finns att tillgå.

För att klara det är det bästa att läsa på om haccp, flöden (av råvaror, lagad mat, och avfall, disk etc). Egenkontroll o.s.v. Det är ingen idé att fastna på detaljerna. Förstå grunden av vad som är viktigt och anpassa det till din idé.

Om du kan förklara en genomtänkt idé och visa på lösningar som inte skapar risker så borde ni var nära en lösning.

Har själv gjort detta och drivit kök som serverat mat till uppåt 500 gäster vissa dagar. Skriv om du har andra funderingar :)

Postat med Alternativ.nu´s app


Dwrgi

  • Inlägg: 31
    • Övriga världen
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #17 skrivet: 24 jun-18 kl 12:15 »
Jag kan tänka mig att det även är viktigt att visa att du har bra kontroll på ölens kvalitet.

Pizzerior kan ju få serveringstillstånd och de har ju ofta bara ett fåtal typer av rätter (typ pizza, kebab, pizzasalad, pommes).

Postat med Alternativ.nu´s app


Dwrgi

  • Inlägg: 31
    • Övriga världen
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #18 skrivet: 24 jun-18 kl 12:18 »




Jag är intresserad av tanken på att ha gården som nästan nån sorts turistmål med flera olika lockelser t.ex kafé, B&B, gulliga djur, smedja, silversmedja, bryggeri, butik med försäljning av ägg, grönsaker osv. Om man ändå ska producera till sig själv så är det väl inte dumt om man kan få folk att köpa överskottet och bidra till verksamheten? :)


Låter väldigt ambitiöst! Kan vara värt att fundera över hur du kan lägga upp det då att du inte behöver en massa anställda (såvida du inte vill ha det såklart).

Postat med Alternativ.nu´s app


Livat

  • Inlägg: 260
    • -
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #19 skrivet: 24 jun-18 kl 13:12 »
Jag skulle helt klart ha köpt hembryggt folköl för de priser du nämnt, det är mer känsla och smak man betalar för i en sån miljö!

Postat med Alternativ.nu´s app


Landet

  • Inlägg: 394
    • Västerbotten
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #20 skrivet: 24 jun-18 kl 13:26 »
"Om man tittar på hur det ser ut i handeln så ligger priserna på folköl kontra starköl ungefär samma om inte folköl ligger lite högre till och med."

Nu killgissar jag men har för mig att 2,8% folköl ligger i en annan skatteklass. 3,5% folköl ligger i samma klass som starköl klass 3.
Den man skulle få sälja, servera som folköl gissar jag är 2,8%. 2,8 % folköl ligger i snitt till halva priset kontra 3,5%.

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk


ensamhet

  • Inlägg: 2888
    • Lappland
SV: Sälja öl på gårdscafé?
« Svar #21 skrivet: 24 jun-18 kl 13:44 »
I Lund finns det en Sibylla korvkiosk som har både starköl och vin till försäljning.
Har svårt att tro att de inte har tillstånd, då det stod i drickakylen helt öppet.
Du kan ju kolla med dom hur de fick tillstånd, det är på Kastanjegatan 17.

Pizzerior kan ju få alkoholtillstånd.
Vedeldat och stenugnsbakat vore inte dumt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser