Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Faluvapens linoljefärg  (läst 5357 gånger)

Donpablo

 • Inlägg: 21
  • Norrbotten
Faluvapens linoljefärg
« skrivet: 01 jul-17 kl 08:37 »
Hej
Är ny på forumet, och även ny inom den naturvänliga målningen. Har alltid försökt tänka på miljö, och efter läsning, bland annat här, så inser jag ju att linoljefärg och slamfärg är rätt så miljövänliga grejer.
Garaget är bytt panel på, och det är målat med slamfärg (rött) Nu har jag även bytt panel på övre husgaveln, och det är också slamfärg (givetvis)
Men nu ska foder och vinskivor bytas, och målas vita, då de har ruttnat av att vara målade med "plastfärg".
Så min fråga är som rubriken lyder, Faluvapens linoljefärger är de bra färger, för det är de som finns att tillgå på orten där jag bor?
Vad kör ni andra med för slamfärger (märken) vad har ni för erfarenheter?

Donpablo

 • Inlägg: 21
  • Norrbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #1 skrivet: 01 jul-17 kl 11:19 »
Jag ljög visst, fanns inte alls faluvapen, fanns knappt något, på 3 färgaffärer fanns det  teknos och alcro att vällja på och ingen skulle spädas med terpentin, utan alifatnafta

kretslopp

 • Inlägg: 1216
 • 66 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #2 skrivet: 01 jul-17 kl 12:02 »
När vi har köpt linoljefärg har vi köpt Nordsjö, för den har våran färgaffär. Dom har brutit den till den kulör vi velat ha. Tidigare var det Tranemo vi köpte. Bägge sorterna har varit tjocka så vi har (enligt rekommendation) spätt ut dom till dubbel volym med kokt linolja. Bägge färgerna har fungerat bra. Både att stryka och hållbarhet. Det är väldigt dryg färg den räcker till fem gånger så stor yta som annan färg. Så det blir inte så dyrt fast den kostar mer än dubbelt så mycket som annan färg. När vi tvättar penslarna gnor vi först in matolja sen diskmedel fortsätter att gno en stund sen sköljer vi med vatten.
kretslopp

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #3 skrivet: 01 jul-17 kl 12:56 »
okunskapen är stor i dessa dagar avseende linoljefärger.
En linoljefärg består av linolja,oftast kokt men en del fabrikat har en liten del rå linolja i också.sedan är det pigmenten som fungerar som fyllnadsmedel. något fabrikat har i gift mot påväxt och det kan behövas då dagens linoljefärg saknar blyvitt. Det var annars det gift som man använde förr.
finns det något annat i linoljefärgen skall man se upp. Alifatnafta skall inte finnas i en linoljefärg då det är en petroleumprodukt och stör linoljans oxideringsprocess.
det finns många fabrikat att välja på och mina favoriter är Allbäcks,Engvall o Classon (som jag tror gör till Nordsjö),Kulturhantverkarna (dock dyr),Ottossons färg. Sedan finns det andra t.ex Faluvapen som jag inte testat.Men består den av linolja och pigment o inget annat (än möjligtvis lite gift mot påväxt) så ser jag inte att den skulle vara sämre än andra.

Skall du måla utvändigt gäller följande (som jag beskrivit i flera trådar).
1. rent trä grundas med en halvolja ,hälften kokt linolja,hälften balsamterpentin.
2. sedan grundmålas en första strykning med inköpt färg som spädes med balsamterpentin. Man spär ca 20% (2 dl terpentin till 1 liter färg).
3. Mellanstrykning utförs med en spädning av färgen med 10%,dvs 1 dl terpentin på 1 liter färg.
4. Färdigstrykning utförs utan spädning.

Man målar tunna lager,färgen skall strykas ut väl. Det som händer annars är att färgen blir skrynklig och veckar sig då ytan oxiderar fortare än bottnen.Det gäller alltså att måla tunt så färgen oxiderar jämt i hela lagret.
Oxidering: Linolja torkar genom att ta till sig syre,det innebär att i motsats till andra färgtyper får man "mer" färg på väggen ,färglagret växer alltså.
På fackspråk talas om torrhalt,dvs det som finns på ytan när färgen torkat. linoljefärg har 100% torrhalt medans en modern plastfärg har ca 30%.

Rätt utfört har du nu en fasad som lätt håller minst 50 år med ett underhåll var 10:de år.
nästa gång (alltså efter 8-10 år) tittar man över fasaden,skrapar upp eventuella släppor,följer målningsbeskrivningen ovan på uppskrapat rent trä. Övrig fasad som tvättats stryks bara en gång med ospädd färg.
Nästa omgång efter 8-10 år är lika.
Efter 50 år brukar understa lagret börja krackelera beroende på oxideringsprocessen (som alltså fortgår tills linoljan oxiderat till ett pulver). Då får man skrapa ner fasaden till trärent igen och börja om en ny 50 års cykel.
personligen har jag aldrig sett rötskador i en linoljefärgsfasad (jag håller mest på med äldre hus) annat än när det är grovt missat underhåll.T.ex man har struntat i att rännor läcker eller lagt upp jord mot fasaden.
jag har varit på hus som har orginalfasad sedan minst 100 år och där virket är lika friskt som när det byggdes.Det är tack vare linoljan och dess fuktspärrande egenskaper.

kretslopp. Man spär aldrig linoljefärg med linolja,det du gör är inte spädning,du minskar bara mängden pigment i blandningen.
faktum är att du riskerar hållbarheten i systemet då linolja skall målas från en mager yta till en fet,dvs enligt mitt beskrivna målningssystem som man gjort i flera hundra år.
genom att tillsätta linolja i de understa lagren blir ju dessa fetare än det översta vilket kan ge problem med vidhäftning,blåsor och krackelering.
En köpt färg har den idealiska blandningen då varje pigment kräver olika mängd olja.På fabrik rivs färgen i valsverk och blandas med olja.
Häller du då i linolja utöver detta förändrar du sammansättningen totalt.
Späder du däremot med balsamterpentin händer inget då den dunstar på väggen. Du får då en mager yta för nästa lager.
OBS. lacknafta,alifatnafta skall INTE användas till linoljefärg. Finns det med i en köpt burk är det alltså ingen riktig färg. (oftast är det med alkydoljefärg i burken också,det är viktigt att läsa innehållsförteckningen).
Skulle personalen i butiken dessutom förorda linolja eller lacknafta till spädning visar de bara den okunskap som råder.

Invändig målning med linoljefärg avviker idag på grund av just giftigheten hos balsamterpentin. Man avstår helt från spädning och kör alla lager direkt från burk. '
Invändigt utsätts ju inte heller färgen för de påfrestningar som utomhus och det brukar hålla länge ändå.
Men utvändigt bör man köra som våra förfäder,erfarenheten över tid är värdefull.betänk att linoljefärg använts sedan medeltid och man har lärt sig bemästra den. Tyvärr verkar denna kunskap snabbt försvinna.... Ulf

kretslopp

 • Inlägg: 1216
 • 66 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #4 skrivet: 01 jul-17 kl 14:21 »
Tack Malamaster! Det var rekommendation från affär att späda med linolja. Det gav mej som tur är inga stora problem.
kretslopp

Pettson2

 • Inlägg: 225
  • Skåne
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #5 skrivet: 01 jul-17 kl 14:34 »
Tack Malamaster! Det var rekommendation från affär att späda med linolja. Det gav mej som tur är inga stora problem.

Köp aldrig färg från konventionella (plastfärgsbutiker) affärer. Handla från en byggnadsvårdsbutik eller liknande. Eller om du vet exakt vad du skall ha, be din närmaste handlare ta hem det.

Jörgen
"Jag vill mycket som jag helst skulle vilja att jag inte ville". Hjalmar Söderberg.
Men ibland vill jag ändå...

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #6 skrivet: 01 jul-17 kl 15:26 »
 de flesta linoljefärgsproducenter har ju idag så du kan handla på nätet,jag använder t.ex själv både Allbäcks och Engvall o classon. kommer oftast inom två dygn efter beställning direkt hem.frakterna är dessutom enhetsfrakt vilket betyder att det kostar väldigt lite.
En del fackbutiker har dessutom avtal med någon fabrikant så de kan beställa. Har de burkar på hyllan bör man kolla upp hur länge de stått.linoljefärg är en färskvara då pigmentet brukar sjunka till botten och bilda en hård kaka.går inte att röra upp utan man får riva om färgen.processen brukar ta två-tre år på butikshyllan.

Donpablo

 • Inlägg: 21
  • Norrbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #7 skrivet: 01 jul-17 kl 22:46 »
Jag beställde 3 liter från ottosons, inklusive penslar och balsamterpentin.

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3004
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #8 skrivet: 01 jul-17 kl 23:14 »
Jag skulle också vilja ha tag på en storburk, kanske 10 liter, eller mer äkta linoljefärg, dvs med ren linolja (helt med någon del rå linolja för bättre inträngning), UTAN alkyd (skall vara vit) men det är lögn att hitta här...
(Det är klart värt det högre priset att slippa göra om en massa träarbete om tio-femton år... sett i det ljuset är billigt färg väldigt dyr... )

Någon som vet var jag kan få tag på detta till bättre pris än dedär små enlitrarna på byggnadsvårdsbutikerna?

Jag är också intresserad av stordunk balsamterpentin och linolja i bulkfat om någon vet var man lämpligen köper sådant?

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

raymond johansson

 • Inlägg: 6
  • -
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #9 skrivet: 02 jul-17 kl 07:57 »
Bohusläns Växtoljor


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #10 skrivet: 02 jul-17 kl 08:36 »
Jag skulle också vilja ha tag på en storburk, kanske 10 liter, eller mer äkta linoljefärg, dvs med ren linolja (helt med någon del rå linolja för bättre inträngning), UTAN alkyd (skall vara vit) men det är lögn att hitta här...
(Det är klart värt det högre priset att slippa göra om en massa träarbete om tio-femton år... sett i det ljuset är billigt färg väldigt dyr... )

Någon som vet var jag kan få tag på detta till bättre pris än dedär små enlitrarna på byggnadsvårdsbutikerna?

Jag är också intresserad av stordunk balsamterpentin och linolja i bulkfat om någon vet var man lämpligen köper sådant?
3:or finns att skicka efter och någon har 5:or (Ottoson) (  Engvall o classon). fraktbolagen brukar ha restriktioner på stora burkar men visst tillverkas det tioliters.
linoljefärg tillverkas bara av linolja,annars är det ingen linoljefärg.vet att det finns fabrikat som blandar alkyd o linolja och kallar det linoljefärg men det är egentligen bedrägeri.
ungefär som att kalla plastfärg för oljefärg för att det är en liten mängd alkydolja i. Ett sätt för att blanda bort korten och lura okunniga.
Terpentin o linoljefat går nog att jaga hos tillverkarna.Engvall o classon,Stockholm säljer ju mycket till proffsen och de har haft förr.
fackbutikerna hade ju sådant här förr men tyvärr ingår de flesta idag i kedjor och är tvingade att bara sälja kedjans produkter. Det har inneburit att smågrossisterna försvunnit och sortimentet på marknaden har krympt.

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3004
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #11 skrivet: 02 jul-17 kl 14:57 »
Tackar!

Jo, man får verkligen läsa det finstilta på etiketterna idag...
99% av all färg jag tittat på i alla butiker här har varit skräp trots att både reklamen och expediten i butik lovordat den så mycket...

Även träolja verkar vara ren dynga om man inte blandar själv när man tittar på vad de innehåller...
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #12 skrivet: 02 jul-17 kl 15:19 »
Tackar!

Jo, man får verkligen läsa det finstilta på etiketterna idag...
99% av all färg jag tittat på i alla butiker här har varit skräp trots att både reklamen och expediten i butik lovordat den så mycket...

Även träolja verkar vara ren dynga om man inte blandar själv när man tittar på vad de innehåller...
expediten har gått på en internkurs hos fabrikörn och läst en broschyr som sedan delas ut till hugade kunder.
Nästa år kommer en ny broschyr med årets upplaga av den "nya,förbättrade färgen". Får de då dålig kritik från folksam häller man i extra mycket gift och så får man bättre betyg nästa gång.
Nej,dagens färger använder svenssons hus som experimentverkstad. Skulle vilja se ett test där man testar färgens verkan avseende fuktskydd och skydd mot röta istället för som nu när man testar mot påväxt.
dagens test visar ju bara på hur mycket gift man vågar hälla i.Ingen påväxt= lagom mycket gifter.
sett siffror på att 10% av burkens innehåll är olika sorters gifter mot alger,svamp och mossa.sedan tillkommer konserveringsmedel (för att färgen inte skall ruttna i butiken) och diverse kemikalier för att alkyd och akryl skall trivas ihop,att färgen skall flyta ut och för att den skall torka snabbt.
upp mot 200 olika kemikalier och gifter beräknas finnas i den moderna Olje/plastfärgen.Sedan är den alltså miljövänlig då lösningsmedlet är vatten. Vet inte om man skall skratta eller gråta åt eländet men miljön gråter i vilket fall. ulf

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3004
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #13 skrivet: 02 jul-17 kl 15:26 »
Problemet, ((antar att målarmäster redan vet det, men) för andra som läser här och inte redan vet det...), är att akrylfärger och liknande de bildar ett tätt lock som blir ett drivhus för rötsvampar, mineraloljor gör för visso inte det, emn dessa bryter ned träet kemiskt med tiden.

Färgen håller vad den lovar, men träet under blir förstört med tiden.

Äldre färgtyper fungerar tvärtom, dvs färgen försvinner med tiden, men träet blir konserverat med ämnen som finns naturligt i trä och örter.Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

Landet

 • Inlägg: 608
  • Västerbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #14 skrivet: 02 jul-17 kl 21:50 »
->malarmaster

Jag fick tips om att grunda med kinaolja innan jag målade slipgrund och sedan färdigstrykning (linoljefärg, utvändigt). Vad är din åsikt om det?

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 9307
  • Östergötland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #15 skrivet: 02 jul-17 kl 22:02 »
Balsamterpentin har i alla fall Swedhandling på både dunk och fat.  http://www.swedhandling.se/produkter/balsamterpentin/

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #16 skrivet: 03 jul-17 kl 10:21 »
->malarmaster

Jag fick tips om att grunda med kinaolja innan jag målade slipgrund och sedan färdigstrykning (linoljefärg, utvändigt). Vad är din åsikt om det?

Skickat från min AGM X1 via Tapatalk
Först vill jag veta vad slipgrund är.
I mitt yrke är det en beteckning för en inomhus grundfärg på snickerier. I äldre tid (på linoljans tid) var slipgrund en behandling som var att man i den våta färgen slipade med pimpsten för att få absolut släta snickerier.Senare blev det en beteckning på ett alkydfärglager som slipades efter tork och nu kallas det bara för grundning,då med en modern vattenbaserad produkt.
Kinaolja är ju en kinesisk tallolja med egenskapen att dess molekyler är mindre än linoljans vilket ger en bra inträngningsförmåga i rent trä.

Min uppfattning är att istället för kinaoljan använda rå linolja i första strykningen och därefter köra linolja helt igenom. Min personliga erfarenhet är att det brukar skita sig att blanda olika produkter,särskilt utomhus.T.ex att stryka olika lager med t.ex alkydolja och under/ovanpå linolja. De har helt enkelt olika tid på åldrande så det kommer att gå åt helvete förr eller senare.En alkydolja ger upp först och har du då linolja ovanpå sticker den också. Gör du tvärtom så lär du ha ett skrapjobb framför dig vid nästa ommålning.

mitt råd är att köra samma produkt rätt igenom,linolja eller alkydolja. Vattenbaserade produkter undviks på trä.

Donpablo

 • Inlägg: 21
  • Norrbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #17 skrivet: 03 jul-17 kl 17:01 »
hur snart efter målning/grundning med halvolja måste man stryka färgen?
Jag har strukit ett gäng plankor på alla sidor utom baksidan med halvolja, och tänkte låta de stå och dra någon dag, gör det något?
En annan rolig grej, vad gott det luktar med linolja, det luktar naturligt, varför har man inte målat med detta tidigare, visst det blir en hel del fler moment, än med dagens skitfärg, men resultatet står sig längre.

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #18 skrivet: 03 jul-17 kl 19:55 »
hur snart efter målning/grundning med halvolja måste man stryka färgen?
Jag har strukit ett gäng plankor på alla sidor utom baksidan med halvolja, och tänkte låta de stå och dra någon dag, gör det något?
En annan rolig grej, vad gott det luktar med linolja, det luktar naturligt, varför har man inte målat med detta tidigare, visst det blir en hel del fler moment, än med dagens skitfärg, men resultatet står sig längre.
jag brukar vänta ett dygn . det är inte så noga men den måsta ha dragit in rejält,dvs kännas torr på ytan.

Donpablo

 • Inlägg: 21
  • Norrbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #19 skrivet: 03 jul-17 kl 20:24 »
då gör det inget att den ligger några dagar i väntan på färgen tolkar jag det som =)

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3004
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #20 skrivet: 04 jul-17 kl 23:12 »
Min erfarenhet är också att färgen börjar fjälla och lossna med tiden när alkydfärgen ger upp om man mixar alkyd och linolja, som M&M säger...
Dessutom kan gammal alkydolja få en ful bajsbrun ton om det skiktar sig och blandningsförhållandet blir inexakt, ser ut ungefär som någon pinkat i färgen när man målar på riktig färg sida vid sida med syntetfärgen.

Akryl och latexfärger, mm händer inte så mycket med själva färgen, men träet brukar delvis vara mer eller mindre förmultnat under när det gått några årtionden.
(latexfärger använder man enbart på boardskivor i våtutrymmen och motsvarande om man nödvändigt måste ha dem... Målar man detta utomhus kan man tryggt räkna med att det går att trycka handen genom virket när det gått mindre än tio år... har själv sett det ett flertal gånger...  ).

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

Donpablo

 • Inlägg: 21
  • Norrbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #21 skrivet: 05 jul-17 kl 14:11 »
Fick min färg idag, har blandat upp och kört med 80% färg och 20% terpentin för första varvet färg. Vilken otroligt trevlig färg att arbeta med!
Dryg är den också, tar ju aldrig slut  ;D
Nä detta var inte sista gången jag målar med linoljefärg, ska renovera en gammal byrå hemma, och den ska få riktig färg nu.

Humle

 • Inlägg: 1538
  • Västerbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #22 skrivet: 20 apr-18 kl 12:52 »
Tack vilken bra tråd med massor av tips! Ursäkta en okunnig men balsamterpentinet avdunstar väl och kvar blir linolja? Så fet över mager-regeln hajar jag inte. Menar att kvarvarande lager alltid är olja oavsett om man målat med halvolja eller ren linolja?
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3004
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #23 skrivet: 20 apr-18 kl 13:34 »
Man kan väl säga att mager grund ger bättre "klor" för det nya lagret att fästa vid, samt att bättre intränging ger djupare "rötter" (ute ger det även ett mycket bättre skydd) och mindre risk för avflakning senare, särskilt om man använder färg baserad på kokt olja.
Kör man direkt på kan det med tiden bildas likt ett lock även med linoljefärg, men det kommer då att lossna, krackelera eller bilda kakor (det blir dock inte en plastpåse som med akrylfärg).
(det är i allafall min rent praktiska erfarenhet...)

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

malarmaster

 • Inlägg: 3638
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #24 skrivet: 20 apr-18 kl 18:48 »
Tack vilken bra tråd med massor av tips! Ursäkta en okunnig men balsamterpentinet avdunstar väl och kvar blir linolja? Så fet över mager-regeln hajar jag inte. Menar att kvarvarande lager alltid är olja oavsett om man målat med halvolja eller ren linolja?
,stämmer men andelen olja är mindre om du använt balsamterpentin.Så du får ett magert lager i botten och ett fett över. du ser det tydligt om du målar en mättad yta=icke sugande med spädd oljefärg jämfört med en icke spädd. den spädda får en mattare yta jämfört med den ospädda.  För att få ett bra fäste på efterkommande lager gäller det alltså att måla enligt regelboken,åtminstone utvändigt. Målar du dessutom en spädd färg ovanpå en nyligen målad  linoljefärgsyta så brukar färgen pärla sig. det betyder att ytan är fet och man får vidhäftningsproblem.

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3004
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #25 skrivet: 20 apr-18 kl 19:45 »
Jag vet inte om det redan sagts här, men ett gammalt knep om outspädd färg inte fäster bra mot en gammal yta, tidigare slutmålad med outspädd linoljefärg, är att det kan ha bildats ett fett skikt på den gamla ytan detta kan man tvätta bort försiktigt med gul eller grön såpa och vatten, jag brukar använda en vanlig rotborste och efterskölja samt låta träet torka ordentligt.
(man bör undvika högtryckstvätt om man inte "måste" då den kan pressa in vatten mellan skarvarna på brädorna).Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

Humle

 • Inlägg: 1538
  • Västerbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #26 skrivet: 09 jul-18 kl 11:22 »
Hej grundoljade en fasad igår med 50/50 terpentin och linolja (ungefär) undrar när jag kan börja måla på?
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

torbjorn

 • Inlägg: 10678
  • Medelpad
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #27 skrivet: 09 jul-18 kl 17:49 »
Hej grundoljade en fasad igår med 50/50 terpentin och linolja (ungefär) undrar när jag kan börja måla på?

Se malarmasters inlägg #18 i denna tråd.  Förmodligen går det bra att måla på nu, åtminstone på solsidan.  Ett tips till är att kolla att terpentinet har avdunstat ur grundoljan - terpentinlukten ska vara nästan borta och det grundoljade trävirket ska bara lukta linolja.

Humle

 • Inlägg: 1538
  • Västerbotten
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #28 skrivet: 10 jul-18 kl 09:16 »
Ok tack rackarn jag missade det tyckte jag lusläst allt... Tusen tack Målarmäster för tipset att halvolja först! Jag lämnade en bräda ooljad och den var jobbigare att måla och gick mer färg. Men det är jobbigt att måla linoljefärg för man ska ju stryka ut det så bra och tunnt men färgen verkar riktigt dryg!
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Tännlappen

 • Inlägg: 3083
  • -
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #29 skrivet: 18 sep-18 kl 00:20 »
 :D...Kollat lite på det här med rödfärger...Tänkte ju köpa original falu men jag struntar i det...tycker danskarnas verkar bra...tycker den luktar lite spicken sill och smörrebröd  :D ...Googlade lite och ja ommålningsintervallen är ca 5-10 år...Skriver ju och B-tema... Naturligtvis håller färgen bättre om man bor i ett skyddat område... Kör på med kopior...Tycker priset blivit lite vansinne för lite smet....

Tännlappen

 • Inlägg: 3083
  • -
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #30 skrivet: 19 sep-18 kl 23:34 »
 :D...Passa på nu...Nyborg 10l rödfärg för 77.40 kr ....oslagbart...Som sagt byggmax verkar ha två olika klasser på sin rödfärg... Den billiga är lurendrejeri...Rent vatten...dom borde skämmas...Den dyrare kallar dom premium och där gissar jag att konsistensen är bra...kostar nog runt 2 hundra kronor för en spann... Tror B-tema ligger där ock i pris. Googlade tidigare på original falu...Verkar som alla ligger på 499kr för en spann...Betyder att maffian ligger bakom...Hård styrning från leverantören av smeten... Ny borg har även bra pris på original Droppen färg just nu...

torbjorn

 • Inlägg: 10678
  • Medelpad
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #31 skrivet: 20 sep-18 kl 08:03 »
Nu gällde ju den här tråden oljefärger och inte slamfärger, som Falu rödfärg är.

Tännlappen

 • Inlägg: 3083
  • -
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #32 skrivet: 27 sep-18 kl 22:09 »
 :D..Oki doki...Ber om ursäkt för kladd i tråden... (:)

Omlott

 • Inlägg: 40
 • Ta vara på livet, det går inte i repris
  • Småland
SV: Faluvapens linoljefärg
« Svar #33 skrivet: 20 okt-18 kl 10:18 »
Roligt att trådskaparen blev nöjd med arbetet och resultat.
Många kompetenta inlägg från bland annat malamaster.

Tänkte bara flika in med att jag har haft goda erfarenheter av att blanda egen linoljefärg, då har jag endast använt rå linolja och pigment.

Hur är masters syn på att blanda egen färg?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

62 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser