Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Yacon  (läst 1301 gånger)

Vitlöken

  • Inlägg: 3
    • Skåne
Yacon
« skrivet: 21 mar-17 kl 12:30 »
Är det någon som har lite rhizomer från Yacon till övers och kan tänkas sälja? Släng i väg ett PM!

tropfrog

  • Inlägg: 1807
    • Västergötland
SV: Yacon
« Svar #1 skrivet: 21 mar-17 kl 13:12 »
Jennys frö och sånt har så att du kan beställa nu. Dock ganska så dyrt. Jag har letat i 3 år och gav upp nu. Det kanske inte är så lätt att få användbara rhizomer i Sverige?

MVH
Magnus

Znibban

  • Inlägg: 1157
    • Skåne
SV: Yacon
« Svar #2 skrivet: 21 mar-17 kl 17:27 »
Jennys frö och sånt har så att du kan beställa nu. Dock ganska så dyrt. Jag har letat i 3 år och gav upp nu. Det kanske inte är så lätt att få användbara rhizomer i Sverige?

MVH
Magnus

För några år  sedan köpte jag Yacon  från Jennys frö. Det var såååååå gott. Vi åt det rått i sallad, krispigt och saftigt  och ljuvligt gott.
På instruktionen står det att man ska spara de små (runda) men äta de långa rhizomerna. Så jag sparade alla små runda och såg fram emot att ha gott om utsäde.
Året efter satte jag utsädet men skörden blev bara nya små runda "utsädesknölar"..... Har försökt få förklaring från Jennys frö men hon svarar aldrig.

Jag kollade lite på nätet och fick fram att Yacón är släkt med jordärtsskocka. Mitt eget utsäde blev över 3 m högt och avslutades med en liten gul blomma. Jag misstänker att min ursprungliga Yacon var en hybrid med jordärtsskocka och att den därför "gått över till det". Det smakade helt klart jordärtsskocka och man blev lika gasig (blev man inte av Yacon). Mysterium.

Utsädet som jag köpte var rhizomer och såg inte ut som det som skulle vara utsädesknöl (liten rund).


Idag har jag fått hem Yacon som jag beställt från Jennys frö. 5 st och bara en består av små runda (utsädet), de andra 4 är långa rhizomer....

Kan någon bringa klarhet?
Yacon är absolut klart värt att odla det är otroligt gott men fruktansvärt svårt att få tag i! konstigt att man inte kan köpa den ätliga delen i affären.



Nattlorden

  • Inlägg: 65
  • Framtiden var bättre förr.
    • Skåne
    • Nattlordens nätslott
SV: Yacon
« Svar #3 skrivet: 17 maj-17 kl 11:59 »
Har inte vågat ställa ut min Yacón än... i går kväll när jag skulle vattna den så hade stjälkarna lagt sig på sidan.  Är detta vanligt förekommande efter de växt ett tag eller har jag gjort nå't fel?

Tänker ställa ut den framåt helgen och då får jag väl binda upp den... men det vore roligt om någon visste...

Znibban

  • Inlägg: 1157
    • Skåne
SV: Yacon
« Svar #4 skrivet: 24 maj-17 kl 09:03 »
Har inte vågat ställa ut min Yacón än... i går kväll när jag skulle vattna den så hade stjälkarna lagt sig på sidan.  Är detta vanligt förekommande efter de växt ett tag eller har jag gjort nå't fel?

Tänker ställa ut den framåt helgen och då får jag väl binda upp den... men det vore roligt om någon visste...

Jag har satt mina 5 knölar i murarbaljor som står i kallväxthuset, de har inte tittat upp över jordytan än.
På instruktionen står det att man ska vattna sparsamt innan de kommit upp, så de är nog känsliga för att stå surt. Tänker på dräneringen i din kruka.
Första gången jag odlade Yacon, så kom det massor med stjälkar från samma rizom, så om det händer nåt med de stjälkarna som kommit upp nu, så kommer det säkert fler som funkar bättre senare. Var bara försiktig med vattningen.
 Lycka till. Det är nog den godaste grönsak jag någonsin ätit, så man vill ju ha superskörd.

Travelerhorses

  • Inlägg: 5630
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Yacon
« Svar #5 skrivet: 07 nov-18 kl 23:43 »
Nån som har Yakon att sälja?
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Znibban

  • Inlägg: 1157
    • Skåne
SV: Yacon
« Svar #6 skrivet: 08 nov-18 kl 08:47 »
SLU har gjort provodlingar med både sötpotatis och Yacón. Pratade med dem på Borgeby lantbruksmässan men har inte hört några resultat.
Enligt odlingsråd jag fått tidigare så skall yacon komma med två sorters knölar (typ ingefära). En liten knubbig sak som ska hanteras som utsäde till nästa år plus de långa tjocka rizomerna (ser ut som dahliaknölar) och det är dem ska man äta.
å gjorde jag och satte de små knubbiga, de inte bara ser ut som jordärtsskockor, de blev det oxå !?!
De gick upp i flera meter höga stänglar som ser exakt ut som jordärtsskockor.
Högst upp i toppen kom en gul blomma (en solros i miniatyr).
Skörden då!? Det blev jordärtsskockor.......
en kan ju bli galen för mindre....

tydlingen är de nära släkt med jordärtsskocka.

 

Gurkmeja

  • Inlägg: 317
    • -
SV: Yacon
« Svar #7 skrivet: 09 nov-18 kl 09:46 »
Rizomen sitter närmast stammen/jordytan. Små runda med knottror. Dessa sparas som utsäde & förvaras då allra bäst ute i jorden till nästa vår. Låt dem sitta kvar som helt kluster under vintervilan. På våren kan man ta upp dem & varje liten rizom kan itudelas i kanske 2-3 bitar, som faktiskt tar sig och bildar en egen planta. Eftersom vi vanligtvis har kort säsong i Sverige är det nog fördelaktigt att driva upp plantorna inomhus innan utplantering i Juni om man inte har växthus & kan få en längre säsong. Yakon finns som ljusa eller lila variant. Den ljusa är vanligast tror jag. Jag har varianten med lila skal, som jag köpt från en odlare i UK. Hör av dig igen till våren Travelerhorses, om det skulle vara aktuellt då.

Postat med Alternativ.nu´s app


Znibban

  • Inlägg: 1157
    • Skåne
SV: Yacon
« Svar #8 skrivet: 10 nov-18 kl 08:39 »
Rizomen sitter närmast stammen/jordytan. Små runda med knottror. Dessa sparas som utsäde & förvaras då allra bäst ute i jorden till nästa vår. Låt dem sitta kvar som helt kluster under vintervilan. På våren kan man ta upp dem & varje liten rizom kan itudelas i kanske 2-3 bitar, som faktiskt tar sig och bildar en egen planta. Eftersom vi vanligtvis har kort säsong i Sverige är det nog fördelaktigt att driva upp plantorna inomhus innan utplantering i Juni om man inte har växthus & kan få en längre säsong. Yakon finns som ljusa eller lila variant. Den ljusa är vanligast tror jag. Jag har varianten med lila skal, som jag köpt från en odlare i UK. Hör av dig igen till våren Travelerhorses, om det skulle vara aktuellt då.

Postat med Alternativ.nu´s app


Va, menar du att de skulle överleva frostgrader? Det är ju enligt instruktionen viktigt att inte sätta ut dem för tidigt på våren.

Gurkmeja

  • Inlägg: 317
    • -
SV: Yacon
« Svar #9 skrivet: 10 nov-18 kl 11:06 »
Va, menar du att de skulle överleva frostgrader? Det är ju enligt instruktionen viktigt att inte sätta ut dem för tidigt på våren.
Uppdrivna plantor ska man ju inte sätta ut innan juni. Jag tänkte på rizom-klusterroten. I vårt klimat skulle jag förodla plantorna innan utsättning om man nu inte bor i Skåne el liknande. Odlaren jag köpte av grävde upp dem för delning & förodling på vårkanten. England har väl iofs inte samma odlingsklimat men t.ex jordärtskockorna kan ju övervintra i jorden.  Odlar man dem ute & vill vara på den säkra sidan är det säkert bra att för säkerhetsskull förvara klustret i sin helhet frostfritt i jordkällare el liknande kan jag tänka mig. Går ju att testa båda versionerna & utröna tåligheten för ett Svenskt klimat om man vill. När mina plantors bladverk hade tagits av frosten & jag hade klippt ner dem, satte jag in en planta under lysrör. Den sköt nya färska skott & växte vidare precis som om inget hade hänt. Jag upplever dem som tåliga iaf. Jag vet inget om "Jennys" skötselråd.

Postat med Alternativ.nu´s app


Gurkmeja

  • Inlägg: 317
    • -
SV: Yacon
« Svar #10 skrivet: Igår kl. 08:50 »
Ett litet urklipp från nätet...
Bra med påminnelse om att de blir godare efter lite lagring.. iaf för mig som brukar glömma det

// After the first few frosts, the tops will die and the tuberous storage roots are ready for digging up. It is generally best to leave the perennial rhizomes in the ground for propagating the following spring, or, alternatively, they can be kept in the refrigerator or buried away from frost until spring. While usable-sized edible tubers develop fairly early in the season, they taste much sweeter after they have matured and have been exposed to some frost. After harvest tubers left in the sun to harden taste much better than those eaten immediately. //




Postat med Alternativ.nu´s app



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

227 gäster, 7 användare (1 dolda)
Kirja, magtob, Luffsen, hsd, Tältbyggare, Toll

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser