Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Omröstning

Nej
Ja
Delvis

Författare Ämne:  Hemberedskap  (läst 10136 gånger)

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
Hemberedskap
« skrivet: 07 mar-17 kl 08:59 »
Är du rustad och förberedd när strömmen går, när vattnet sinar eller är så kontaminerat att det inte går att använda, när din bostad är utkyld? När affärernas hyllor gapar tomma, när kommunikationer, internet, ja, kort sagt - allt eller delar av det som vi är vana vid att använda dagligen, har slutat fungera?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #1 skrivet: 07 mar-17 kl 09:31 »
Hjälpligt iaf.. Vatten finns ju överallt, bara fråga om arbetsinsats att få hem det. När det kommer till mat så har jag väl för 2-3 månader hemma, sedan får det bli till att jaga och fiska. Räknar med att jag ska ha så pass mkt hemma så man ska ha lite tid att hinna ställa om till att ha alternativa lösningar klara.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

ensamhet

 • Inlägg: 3832
  • Lappland
SV: Hemberedskap
« Svar #2 skrivet: 07 mar-17 kl 09:46 »
Är inte beroende av annat än mat.

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
SV: Hemberedskap
« Svar #3 skrivet: 07 mar-17 kl 10:39 »
Är inte beroende av annat än mat.
Vore både roligt och intressant att få ta del av vad och hur du har gjort  :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

torpjens

 • Inlägg: 2183
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #4 skrivet: 07 mar-17 kl 11:15 »
Hjälpligt iaf.. Vatten finns ju överallt, bara fråga om arbetsinsats att få hem det.

Hur renar du vatten som du hämtar från nåt av ställena du har tillgång till?

Koka kraftigt i 10 minuter funkar för levande saker och virus, andra lösningar?
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

ensamhet

 • Inlägg: 3832
  • Lappland
SV: Hemberedskap
« Svar #5 skrivet: 07 mar-17 kl 11:41 »
Vore både roligt och intressant att få ta del av vad och hur du har gjort  :D


Har inte gjort så mycket mer än att testa och ska skaffa solceller i stället för underhållsladdare.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=184883.0

Annars så har jag vedpanna med självcirkulation, egen kallkälla med självtryck, egen avloppsbrunn, vedspis, fotogenlampor, ljus.
Har ofrivilligt testat 1 veckas strömavbrott och runt -30 och det var inget problem.

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #6 skrivet: 07 mar-17 kl 11:44 »
Jag har 15 kubik hyggligt vatten i dammen. Behöver ingen extra rening så länge det finns ström. Sen är det klortabletter som gäller.

Ved finns för ca 1 månad vid full värme. För frostfritt varar det längre. I krissituation har jag en stor björk och en 200 år gammal ek att ta ner. Det skulle räcka länge. Bra med filtar och sovsäckar finns för att klara sig även om det inte är så varmt inne.

Maten i frysen räcker nog en månad också. Skulle elen försvinna längre är det värre.

Mvh
Magnus

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #7 skrivet: 07 mar-17 kl 15:45 »
Hur renar du vatten som du hämtar från nåt av ställena du har tillgång till?

Koka kraftigt i 10 minuter funkar för levande saker och virus, andra lösningar?
Dels har jag två grävda brunnar, iof inget jag skulle dricka rak av ifrån men kokar man så funkar det ju. Vedspis finns och ved har jag mkt av i skogen. Men så finns det fina sjöar inte så långt bort. Kniper det får man väl ta hästarna en vagn och fylla på lite tunnor och ta hem.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

andtol

 • Gäst
SV: Hemberedskap
« Svar #8 skrivet: 07 mar-17 kl 16:15 »
Jag tycker vi "alltid" haft bra med vatten här i Småland men de sista åren har det varit brist. Många grävda brunnar som sinat. Sjöar som sjunkit flera meter.
« Senast ändrad: 07 mar-17 kl 18:40 av Toll »

Skogsvilde

 • Inlägg: 13015
 • Låt inte rädsla styra framtiden
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #9 skrivet: 07 mar-17 kl 16:27 »
Vatten finns i vår brunn, den har bara visat att vilja sina någon gång men då har året uttag varit rejält.
Men den har hämtat sig snabbt.
Frysar, och konserverat finns i tillräckliga mängder.
Matlagning änsålänge på kaminen i vardagsrummet men det står en gjutjärnsspis och väntar på kärlek och delar som skall få ta plats i köket.
Elverk finns att tillgå för strömtillverkning.

Grunderna finns där men det som krävs är att vi minskar ner på vad som finns i frysarna och istället  lagrar sådant i konserverad form för att slippa stå där med ett berg av jobb.

Ljustillberkning kommer säkerligen igång vad det lider då jag kommer få ett överskott på vax i bikuporna.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #10 skrivet: 07 mar-17 kl 18:12 »
En sak man bör ta med i beräkningen är att man knappast kommer att vara ensam i en krissituation. Har man ett hem med god krisberedskap så kommer hushållet säkerligen snart att bli större - det finns alltid mindre välförberedda släktingar och vänner som kommer att höra sig för om möjligheterna att ta in. Å ena sidan innebär ju det att mer mat och vatten kommer att gå åt, men å andra sidan blir det också god tillgång på arbetskraft.

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #11 skrivet: 07 mar-17 kl 19:01 »
Jag tar mig friheten att i lätt omarbetad och kompletterad form posta ett inlägg som jag skrev på ett annat forum (dock i det forumets motsvarighet till Ljugarbänken så det kräver inloggning) för några månader sedan.

Vatten
Jag upplever dricksvatten som det största problemet "när allting stannar". Hemma har jag kommunalt vatten, enligt en gammal granne ska det finnas en brunn några hundra meter bort men den har nog ingen använt på 30-40 år och jag vet själv inte var den är.  I stugan har jag två brunnar, en djupborrad där jag är beroende av el (trefas) för att få upp vatten, och en grävd där man skulle kunna hinka upp vatten men som sedan gammalt anses förorenad av colibakterier (det kanske går över nu när det är bättre ordning på avloppet där och inte längre går betande djur omkring brunnen). Stugan ligger 500 meter från en insjö som anses ha bra vatten, ett par grannar med sjötomt tar dricksvatten från sjön utan rening.

Mat
Beträffande mathållning så finns det goda fiskemöjligheter både hemma och vid stugan även om jag inte har någon större rutin på att fiska. Flera grannar, vänner och släktingar jagar, så kött kan man nog alltid komma över på något sätt. Däremot är det sämre ställt med egna jordbruksprodukter, stapelvaror som t ex potatis skulle jag få rätt dålig tillgång till och jag har inte alls mycket i lager. Det enda som odlas är lite bärbuskar, några äppelträd som ger rätt dålig skörd, rabarber och jordärtskockor.  Skulle det bli dåliga tider på längre sikt får man nog prioritera upp bär- och svampplockning och att ta vara på nässlor och annat ätbart som växer i överflöd på sina ställen.

Uppvärmning och matlagning
Både stugan och boningshuset hemma går bra att hålla varma med kamin, hemma har jag också vedspis. I stugan har jag torr ved som räcker för kontinuerlig eldning minst en vinter, hemma finns ett mer begränsat vedförråd som dessutom inte är vidare torrt för tillfället. För att få ved på längre sikt har jag egna avverkningsmogna träd på tomten vid stugan, hemma har jag bra kontakt med en granne som äger skog. Vedhanteringen blir förstås mer arbetsam än man är van vid om man saknar bränsle till motorsåg och el till vedkap och klyv. Vedspisen hemma fungerar bra för matlagning på platta, men ugnen är otät och svår att få upp någon vidare värme i. I stugan skulle matlagningen bli besvärlig eftersom braskaminen där saknar kokplatta. Det skulle nog vara läge att ordna en användbar vedspis där också. Ett litet gasolkök och engångsgasolburkar finns som väl skulle kunna räcka för en veckas primitiv mathållning.

Lyse
Belysningsläget är inte särskilt bra vid lång tid utan elförsörjning. Ficklampor och torrbatterier är inte mycket att räkna med, det finns någon liten dålig solcellslampa. Jag har inga användbara fotogenlampor eller gasollyktor. Stearinljus och värmeljus finns men förrådet är inte stort.

Nödvändiga förberedelser
-Lagra livsmedel som håller sig länge och inte kräver kyl/frysförvaring. Torrvaror (spaghetti, knäckebröd, mjöl, torrmjölk mm), konserver osv. Se till att hålla omsättning på lagret så man inte står där med ett fyllt skafferi som smakar gammal kvarn när det behövs som bäst.
-Ordna en offgrid-lösning för nödtorftig elförsörjning (solceller, lågbudgetlösning skulle kunna vara en 12 eller 24 V-installation med blybatterier som buffert, en bättre men dyrare lösning som man kan ha nytta av även under goda tider är en större solcellsinstallation med on/off-grid-växelriktare, och att sälja el till nätet när det är lämpligt).
-Lagra bränslen, oljor, reservdelar för att kunna hålla en del förbränningsmotorer igång (motorsåg, elverk mm)
-Ev ordna gengasdrift för motorer som kan behövas på längre sikt (elverk, ev traktor...)
-Hitta en lösning för att få dricksvatten hemma om man blir utan kommunalt vatten. T ex ta reda på vem som äger den gamla brunnen i närheten och uppmuntra en översyn av den. Borde kunna göras i någon form av grannsamverkan.
-Hitta en lösning för att kunna ta vatten ur den borrade brunnen i stugan utan tillgång till ström från elnätet. Trefas elverk eller växelriktare.
-Renovera jordkällarna både hemma och vid stugan, så de blir tjänliga för livsmedelsförvaring.
-Installera vedspis i stugan och renovera vedspisen hemma.
-Förbättra vedförvaringsmöjligheterna hemma.
-Sätt igång lite mer seriöst med köksträdgårdsodlingar och tillvaratagande av ev skörd. Helst på platser som erfarenhetsmässigt håller sig naturligt fuktiga och inte behöver bevattning ens under torra somrar.
-Förbered för att kunna dränera och frostsäkra VVS-installationer i hus som kan bli kallställda under en kristid.
-Planera för att hushållet kan bli större än vanligt. Se till att det går att ordna nödtorftiga sängplatser, att eventuella gäststugor eller inredda uthus går att hålla uppvärmda utan el osv.

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #12 skrivet: 07 mar-17 kl 19:15 »
Förbisett är nog salt också.. Med salt kan man konservera köttet i en frys som är på väg att tina. I händelse av avsaknad av el under lång tid är salt ett måste. Det är en billig sak att köpa och kan lagras i en evighet. Har alltid runt 50 kilo hemma.. Går alltid åt förr eller senare, bara köpa ny säck när det börjar tryta i en.
Annars försöker jag ha typ 20-30 kilo pasta och 20-30 kilo ris hemma och en hel del av lättlagrade varor som krossade tomater och pulvermos. Inte för att jag direkt tror på en samhällskollaps men det är saker som man kan lagra i flera år, det går alltid åt också och billigt att köpa på sig ett större lager av. Med ovanstående varor kan man enkelt köpa sig 2-3 månader till att ställa om sig till en annan verklighet OM det uppstår.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #13 skrivet: 07 mar-17 kl 21:46 »
Några fler tankar:
Om man lagrar stora mängder torrvaror, så skilj dem åt så att inte ett angrepp av mjölbaggar, råttor eller annan ohyra kan nå hela lagret. Täta tjockväggiga plastlådor eller väl igentejpade kartonger av kraftig wellpapp kanske kan vara bra.

Räkna inte med att det går att komma åt internet för att få information eller dela erfarenheter. Kokböcker och andra handböcker i pappersform kan vara ovärderliga!

Om man har barn som snabbt växer ur sina kläder, så kan det vara bra att ligga något år före med kläd- och skoinköp.

Ha tändstickor hemma.

Tänk på att engångsgasoltuber av den sort som har gängad anslutning ofta står och småläcker, så en sådan kan helt oväntat vara tom när den har stått orörd ett par år. Den typ som ser ut som ett oljefilter och punkteras av en spets på gasolbrännaren när man monterar den, är mer pålitlig för långtidslagring.  Har man gasol i lager så kan det vara bra att ha som rutin att väga tuberna varje år och skriva upp vikt och datum på dem. Upptäcker man att någon av dem börjar minska i vikt, så förbruka den först!

Om man vill lagra bensin och diesel, så håller de sig bättre i plastdunkar än i plåtdunkar. Dunkarna bör stå på ett ställe med jämn temperatur, ju svalare desto bättre.  I synnerhet diesel bör stå torrt till.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10654
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #14 skrivet: 09 mar-17 kl 23:32 »
Här skulle det mesta knalla på som vanligt, men jag inser nu när jag tänkte efter vad som saknas att jag behöver handla hem några dunkar bensin.

Sedan är jag dålig på att hålla jämna lager. Brukar köpa hem basvaror så det räcker länge, men man kan ju ge sig sjutton på att man är inne på sista paketet smör när storstrejken bryter ut...

Theoneandonly

 • Inlägg: 129
  • Skåne
SV: Hemberedskap
« Svar #15 skrivet: 10 mar-17 kl 09:47 »
Matmässigt så redar vi oss länge, jordkällare med rotfrukter och havregrynsgröt med en klick honung
kan man överleva på läänge.
Dessutom tror jag generellt att en välhullad medelsvensson klarar sig bra ett par veckor utan mat,
så det där med 72h-beredskap gäller nog mest vatten å värme ( bortsett från småungar)

Jag är mer bekymrad för våra hundar, att hålla dem med mat under en längre tid blir svårt.
Så därför har vi några månaders foder hemma och roterar säckarna.

Elverk finns men är en väldigt kortsiktig lösning eftersom man kör slut på bränsle rätt fort,
dock bra att kunna starta upp vid särskilda behov ex nån viktig maskin som behövs tillfälligt.

Lagrar helst matolja, att laga mat långsiktigt utan något fett skulle bli förfärligt tråkigt.

olof

 • Inlägg: 2716
  • Skåne
  • Min blogg med sökord biodling
SV: Hemberedskap
« Svar #16 skrivet: 10 mar-17 kl 09:55 »
Transport
Jag ser till att hålla minst en cykel i gott skick alltid. Och jag har lagningslappar, reservslang och smörjmedel hemma.

javill

 • Inlägg: 9718
  • Blekinge
  • Glirnashopen
SV: Hemberedskap
« Svar #17 skrivet: 10 mar-17 kl 19:07 »
Vi skulle klara ett tag utan några större problem. Försvinner vattnet (vi har kommunalt) så finns två brunnar men vattnet i dem är inte kollat på år och dag. Utedasset funkar bara att städa det lite först. Mat finns så vi klarar i alla fall en månad. Dessvärre finns en hel del i frysar så det skulle vara ett problem om elen försvann. Ved finns i massor. Djurens mat hade varit ett problem om vi inte skulle ha tillgång till diesel. Vi hade fått sälja/slakta bort ett gäng av dem. Jag är lite slapp med att odla så händer det något på höstkanten blir det en knaper vinter och vår innan man kan odla och fylla förråden ordentligt.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

karsan

 • Inlägg: 1759
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #18 skrivet: 10 mar-17 kl 19:26 »
Jag tror vi (jag och maken, båda panschisar)  skulle klara några veckor i villan i stan.  Vi har en braskassett i öppna spisen och kan nog värma två rum med den och det räcker. Ved för ett par veckor har vi. Som gamla semestertältare har vi trangiakök och rödsprit som bara står numera.  Vi har rätt mycket torrvaror i källaren.  Maten i frysarna får man äta först, Salta in kött - en extra saltburk har vi nog.   Vatten - vi har ett vertikalt dräneringsrör går  ner  till dräneringen runt huset och kan nog få upp hyggligt vatten den vägen. Annars om det blir torka har vi en rätt bra sjö 1 km bort (den var vattentäkt för samhället för 60 år sedan) och kan cykla dit efter vatten.  Om det inte går att spola toaletterna får man väl gräva en grop i trädgården.


I stugan på landet har aldrig el och hämtar vatten i brunn med handpump.  Så inga problem om elen går. Utom förstås att man inte kan ringa närstående när batterierna tar slut.   Men där tar maten slut fortare för vi har inte så stora lager. Meta går, men det är klent med fångsten.

Höns har vi men då beror det på hur mycket hönsmat som finns hemma. Men har man inte mat till hönsen får hönsen bli mat, tråkigt nog.

Vi tar oss mellan villan och stugan med Waxholmsbåt i vanliga fall.  Vi har kajaker men det är för långt att paddla (somliga skulle nog klara det.)  Fast kanske man kan lifta med seglare.

Våra vuxna söner som bor i lägenhet skulle kanske flytta hem till villan där det finns mat och värme. Sen handlar det förstås om grannarna också.

I alla fall ett par tre veckor är ingen katastrof för oss.  Om man inte måste dela med sig med många andra.Ett svart får

 • Inlägg: 8509
  • Bohuslän
SV: Hemberedskap
« Svar #19 skrivet: 10 mar-17 kl 19:42 »
Ved finns för ca 1 månad vid full värme. För frostfritt varar det längre. I krissituation har jag en stor björk och en 200 år gammal ek att ta ner. Det skulle räcka länge.
Ved måste torka innan du kan elda den så växande träd funkar inte för krissituationer. Du får slå sönder soffan istället, eller något liknande.

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
SV: Hemberedskap
« Svar #20 skrivet: 10 mar-17 kl 20:07 »
Har funderat över alla möjliga scenarier och kommit fram till att det är väldigt årstidsberoende om en klarar sig bra eller inte i det här landet. Allting blir så mycket enklare om en krissituation inträffar under sommarhalvåret och så himla mycket mer arbetskrävande om det är kyla, snö och frysgrader.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Ett svart får

 • Inlägg: 8509
  • Bohuslän
SV: Hemberedskap
« Svar #21 skrivet: 10 mar-17 kl 20:21 »
Har funderat över alla möjliga scenarier och kommit fram till att det är väldigt årstidsberoende om en klarar sig bra eller inte i det här landet. Allting blir så mycket enklare om en krissituation inträffar under sommarhalvåret och så himla mycket mer arbetskrävande om det är kyla, snö och frysgrader.
Nja, är det så stor skillnad? Om man bara har ved och något att elda i går det ju nästan på ett ut. På sensommaren kan man hämta en del mat från naturen eller egna odlingar, det är enda fördelen som jag ser. Om krissituationen medfört upplopp, plundring och laglöshet lär den dämpas av vinterväder så jag lutar nog mot att det är lättare på vintern.

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
SV: Hemberedskap
« Svar #22 skrivet: 10 mar-17 kl 20:45 »
Nja, är det så stor skillnad? Om man bara har ved och något att elda i går det ju nästan på ett ut. På sensommaren kan man hämta en del mat från naturen eller egna odlingar, det är enda fördelen som jag ser. Om krissituationen medfört upplopp, plundring och laglöshet lär den dämpas av vinterväder så jag lutar nog mot att det är lättare på vintern.
Nja, toa, hygien, matlagning, vatten, mat etc finns det goda möjligheter att klara av/kunna få tag i utomhus, elda för värme brukar inte behövas sommartid. Nässlor, maskrosblad, kirskål, sav, fleråriga trädgårdsväxter, tallstrunt mm finns att plocka redan under våren. Tänkte mig förbereda ett par set med metspön, det finns fisk i sjön. Plundrare är det svårt att ha beredskap mot, kanske gömma stukor under jord för att kanske få ha maten ifred - å andra sidan så skulle det vara svårt att neka en svältande människa mat om en själv har ett överflöd.

The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10654
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #23 skrivet: 10 mar-17 kl 20:51 »
Ved måste torka innan du kan elda den så växande träd funkar inte för krissituationer. Du får slå sönder soffan istället, eller något liknande.
Nu är du väl lite vedsnobb ;) Både björk och ek brinner fint även om man får lite svårt att tända, och att en del av energin går förlorad till att förånga vatteninnehållet. Men å andra sidan brinner det lugnare och björken luktar fint. Eldade lite färskhuggen björk förut idag.

Igår eldade jag förresten knastertorr rötgran och kände lukten av bränt kretskort ute på gården.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10654
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #24 skrivet: 10 mar-17 kl 20:55 »
Tror inte att plundring och laglöshet dämpas på vintern. Hunger och köld gör att de som inte har mat och värme kommer att bli än mer desperata.

Lise

 • Inlägg: 374
  • Värmland
SV: Hemberedskap
« Svar #25 skrivet: 10 mar-17 kl 21:15 »
Jo, har vatten i gammal brunn som kan tas upp med hink om pumpen i borrhålet inte får ström. Vedspis och kamin, ved under tak som räcker 3-4 år fram, rotsaker i jordkällaren, fröer till ett 90-tal sorters grönsaker. I skafferiet finns bland annat 40 kilo ärtor och 100 kilo vete och råg, 6 liter rapsolja, 50 kilo salt. Och lite annat... .
😊

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #26 skrivet: 10 mar-17 kl 23:18 »
Igår eldade jag förresten knastertorr rötgran och kände lukten av bränt kretskort ute på gården.

Jag gissar att det var granstam och inte grenar du eldade då? Grangrenar brukar brinna föredömligt luktfritt, om de nu är så grova att det är mödan värt att elda dem.

Ett svart får

 • Inlägg: 8509
  • Bohuslän
SV: Hemberedskap
« Svar #27 skrivet: 10 mar-17 kl 23:22 »
Om grangrenarna är för tunna får man lägga in fler, ner till 20mm tycker jag de är värda att elda i alla fall. När inte kompostkvarnen klarar av dom längre blir de ved istället. Men ibland är de fulla med kåda och då kan de dofta lite när man eldar dom

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10654
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #28 skrivet: 11 mar-17 kl 08:55 »
Ja, speciellt med tanke på trådens huvudsyfte så är grenarna värda att ta tillvara. Jag vet en tant som plockade ihop 10 m3 vid ett hygge nära hennes hus, räckte hela vintern.

Riktigt grov rötgran var det, och jag kände förutom vaniljdoften flera andra dofter som inte har med träd att göra när jag klöv den.

Fick förresten slut på ved för några år sedan och passade då på att ta ned två stora körsbärsträd som skulle bort. De var kanon att elda färska. Brann länge och gav fin långlivad glöd.

Hönshjärnan

 • Inlägg: 66
  • Uppland
SV: Hemberedskap
« Svar #29 skrivet: 29 mar-17 kl 22:19 »
Jag skulle klara mig bra mycket längre än de där 72-timmarna. Är något av en prepper, så har mat för något halvår framåt. Odlar även en del saker på tomten som folk inte kommer känna igen som mat, som spansk körvel, just för om folk skulle stjäla de vanliga sakerna jag odlar. Fick lära mig nyligen att funkian odlas som grönsak i Japan eller om det var Kina, så ett gäng sådana ska in i rabatterna i vår. Ser också till att ha ett stort lager med kryddor hemma, då kan man piffa till ensidig mat och få lite smakvariation. Brukar handla dom i kiloförpackningar, kryddor håller ju en vansinnigt många fler år än vad som är angivet på bäst före.

Men jag förbereder mig inte bara för scenarion som krig, utan även sjukdom. Skadade mig illa för ett gäng år sedan och kunde bara stå upp i ett par minuter, den gången flyttade jag hem till mamsen, men det går ju inte nu när jag har djur. Så har saker som potatismospulver och liknande, just för att få något varmt i mig, det går ju att tillaga sittande i soffan med en vattenkokare, varm mat är moralhöjande. Och har satt ut sittplatsen mellan huset och hönshuset, samt har en lång lina utanför dörren för nödrastning av känguru hund. Den använde jag i vintras när jag fick ryggskott, vansinnigt praktiskt.

andtol

 • Gäst
SV: Hemberedskap
« Svar #30 skrivet: 30 mar-17 kl 08:43 »
utan även sjukdom

Detta är oerhört viktigt, tror jag. Vad händer den dagen då man inte orkar arbeta längre? Resiliens.

Camaro1969

 • Inlägg: 35
  • Hälsingland
SV: Hemberedskap
« Svar #31 skrivet: 30 mar-17 kl 10:41 »
väldigt intressant ämne.

vår familj klarar oss rätt skapligt iaf någon månad.

vatten från egen kallkälla
mycket ved och braskamin

litet elverk


har spanat lite på "matpaket"  likt militären har... tycker dock de är våldsamt dyra så har inte köpt.

inom några år räknar vi även med ett års lager av potatis och rotfrukter då vi har en jordkällare.

grimbart

 • Inlägg: 4788
 • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
  • Västergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #32 skrivet: 31 mar-17 kl 15:36 »
Vatten kan jag ta ur grävd brunn.. det går annars bra att koka vatten eller samla kondensvatten från växter eller att rena med torv och kolfilter.

Mat har jag i mina djur.. kaniner kan beta gräs och höns och ankor kan klara sig skapligt på avfall..
Odlar lite.. har växthus.. fruktträd och bärbuskar och dessutom kunskap om ätliga växter från naturen. Vassrötter..mjölkört..kaveldun mm mm.
Jaktvapen och en gedigen kunskap om fällor och fällfångst samt om djurens beteende.
Fiskeredskap av alla de sorter och 4 båtar samt kanot.. kunskap om hur när och var man fångar fisken..

Ved..några skjul fyllda.. träd på tomten och sågar.. yxor.. motorsåg..bränsle finns.
Stormkök.. rödsprit. Vedspis.. grill.. rök.. diverse sätt att tillaga..

Det jag saknar är en jordkällare.. och ett lager salt
Fjäderfän och kaniner

torpjens

 • Inlägg: 2183
 • Vi lever på naturens villkor
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #33 skrivet: 31 mar-17 kl 19:09 »
 (:)  Ny tråd om kroppen vid svält skapad i samma avdelning. /Torpjens
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Camaro1969

 • Inlägg: 35
  • Hälsingland
SV: Hemberedskap
« Svar #34 skrivet: 01 apr-17 kl 07:06 »
många nämner salt, och säckar med 50 kg.

vart får man tag i det?  hittar bara vägsalt...

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #35 skrivet: 01 apr-17 kl 07:13 »
många nämner salt, och säckar med 50 kg.

vart får man tag i det?  hittar bara vägsalt...
Större säckar med salt, 20 kg, finns på Granngården, eller CityGross bland annat.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

Camaro1969

 • Inlägg: 35
  • Hälsingland
SV: Hemberedskap
« Svar #36 skrivet: 01 apr-17 kl 07:15 »
kan du länka till granngårdens? jag hittar inte...

Ett svart får

 • Inlägg: 8509
  • Bohuslän
SV: Hemberedskap
« Svar #37 skrivet: 01 apr-17 kl 08:30 »

Halte

 • Inlägg: 1121
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #38 skrivet: 01 apr-17 kl 08:54 »
http://www.granngarden.se/search/?text=salt

Jag har en säck av Broxo avhärdningssalt, fick den av en kompis. Det är väldigt stora bitar i den så det funkar enbart till att använda i saltlag för typ torkning och rökning. Sedan har jag en säck av havssaltet också.
Men sist köpte en säck finsalt på CityGross och det var billigare.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #39 skrivet: 14 nov-17 kl 21:37 »
På tal om det där med torrvaror som smakar gammal kvarn efter lagring har jag ikväll ätit paltbröd som passerade bästföredatum för 6 år sedan. Mycket riktigt luktade det kraftigt av gammal kvarn efter kokning, men smaken var det inget fel på.

Eugen

 • Inlägg: 5
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #40 skrivet: 05 dec-17 kl 06:22 »
Tack för alla kloka tankar. Jag tänker ungefär som ni andra, lite allt möjligt ätbart, ved, eldstål, vattenrening. Har hört att man kan ta några droppar klorin till en liter vatten.

Här är några punkter som jag inte tror varit med tidigare i tråden:

* Har som projekt under julen att ordna en billigaste typen av dator, raspbery pi, med skärm och solcellsladdare, där jag har laddat ned Wikipedia (finns en variant som heter Kiwix för nedladdning) plus diverse sidor om odling, bl.a. Alternativ.nu. Skulle allt gå åt skogen kan olika kunskaper om jordbruk m.m. vara hårdvaluta.
* Tror att många kommer att kunna klara de första månaderna av en krig genom fasta/svält plus naturens förråd, men att det kan komma en andra fas, det första och andra året efter, när man är väldigt beroende av fröer, så detta har jag lagt upp ett förråd med, och som det stod tidigare i tråden så kan det behövas att man förser sina grannar i byn också.
* Har också lagrat en säck salt, en hemma och en på landet. Plus natriumbensoat, kan vara bra att ha för att kunna sylta och safta.
* Funderar också på andra saker som skulle kunna vara av värde i händelse av en kris, kanske plast till växthus, eller taggtråd (om inte alla elstängsel funkar). Spik och skruv kanske.
* Skulle gärna vilja ha en pilbåge, men är inte säker på hur man skulle kunna anskaffa detta.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10654
  • Östergötland

christelle

 • Inlägg: 7777
  • Blekinge
SV: Hemberedskap
« Svar #42 skrivet: 05 dec-17 kl 09:20 »
Tack för alla kloka tankar. Jag tänker ungefär som ni andra, lite allt möjligt ätbart, ved, eldstål, vattenrening. Har hört att man kan ta några droppar klorin till en liter vatten.

Här är några punkter som jag inte tror varit med tidigare i tråden:

* Har som projekt under julen att ordna en billigaste typen av dator, raspbery pi, med skärm och solcellsladdare, där jag har laddat ned Wikipedia (finns en variant som heter Kiwix för nedladdning) plus diverse sidor om odling, bl.a. Alternativ.nu. Skulle allt gå åt skogen kan olika kunskaper om jordbruk m.m. vara hårdvaluta....
Väldigt intressant projekt. Skulle vara mycket värt om du vill dela med dig kring detta projekt i en egen tråd här på Hemberedskap  ;)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #43 skrivet: 05 dec-17 kl 10:05 »
Tack för alla kloka tankar. Jag tänker ungefär som ni andra, lite allt möjligt ätbart, ved, eldstål, vattenrening. Har hört att man kan ta några droppar klorin till en liter vatten.

Klorin = en viss enskild tillverkares varumärke för starkt utspädd natriumhypokloritlösning. Det finns ingen anledning att hänga upp sig över det varumärket, samma slags utspädda natriumhypoklorit säljs under många andra namn också.
Det har väl vissa bakteriedödande egenskaper, men man ska inte tro att en enda enkel "vattenreningsmetod" biter på alla slags otrevligheter man kan få med i vatten från okända eller tvivelaktiga källor. De kommunala vattenverken använder natriumhypoklorit ibland då man misstänker att bakterier från jord eller avloppsvatten har kommit in i ledningsnätet, men då med mycket noggrann kontroll på doseringen och inte minst ständig provtagning för att hålla koll på vad det är för slags bakterier man har drabbats av, och om det är sådana som klorhaltiga medel biter på.
Klor hjälper t ex inte mot cryptosporidium. Och det beror också på hur vattenkemin ser ut i övrigt, om en liten klortillsats har chans att göra nytta eller om den snabbt bryts ner till NaCl (koksalt), som inte är särskilt starkt bakteriedödande.

Eugen

 • Inlägg: 5
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #44 skrivet: 05 dec-17 kl 21:58 »
Väldigt intressant projekt. Skulle vara mycket värt om du vill dela med dig kring detta projekt i en egen tråd här på Hemberedskap  ;)

Tack för din vänliga uppmuntran, det ökar sannolikheten att projektet verkligen blir av. Jag återkommer om detta. Så länge kan jag tipsa om klippet som gav mig idén:

https://www.youtube.com/watch?v=inuT_YFCruU

andtol

 • Gäst
SV: Hemberedskap
« Svar #45 skrivet: 06 dec-17 kl 10:12 »
Tack för din vänliga uppmuntran, det ökar sannolikheten att projektet verkligen blir av. Jag återkommer om detta. Så länge kan jag tipsa om klippet som gav mig idén:

https://www.youtube.com/watch?v=inuT_YFCruU

Jag gillar också tanken även om jag vill använda en smartphone eller en tablet. Allt i samma och mindre delar som kan krångla.

Kanske t o m mindre strömförbrukning?

Klasb

 • Inlägg: 546
  • Gotland
SV: Hemberedskap
« Svar #46 skrivet: 06 dec-17 kl 19:54 »
Är det ingen som tänkt på att ta med ett fruntimmer.
kan vara bra att värma fötterna på när vinden viner och snön kryper in i varje springa.
Det är ju ingen ide att överleva om man missat fortplantningen

Visionaryrealist

 • Inlägg: 553
SV: Hemberedskap
« Svar #47 skrivet: 06 dec-17 kl 20:00 »
Är det ingen som tänkt på att ta med ett fruntimmer.
kan vara bra att värma fötterna på när vinden viner och snön kryper in i varje springa.
Det är ju ingen ide att överleva om man missat fortplantningen
;) Pk nivå låg. Men tycker faktiskt att det är en vettigt frågeställning. Vem eller vilka vill man faktiskt ha med sig?

Postat med Alternativ.nu´s app


ensamhet

 • Inlägg: 3832
  • Lappland
SV: Hemberedskap
« Svar #48 skrivet: 06 dec-17 kl 20:16 »
Är det ingen som tänkt på att ta med ett fruntimmer.
kan vara bra att värma fötterna på när vinden viner och snön kryper in i varje springa.
Det är ju ingen ide att överleva om man missat fortplantningen

Undrar om fruntimmer tänker så också?

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #49 skrivet: 06 dec-17 kl 21:23 »
Jag brukar framhålla, och har kanske gjort det förut i den här tråden också, att om det blir ett riktigt svårt krisläge så kommer man aldrig att vara ensam. Har man ett boställe som fungerar under svåra förhållanden så får man nog räkna med att hushållet snart blir större, vare sig man har planerat för det eller inte.

Sjaunja

 • Inlägg: 4769
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #50 skrivet: 06 dec-17 kl 23:01 »
Undrar om fruntimmer tänker så också?

Nej. Ska man ha nån med sig under kristider så är kriterierna liten i maten och bra på odling viktigare.

Visionaryrealist

 • Inlägg: 553
SV: Hemberedskap
« Svar #51 skrivet: 06 dec-17 kl 23:06 »

Nej. Ska man ha nån med sig under kristider så är kriterierna liten i maten och bra på odling viktigare.
Jag tror värma sig (varann) argumentet är viktigt. Inte minst psykologiskt. 

Postat med Alternativ.nu´s app


Sjaunja

 • Inlägg: 4769
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #52 skrivet: 07 dec-17 kl 09:10 »
Jo du har nog rätt i det.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10654
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #53 skrivet: 07 dec-17 kl 14:51 »
Men det är ju inte män eller kvinnor som det blir kris med vid en katastrof av något slag, det är ju det andra som behövs för att överleva som det kommer att bli ont om. Käringen kommer ju inte att gå upp i rök för att hyllorna i affären gapar tomma. Om hon inte drar till grosshandlarn förstås ;D

kretslopp

 • Inlägg: 1584
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Hemberedskap
« Svar #54 skrivet: 07 dec-17 kl 15:09 »
Jag tror inte på någon virtuelle kunskapssamling, det som behövs är böcker,  eget och andras kunnande. Våga fråga och prata med människor ikring dej. Skaffa dej din egen kunskap.
kretslopp

Eugen

 • Inlägg: 5
  • Södermanland
SV: Hemberedskap
« Svar #55 skrivet: 09 dec-17 kl 15:56 »
Jag tror inte på någon virtuelle kunskapssamling, det som behövs är böcker,  eget och andras kunnande. Våga fråga och prata med människor ikring dej. Skaffa dej din egen kunskap.
Tack - jag tror jag förstår hur du menar, de äldre i byn kan nog mer än man tror (är själv stadsbarn). Men där jag håller till så har de flesta grannarna bott och jobbat i storstan större delen av sina liv. Och jag är rädd att de gamla fina kunskaperna, såsom såpskurning, odla och bereda lin, fröförökning av diverse växter, lantraser osv, att de kunskaperna är på väg att dö ut, och jag har stor respekt för den samlade kunskapen som finns här på forumet.

TW

 • Inlägg: 2648
  • Finland
SV: Hemberedskap
« Svar #56 skrivet: 09 dec-17 kl 23:34 »
Ja..... man behöver inte tänka längre än till krigstida metoder at tillverka diverse varor av vad man hade.
Om 10 år är så gott som alla de som var med och minns någonting borta.

Jag har ofta tänkt att man borde ha fått skriva upp farmors kunskaper. Gården var väglös och utan elektricitet och rinnande vatten ända tills 1960 ungefär. Likväl fick hon hushållet att fungera i både krig och fred.
Hon dog före jag föddes så jag hade aldrig en chans att skriva.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

kretslopp

 • Inlägg: 1584
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Hemberedskap
« Svar #57 skrivet: 12 dec-17 kl 15:27 »
Du som tror du inte har någon kunskap i självhushållning, skriv ned det du kan, det du har i ditt huvud nu. Det är ibland så svårt att lita på det man kan och sätta andras kunskap högre. Jag var med om ett spännande försök en gång. Där det gällde att inte köpa någon mat på en månad, inte någon ting. vi skulle äta det vi hade hemma. Vi fick plocka i skog och mark det vi behövde. När det mesta var slut fans det bara mjöl och salt kvar, då blev det bröd (vi satte surdeg ) och välling. Vi blev mätta på det. Erfarenheten av att man klarar sej på lite när det provades i praktiken, var en bra erfarenhet för mej.
kretslopp

kretslopp

 • Inlägg: 1584
 • 68 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Hemberedskap
« Svar #58 skrivet: 13 dec-17 kl 16:08 »
Skriv gärna TW det vore intressant att veta. Far eller andra då levande, vet kanske.
kretslopp

Skogsvilde

 • Inlägg: 13015
 • Låt inte rädsla styra framtiden
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #59 skrivet: 15 dec-17 kl 08:41 »
Ja..... man behöver inte tänka längre än till krigstida metoder at tillverka diverse varor av vad man hade.
Om 10 år är så gott som alla de som var med och minns någonting borta.

Jag har ofta tänkt att man borde ha fått skriva upp farmors kunskaper. Gården var väglös och utan elektricitet och rinnande vatten ända tills 1960 ungefär. Likväl fick hon hushållet att fungera i både krig och fred.
Hon dog före jag föddes så jag hade aldrig en chans att skriva.


Man skall akta sig nogsamt att hänga upp sig på gammalt kunnande!
Vad menar jag med det?
jo! Att man, vi, kvinnor och barn som lever nu skall samla oss erfarenheter själva som gör att vi kan klara oss även i en krissituation.
Väldigt mycket av det handlar om att implementera ett tänkande som är praktiska problemlösningar.
Där det handlar om att i sista hand köpa problemlösningen utan finna ett annat sätt att lösa problemet, genom att återbruka, tillverka själv.

Dvs själv ta eget ansvar och inte göra problemen till NAP eller IMP problematik.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

andtol

 • Gäst
SV: Hemberedskap
« Svar #60 skrivet: 15 dec-17 kl 11:41 »
Dvs själv ta eget ansvar och inte göra problemen till NAP eller IMP problematik.

vad betyder NAP och IMP?

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 10654
  • Östergötland
SV: Hemberedskap
« Svar #61 skrivet: 15 dec-17 kl 18:55 »
Gammalt kunnande kan vara en ögonöppnare för den moderna människan. Precis som barn. Det finns nog rätt många föräldrar som har kommit så långt från vårt naturliga arv att de har stora problem med barn som äter larver, rullar sig i lera, ålar genom lövhögar och tar av sig kläderna när de är varma fast det är snö ute.

Ungarna här hemma hade rätt roligt åt det där prepper-programmet som gick på tv för ett tag sedan.

Skogsvilde

 • Inlägg: 13015
 • Låt inte rädsla styra framtiden
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #62 skrivet: 15 dec-17 kl 20:36 »
vad betyder NAP och IMP?

Någon Annans Problem
INte Mitt Problem
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #63 skrivet: 15 mar-18 kl 11:45 »
Ett par saker som kanske bör tilläggas till tråden:

Man bör ha ett visst lager av mediciner, förbandsmateriel mm hemma. Dels mot kända krämpor och dels sånt som kan behövas för oförutsedda sjukdoms- och olycksfall (febernedsättande och smärtstillande mediciner, någon slags allergitabletter även om man inte lider av någon känd allergi just nu mm). Gå en förstahjälpenkurs om det inte är gjort under de senaste åren. Se till att någon enkel läkarbok eller liknande finns i bokhyllan.

En del byggmaterial bör man hålla i lager, så det finns möjlighet att t ex smälla ihop ett anständigt utedass om det visar sig att man måste klara sig en längre tid utan WC.  OSB-skivor, vävtejp och annat så att man kan reparera t ex sönderblåsta fönster provisoriskt. Räkna inte med att det finns ström för att ladda skruvdragaren, lagra spik istället för byggskruv!

Tvål, tvättmedel mm - helst i fast form, de tar mindre plats att lagra och håller sig längre än flytande produkter.

Transportmedel så man kan klara de dagliga sysslorna utan tillgång till motorfordon - cykel, cykelkärra, diverse skottkärror och dragkärror, spark, breda längdskidor, snöskor etc. Reservdelar till dito.

Rena och fräscha plastdunkar, hinkar, baljor mm för hämtning av vatten, uppsamling av regnvatten, smältning av snö mm. Se till att de saker som är tänkta att användas för färskvatten eller livsmedel hålls skilda från sånt som används för mindre hygieniska saker!

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #64 skrivet: 12 apr-18 kl 13:34 »
-Förbered för att kunna dränera och frostsäkra VVS-installationer i hus som kan bli kallställda under en kristid.

Ett tillägg: Vid kommunalt vatten, ta reda på var avstängningsventilen för servisledningen finns (vanligtvis vid tomtgräns) , märk ut eller dokumentera så den går lätt att hitta även om den är översnöad, se till att verktyg för att stänga den finns till hands. Det är inte så lyckat att stänga huvudkranen vid vattenmätaren och senare upptäcka att inkommande röret före denna kran har frusit sönder.

torbjorn

 • Inlägg: 11698
  • Medelpad
SV: Hemberedskap
« Svar #65 skrivet: 15 aug-19 kl 11:13 »
Lite mer tankar om läkemedel.
Om man har kända krämpor, och äter receptbelagda läkemedel mot dem, så kan det vara bra att hämta ut medicin så tidigt som möjligt på recepten så man har ett rejält lager hemma (man bör förstås ta hänsyn till hållbarheten).

Det kan vara bra att i förväg prata med läkaren om hur man ska göra om det blir ett krisläge där man inte kan få tag i sina mediciner (och kanske inte få hjälp av läkaren heller) - ska man t ex fortsätta med normal dosering så länge lagret räcker och sedan tvärsluta, eller ska man minska doseringen så de räcker så länge som möjligt, eller försöka trappa ner doseringen gradvis?

Tångräkan

 • Inlägg: 944
  • Åland
SV: Hemberedskap
« Svar #66 skrivet: 15 aug-19 kl 15:20 »
Intressant tråd. Jag är ingen prepper men skulle klara mig bra i en nödsituation med utedass, jordkällare, vedspisar och kaminer, odlingar, ved, skog och egen brunn. Fick känna på hur det kan vara efter Alfrida i vintras. Det tog 10 dygn innan jag fick elen tillbaka. Det som var svårast för mig var den sociala biten. Jag ville inte sitta ensam hemma i mörkret och laga mat på vedspisen eller trangian. Jag behövde ha folk runt mig. Det Torbjorn säger om mediciner kan inte nog understrykas. Som gräsallergiker är jag åtminstone sommartid beroende av min medicin, orkar inte "jobba" utan den.

Mina elever fick titta på Nedsläckt land i våras (svt play: https://www.svtplay.se/nedslackt-land). Vi hade väldigt intressanta dikussioner och många "aha-upplevelser" i samband med detta. 
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

anders flix

 • Inlägg: 861
 • Lever för att leva!
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #67 skrivet: 15 aug-19 kl 15:32 »
Det kan vara bra att i förväg prata med läkaren om hur man ska göra om det blir ett krisläge där man inte kan få tag i sina mediciner (och kanske inte få hjälp av läkaren heller) - ska man t ex fortsätta med normal dosering så länge lagret räcker och sedan tvärsluta, eller ska man minska doseringen så de räcker så länge som möjligt, eller försöka trappa ner doseringen gradvis?

Jag behöver trappa ner långsamt, helst ett år men så mycket medicin har jag inte. Så vid första misstanke om kris så får jag räkna tabletterna och göra en plan. Går krisen över sakta trappa upp igen.
Lever för att testa!

Skogsvilde

 • Inlägg: 13015
 • Låt inte rädsla styra framtiden
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #68 skrivet: 15 aug-19 kl 16:55 »
Jag behöver trappa ner långsamt, helst ett år men så mycket medicin har jag inte. Så vid första misstanke om kris så får jag räkna tabletterna och göra en plan. Går krisen över sakta trappa upp igen.

Jag går på livstid i värsta fall på 5 olika mediciner och kombinationen är livsviktig.
Min plan är att plocka ut så fort man kan med till rabatterat pris och på så sätt bygga upp en rejäl buffert.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!

Klasb

 • Inlägg: 546
  • Gotland
SV: Hemberedskap
« Svar #69 skrivet: 15 aug-19 kl 18:25 »
Jag går på livstid i värsta fall på 5 olika mediciner och kombinationen är livsviktig.
Min plan är att plocka ut så fort man kan med till rabatterat pris och på så sätt bygga upp en rejäl buffert.

Även jag försöker buffra medicin så jag har en reserv när jag är utomlands, men det är svårt numera. Min läkare skriver ut för ett år i taget med fyra uttag per år. alla gamla recept makuleras (finns vissa undantag)
Jag får ta ut fyra gånger per år med en liten förskjutning. med denna modell är det svårt att få ut någon buffert för kommande sämre tider. 

Skogsvilde

 • Inlägg: 13015
 • Låt inte rädsla styra framtiden
  • -
SV: Hemberedskap
« Svar #70 skrivet: 15 aug-19 kl 18:29 »
Även jag försöker buffra medicin så jag har en reserv när jag är utomlands, men det är svårt numera. Min läkare skriver ut för ett år i taget med fyra uttag per år. alla gamla recept makuleras (finns vissa undantag)
Jag får ta ut fyra gånger per år med en liten förskjutning. med denna modell är det svårt att få ut någon buffert för kommande sämre tider.

Jag går juh kvar på specialistkliniken och är inte överförd till VC ännu vilket gör att jag kan använda glappet till bunkring.
Om du skall ut och gå i mörker längs våra vägar utan reflex så kan du fortfarande rädda liv!
Anmäl dig till donationsregistret redan i dag!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

406 gäster, 9 användare (2 dolda)
Västertoppen, LoneWolf, kanatlia, Ett svart får, per.martinsson, Radar, redrob

* Forum

* Om tidningen Åter- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser