Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mörkt mustigt bröd?  (läst 6122 gånger)

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
Mörkt mustigt bröd?
« skrivet: 24 jan-17 kl 13:26 »
Söker recept på nåt grovt mörkt bröd med mkt smak.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

DennisCA

  • Inlägg: 1663
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #1 skrivet: 24 jan-17 kl 14:03 »
Typ jälkiuunileipä (efterugnsbröd)? Eller söta limpor (t.ex. malaxlimpan)?

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #2 skrivet: 25 jan-17 kl 01:57 »
Que?
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

DennisCA

  • Inlägg: 1663
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #3 skrivet: 25 jan-17 kl 06:55 »
Undrar vad för sorts bröd du söker och gav två exempel på olika sorters mörka bröd som jag personligen känner till.

TW

  • Inlägg: 2616
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #4 skrivet: 25 jan-17 kl 09:12 »
Fälbröd är en annan mörk sötlimpa som inte är lika överdrivet söt som malaxlimpan. Gammaldags sössöbrö från Malax var inte heller lika överdrivet sött som sin fabriksgjorda ättling.

Sedan finns det ju två sorters mörkt rågbröd. Svenskösterbottniskt rågbröd bakat på rågmjöl och jäst och litet kornmjöl och ofta litet vetemjöl och så finnarnas sura rågbröd bakat på rågmjöl och surdeg.
Båda är goda!
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

DennisCA

  • Inlägg: 1663
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #5 skrivet: 25 jan-17 kl 10:54 »
Oululainens efterugnsbröd är en favorit hos mig, jag har aldrig provat laga eget efterugnsbröd själv.

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #6 skrivet: 25 jan-17 kl 11:16 »
Typ en doftande smakrik mörk limpa. Inte nåt fröbröd alltså. Dom finska bröden ni refererar till har jag aldrig ätit.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

TW

  • Inlägg: 2616
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #7 skrivet: 25 jan-17 kl 22:12 »
Här är två olika recept på sössöbrö:

http://brodattbaka.blogspot.fi/2011/08/malaxlimpan.html

Jag skall försöka hitta mammas recept på rågbröd. Påminn mig om jag glömmer det.
Hon brukar också baka en sötaktig råglimpa till jul.
« Senast ändrad: 25 jan-17 kl 22:18 av TW »
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

LimJans

  • Inlägg: 6790
    • Dalarna
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #8 skrivet: 25 jan-17 kl 22:48 »
Var hittar man flytande malt?

DennisCA

  • Inlägg: 1663
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #9 skrivet: 26 jan-17 kl 08:09 »
Här är två olika recept på sössöbrö:

http://brodattbaka.blogspot.fi/2011/08/malaxlimpan.html

Jag skall försöka hitta mammas recept på rågbröd. Påminn mig om jag glömmer det.
Hon brukar också baka en sötaktig råglimpa till jul.


Har även min mammas recept på rågbröd, kanske liknande, ger ett ljust rågbröd:

1 liter ljummet vatten blandas med 1 bit jäst (50 g).
Tillsätt 1,5 msk salt.
Lägg sedan i 400-500 g rågmjöl eller rågsikt,ca 1,5 dl kli av valfri sort.
Lägg sedan i vetemjöl till en lagom deg, ca 400-500 g.

LimJans

  • Inlägg: 6790
    • Dalarna
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #10 skrivet: 30 jan-17 kl 21:10 »
Jag gillar rallarhalvor, någon som har ett recept på något liknande? :)


TW

  • Inlägg: 2616
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #11 skrivet: 30 jan-17 kl 22:37 »
De där rallarhalvorna är ganska nära traditionellt finskt surbröd som förr i tiden bakades emellanåt också i svenskbygderna.
Här är två receptexempel men jag är för trött i huvudet för att förstå finska i kväll:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/125385/PERINTEINEN%20RUISLEIP%C3%84/
https://www.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/ruisleivan-leivontaohje-1760

Dennis mammas rågbrödsrecept på jäst liknar min mammas men hos oss är det större andel rågmjöl som gäller och ofta litet kornmjöl också. En mer traditionell form av receptet helt enkelt....... och mer smakrik.
Grundprincipen är att ju mer råg ju godare och smakrikare bröd men har man för litet jästbrödsvetemjöl vill det inte jäsa ordentligt och blir stålbakat. Det gäller att experimentera. Stenkvarnsmalat grovt rågmjöl ger smakrikare bröd än valskvarnsmalat rågmjöl.
Förr använde de mest råg och kornmjöl och bara litet litet av det dyrbara vetemjölet.
Man bakar ut brödet till hålkakor och naggar och efterjäser litet och gräddar.
Förr hängde man brödet på brödspett i taket på tork och fick skarpbröd. Skarpbrödet var nästan otuggbart om man inte hade starka käkar och bra tänder. Gammelfolk som hade dåligt med tänder brukade använda en brödhyvel för att få loss hyvelspån av skarpbrödet.
Numera fryser man brödet.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

eco-kalle

  • Inlägg: 15
    • Skåne
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #12 skrivet: 31 jan-17 kl 05:27 »
, kompact bröd som inte vill jäsa blir  de om  använder förmycket kornmjöl , funkar bra med tunnare bröd typ kavla ut till ca 1 cm elr lite mindre ta ut mått m ett glas funkar elr bara  skära ut önskat mått  elr 6 rundflata bröd på en plåt    (bra också m kavla degen få tex solrosfrö blikvar), tyckersjälv att långsam jäsning kall deg ca 4 -10 timmar elr ett dygn i kylen , anv  1/4, 1/5 del a ett paket jäst ca 6dl degvätska, fördel m lite jäst är att slippa jästsmak& mera tidsoberoende jäsning ,  om tex sätter in brödet direkt ikall ugn , bäst jästa brödet har jag märkt är  75 grader slå från ugnen in m brödet ca 15 min sen 200,

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #13 skrivet: 03 feb-17 kl 18:51 »
Typ rallarhalvor o liknande vill jag inte ga. Goda visst men jobbiga att tugga .
Vill ha bröd som är som en limpa fast mörk inuti och ovanpå. Massa smaker utan att vara grov o svårtuggade.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

pirttil

  • Inlägg: 6
    • Medelpad
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #14 skrivet: 04 feb-17 kl 06:13 »
Söker recept på nåt grovt mörkt bröd med mkt smak.

Fazers Rågmust! Ica
Låter som reklam men tyvärr så är brödet iväg ut ur affärerna 🤕

Fixasjälvkille

  • Gäst
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #15 skrivet: 15 jun-17 kl 19:08 »
Någon gång måste jag lära mig baka bröd. Det är en svår konst. jag hatar att knåda. Jag har kollat på " no Knead" bred , jag tror man stavar så.

Jag tror hon hette Jenny can Cook  på Youtube.,Hon bakade i en gryta med lock. Sen har jag kollat på den babbliga mannen på Garden forks även det på Youtube. han bakade med i en gryta. Men det blir ju inte mycket bröd i en gryta precis.  Det har funkat någorlunda, jag har provat 2 gånger.. Men blir så himla tungt ock kompakt.

Jag tror inte det är bra att köpa en massa Lingongrova till extrapris. Det är väl mycket socker i. Sen lär degen vara färgad. Samma skit som ljust bröd fast det bara är färgat.

Jag tror jag googlade: Är lingongrova nyttigt bröd? Då kom det fram en massa information.  Jag tror det var Danskt rågbröd som var bättre alternativ än Lingongrova. Men det är väldigt tuggigt har jag för mig.

På jobbet äter en del hårt bröd ock de har fått ett synligare mindre omfång av magen.. Så det kanske vore bättre att tugga i  sig hårt bröd.

Någon skrev att bröd är en helggrej att äta . Att man åt det på helgen bara. men vad ska man ha till kaffet då på 09.00 fikat? Att slafsa i sig gröt känns ju väldigt underligt. Det äter jag ju innan jag åker till jobbet.

Mitt tips när det gäller gröt  är att ha i en tesked malen Ingefära i gröten, sen har jag lite solrosfrön, lite kli,krossat linfrö, sen bara en halv dl.havregryn. Sen i med vatten ock låter det stå i micron tills jag startar den på morgonen. Sen  har jag i lite honung i gröten. Men ingen mjölk. Mjölk fanns väl inte på stenåldern, så varför måste man ha det i gröten?  Den där ingefäran har kurerat min mage. Förr hade jag en orolig känslig mage men det försvann efter några veckor.

Vill man ha mjölk hemma till något så funkar torrmjölk tycker jag.

Bianca Castafiore

  • Inlägg: 3009
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #16 skrivet: 18 jun-17 kl 20:13 »
Halvt off topic,

Många bikarbonatbröd går fort och lätt att göra och behöver inte knådas.
En del, tex de med filmjölk (filmjölkslimpor, har aldrig provat baka på vatten, men borde påminna om scones om man gör det tror jag... men jag tror man bör anpassa hela receptet om man inte tål mjölk, inte bar autesluta det, tex skulle jag nog köra litet mer korn och/eller havre då (vilket man kan göra ändå om man önskar ett ljusare bröd som är litet nyttigare än kompakt vetebröd).)) blir lika saftiga och fina som bröd bakat på bakjäst.

Rör i Bikarbonat tillsammans med mjölet torrt först, bäst, men litet mindre nyttigt är om man har i litet vetemjöl även i mörkt bröd om det inte skall knådas eller är surdegsbröd.





Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

SXSC

  • Inlägg: 7
    • Östergötland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #17 skrivet: 10 okt-17 kl 07:14 »
Oululainens efterugnsbröd är en favorit hos mig, jag har aldrig provat laga eget efterugnsbröd själv.

Vart hittar du detta? Fazer har ju slutst med sitt pörtebröd så behöver desperat en ersättning

torbjorn

  • Inlägg: 11181
    • Medelpad
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #18 skrivet: 10 okt-17 kl 17:39 »
Om man ska köpa bröd, så dyker ju Malaxlimpan upp då och då även i svenska affärer. Är osäker på om det är Ica eller Willys/Hemköp som tar hem den ibland. Men den brukar vara dyr.

Är man ute efter vanligt enkelt mörkt rågbröd som inte är sötat så är Lidls butiksbakade råg-surdegslimpa intressant, framför allt prisvärd.

Bikarbonat/bakpulverlimpor i all ära, men man bör vara medveten om att de åldras fort. Även om de är saftiga i nybakat skick så blir de torra och tråkiga mycket fortare än motsvarande jäst- eller surdegslimpor.

DennisCA

  • Inlägg: 1663
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #19 skrivet: 10 okt-17 kl 17:42 »
Vart hittar du detta? Fazer har ju slutst med sitt pörtebröd så behöver desperat en ersättning

Jag är i Finland så det finns i dom flesta butiker.

Malaxlimpan annars, görs i Vasa nuförtiden.

SXSC

  • Inlägg: 7
    • Östergötland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #20 skrivet: 10 okt-17 kl 19:08 »
Jag är i Finland så det finns i dom flesta butiker.

Malaxlimpan annars, görs i Vasa nuförtiden.

Jaha, missade att du var från finland =). Kör med Fazers rallarhalvor i dagsläget vilket är OK men saknar det sega tuggmotståndet som fanns i pörtebrödet.

SXSC

  • Inlägg: 7
    • Östergötland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #21 skrivet: 11 nov-17 kl 19:07 »
Som followup tycker jag Hattings osötade rågbitar är rättså bra om man inte vill baka själv...

von tratt

  • Inlägg: 314
    • Skåne
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #22 skrivet: 10 jan-18 kl 17:21 »
Det finns ett isländskt sött rågbröd som är mkt mörkt, som inte knådas. Eller jäser :-). Det gräddas i tex hophäftade mjölkpaket i många timmar. I ugn om man saknar varma källor i närheten ;-) jag kan leta ett recept om intresse.


Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #23 skrivet: 16 jan-18 kl 12:29 »
Isländsk bröd låter kul. Ja vill gärna ha recept.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

kurt

  • Inlägg: 3493
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #24 skrivet: 16 jan-18 kl 13:14 »
Det finns ett isländskt sött rågbröd som är mkt mörkt, som inte knådas. Eller jäser :-). Det gräddas i tex hophäftade mjölkpaket i många timmar. I ugn om man saknar varma källor i närheten ;-) jag kan leta ett recept om intresse.


Bakpulver

http://loly.is/rugbraud-seytt/

von tratt

  • Inlägg: 314
    • Skåne
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #25 skrivet: 06 feb-18 kl 17:18 »
Receptet på isländskt rågbröd:

1,5 l rågmjöl
7,5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
4,5 tsk bikarbonat
1,5 l filmjölk
4 dl sirap

Blanda ihop tills klumpfritt. Jag gjorde i assistent vilket nog var onödigt. Fyll till hälften i mjölkkartonger som häftas ihop. Alternativt i gryta eller plåtburk(!).
Sätt ugnen på 140 grader, sänk till 100 när brödet är inställt. Grädda 10-14 timmar. Svalna i kartongerna.

Såhär i efterhand, nja, jag vet inte. Men jag gräddade för länge som sagt. Bitvis rätt hårt, och håller inte ihop för att göra tunna skivor.
Det är nog bäst alldeles nygräddat, det är ju ett bakpulverbröd... och eftersom det blir en hel del kanske receptet passar till kalas mer än något annat.
Halv, eller kvarts, sats kanske är vettigare egentligen.

Men hittar man rätt är det himla lättlagat och lite annorlunda, antar jag.

Travelerhorses

  • Inlägg: 5626
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #26 skrivet: 21 feb-18 kl 21:32 »
Alla tips hittils är ju grova bröd. Jag vill ha en mustigt mörkt smakrikt bröd, typ en sirapslimpa. Inte grova hårda sega bröd.
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Kreacon

  • Inlägg: 498
    • Övriga världen
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #27 skrivet: 17 okt-18 kl 23:33 »
Bakar ofta bröd med jäst som får jäsa över natten. Rör ihop en deg på kvällen, inget knåda, stå över natten, skrapa ihop degen på mjölat bord och in med degen i oljat gryta. 250 g i 40-50 min. Locket av efter halva tiden. Gott, enkelt och snabbt.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1361
    • Ångermanland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #28 skrivet: 18 okt-18 kl 07:26 »
Jag gillar rallarhalvor, någon som har ett recept på något liknande? :)




Recept på rallarkaka.
Dag 1; Blanda ½ liter vatten,(37grader) med ½ kg grovt rågmjöl och låt stå i 12-18 timmar

Nästa dag
3/4 liter vatten, 50 g jäst, 375 g vetemjöl, 900 g rågmjöl, ½ msk salt
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet tillsätt salt och mjöl arbeta väl , tillsätt surdegen från dagen innan arbeta ca 10 minuter efter det , jäs 30 min.
Dela degen i 8 bitar och kavla ut kakor med 25 cm diameter
Jäs på plåten och grädda sen i 275 graders ungnsvärme ca 20 min, skär varje kaka horisontellt som du skär tårtbottnar och riv till portionsbitar. När kakorna blivit lite gamla torka dem i ugnen och få hårdbröd typ finn crisp

LimJans

  • Inlägg: 6790
    • Dalarna
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #29 skrivet: 18 okt-18 kl 07:34 »
Recept på rallarkaka.
Dag 1; Blanda ½ liter vatten,(37grader) med ½ kg grovt rågmjöl och låt stå i 12-18 timmar

Nästa dag
3/4 liter vatten, 50 g jäst, 375 g vetemjöl, 900 g rågmjöl, ½ msk salt
Lös upp jästen i det 37 gradiga vattnet tillsätt salt och mjöl arbeta väl , tillsätt surdegen från dagen innan arbeta ca 10 minuter efter det , jäs 30 min.
Dela degen i 8 bitar och kavla ut kakor med 25 cm diameter
Jäs på plåten och grädda sen i 275 graders ungnsvärme ca 20 min, skär varje kaka horisontellt som du skär tårtbottnar och riv till portionsbitar. När kakorna blivit lite gamla torka dem i ugnen och få hårdbröd typ finn crisp

Oj, så hett och så länge?

blomharet

  • Inlägg: 166
    • Östergötland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #30 skrivet: 18 okt-18 kl 10:01 »
Bakar ofta bröd med jäst som får jäsa över natten. Rör ihop en deg på kvällen, inget knåda, stå över natten, skrapa ihop degen på mjölat bord och in med degen i oljat gryta. 250 g i 40-50 min. Locket av efter halva tiden. Gott, enkelt och snabbt.
Låter perfekt till vardags...Har du något recept på själva degen?

DennisCA

  • Inlägg: 1663
    • Finland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #31 skrivet: 18 okt-18 kl 10:26 »
No knead bread alltså, man kan göra det nästan hursomhelst. Finns jättemånga recept på nätet, jag har inget recept själv bara blandar ihop en deg, får gärna vara lite på våtare sidan.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1361
    • Ångermanland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #32 skrivet: 18 okt-18 kl 15:04 »
Oj, så hett och så länge?

Du kan jämföra tiderna och temperaturen i de länkar som TW la in tidigare i tråden. Andra länken är mest lika. Första temperaturhänvisningen är för limpa om man gör det av degen, den andra är för brödkakorna. Där säger man 225-250 grader i 20-30 minuter för kakorna.
Att det är något högre temp i mitt recept kan ju bero på en äldre och mer sliten ugn?

Kreacon

  • Inlägg: 498
    • Övriga världen
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #33 skrivet: 18 okt-18 kl 18:52 »
Låter perfekt till vardags...Har du något recept på själva degen?

Ett hörn jäst, en liter vatten, en handfull salt och tillräckligt med mjöl för att degen ska binda ihop. Har den gärna lite lös. Men det är lättare att hantera en hårdare deg. Smaksak.
Det fina med att baka i lagom stor gryta är att man får ett högt, runt eller ovalt bröd lite oavsett hur man maisshandlar degen. Började mitt brödbak genom pain de Martin. Googla honom, massa recept och tekniker. Enkelhet i fokus i många fall.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1361
    • Ångermanland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #34 skrivet: 18 okt-18 kl 22:53 »
En handfull salt? Går det att äta det brödet sen?

Kreacon

  • Inlägg: 498
    • Övriga världen
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #35 skrivet: 18 okt-18 kl 23:38 »
Nej, antingen dödar jag mördarsniglar med brödet eller så mäter jag upp saltet i ungarnas händer. 🙂

Receptet var mer en fingervisning om att man kan knåpa ihop eget recept. En handfull för mig är inte en snöboll med salt men mer än en matsked. Brukar hälla en hög i handflatan.

Lise

  • Inlägg: 364
    • Värmland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #36 skrivet: 19 okt-18 kl 16:18 »
Typ rallarhalvor o liknande vill jag inte ga. Goda visst men jobbiga att tugga .
Vill ha bröd som är som en limpa fast mörk inuti och ovanpå. Massa smaker utan att vara grov o svårtuggade.
Om det ska vara mjukt på det där sättet och åndå är mörkt i färgen så beror nog färgen på maltsirap, sockerkulör eller liknande, inte på fullkornsmjöl.
Att få mycket smak o mustighet och ändå få ett ganska så mjukt bröd kan funka genom att börja med rågsurdeg dag 1 och bygga vidare nästa dag med "mjukt mjöl" som rågsikt och eller vitt vetemjöl. Bakar utan recept så har tyvärr inget.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1361
    • Ångermanland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #37 skrivet: 19 okt-18 kl 19:11 »
Du kan prova svensk-öllimpa. Mjukt och lite sött som svensk limpa brukar vara
Receptet kommer från boken bröd till husbehov
50g jäst, 3dl mjölk, 3dl mörkt öl, 2msk mörk sirap, 2tsk salt, 40g pomeransskal (uteslut om du inte gillar det), 1kg graham, 250g vitt mjöl

ljumma mjölken och lös upp jästen rör i resten och knåda, för hand eller i maskin jäs 30 minuter dela sedan och forma två limpor lägg i formar låt jäsa 30 minuter igen
nagga med gaffel och pensla med öl grädda i 45 minuter i 200 grader

birgerstenemo

  • Inlägg: 3
    • Småland
SV: Mörkt mustigt bröd?
« Svar #38 skrivet: 09 okt-19 kl 13:13 »
Nedanstående recept har jag för vana att baka ca var annan vecka.

Dag 1:
400 g ljummet vatten
300 g grovt rågmjöl
25 g rågsurdeg grund
Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten.

Skållning
Av vardera grynslag: 100 g råg/vete/korn eller havre (totalt 300g)
600 g kokande vatten slås över kornen/krosset
Låt skållningen stå i rumstemperatur över natten, täck med lock eller folie.

Dag 2
Skållning och surdeg från föregående dag (använd en del vatten nedan för att lösa skållningen om den känns för fast)
1000 g ljummet vatten
800 g grovt rågmjöl
250 g grahamsmjöl
35 g salt (1,5 msk)
75 - 100 g hela linfrön
250 g solroskärnor
(1 – 2 msk snabbkaffepulver och 2 – 3 matskedar kinesisk soja)

Gör så här
Blanda ingredienserna med degen från föregående dag. 
Rör degen väl i ca 10 minuter.
Smörj tre 1,5 liters brödformar och "bröa” dem med grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
Fördela degen mellan formarna och jäs på varm plats i 3 - 4 timmar.
Värm ugnen till 250 grader.
Sätt in formarna och sänk temperaturen till 160 grader.
Baka bröden i 150 minuter. Efter en timma och 45 minuter tas bröden ur formarna för att bakas klart utan form.
Svep bröden i bakhandduk för att kallna. Lägg dem sedan i plastpåsar, förvara dem svalt i 1 - 2 dygn för att mogna.
Skär upp och njut.





 


Dela detta:

* Inloggade just nu

192 gäster, 5 användare
kickan1971, Palle500, Oskari, Labbe, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser