Nu ska vi se om dimman skingras något. Min kontakt på byggkontoret är på semester och jag orkar inte vänta. Så jag ringde en annan kommun och fick följande svar:
Man får gräva under friggeboden för att få högre höjd invändigt, bara bodens höjd inte överstiger 3 meter. Står den i en slänt så räknar man ut medelhöjden. Ex nivå skillnad på 50 cm innebär att boden är max 2,75 på ena sidan och 3,25 på andra.
En friggebod tolkas som en jordkällare (har man det ena så har man förbrukat rätten till den andra) men om fastigheten ligger avsides, utanför detaljplan och ev områdesbestämmelser, så ses det mellan fingrarna om det är så att man har både och. Han menade att gräver man i en sluttning så dominerar inte jordkullen och en friggebod kan då sättas upp.
Det finns ingen max storlek på jordkällare.
Har man ett växthus (10 m2) på tomten så har man förbrukat friggebodrätten men ligger det utanför detaljplan och ev områdesbestämmelser så ses det mellan fingrarna även i detta fall.
Han rekommenderade ändå att kolla med den kommun det gäller för säkerhets skull med tanke på ev områdesbestämmelser och detaljplaner som kan finnas. Regler tolkas på olika sätt. Dumt att behöva betala vite för att man inte tagit reda på vad som gäller.
Alltså:
Utanför detaljplan, inga områdesbestämmelser och inga grannar som stör sig, så kan man gräva ner sig bäst man vill med en jordkällare. Med eller utan friggebod. Och friggebodens invändiga höjd är inte reglerat. Ett verkligt kryphål att gräva i.
