Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varmbänk  (läst 995 gånger)

louise

  • Gäst
Varmbänk
« skrivet: 15 apr-07 kl 16:32 »
Jag bygger en varmbänk efter instruktioner i Lena Israelssons "Grönsaker" eller vad den nu heter. Enligt den ska gödseln även ligga en halvmeter utanför bänken. Är det verkligen nödvändigt? Jag har nu grävt ett gigantiskt hål med den här extrakanten och tycker mest det är onödigt att inte utnyttja hela till odling.

javill

  • Inlägg: 10022
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:Varmbänk
« Svar #1 skrivet: 19 apr-07 kl 15:03 »
Jag antar att anledningen till att man ska ha den extra gödseln utanför bänken är för att det ska bli varmare i i själva bänken. Annars blir temperaturen lägre i själva bänken och man kan kanske inte odla det som man tänkt sig. Fast varmbänk brukar man väl odla i tidigare på året än så här? Ja, det beror förstås på var i landet man bor.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

 

Vitis

  • Inlägg: 4115
    • Skåne
Re:Varmbänk
« Svar #2 skrivet: 19 apr-07 kl 17:42 »
Att ha en halvmeter gödsel utanför själva "bänken" är väl för att det inte ska bli kallt ute i kanterna. Man kan isolera runt kanterna om man har lite gammal frigolit liggande annars kan man såklart odla ändå och bara acceptera att det blir varmast i mitten och lite svalare ute vid sargen.

Ett sätt att behålla mycket värme är att täcka locket på natten, med gamla trasmattor, frigolitskivor, halm/vassmattor eller vad man kan få tag på. Det gör många graders skillnad.

Som javill säger, så här långt fram på säsongen behövs inte mycket extravärme i en bänk, så ta du och odla på hela ytan.

Nästa år får du fjutta igång dit stora hål lite tidigare och börja odla redan i februari-mars. 


Dela detta:

* Inloggade just nu

175 gäster, 3 användare
Palle500, Ett svart får, Banelinjen

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser