Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bloggtråd: Aronia sylt  (läst 9802 gånger)

Gilbert

  • Gäst
Bloggtråd: Aronia sylt
« skrivet: 15 sep-15 kl 13:11 »
Nu har vi ca 50 liter Aronia i frysen, hela bär och tänker prova lite sylt.

Bären skall frysas minst en vecka för att få bort lite "beska" från bären. Många som smakar på färska mogna Aronia ger bort bären. Men hanterar man dem rätt blir det supergott.
« Senast ändrad: 12 sep-16 kl 21:53 av Petter B »

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #1 skrivet: 15 sep-15 kl 13:16 »
Provomgången är på 1 kg fryst Aronia, 3 dl vatten, 600g socker, en delad vaniljstång som får koka lätt med bär och vatten i ca 25 minuter.

Sedan skall socker och 1 dl konjak tillsättas. Nu har jag ingen konjak men hittade en flaska 50% gammalt rävgift från en Tallin resa. Tar 1/2 dl sådant.


Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #2 skrivet: 15 sep-15 kl 13:50 »
Sockret kokar med 3-4 minuter tillsammans med ev smaksättning (haltigt).

Det blev 5 1/2 st 350g burk fylld upp med sylt.

Svart

  • Inlägg: 376
    • Västergötland
    • Min butik på Etsy.com
SV: Aronia sylt
« Svar #3 skrivet: 15 sep-15 kl 14:12 »
Aronia är kul och en ny bekantskap i min trädgård. Vi gjorde också sylt. Gott på våfflor :)

Men våra bär vara ätbara direkt från busken, kanske beror på att de fick sitta jättelänge i år. Fåglarna har låtit bli bären i sommar och vi var långsamma på att plocka av dem så de hann mogna bra.
Eller finns det flera sorter?

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #4 skrivet: 15 sep-15 kl 15:37 »
Det finns olika sorter och även olika sorters smaklökar, det är därför vi upplever livsmedel så olika beroende på vad vi tycker är gott.

Nästa Provomgång blir 1 kg bär och 500g socker och utan alkohol.

Det blev gott men lite sött. Vi vet inte om det är vaniljen eller spriten som ger den långa söta eftersmaken. Finns den där utan alkohol skippar vi den helt.

Men som sylt blev den fantastisk.


Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #5 skrivet: 15 sep-15 kl 19:16 »
Testar sylten med ostkaka. Inget fel på Aronia sylten men vill nog ha klarbär till ostkakan.

Med på bilden är lite fransk äppelkaka på vildäpplen.

Plus två klassiska äppelkakor.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #6 skrivet: 18 sep-15 kl 16:26 »
Ny laddning Aronia sylt med lite mindre socker och helt utan alkohol den här gången

Dubbel sats, 2 kg Aronia, 6 dl vatten och 1 kg socker plus två vaniljstänger.

Kokar upp och sedan småkoka i Ca 25 minuter och sedan tillsätts sockret och småkoka cs 3-4-5 minuter tills det kokat in.

Klart att läggas på burk!

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #7 skrivet: 18 sep-15 kl 17:23 »
 Inget bra ljus, men med receptet blev det 10 1/3 burk god sylt. Man behöver inte mera socker och absolut inte någon sprit för att få god sylt.


grimbart

  • Inlägg: 4683
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Aronia sylt
« Svar #8 skrivet: 18 sep-15 kl 18:42 »
Aronia och plommon är en mycket god kombination om du kokar sylt..
Likaså är aroniasaft riktigt gott..
Fjäderfän och kaniner

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #9 skrivet: 18 sep-15 kl 21:35 »
Skall prova lite blandningar senare men ren Aronia är ganska gott. Det blir ca 70% Aronia och klart bättre än den finaste sylten i butiken.


Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #10 skrivet: 19 sep-15 kl 20:09 »
Mums med Aronia, äpple och klarbär. Plus två After Eight som smält ner och liknar smöriga kantareller. Allt bakat på en skiva smördeg, man tar vad man har ibland.

Fast vi äter sällan godsaker!


bos taurus

  • Inlägg: 73
    • Uppland
SV: Aronia sylt
« Svar #11 skrivet: 20 sep-15 kl 09:20 »
Bär av Aronia för sylt och pajer låter inte helt fel. Själv har jag en buske av vad som kan vara Aronia. Har jag rätt?

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #12 skrivet: 20 sep-15 kl 09:32 »
Vecken på bären ger en god prognos att det är Aronia, är den kärnfri och har klasar så är det med hög sannolikhet Aronia.


bos taurus

  • Inlägg: 73
    • Uppland
SV: Aronia sylt
« Svar #13 skrivet: 20 sep-15 kl 11:38 »
Hej och tack för snabbt svar. Det lutar nog åt att det kan vara oxbär när jag jmf bladens form och utseende samt nervernas struktur. Dessutom har bäret har en 4 mm stor kärna/frö. Trist att det inte var Aronia men tur att jag inte hann plocka av busken med all dess bär då det diskuteras huruvida bären kan vara allergiframkallande eller åtminstone mindre nyttiga att förtära...

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #14 skrivet: 26 sep-15 kl 15:35 »
Mitt uppe i Gelé kokningen har jag fixat etiketter till ca 25 st 350g burkar med Aroniasylt.

Silverdalen papper med Herma program via webben, fungerar riktigt bra.

Papper: 8105057ew  Herma: 4425 inställning.

Det är 105 x 57 mm x 8


Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #15 skrivet: 15 okt-15 kl 12:14 »
Aronia muffins på gång!!

Bilden i ugnen är tre citronsockerkakor!!

Vi äter så sällan nåt snaskigt ...

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #16 skrivet: 15 okt-15 kl 22:08 »
Citronsockerkakor på gåsägg!!

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #17 skrivet: 04 sep-16 kl 21:57 »
Nu skall det bli mera Aroniasylt, årets första plock har varit idag. På förmiddagen ca 35 liter blåbär och på eftermiddagen ca 16 kg Aroniabär.

Aroniasaft, Aroniasylt och aroniamuffins. Det blir hårdkörning i morgon.

Aroniapåsar och blåbärspåsar.

grimbart

  • Inlägg: 4683
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Aronia sylt
« Svar #18 skrivet: 05 sep-16 kl 07:47 »
Plockade av mina aroniabär från en buske igår.. 5liter. Skall frysa in dem ett tag och sen ska det kokas sylt..
Fjäderfän och kaniner

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #19 skrivet: 05 sep-16 kl 08:49 »
När vi hade brist på blåbär snöade vi in på Aronia, det blev klart trevligt. Nu har vi båda och tänker fortsätta med båda. Aronia är ett väldigt trevligt bär. Det är lättare att t ex göra saft på dem än blåbär.

The Pink SuperSheep

  • Inlägg: 2848
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Aronia sylt
« Svar #20 skrivet: 05 sep-16 kl 17:49 »
Måste testas!
Vi har massor med aronia i trädgården, men jag har alltid tyckt att de varit komplett oanvändbara annat än till gele till kött och scones...  :)

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #21 skrivet: 05 sep-16 kl 17:51 »
Gör sylt med lite vanilj, blir riktigt bra. Saften är helt ok och lätt att producera.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #22 skrivet: 05 sep-16 kl 17:52 »
Jag tar 60 SEK per 300g på marknader. Blir av med burkarna.

The Pink SuperSheep

  • Inlägg: 2848
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Aronia sylt
« Svar #23 skrivet: 05 sep-16 kl 19:56 »
Behöver man tillstånd och sådant för att få sälja, eller är det bara att kränga?
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #24 skrivet: 05 sep-16 kl 21:15 »
Är du redan primärproducent för något och står under tillsyn går det by automatik.

På kyrkobasarer och julmarknader gäller i princip inga regler.

Det finns massor med regler, men alla säljer sin honung, lingonsylt etc ändå på lokala små marknader som finns överallt. Har aldrig någonsin sett en kontrollant på dylika marknader. Det är ofta föreningar som bjuder in lokala producenter, t ex vår legala korv mm. Men vi säljer mera samtidigt med produktnamn, producent, spårbarhet och bäst före datum.




Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #25 skrivet: 06 sep-16 kl 13:41 »
Närbild på Aroniabär som är stora i år trots torkan, de väger ca 1 göra styck.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #26 skrivet: 07 sep-16 kl 14:18 »
Aroniabuskarna vi planterade i höstas ger bär men de är betydligt mindre än hos de större buskarna.

The Pink SuperSheep

  • Inlägg: 2848
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Aronia sylt
« Svar #27 skrivet: 07 sep-16 kl 19:05 »
Spännande, vi har säkert minst 100 aroniabuskar hos mina föräldrar...
Går ju relativt snabbt och smärtfritt att plocka jämfört med många andra bär menar jag.

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #28 skrivet: 07 sep-16 kl 19:28 »
Aronia är lättplockade för hand och lättrensat.

The Pink SuperSheep

  • Inlägg: 2848
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Aronia sylt
« Svar #29 skrivet: 07 sep-16 kl 19:36 »
Jo, jag brukat ta en mellanstor hink och ett gammalt bälte och göra en sele så att man kan hänga hinken över axlarna och plocka rätt ner i den...
Faktiskt fungerat bra.  :)
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #30 skrivet: 08 sep-16 kl 17:58 »
Har fortsatt göra Aroniasylt idag. Samt  nästan 4 liter Aroniasaft. Flera stora burkar äppelmos ... Vilken dag.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #31 skrivet: 09 sep-16 kl 18:14 »
Kom på ett nytt ställe idag med fantastiska bär. På en timme plockades 18 kg netto, dvs utan att vikten på hinken räknats med.


Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #32 skrivet: 11 sep-16 kl 12:25 »
Nu provar jag att göra saft utan att gå via frysen. Det är så fullt där och vi har 60-70 kg Aroniabär bunkrat totalt. Har också en 8.8 kW gasolbrännare och 40 liters rostfria kastruller till fond mm på vilt.
Tänkte prova och se skillnaden, ingen skillnad och jag drar igång världens uppkok utomhus och gör 30 liter saft på en gång.

Flaskorna är bruna 1 liters flaskor med riktig patentbygel, porslinskork och gummipackning, en toppenflaska.
Flaskan med julmust på citygross kostade 10-12 SEK mindre än en tomflaska från en flaskleverantör.

« Senast ändrad: 11 sep-16 kl 12:33 av Gilbert »

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #33 skrivet: 11 sep-16 kl 12:46 »
Smaken blir annorlunda, vill man ha ut det goda ur bäret bör det ligga i frysen en vecka. Stor skillnad.

The Pink SuperSheep

  • Inlägg: 2848
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Aronia sylt
« Svar #34 skrivet: 11 sep-16 kl 12:52 »
Ja, därav mina betänkligheter tidigare...  :)

Men, du kan göra gelé av saften om den inte blev bra, det behöver du inte frysa bären för.
Du som verkar vara jägare kan jag tipsa om att det är förträffligt till viltkött.

Men den är även förträffligt god på nybakade scones.

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #35 skrivet: 11 sep-16 kl 13:44 »
Vi har gelé till vilt också, bakar muffins mm med Aronia. Hittar på allt man kan.

The Pink SuperSheep

  • Inlägg: 2848
  • Är ett Mufflonfår
    • Hälsingland
SV: Aronia sylt
« Svar #36 skrivet: 11 sep-16 kl 19:26 »
Jag måste testa detdär med att frysa in dem först, om jag förstått dig korrekt här så verkar de fungera ungefär som slånbär (som tyvärr inte finns häruppe, men min far brukar plocka med sig när han är där nere och göra likör av) i det avseendet, Skall onekligen bli spännande detta!
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #37 skrivet: 11 sep-16 kl 19:51 »
Det smakar inte fullt som slån men lite av det. Bäret blir helt rätt efter kylan.

Maria C S

  • Inlägg: 3389
  • Ändrar i det TiBetanska landet.
    • Småland
SV: Aronia sylt
« Svar #38 skrivet: 11 sep-16 kl 19:58 »
Det tråkiga med aronia är att buskarna har varit populära som prydnadsväxter och förökades och såldes för den tidiga höstfärgens skull. Endel buskar har mer eller mindre smaklösa bär.
Om någon har en buske med goda bär så aspirerar jag på en stickling.



Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #39 skrivet: 11 sep-16 kl 20:02 »
Vi har bara smakrika bär på alla buskar och ute har vi inte träffat på någon buske som känns fel på något sätt. Vi plockade en hel häck och har mera att hämta i morgon.
Av de sticklingar jag tog i våras har kanske 7-8 slagit rot, det är inste så enkelt som många påstår. Men nu har vi haft det torrt här, extrem torka under sommaren.

Gilbert

  • Gäst
SV: Aronia sylt
« Svar #40 skrivet: 12 sep-16 kl 11:17 »
En halvtimme på vägen ut till en paketutlämning.

Rakt ner i frysen!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser