Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Västergötland Starta kollektiv i Nääs  (läst 1197 gånger)

viska333

  • Inlägg: 0
    • Västergötland
Västergötland Starta kollektiv i Nääs
« skrivet: 18 apr-15 kl 12:57 »
Hej!

Huset vi hyr ska säljas och vi letar efter något nytt, vi har hittat ett hus till salu i Nääs, utanför Floda, mellan Göteborg och Alingsås. Det är stort, har varit folkskola med lärarbostäder, och har en trädgård på nästan 4000 kvm. Man skulle kunna bo upp till 12 personer där efter att några ändringar gjorts.

Vi ser över möjligheterna att köpa det som ekonomisk förening, eller samarbetande enskilda firmor, och att några hyr av dem/oss. Vi har möte med coompanion på tisdag, jag kan återkomma sedan när jag vet mer om vad planen blir. Vi har alltså inte det här huset än, men letar redan nu intresserade personer eftersom det borde bli lättare att få lån och vi kan visa att vi har "hyresgäster" klara redan, och för att dela på eventuell insats.

Enligt mina beräkningar borde månadshyran (avgiften), bli mellan 1700 och 3000 beroende på flera faktorer så som ränteläget, hur mycket som behöver fixas på huset, hur mycket vi vill lägga på förbättringar, hur många vi är, hur mycket vi lägger på amorteringar mm. Det blir troligtvis en insats på drygt 50 000 per person i genomsnitt (men det går också att låna ibland till den), som återfås vid flytt.

Området där det ligger är väldigt fint, med många sjöar, skogar, lite fält. Nääs slott ligger tvärs över sävelången på sin kulle, pitoreska Tollereds by ligger på promenadsavstånd, 15 min med cykel eller buss till tågstationen i Floda där pendeln mellan Allingsås och Göteborg går ca en gång i halvtimmen. Tyvärr går e20 nära huset, det är nog det största minuset, men det är väl också anledningen till att det säljs till ett så överkomligt pris.

Huset är på 360kvm, har just nu plats för ca 8 personer, i sovrum, men med mindre ändringar kan det bo ca 12 personer där (har vi råd kanske det räcker med 10), och det finns gott om gemensamma rum, möjlighet till två kök, tre toaletter varav två badrum, ett jättestort rum där man kunde ha stora middagar, kanske lite sommarcafé, någon mindre musiktillställning ibland? eller annat trevligt, ett mörkt rum som skulle vara fint som bibliotek, ett jättestort rum på övervåningen som kanske kan användas som gemensamt "hobbyrum".

Just nu är det hund- och kattpensionat samt b&b där och det vore trevligt tycker jag att fortsätta djurpensionatet i mindre skala (nu tar det upp hela trädgården i princip).

Det hade varit trevligt med ett stort levande kollektiv där det finns gemenskap men där vi också låter varandra få egen plats, där man respekterar vandra och hjälps åt och tar ansvar, där det finns möjlighet och plats att förverkliga projekt och drömmar och bo långsiktigt, gärna med blandade åldrar.

Jag annonserar här på alternativ.nu eftersom det också hade varit fint om vi med tiden kunde bli i alla fall delvis sjävförsörjande. Och för någon med det intresset finns det möjligheter att odla och plantera buskar och träd i trädgården, kanske ha bin mm. Det är också ett förhållandevis billigt boende på landet, vilket gör att man inte är så beroende av heltidsjobb och får tid och råd att jobba med sina små projekt.

låter det intressant, eller om du har frågor, så hör av dig och berätta lite om dig och hur du skulle vilja ha ditt boende.

/Anna
anna.s.dahlqvist@gmail.com

viska333

  • Inlägg: 0
    • Västergötland
SV: Starta kollektiv i Nääs
« Svar #1 skrivet: 26 apr-15 kl 19:41 »
Uppdatering:

Vi har varit på möte med Coompanion som ger råd om kooperativt företagande, och fick rådet att använda formen ekonomisk förening, så det har vi bestämt oss för och jobbar nu för fullt på skisser på stadgar mm. Vi fick flera goda råd och det verkar vara genomförbart.

Vi har några intresserade(dock inte som bestämt sig säkert), men behöver fler. Som vi tänker nu blir nästan alla boende medlemmar i föreningen, dock behöver inte alla lägga lika mycket arbete, vill man mest bo och bara göra det nödvändigaste skötselarbetet är det ok. medlemmar kommer betala medlemsinsats på ca 60 000 (går att låna på exempelvis JAK även utan säkerhet om jag fattat det rätt, men då med lite högre kostnad, om man inte har det sparat), medlemsavgift på exempelvis 1200 och en hyra enligt hyresavtal som varierar beroende på rum, så att totala månadskostnaden blir runt 2800 per vuxen person(upp/ner beroende på rummens storlek). Efter de första renoveringarna mm, borde det gå att sänka något, så länge inte räntorna går upp till 7%, vilket dock kan hända, så man ska ha råd ifall så händer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser