Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  dagliga vegetariska recept  (läst 8463 gånger)

trollpip

  • Inlägg: 96
    • Dalarna
dagliga vegetariska recept
« skrivet: 17 nov-06 kl 11:57 »
Blev inspirerad av en tråd som fanns under övrigt om mat och recept. Tråden heter dagliga recept... Tänkte att vi som äter vegetariskt skulle kunna skriva av oss lite oxå.  ;)

Vad ska ni äta till middag, lunch, eller vad åt ni igår. Berätta!!! Helt vardagliga recept alltså.

Hoppas att ni gillar idén!!  :D
Djurtokig 38-åring som bor på landet med snickarman, turbodotter och busson, både mainecoon och bondkatter, shettisar, ett gäng dvärggetter, en flock med hedemorahöns (genbank) och härliga gotlandskaniner i genbank.

 

trollpip

  • Inlägg: 96
    • Dalarna
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #1 skrivet: 17 nov-06 kl 12:00 »
Kan ju börja med att skriva ner en snabb, god, billlig och lätt maträtt.... Har börjat äta den rättså ofta till lunch...

Rårakor
4-5 råa potatisar, rivna
1 ägg
1-2 msk mjöl
salt och peppar

Stek i stekpannan i lite flytande margarin... Äter det med lingonsylt och gärna någon god sallad. Smaskens!!
Djurtokig 38-åring som bor på landet med snickarman, turbodotter och busson, både mainecoon och bondkatter, shettisar, ett gäng dvärggetter, en flock med hedemorahöns (genbank) och härliga gotlandskaniner i genbank.

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #2 skrivet: 17 nov-06 kl 14:42 »
Hej,

jag tycker om det här: nudlar med sås. :D

3 dl durumvetemjöl, 3 dl grahamnsmjöl, och 2 ms olivolja arbetas ihop med sisådär 3-4 dl ljummet vatten till en smidig, glänsande men ej klibbig utan FAST deg. Täck med skal och glöm degbollen i  en timme.

Koka upp 2 dl torkade röda eller gröna mungbönor, låt dra i 30 minuter. Häll bort kokvattnet, koka sedan klar i nytt kalltvatten (~ 20 min).

Kör 500 ml olivolja med grön paprika, stjälkselleri, lite salt, salvia, massor med vitlök (jag tog en hel lök!) i mixaren och tillsätt mungbönorna (eller mosen, de gröna blir lätt till mos) tills det är "smetig". Blanda "smeten" med resterande bönor.

Dela degkulan i fyra bitar, kavla ut 2-3 mm tunn. Skär ut önskad nudelform och koka (ska koka hysteriskt! inte puttra) i 2-3 minuter.

Blanda de färska nudlarna med lite (mycket) sås i en skål och ät direkt.

Jättegott! Har precis ätit en kvarts nudeldegboll och är SÅ mätt. Och belåten.

Martin

PS: jag hade en liten rå rödbeta med i mixaren och röda nudlar (färgade degen med tomatpurée). Lite mycket rött kanske, men GOTT.

Just det: jag har hittat lite Norialg i mitt skafferi, så jag hade lite nori i bönornas sista kokvatten.

Såsmängden räcker till 2-3 dagar, är gott även på bröd eller som bilaga till annan mat och till 4 personer.
« Senast ändrad: 17 nov-06 kl 16:53 av martinki »

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #3 skrivet: 17 nov-06 kl 15:33 »
Svampravioli.

Jag är dålig på mått och gör maten på känn istället.
Men så här gör jag.

Pasta deg på mjöl, olivolja och vatten.
Knådas ihop till degen blir jämn och inte för fast och låts sedan stå en timme.

Under tiden steker jag ihop svamp, färsk (eller upptinad fryst) bladspenat på ganska låg värme i finhackad vitlök och olivolja.
När röran är klar kan den med fördel köras några sekunder i mixer så den kladdar ihop eller om man vil ha lite större bitar kan den finhackas med kniv på skärbräda.

Kavla ut degen tunnt och skär ut furkanter ur degen.
Klicka ut svamp/spenatröran i mitten på varje fyrkant och vik ihop kuddarna, ett finger doppat i vatten står för limmet som håller ihop kanterna.

Lägg ner kuddarna föriktigt i saltat kokande vatten med hålslev och låt koka c.a 3-5 min.
Plocka upp dem och lägg dem direkt på tallrik eller serveringsfat.
Sprizza över lite olivolja och färsk oregano.

Tipps: Man kan även vika kuddarna diagonalt och limma ihop ändarna bakåt och över ner mot tippen så får man tortelini istället  ;).
« Senast ändrad: 17 nov-06 kl 15:34 av Fred »
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #4 skrivet: 17 nov-06 kl 17:08 »
Eller så gör Du en nudeldeg, kavlar ut den som vanligt och så lägger Du en läcker fyllning (=tjock sås) på den som om Du gör en rulltårta. Den läckra såsen kan vara:

röda linser+ingefära+vitlök+lök+basilikum+timjan+tomatpurrée+peppar+salt

Och på denna låtsasrulltorta strö Du hackad savoykål och riven muskotnöt.

Sedan är det bara att rulla och grädda i 200 grader i 45 minuter så får Du en jättegott nudelstrudel som Du kan servera i skivor till oliver tomat- och gurkskivor samt t.ex. stekta squashskivor som fick lite balsamvinäger eller granatäpplesirap ringlade över sig.

Mmmh. Eftersom vi har halva nudeldeklumpen kvar, blir det nog morgondagens maträtt.

Detta här tar liksom mitt första förslag 10 minuter i rent arbete, resten av tiden väntar man och diskar eller dammsugar eller jobbar ;)

Martin

trollpip

  • Inlägg: 96
    • Dalarna
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #5 skrivet: 28 nov-06 kl 14:31 »
Igår blev det kokt potatis, morotsstuvning och kikärtsbiffar. Samma sak till lunch idag... Och salladen bestod av vitkål.

Någon fler som äter vegetariskt??? Berätta i så fall vad du brukar äta!
Djurtokig 38-åring som bor på landet med snickarman, turbodotter och busson, både mainecoon och bondkatter, shettisar, ett gäng dvärggetter, en flock med hedemorahöns (genbank) och härliga gotlandskaniner i genbank.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #6 skrivet: 28 nov-06 kl 14:52 »
Igår lagade jag en god rotsakspytt.

Chili, finhackad
Vitlök, krossad o hackad
Lök, grovt hackad
Kålrot, tärningar
Potatis, tärnad
Salt

Fräs allt i en stor stekpanna med lite olja tills det börjar få lite färg. Häll över i en ugnsfast form och släng in i ugnen på 200gr.

Rödbetor, tärnade
Lök, grovt hackad
Honung
Vinäger
Bönor (jag använde stora vita bönor)
Salt

Fräs rödbetor och lök i lite olja, häll på lite vinäger och honung och låt koka ihop tills det blir en simmig sky och betorna börjar bli mjuka. Häll i bönorna och vänd runt.

Servera de två pytterna med stekt ägg på toppen, se till att gula är riktigt rinnig, punktera den så att gula rinner ner över pytten ! :)

Man kan såklart steka alltihop tillsammans men då blir alltihopa knallrött.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #7 skrivet: 28 nov-06 kl 14:58 »
I söndags komponerade jag ihop en mycket god tomat/löksoppa.

Chili, finhackad
Vitlök, krossad o hackad
4 lökar, delade och skivade
1 l grönsaksbuljong
1 l krossade tomater
Timjan

1. Koka upp tomatkrosset med 1/2 l buljong, låt koka en stund  och passera sen genom en sil, det som blir kvar i silen kokas en gång till med resten av buljongen och passeras en gång till för att få med allt det götta.

2. Fräs lök, vitlök o chili i en gryta på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Den ska inte bli brynt.

3. Häll i tomat/buljongen och låt koka 15-20 minuter under lock, krydda med timjan. Skumma då o då vid behov.  

Som tillbehör gjorde jag små varma ostmackor.

Resterna av soppan får nog bli pastasås ikväll med lite hackade svarta oliver i,  lite parmesan på så är middan räddad.

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #8 skrivet: 07 dec-06 kl 19:59 »
martinki! ½ l olivolja :o :o :o Stämmer det? Det låter väääldigt mycket! ???

Kör 500 ml olivolja med grön paprika, stjälkselleri, lite salt, salvia, massor med vitlök (jag tog en hel lök!) i mixaren och tillsätt mungbönorna (eller mosen, de gröna blir lätt till mos) tills det är "smetig". Blanda "smeten" med resterande bönor.
« Senast ändrad: 07 dec-06 kl 20:02 av rosita51 »
MVH Rosita zon 1

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #9 skrivet: 07 dec-06 kl 20:17 »
martinki! ½ l olivolja :o :o :o Stämmer det? Det låter väääldigt mycket! ???

Kör 500 ml olivolja med grön paprika, stjälkselleri, lite salt, salvia, massor med vitlök (jag tog en hel lök!) i mixaren och tillsätt mungbönorna (eller mosen, de gröna blir lätt till mos) tills det är "smetig". Blanda "smeten" med resterande bönor.


Kan vara en liten nolla för mycket där ... använd ditt goda omdöme Rosita !! :)

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #10 skrivet: 08 dec-06 kl 04:28 »
Hej hopp,

det ska vara pesto festo och då ska det vara oljig! Det är 500 ml, Du läste rätt. Eftersom det är till sisådär fyra eller flera dagar så kommer Du inte upp i så farliga mängder. Om man räknar ut andelen olja i det hela så hamnar Du kanske på 50 % - eftersom detta är den enda direkta fettkällan i maten så är det inte alls så mycket som det låter. Bönmos (lite olja) går också bra, men för en mediterran känsla ska det vara mycket olja. Och jag menar mycket. :D

Ps: Doseras matskedvis, inte med slev. Som krydda på nudlarna, inte ska det simma i såsen, det Du har på tallriken!

Martin
« Senast ändrad: 08 dec-06 kl 05:18 av martinki »

Johannes

  • Gäst
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #11 skrivet: 08 dec-06 kl 06:24 »
Jag känner ett stort mått av tacksamhet till Er som skriver här.Kan nu komma att variera kosten på ett enkelt sätt-genom att titta in här.Det kan bli mer varierande kost för min egen del och för mina döttrar när de hälsar på. De är vegatarianer.

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #12 skrivet: 11 dec-06 kl 13:42 »
Vad som också är läcker: skala och skär en sellerirot i 3-5 mm tjocka skivor,  vänd de i en smet av 1 del kikärtsmjöl 1 del vetemjöl 2 delar vatten (eller gör en liknande smet med ägg istället) och stek de panerade skivorna långsamt på svag värme i lite olja tills de är mjuka och fått rätt "stekfärg". Till dessa läckerheter passar enligt min gom en hel ångkokt blomkål (med lite riven muskotnöt på när den serveras) och en gryta av 1 kålrot och en morot (båda skärs i tärningar) som fick koka på svag värme i lite vatten i 20 min. Smaksätt rötterna med färsk ingefärsrot (som koks med och skärs i småsmå bitar) och en aning salt. Ringla över lite olivolja och någonting grönt ska Du inte glömma: persilja eller libbsticka (med mått), Sellerieblad, gräslök ... ser alltid bra ut med den gula kålroten, den oranga moroten och de gröna prickarna :)

Därtill gillar jag fullkornsris.

GOTT!
« Senast ändrad: 11 dec-06 kl 13:45 av martinki »

Spraka

  • Inlägg: 952
  • Till vänster The Real Spraka!
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #13 skrivet: 23 dec-06 kl 12:23 »
Jag har hittat på denna goda och snabblagade vegetariska rätt:

Couscous-gratäng

Steka championer eller karl-johan-svamp tillsammans med vitlök + ev. lök i smör tills de har fått en fin färg, tillägg sedan finskuren purjolök och stek med en stund. Tillsätt salt, svartpeppar och häll över matlagningsgrädde. Låt puttra en stund.
Lägg ett lager förvälld couscous (lagom mängd/lagom stor form för antalet personer) i en ugnsform.
Häll svamp-purjulöksmassan över och toppa med rikligt med riven ost. In i ugnen 225 grader tills rätten fått en fin färg.

Det går snabbt, det är enkelt och det är mums!
« Senast ändrad: 23 dec-06 kl 12:25 av Spraka »
Why be normal when you can be yourself?

Spraka

  • Inlägg: 952
  • Till vänster The Real Spraka!
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #14 skrivet: 23 dec-06 kl 12:32 »
En till:

Pasta med gorgonzola-sås, en person:

Koka en lagom mängd pasta.
Under tiden: täck bottnen på en kastrull med bitar fryst finhackad spenat och tina, öka värmen, blanda i en liten bit gorgonzola-ost och låt det smälta, blanda i en halv burk creme fraiche och låt blandningen småkoka en liten stund. Smaka av med salt och peppar.

En jättegod, enkel och snabblagad pastasås! Servera med sallad till.
 
Why be normal when you can be yourself?

Sia

  • Inlägg: 1237
    • Dalarna
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #15 skrivet: 28 jan-07 kl 18:34 »
Igår åt vi "Martins goda linssoppa", den var jättegod.
Skala och hacka två gula lökar,
Fräs dom i 1 msk olivolja och 2 msk paprikapulver.
Tillsätt 9 dl vatten, 1 lagerblad, 1 buljongtärning, salt och 2 dl röda linser.
Pressa i två vitlöksklyftor och låt puttra i ca 15 min.
Tillsätt sedan en burk passerade tomater och krydda efter smak.

Hittade receptet i en bok av Fredrik Paulún
Varför ska man gå upp så tidigt på morgonen? Det är iallafall på kvällen det är som roligast.

Grävling

  • Gäst
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #16 skrivet: 26 feb-07 kl 01:24 »
Koriander är fantastiskt gott i röd linssoppa för den som inte provat det. Jag lagar linssoppa rätt ofta och den blir godare ju längre den står och puttrar. Jag brukar låta min småkoka i åtminståne 30-45 min. Om den blir för tjock kan man kalla det en gryta ;) eller hälla i lite mer vatten.

Vildis

  • Inlägg: 44
    • Västergötland
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #17 skrivet: 03 mar-07 kl 23:07 »
Underbart japp ...koriander både de malda fröna och de gröna bladen e magiskt gott

Min vegisdotters favvis

500 g kokta kikärtor/ svartögda bönor
1 brk tomatkross eller 4 stora tomater
1 dl kokos (väsentligt)
1 lök
2 vitlöksklyftor
ca 200 gram grönsak = 2 morötter eller 1 paprika eller bit selleri / rotfrukt
1 urkärnad! hackad chili
1/2 tsk vardera
spiskummin
salt
gurkmeja
ingefära
3 msk olja

Hacka allt som går att hacka utom bönor/ärtor. Fräs i stor järngryta med bönor/ärtor. Puttra i 15-20 min.

Raita (1 vitlöksklyfta 3 dl fet yoghurt samt 2 dl riven lätt saltad och urkrammad squash)
Ris

Nina W

  • Inlägg: 4124
    • Värmland
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #18 skrivet: 04 mar-07 kl 22:58 »
Soyabønsallad med nøtter

3dl soyabønor -bløtlægg 1/2 dygn, kokas en timma.
1 rødløk, hackad
3 klyftor vitløk, finhackad
100g hasselnøtter, rosta och finhacka
olivolja
æppelcidervinæger
salt, helst flingsalt
ev lite nymald svartpeppar

Man kan sjælvklart blanda i grønsaker också, men då håller den sig
inte så længe. Jag brukar ha en skål med den hær eller någon annan
matig sallad i kylen att ta av. Ersætter många mackor och annat som
man kan bli rund av...

trollpip

  • Inlägg: 96
    • Dalarna
Re:dagliga vegetariska recept
« Svar #19 skrivet: 12 mar-07 kl 12:27 »
Åt en smarrig korsning av potatissallad och grekisk sallad.

Fetaost
Körsbärstomater
Röd lök
Hari convert (oj stavningen stämmer nog inte!)
Kokt varm potatis
Vinägrett

Blir nog himla god till grillat!!!  ;D
Djurtokig 38-åring som bor på landet med snickarman, turbodotter och busson, både mainecoon och bondkatter, shettisar, ett gäng dvärggetter, en flock med hedemorahöns (genbank) och härliga gotlandskaniner i genbank.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

293 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser