Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skadad kalkon, varigt öga!  (läst 1533 gånger)

Cill

 • Inlägg: 8
  • -
Skadad kalkon, varigt öga!
« skrivet: 12 maj-12 kl 22:40 »
Hej hej!

Min kalkonhöna råkade hamna i slagsmål med överlägsen hanne, och fick sig en rejäl smäll över ena ögat. Dagen då detta hände var ögat öppet och såg inte skadat ut, men dagen efter var ögonlocket igenklibbat och hela den sidan av hennes huvud var svullet.  :-\

Nu är det som en stor boll där, och hon har inte öppnat ögat. Antagligen är det varfyllt. Eftersom hon äter och dricker känns det inte "akut" att avliva henne, men hon ser ut att ha väldigt ont. Det är så svårt att göra något åt det eftersom det är ögat, hörde att man kunde ha väteperoxid på variga sår, men samtidigt att man inte får ha det i ögat..?

Ska jag vänta och hoppas att det försvinner av sig själv? Ska jag försöka tömma ögat på var?  Och i så fall hur? Mycket tacksam för svar! :)

Azoo-Lina

 • Inlägg: 7328
 • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
  • Skåne
  • Fru Laurin
SV: Skadad kalkon, varigt öga!
« Svar #1 skrivet: 13 maj-12 kl 09:40 »
Badda upp ögat med koksalt så varet kommer ut. Det är viktigt att göra det minst två gånger om dagen. Om hon är sårig i ögonlockskanten kan tyvärr ögat växa ihop annars  :-\

Koksalt kan man köpa i små engångspipetter på apoteket som heter ögonskölj. Annars kan man kokaihop det själv. Jag minns tyvärr inte receptet men det kan du säkert googla fram  ;)

På apoteket finns också en receptfri ögonsalva som heter Noviform. Den kan du smörja ögat med flera gånger om dagen. Om hon är sårig i ögat minskar "skavet" av ögonsalvan och den har även en liten effekt på inflammationen.
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

 

Cill

 • Inlägg: 8
  • -
SV: Skadad kalkon, varigt öga!
« Svar #2 skrivet: 13 maj-12 kl 19:49 »
Tack för bra tips! Jag baddade med koksalt idag, och ska försöka komma åt ett apotek imorgon.

Det ser ut som att svullnaden gått ned lite, och idag gick hon omkring och åt gräs i solskenet, så det går i alla fall åt rätt håll! :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

283 gäster, 7 användare (1 dolda)
carlos, anders flix, Anita Malm, Niklas Nyström, mattias_33, Dot

* Forum

* Om tidningen Åter- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser