Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tankar till grund för en lönsam biodling  (läst 47972 gånger)

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #20 skrivet: 17 nov-11 kl 01:22 »
Det finns inte många företag som skapar flytande guld  ;D

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #21 skrivet: 17 nov-11 kl 10:37 »
 Hej igen.
Det har hänt en hel del sedan sist ser jag. Det blev mycket att läsa. Sten-Åke du klampar på som vanligt och, fylld av din egen förträfflighet,vägrar att ta till dig någon annan syn på biodlandet. Efter dina utläggningar , i varenda tråd som skapas, såvet de flesta av oss här på forumet hur du   investerar och jobbar. Det behöver inte tjatas om och upprepas hela tiden. Diskussionen mellan Sten- Åke och Sanntos var intressant. Den skiljer sig åt genom att Sanntos vet vad saken gäller. Han har varit i min bigård. Men  tack för länken till min blogg på bisidan. Där kan alla, som vill, ta del av verksamheten i min lilla bigård under hela 2011.
 Det är inte biodlare som inte vill lyssna jag vänder mig till, utan till biodlare som vill få lönsamhet, slippa svärmar,slippa onödigt höga tunga lyft och få fram nya drottningar på ett smidigt sätt.
Varroan får också problem med fortplantningen under den tid då kvalster dras hem till kuporna.
 Ett bisamhälle är som bekant en organism som kräver mycket energi. Denna energi utgörs av vad bina kan dra hem till kupan, den kommer ingen annanstans ifrån. Alltså ska denna energiåtgång minskas och istället bli honung som biodlaren kan skörda. Det mesta av denna energi går åt till yngeluppfödningen som måste styras så att minimalt med ägg läggs i juni och en bit in i juli. De bin som som blir en följd av denna äggläggning är inte dragbin, som kan bidra till skörden, förrän  efter sex veckor och framåt och då är de stora dragen över. Det blir inte bara yngelsättningens energibehov som drar ner honungsskörden utan även den, till ingen nytta framställa bimassan ska livnära sig. Detta leder till att honungsskörden till biodlaren naggas betydligt i kanten. Att odla bin utan födelsekontroll leder inte till stora honungsskördar.
 Ta och läs och begrunda. Mvh Jano

klarre

  • Inlägg: 557
    • Södermanland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #22 skrivet: 17 nov-11 kl 13:21 »
Skönt resonemang, det är som man storknar när man läser det:

Den skiljer sig åt genom att Sanntos vet vad saken gäller. Han har varit i min bigård.

Om det är något man kan konstatera av att läsa den här tråden är att det finns trådar där alla inte ska få skriva i. Det är inget snack om saken att Jano, ValleT och Sanntos inte vill att Sten-åke ska skriva i den här tråden. När han gör det så blir det j..... låga påhopp t.ex underförstått att han har fuskat eftersom Sten-åke har haft ekonomi att finansiera en snabb expansion, pinsamt. Men jag tror för stämningen för forumet så ska alla hålla sig borta från trådar man inte är välkommen i. Jag tänker själv inte skriva något mera i TBH tråden oavsett vad som står i den i framtiden.

Sanntos

  • Gäst
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #23 skrivet: 17 nov-11 kl 15:56 »
Klarre -  Jag försökte diskutera lite kring expansion, och var kritisk mot hans sätt att uttrycka sig kring hur han " byggt upp scratch" med två kupor. Sten-Åke är ofta mycket kritisk mot olika företeelser inom biodlingen, då tror jag nog att han egentligen förstår att man får tåla ett och annat mothugg. Ett forum är ett forum, dvs en plats för debatt. Jag tror inte någon inte vill att Sten-Åke ska skriva inlägg. Sedan får man kanske acceptera att Jano startade tråden med ett syfte, han vill sätta igång en dialog om något. Han skriver inte så många inlägg.
« Senast ändrad: 17 nov-11 kl 17:40 av Sanntos »

klarre

  • Inlägg: 557
    • Södermanland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #24 skrivet: 17 nov-11 kl 19:23 »
Jag tror att du och jag Sanntos har två helt olika uppfattningar om vad "byggt upp från scratch" innebär. Enligt mig så har Sten-åke byggt upp sin biodling från scratch och delat med sig väldigt mycket om det under vägen. Självklart så har han varit tvungen att köpa avläggare för att komma upp i det antal han har på denna korta period. Men han har ju inte köpt en redan fungerande verksamhet. Det är ju väldigt mycket annat än att bara köpa avläggare för att kunna sköta 100 samhällen, och allt det börja han med 2008. Alla som läser vad Sten-åke skriver inser nog hur mycket tid han måste ha lagt ner på det här. Det minst imponerade i Sten-åke biodling är väll att han eventuellt har köpt avläggare för 200.000 det kan väll många, det är bara att hänga med annonserna på våren. Alla som jag jobbar nära med idag har förmåga att lägga ner 200.000 inklusive jag på sin hobby, ingen av dom köper bin i sig utan ofta båtar och sommarstugor.

Sanntos

  • Gäst
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #25 skrivet: 17 nov-11 kl 20:06 »
Alla som jag jobbar nära med idag har förmåga att lägga ner 200.000 inklusive jag på sin hobby, ingen av dom köper bin i sig utan ofta båtar och sommarstugor.

Ojdå, ja jag vet att vi lever i ett rikt land, det är väl bara jag som är fattig.
« Senast ändrad: 17 nov-11 kl 20:08 av Sanntos »

klarre

  • Inlägg: 557
    • Södermanland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #26 skrivet: 17 nov-11 kl 20:24 »
Nu är vi väldigt off topic, men om du har dåligt med kulor så testa att bygga egna kupor som jag. Jag har köpt en bandsåg för typ 3000, och med den tycker jag att jag har fått ihop väldigt bra kupor. Jag skulle vilja expandera med egna kupor, jag kan absolut tänka mig att köpa avläggare men kuporna skulle jag vilja kunna tillverka själv. Ska bli spännande att se hur bra dom har invintrat i den nya kup konstruktionen.

Jag ångrar mig jag är nog inte så OT, med tanke på att rubriken är "Tankar till grund för en lönsam biodling". Att ha förmåga att bygga sina egna kupor kan vara en väg till en lönsam biodling.
« Senast ändrad: 17 nov-11 kl 21:15 av klarre »

Solklart

  • Inlägg: 120
    • Uppland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #27 skrivet: 17 nov-11 kl 22:27 »
Det mesta av denna energi går åt till yngeluppfödningen som måste styras så att minimalt med ägg läggs i juni och en bit in i juli. De bin som som blir en följd av denna äggläggning är inte dragbin, som kan bidra till skörden, förrän  efter sex veckor och framåt och då är de stora dragen över. Det blir inte bara yngelsättningens energibehov som drar ner honungsskörden utan även den, till ingen nytta framställa bimassan ska livnära sig. Detta leder till att honungsskörden till biodlaren naggas betydligt i kanten. Att odla bin utan födelsekontroll leder inte till stora honungsskördar.
 Ta och läs och begrunda. Mvh Jano

Man kan använda den framställda bimassan till avläggare om man vill. Då kommer den till nytta. Har du några siffror på hur mycket större skörd man kan hoppas på med Ingemar Holms metoder? En avläggare representerar väl ett större ekonomiskt värde än en något ökad honungsskörd?

För övrigt är jag mycket nyfiken på hur denna födelsekontroll går till i praktiken.


Ta alltid ut glädje i förskott! Det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan! :-)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #28 skrivet: 18 nov-11 kl 08:09 »
Alla har vi olika förutsättningar i livet såväl som i vår biodling. Det är intressant med olika erfarenheter, filosofier och utgångspunkter. Men man måste kunna diskutera utan personangrepp och man måste kunna läsa hela inläggen utan att bara leta efter något att misstolka.

Den här tråden har potential att bli väldigt intressant, men om deltagarna inte kan vara sakliga blir jag tvungen att radera stora delar av tråden. Häll er till sakfrågorna. Och alla uttalanden får/bör ifrågasättas, men detta kan göras utan personangrepp.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #29 skrivet: 18 nov-11 kl 10:25 »
hej,

jag vill gärna veta mer.....

jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Avlaerik

  • Gäst
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #30 skrivet: 26 nov-11 kl 16:11 »
En mycket intressant tråd. Jag tänkte dra igång morsans gamla kupor nu i vår. Mest för att testa om det är något för mig och om det är det så kan jag mycket väl kunna tänka mig att utöka.

Det skulle vara kul om man fick det att bli lönsamt. Håll tråden vid liv!

Avlaerik

  • Gäst
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #31 skrivet: 26 nov-11 kl 17:00 »
Lönsamhet för mig är om jag gör vinst. Ju mer desto bättre. Men det styrs ju av hur mycket tid man kan lägga ner på verksamheten.

För mig är det svårt att göra en affärsplan då jag inte har så stor koll på kostnaderna. Du har ingen affärsplan man skulle kunna få titta på så man i alla fall kan få en liten hum om kostnaderna? Jag kan tänka mig att det varierar enormt mellan olika odlare men det vore intressant att se hur du räknar.

Jag har heller ingen aning om hur mycket tid man behöver lägga ner på odlingen. Det styr ju hur stor verksamheten blir. Så jag tänkte börja med ett par kupor så man får lite koll på tidsåtgång, kostnader, försäljningspris etc.

Gideon i Roslagen

  • Inlägg: 797
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #32 skrivet: 27 nov-11 kl 17:26 »
Om.... vi får samma utveckling som i våra grannländer Finland o Danmark så har vi snart ett honungsberg även här  med dåliga priser som följd. Personligen så tror jag att det om 10år är mycket kärvt att vara storbiodlare. Men vi kommer att ha många mycket kompetenta biodlare med mellan 10-50 samhällen som producerar mycket fin honung till sitt närområde.

Gideon i Roslagen

  • Inlägg: 797
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #33 skrivet: 27 nov-11 kl 22:17 »
Frågan är!! Varför ska man till varje pris byta ut en spännade rolig hobby till att bli ett jobbigt dåligt betalt yrke eller halvtidssyssla?
Varför inte låta verksamheten vara lagom stor och uppleva spänningen med att göra ett bra jobb med fin honung och bra bin. Och inte vara beroende av lönsamhet.

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #34 skrivet: 29 nov-11 kl 13:03 »
 Hej.
Nu är jag här igen. På grund av en del ovidkommande och nedlåtande inlägg i början på denna tråd beslutade jag mig för att strunta i alltsamman, lägga ner och låta alla vara nöjda. Men sen har jag sett att övervägande delen av läsarna vill veta mera. För alla som kan läsa själva framgår det, genom mina inlägg, att det endast är själva produktionsarbetet i kuporna det handlar om. Hur det kan bli mera honung med mindre jobb. Det är det jag kallar lönsamhet i en biodlingsverksamhet. Utan honung faller ju hela lönsamhetskalkylen, det borde alla kunna hälla med om.
 Vad gäller större skörd är det inte så lätt att bevisa något som bara jag själv vet och ingen tror på. Det enda är resultatet i förhållande till medelskörden enligt föreningens inlämnade årsrapporter som tillkännagavs vid årsmötet.  Där har 20 av 40 medlemmar, redovisat sitt resultat.   Av denna sammanställning går att utläsa att 231 samhällen givit 6859 kg honung alltså ett snitt på 29,7 kg. I samma trakt befinner sig mina 6 samhällen som givit 472 kg ett snitt på 79 kg.
 Eftersom det nu är 10 somrar och till våren 10 vintrar, som biodlingen bedrivits på samma sätt, har jag räknat ut resultatet över denna period och kommit fram till att under dessa år har 72 samhällen dragit in 4964 kg honung, alltså ett snitt över 10 år på 69 kg. Det var bara åren 2002-2004  som medelskörden var under 50 kg då blev det 36, 42 och 44 kg.

 Att förhindra svärmning ställer bara till problem. Detta är binas naturliga sätt att förmera sig och skall utnyttjas under kontrollerade former. Att förhindra svärmning genom att bara stapla lådor på varandra hur högt som helst gör kanske att bina visserligen inte svärmar men andra problem kan uppstå. En s.k. svärmtrög drottning kanske är nöjd men det finns arbetsbin som kan börja protestera om uttrymmet blir för stort. De matar upp systrar till att bli äggläggande och hjälpa till med feromonproduktionen. Det finns inlägg här på forumet där det påstås att det är vanligt med drönaryngel i skattlådorna, och detta accepteras utan att fundera över orsaken.
 Låter man bina byta drottning själva så finns det ju ingen kontroll alls på när detta sker i förhållande till de bästa dragen som i de flesta fall inträffar i juni.
Barn begränsningen tillgår så att efter tillväxten på våren, vilken sköts efter bästa förmåga,  står samhället i slutet på maj eller början av juni på två yngelrumslådor och minst en skattlåda, kanske två om våren varit jättefin. Svärmtiden för ett bisamhälle är från mitten av maj till mitten på juli, så nu är rätta tiden för delningen. Äggläggningen måste trappas ner för att det inte ska finnas för många sysslolösa dragbin i juli när de största nektarkällorna blommat över. Den yngellåda som drottningen går i ställs på en egen botten vid sidan av modersamhället. Båda yngellådorna kollas upp och möbleras om så  det mesta täckta, och någon ram med öppet yngel hamnar i modersamhället. Det mesta av det öppna ynglet får följa med drottningen. I denna låda skakas bina från några täckta yngelramar också ner, annars kan den bli för bifattig när alla dragbin flyger in i modersamhället efter sina utflykter. Därför måste det också finnas ett par ramar med honung i drottninglådan och på något vis tillgång på vatten som kan erbjudas genom att hänga in en foderram med vatten eller sprejas direkt på kakorna. Avläggaren får stå så några dagar. På grund av att inga dragbin finns de närmaste dagarna kommer drottningen att dra ner på äggläggningen samtidigt som en kommande svärmning är helt eleminerad.
 Modersamhället får behålla skattlådorna och vad som sker i fortsättningen återkommer jag till vid ett senare tillfälle. Ni får kolla in detta så länge och gärna komma med synpunkter.
Mvh. Jano

Curt

  • Inlägg: 621
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #35 skrivet: 29 nov-11 kl 18:01 »
Om jag förstår dig rätt Jano, så dividerar du skörden med antalet utvintrade samhällen.

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #36 skrivet: 29 nov-11 kl 18:30 »
Om jag förstår dig rätt Jano, så dividerar du skörden med antalet utvintrade samhällen.
Hej Curt.
Jag har för det mesta sex produktionssamhällen och antalet är det samma på vären som på hösten. Till våren blir det 10 vintrar på raken utan vinterförluster.  Avläggarna som jag säljer på våren har jag ju inte med i produktionen.

Fillan

  • Inlägg: 28
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #37 skrivet: 01 dec-11 kl 22:39 »
Hej Jano,
tack för att du berättar hur du gör. Jag följer dina inlägg med stort intresse! Uppskattar även din blogg på bisidan.se.

Aspargus

  • Inlägg: 45
    • Uppland
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #38 skrivet: 02 dec-11 kl 12:45 »
Det stora problemet är att bina är anpassningsbara men inte människan. Man måste bygga en rationell biodling som fungerar redan vid 5-10 kupor innan det bär iväg.
Därför är alla bilder, reportage etc i Bitidningen ganska destruktiva för nya som tror att de skall handla omöjliga format och material.
Sbio i Kälby har sålt ut en massa junk under lång tid att tiden kommit ikapp. Skulle vara trevligt om BT också satsade kreativt framåt.

Vad menar du, inte måste man det?!
En biodling med 10 trågkupor(som man förmodligen fått mer eller mindre gratis), med "gammalmodigt" format, kan vara precis lika lönsam. Bina bryr sig som bekant inte ett skvatt om ifall kupan är splitt ny eller en second-hand unit. 10 "gratis" lågnormalsamhällen är ju lönsammare än 10 nyköpta kupor! Något omständigare att bära kanske, men ändock lönsammare.

Ju fler sammhällen man har tänkt att skaffa, desto viktigare blir det ju naturligtvis med ergonomi etc, men det är långt ifrån alla biodlare som överhuvud taget tänkt sig ha fler än några få samhällen och då duger "gammalt" material utmärkt. Så även om många artiklar i bitidningen är ointressanta för somliga kanske andra tycker att de ger något. Tyvärr upplever jag att bitidningen är sämre nuförtiden, halva tidningen brukar ju upptas av olika hemma-hos-reportage från anrika biföreningar och sidorna täckta av bilder på funktionärer, som ju knappast kan intressera någon utom de närmaste..

Nu vet jag inte vad SBIO gjort dig för ont eftersom du skrivit negativt om dem förut, kanske är det förtjänt, kanske inte. Jag köpte själv en typ av riktigt usla kupor därifrån häromåret, men jag tro de slutat med dem. Jag handlar inte där så ofta eftersom jag tycker att de är onödigt dyra, men de ligger bra till för mig, man blir trevligt bemött och de brukar ha det mesta hemma. Det låter på dig som du anser att de lurat dig på något sätt?

ptakaplay

  • Inlägg: 125
SV: Tankar till grund för en lönsam biodling
« Svar #39 skrivet: 02 dec-11 kl 13:47 »
dom säljer lågnormal det är en kattastrof  för en del


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

335 gäster, 1 användare
Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser