Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  gammal bakugn  (läst 8580 gånger)

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
gammal bakugn
« skrivet: 10 sep-08 kl 13:46 »
Det finns en gammal bakugn bredvid köksspisen. Hur vet jag om den fungerar? Går det att revovera den igen?

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: gammal bakugn
« Svar #1 skrivet: 10 sep-08 kl 14:27 »
Be sotaren titta på den. Det är nog ett krav om du skall använda den och försäkringar skall gälla...

Du kan prova att elda lite försiktigt i den för att se om det är bra drag. Och att det inte ryker ur några sprickor.

Annars är det väl bara att prova att baka...  :-X

Är lite i samma situation. Har en stor skrummel till bakugn i källaren, som är sprucken och som sotaren har underkänt.  :'(

Men det räcker *förmodligen* att ta bort puts och täta sprickor. Och putsa på nytt.  ??? Real soon now...

A.

Vinterhem

  • Inlägg: 80
  • Carpe Noctum, Carpe Vitam!
SV: gammal bakugn
« Svar #2 skrivet: 10 sep-08 kl 21:54 »
Ett tips: Även om sotaren godkänner den, så kan det finnas en liten fara..

I mitt torp verkade det som om murstocken var Massiv överallt utom i själva piporna.. Det var den inte, det fattades bara inspektionsluckor.. Från vindsgolvet och ned till bakugnens "tak" var det tomrum, vindsgolvets brädor hade från början varit täckta med tidningspapper under sågspånet som hade multnat sönder, och en hel del timmerstockar var inmurade i murstocken.  "Bös" hade med tiden ramlat ned på bakugnstaket och det var säkert inget större problem medan bakugnen användes regelbundet.. Då brann det ju upp i små etapper.
Jag, den glade amatören tog mej för vana att när jag kom upp vintertid elda i bakugnen för att få värme i murstocken ( Som att sätta på centralvärmen, underbart ! )
Så gick det som det gick, en sen vinterkväll med -20 grader, när jag eldat för fullt under dagen tog böset fyr, och satte eld på stockarna som fanns inmurade i murstocken. Det knastrade lite och luktade fisk..
Jag trodde det var något litet vilt som tagit sej in tills det plötsligt blev ett hål i väggen in till ett brinnande och glödande inferno där inne!
Ren tur, en kolsyresläckare och brandkåren räddade min stuga, men det blev ett drygt arbete att mura om murstocken och bygga en ny vägg i sovrummet.
Nu finns det en inspektionslucka, och en ventil som leder ut "värmeöverskottet" i sovrum respektive kök.
En OTROLIG tur att jag inte redan låg och sov när det hände!

Så, mitt tips är att du kontrollerar konstruktionen innan du proveldar, elda försiktigt i början (typ var tredje dag) för att ge fukt en chans att långsamt försvinna, om huset stått tomt länge kan fukten få tegel att pulveriseras vid för snabb ångbildning.. Det kan vara arbetsamt att åtgärda, det med.
Det är Jobbigt att mura i en trång bakugn, liggandes på rygg med en murarslev! =)

Om din ugn har likheter med min, Såga allra minst upp en lucka i vindsgolvet och dammsug ugnstaket..
Men allra helst gör en inspektionslucka genom murstocken där du kan hålla rent och vädra ur överskottsvärme. Den luckan kan rädda liv, och jag lovar att den innebär mycket mindre arbete än att mura om murstocken!

En bakugn är underbar till mycket, och perfekt för att höja temperaturen i hela huset vintertid!
Använd den, men kolla först.

/Peter
Citybo på väg utåt i sakta mak, Singel, med datorn som sällskap och egen motorsåg.. Restaurerar och renoverar sitt lilla torp tills det går att bo mest där, långt borta från stadens brus och stress.

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: gammal bakugn
« Svar #3 skrivet: 11 sep-08 kl 19:05 »
Tack för era svar och tips. Jag har bett sotaren reda i våras. Han ska komma inom några veckor nu då han i september är i mitt område. Men han tycker inte att det är värt att göra i ordning en gammal bakugn, misstänker att jag skulle tröttna på att baka i den efter ett tag, men då känner han mig inte tillräckligt bra.

Om din ugn har likheter med min, Såga allra minst upp en lucka i vindsgolvet och dammsug ugnstaket..
Men allra helst gör en inspektionslucka genom murstocken där du kan hålla rent och vädra ur överskottsvärme. Den luckan kan rädda liv, och jag lovar att den innebär mycket mindre arbete än att mura om murstocken!

Det där med inspektionslucka låter vettigt. Hur menar du, Peter, att jag ska göra den? Var någonstans i murstocken bör den sitta?
Hur hittar jag bakugnens tak? Mäta mig fram och öppna vindsgolvet där? Håller ändå på att isolera på vinden och inreda ett rum där.

Där dyker en annan fråga upp: Hur nära murstocken kan man isolera, ska det finnas något mellanrum mellan isoleringen (hampa) och murstocken? Eller ska jag kanske ha mineralull på det stället? Kan jag sätta panel nära?

Vinterhem

  • Inlägg: 80
  • Carpe Noctum, Carpe Vitam!
SV: gammal bakugn
« Svar #4 skrivet: 11 sep-08 kl 21:04 »
Hej!  Låt du sotaren tycka sitt om användbarheten, och du ditt.. =) Han har väl egen tandborste? ..Har man varsin tandborste, så har man rätt att ha en egen åsikt..  :D

Nu är ju inte jag någon byggmästare, så rådfråga gärna en sådan..
Men åsikter kan jag ju ha!
Början på "Mina" luckor skapades av brandkåren i en flygande fläng med hjälp av värmekamera, motorsåg och slägga..  Men i allafall hos mej så var taket till ugnen precis vid sidan av murstocken på vinden, och däruppifrån var det lätt att se vart murstocken var massiv och vart den var ihålig. visserligen var det redan ett hål genom väggen hos mej där teglet smulats sönder, men med hjälp av ett hål från ovan borde du kunna se hur det ser ut hos dej.
Om jag vore som du så skulle jag dessutom inte använda hampa som takisolering just över ugnstaket utan där använda stenull eller något liknande som inte KAN brinna vad som än händer.. Jag skulle föresten göra likadant runt resten av murstocken, bara för säkerhets skull.
Min lucka mot vinden består av stenull inpressat i hönsnät (Går att köpa färdiga bitar, bara att kapa till) och ovanför isoleringen har jag gjort ett lock av plåt, som hjälper till att pressa isoleringen så det blir tätt.
Taket på min ugna är inte särskilt tjockt, kanske bara två eller tre lager tegelsten, så avståndet uppåt blev rätt stort. Hur stort avstånd det blir hos er är ju lite beroende på konstruktionen i övrigt, men jag tror att du kommer att finna konstruktionen liknande min eftersom det skulle gå åt alltför mycket ved till att värma ugnen annars... De var ofta lite ekonomiska med veden förr i tiden..

Om det är som hos mej, så tror jag att det är en billig livförsäkring att få till en eller två vädrings & inspektionsluckor.. Och ekonomiskt att kunna få ut värmen på vintern, istället för att den sakta flyter upp genom isoleringen..  Fläktar ska man dock inte ha, enligt min sotare som jag faktiskt litar på i just den frågan, fläktarna kan orsaka fuktskador med hjälp av sitt övertryck på de mest osannolika ställen..

Jag har visserligen fotograferat det mesta av min lilla katastrof, men tyvärr är bilderna tagna med mobilkamera så de är inte så överskådliga om man inte har sett hur det ser ut med egna ögon.
Någon gång ska jag göra en hemsida om min torprenovering.. Ska bara komma lite längre först.

Hoppas att jag är dej till hjälp, Och jag blir glad om du berättar hur din ugn är konstruerad sedan..
Och vart i landet du finns!  Det är intressant att veta hur man gjort i olika landsändar.. =)
/Peter
Citybo på väg utåt i sakta mak, Singel, med datorn som sällskap och egen motorsåg.. Restaurerar och renoverar sitt lilla torp tills det går att bo mest där, långt borta från stadens brus och stress.

Tunjan

  • Inlägg: 32
    • -
SV: gammal bakugn
« Svar #5 skrivet: 11 sep-08 kl 21:21 »
Tack för era svar och tips. Jag har bett sotaren reda i våras. Han ska komma inom några veckor nu då han i september är i mitt område. Men han tycker inte att det är värt att göra i ordning en gammal bakugn, misstänker att jag skulle tröttna på att baka i den efter ett tag, men då känner han mig inte tillräckligt bra.

Det där med inspektionslucka låter vettigt. Hur menar du, Peter, att jag ska göra den? Var någonstans i murstocken bör den sitta?
Hur hittar jag bakugnens tak? Mäta mig fram och öppna vindsgolvet där? Håller ändå på att isolera på vinden och inreda ett rum där.

Där dyker en annan fråga upp: Hur nära murstocken kan man isolera, ska det finnas något mellanrum mellan isoleringen (hampa) och murstocken? Eller ska jag kanske ha mineralull på det stället? Kan jag sätta panel nära?
DEt finns regler om avstånd som din sotare säkert kan. sotarna brukar vara noga med trä mot mur. jag skulle inte bygga innan jag frågat. de kan ju kräva att du öppnar en färdig vägg för att kunna besikta. lycka till  hälsn Tunjan
bor själv med rödkullor får o höns.Samt mina två pojkar ibland.

Tunjan

  • Inlägg: 32
    • -
SV: gammal bakugn
« Svar #6 skrivet: 11 sep-08 kl 21:23 »
mitt svar hamnade i citatet.
bor själv med rödkullor får o höns.Samt mina två pojkar ibland.

LILL-BONDEN

  • Gäst
SV: gammal bakugn
« Svar #7 skrivet: 12 sep-08 kl 09:57 »
ock när ungnen är byggd så vill man ju veta hur man bakar i den vilken temp man ska ha med mera...?

Vinterhem

  • Inlägg: 80
  • Carpe Noctum, Carpe Vitam!
SV: gammal bakugn
« Svar #8 skrivet: 12 sep-08 kl 10:59 »
ock när ungnen är byggd så vill man ju veta hur man bakar i den vilken temp man ska ha med mera...?

 ;) DET är en vetenskap i sej.. Det tar en stund att lära sej hur ens ugn fungerar.. Men kunskap föder lycka.. Eller nåt.

Jag brukar småelda i ugnen dagen innan, för att få lite grundvärme. Går upp tidigt, och gör en större brasa, som jag håller vid liv en timme eller två, låter den falna till glöd medan jag stänger spjället etappvis.
När jag tror att den börjar närma sej "lagom" lägger jag in ett hopknycklat blött tidningspapper på hällen och räknar till 30, har papperet blivit brunbränt, så ska jag vänta 30-45 minuter innan jag ska ställa in någonting i ugnen. Eftersom min ugn har eldstaden direkt under hällen så använder jag en plåt med "fötter" så att inte undersidan vilar direkt mot hällen, utan värms indirekt från luft och strålningsvärme från ugnstaket.

Men konstruktion och funktion varierar kraftigt, och man får alltid lära sej hur ens egen ugn fungerar!
Jag tror att om man ska baka mycket, så får man elda längre än vad jag gör.
Lycka till!   (Och jag är såklart nyfiken på hur NI gör!  Det kanske finns bättre recept?)

/Peter  -Som verkligen Gillar sin vedeldade bakugn, inte minst för värmens skull!
Citybo på väg utåt i sakta mak, Singel, med datorn som sällskap och egen motorsåg.. Restaurerar och renoverar sitt lilla torp tills det går att bo mest där, långt borta från stadens brus och stress.

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: gammal bakugn
« Svar #9 skrivet: 10 okt-08 kl 19:14 »
Nu var sotaren här.
Tyvärr så går inte bakugnen att använda.
Den är inte ansluten till skorstenen längre. Det har väl blivit någon ändring för många år sedan, när köksspisen kom på plats. Att ansluta den igen skulle bli mycket krångligt och dyrt.
Så då fär jag nog hitta på något annat.

Winnie

  • Inlägg: 175
SV: gammal bakugn
« Svar #10 skrivet: 12 okt-08 kl 10:26 »
Den är inte ansluten till skorstenen längre. Det har väl blivit någon ändring för många år sedan, när köksspisen kom på plats. Att ansluta den igen skulle bli mycket krångligt och dyrt.

Det kan ju oxå vara så att den aldrig varit ansluten direkt till skorstenen, gamla ugnar hede ingen egen rökgång utan röken gick ut genom luckan och upp i kåpan.
Betänka tt vedspisen är en rätt modern uppfinning, innan den så eldade men på hällen och röken gick upp i köpan dvs det som vi idag kallar öppen spis!

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: gammal bakugn
« Svar #11 skrivet: 12 okt-08 kl 19:04 »
Varför skulle det bli så krångligt och dyrt?
Hela murstocken skulle behöva ändras/byggas upp på nytt, bakugnen muras om också. Så jag bygger hellre en fristående bakugn ute.

 

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: gammal bakugn
« Svar #12 skrivet: 13 okt-08 kl 10:55 »
Varför måste hela murstocken ändras? (Förlåt om jag är tjatig, jag är besatt av eldstäder i största allmänhet  ;))
Det här borde ju sotaren kunna svara på bättre än jag, men jag ska försöka:
Från början fanns en öppen spis i rummet och en bakugn samt en öppen eldstad i köket. När man satt in köksspisen så använde man bakugnspipan till den. På så sätt försvann förbindelsen mellan bakugnen och skorstenen. Troligen gjorde man om kök till rum och rummet (kammaren) till kök. Därmed blev det en rörspis i rummet som också fick en förbindelse med skorstenen. Nu finns det 2 kanaler, en från köksspisen och en från rörspisen samt en ventilationskanal från den gamla öppna eldstaden i köket. Att sätta bakugnen på den kanalen blir fel, då den finns ganska långt från ugnen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

558 gäster, 4 användare (1 dolda)
Karlsdotter, peterm, Torkel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser