Jag har bestämt mig för att bli egen företagare och ha min verksamhet här på min tomt. Jag har i tidigare inlägg väckt tankar om företag vs hobbyverksamhet och funnit att det nog är enklast att ta allt genom firman när man säljer . Vi skall börja bygga ett nytt garage nästa år och i den ena delen skall jag ha mig verksamhet. Jag har varit i kontakt med kommunen för att få hjälp med nödvändig kunskap men det kändes som att kommungubben inte själv visste. Jag beskrev för kommungubben att jag just satt och planerade bygget och ville veta vad som krävdes för min verksamhet så att jag fick med det när jag satt och planerade med det svar jag fick var " Lämna in ett bygglov så får vi titta på det då". Jag skall alltså först lämna in ett bygglov utan att ha kunskap om krav för byggnaden och sedan behöva ändra om och lämna in igen när jag får avslag på första bygglovet.
Så nu hoppas jag att ni kan berätta er saga för mig. Ni som gått igenom det här med att öppna butik och matförädling mm. Vilka krav fick ni på er, vilka myndigheter blev ni tvungna att ta kontakt med, hur har ni löst problemen, vad kostade det ungefär? Jag vet att det kan skilja sig en hel del mellan kommuner men det kan ju ge mig en liten fingervisning. Bättre att göra lite för mycket än att få ärendet bollat fram och tillbaks.
Så är ser mina tankar och förutsättningar ut.
Vi bor inte på en gård utan en tomt på ca 3000kvm. Jag skall ha en naturterapeutisk mottagning hos mig med bla massage ( har gått utbildning). Jag vet också att min kropp inte kommer att hålla om jag massera 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan så kommer jag ha en butiksdel i verksamheten också. Förutom produkter som jag köper in så vill jag kunna sälja överskott från trädgården. Det kan bli ägg, grönsaker, honung, vax, pumpor, kryddor och teer mm. Jag skulle även gärna sälja saft och sylt och sådant som måste förädlas. Vatten och avlopp är privat men håller jag mig till sådant som inte behöver tillsatt vatten så behöver jag inte kontrollera vattnet, så mycket har jag fått klartecken från kommunen. Det kommer inte allt vara i stor skala som jag tillverkar själv men kan bli ett trevligt tillskott i butiken när jag får överskott. Vår tomt ligger efter men bra allmän väg bara några km från flera tätorter och det finns bra sätt att annonsera i kommunen så att få kunderna till sig tror jag inte är några problem.
Vad säger lagar och regler om godkänt kök? kan jag använda mig egna kök? Behövde ni sätta in fettavskiljare? Kundtoaletter, behövs det? Vilken myndighet skall blandas in i det hela? Hur gjorde ni och vad hände. Vill höra allt, både det som gick bra men också alla käftsmällar ni fick.
Tack på förhand.
