Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Verksamhet på gården  (läst 1914 gånger)

Hanna H

  • Inlägg: 54
    • Skåne
Verksamhet på gården
« skrivet: 29 okt-15 kl 10:49 »
Jag har bestämt mig för att bli egen företagare och ha min verksamhet här på min tomt. Jag har i tidigare inlägg väckt tankar om företag vs hobbyverksamhet och funnit att det nog är enklast att ta allt genom firman när man säljer . Vi skall börja bygga ett nytt garage nästa år och i den ena delen skall jag ha mig verksamhet. Jag har varit i kontakt med kommunen för att få hjälp med nödvändig kunskap men det kändes som att kommungubben inte själv visste. Jag beskrev för kommungubben att jag just satt och planerade bygget och ville veta vad som krävdes för min verksamhet så att jag fick med det när jag satt och planerade med det svar jag fick var " Lämna in ett bygglov så får vi titta på det då". Jag skall alltså först lämna in ett bygglov utan att ha kunskap om krav för byggnaden och sedan behöva ändra om och lämna in igen när jag får avslag på första bygglovet.

Så nu hoppas jag att ni kan berätta er saga för mig. Ni som gått igenom det här med att öppna butik och matförädling mm. Vilka krav fick ni på er, vilka myndigheter blev ni tvungna att ta kontakt med, hur har ni löst problemen, vad kostade det ungefär? Jag vet att det kan skilja sig en hel del mellan kommuner men det kan ju ge mig en liten fingervisning. Bättre att göra lite för mycket än att få ärendet bollat fram och tillbaks.

Så är ser mina tankar och förutsättningar ut.
Vi bor inte på en gård utan en tomt på ca 3000kvm. Jag skall ha en naturterapeutisk mottagning hos mig med bla massage ( har gått utbildning). Jag vet också att min kropp inte kommer att hålla om jag massera 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan så kommer jag ha en butiksdel i verksamheten också. Förutom produkter som jag köper in så vill jag kunna sälja överskott från trädgården. Det kan bli ägg, grönsaker, honung, vax, pumpor, kryddor och teer mm. Jag skulle även gärna sälja saft och sylt och sådant som måste förädlas. Vatten och avlopp är privat men håller jag mig till sådant som inte behöver tillsatt vatten så behöver jag inte kontrollera vattnet, så mycket har jag fått klartecken från kommunen. Det kommer inte allt vara i stor skala som jag tillverkar själv men kan bli ett trevligt tillskott i butiken när jag får överskott. Vår tomt ligger efter men bra allmän väg bara några km från flera tätorter och det finns bra sätt att annonsera i kommunen så att få kunderna till sig tror jag inte är några problem.
Vad säger lagar och regler om godkänt kök? kan jag använda mig egna kök? Behövde ni sätta in fettavskiljare? Kundtoaletter, behövs det? Vilken myndighet skall blandas in i det hela? Hur gjorde ni och vad hände. Vill höra allt, både det som gick bra men också alla käftsmällar ni fick.

Tack på förhand. :D

Grendela

  • Inlägg: 270
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Verksamhet på gården
« Svar #1 skrivet: 01 nov-15 kl 05:00 »
Hej!

Vi har byggt om ett av våra uthus i år till en livsmedelslokal. Vi är väldigt småskaliga och det enda vi gör är att torka chili, så om vi inte hade haft hund hade vi kunnat vara i vårt kök i huset. Men om man ska vara det får man inte ha några djur inomhus alls.

Ska du sälja obearbetade produkter t ex grönsaker direkt från landet behöver du anmäla dig som primärproducent hos Länsstyrelsen.

Ska du förädla produkten på något sätt ska du anmäla detta till miljökontoret på din kommun. Förädling är inte bara koka och baka, utan även om du tänker tvätta dina grönsaker eller torka dom, om du ska göra te, till exempel.

Ska du sälja otvättade ägg direkt till konsument, är det också primärproduktion som ska anmälas till Länsstyrelsen. Vill du tvätta äggen blir det värre, eftersom du då måste ha ett godkänt packeri, som godkänns av Livsmedelsverket.

Miljökontoret i Västervik har gjort en kort lathund kring vad som krävs för livsmedelslokal, som jag tycker är ganska bra:

https://www.vastervik.se/globalassets/bygga-bo-och-miljo/livsmedel/krav-pa-livsmedelslokaler---information-till-livsmedelsforetagare.pdf

Men det svåra är ju att olika inspektörer i olika kommuner kan tycka olika, eftersom lagstiftningen är väldigt fri för tolkning.

Jag vet inte riktigt mer vad jag ska skriva, men jag svarar jättegärna på fler frågor om du undrar över något, och om jag kan!

 





Liten gård i småländska skogen. www.skalshult.se

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Verksamhet på gården
« Svar #2 skrivet: 01 nov-15 kl 10:16 »
Du beskriver flera olika verksamheter:
1. Behandling
2. Sälja produkter du köper in (ej livsmedel)
3. Sälja egenproducerade oförädlade livsmedel (primärproduktion)
4. Förädla livsmedel
5. Ev sälja livsmedel som någon annan producerat

Du behöver bryta upp kraven på lokal och tillstånd för de olika verksamheterna.

När du väl gjort det är mitt råd att göra både en vinstberäkning på resp. område och en kostnadsberäkning för bygge och tillstånd. T.ex. jag tror jag kan producera 200 kg morötter och sälja för 10 kr/kg=2000 kr in. Lokalen kostar 50 000 mer att göra  för att kunna sälja livsmedel, fördelat på 10 år=5000 kr. Årliga tillståndet för att sälja livsmedel kostar kanske också, säg 1000 kr. På det viset får du en liten resultatbudget för respektive område. Eller för 2) du tror du kan sälja en flaska kräm om dagen, du tjänar 50 kr/flaska = 10000 kr/år.

Mitt tips är att för att 4 ska bli lönsamt måste du fokusera på det och kan inte ha det som en liten del i en större verksamhet. Den extra intäkten från det motsvarar inte investeringen annars. Om det är inte det du brinner för så stryk 4.

FårEtt

  • Inlägg: 51
    • -
SV: Verksamhet på gården
« Svar #3 skrivet: 01 nov-15 kl 18:38 »
Som nämnts måste du skilja på kraven enligt olika lagstiftningar.
Som näringsidkare är det också ditt eget ansvar att känna till vilka regler du ska följa.
Läs på först så kan du fråga resp. handläggare om enstaka kvarstående frågetecken och den exakta tolkningen i ditt fall. Då brukar de vara hjälpsamma, men om de känner att de behöver utbilda dig från grunden så blir det för mycket.
Mycket av reglerna brukar finnas att läsa på myndigheternas hemsidor. Jordbruksverket, livsmedelsverket osv.

Har för mig att massage ska ha tillstånd för hygienlokal också.

 

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Verksamhet på gården
« Svar #4 skrivet: 01 nov-15 kl 18:59 »
Det är ju också så att dom gjort om systemet för när man bygger lokaler inom livsmedelsområdet.

Numera lämnar man då in ritning för bygglov om det behövs, och sen bygger man. Då förutsätts man ha tagit reda på vilka regler som gäller för just det bygget, för den första inspektionen från miljö och hälsa kommer inte förrän kanske ett år senare, vid den ordinarie årliga kontrollen.

Förr var det ju så att miljökontoret skulle godkänna lokalen innan du fick börja, men nu går dom bara på ritningarna som är inlämnade och hoppas att man följer dom.

Men som sagt, helt oförädlade produkter får man sälja tämligen fritt inom vissa gränser.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

681 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser