Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför växer inget i landet?  (läst 12644 gånger)

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #20 skrivet: 14 jul-11 kl 02:29 »
Vad var det för förgiftad jord som låg där innan som ni var tvungna att ta bort?

Själv odlar jag på ett gammalt potatisland som inte har jordförbättrats med mer än blast och löv 20 år i rad, dessutom har det bara odlats potatis. Även min potatis tar sig märkligt nog, och inga synliga sjukdomar på dom än... Farmor som har skött landet senaste åren har fått fin potatis varje år. Landet verkar märkligt nog inte alls utarmas trots att det varken skett någon växelodling, extragödning eller runtgrävande. Plöja fåror, plantera potatis, rensa ogräs 1 gång i månaden...

Jag tror på att man inte ska överarbeta varken sig själv eller jorden... Om det växer saker på marken innan, så kan det växa saker på den efter också, bara man för tillbaks näringen man tar ut genom att returnera blasten + lite extra växtmaterial... I år hade jag dessutom tänkt att lägga ut förra vinterns gödselstack till hösten (kaninbajs, hampa, torv, spån och halm) men det är då gränsen för vad jag ids göra.
//Lina

sway307

  • Inlägg: 130
    • Hälsingland
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #21 skrivet: 14 jul-11 kl 09:09 »
Kirskål och gräs till tusen, kirskålen är ju en odåga varför vi valde att gräva ur

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #22 skrivet: 14 jul-11 kl 09:19 »
Kirskål och gräs till tusen, kirskålen är ju en odåga varför vi valde att gräva ur
Jorden består av olika skikt som egentligen inte ska blandas ihop - det är en av anledningarna till att täckodling är så bra - man rubbar inte jordlagren och balansen jordlagren emellan. Men nu har ni grävt bort alla lager och lagt dit något annat så det tar tid för den nyanlagda marken att hämta sig så tålamod  och systematisk jordförbättring är nog att rekommendera. Vill du få jordanalys gjord så googla på jordanalys. Hoppas det löser sig  ;)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #23 skrivet: 14 jul-11 kl 12:53 »
Till alla kloka svar här uppe vill jag lägga till att du nog inte ska vattna så mycket. En gång per vecka bör räcka. Sätt en regnmätare i landet. 20-30 mm per vecka är lagom och då ska du räkna in den blöta vår Herre skänker i de millimetrarna.
snus? vad är priset på en pris?

sway307

  • Inlägg: 130
    • Hälsingland
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #24 skrivet: 14 jul-11 kl 21:21 »
Gäller detta även när det är nysått?

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #25 skrivet: 15 jul-11 kl 16:03 »
Om du vattnar ordentligt innan du sår ska det klara sig ett tag. Frön gror under de mest skiftande omständigheter. Sen beror det ju på grobarhet etc. Visst kan du vattna mindre mängder och oftare innan de grott, men jag tycker att det brukar klara sig ganska bra ändå.
snus? vad är priset på en pris?

Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #26 skrivet: 16 jul-11 kl 11:05 »
Hej!
Det går utmärkt att odla i helt "syntetisk" jord. Jag använder oftast torv och sand, så jorden är inte problemet. Kommer plantorna inte upp så är det inte jordens fel. Frön gror i nästan vad som helst. Ohyra eller svamp är troligaste orsaken till missväxten. Övervattning gynnar svampinfektioner. Prova med att plantera lite färdiga småplantor så ser du snabbt om du har problem med ohyra. Fungerar småplantorna bra så kan du misstänka svamp eller usla fröer. Växer småplantorna dåligt så är det näringsbrist. Du kan då gödsla men konstgödsel tex Blå Korn. Gödslar du rätt så ser du resultat på någon vecka. Gillar du inte konstgödsel så kan du använda naturgödsel eller täckodling men då tar det lite längre tid innan du ser något resultat.

Så du lite snabbväxande grönsaker som sallad och rädisor. Passa samtidigt på att så samma sorts frön i krukor för att se om det gror bättre där. Får du en massa plantor i krukorna så planterar du ut dem i landet. Prova gärna med att täcka fröerna med ett tunt lager sand. Det minskar risken för svamp.

Jag är en mycket lat person så jag testar nu att odla i "krukor" av Mypex. Mypex är en vävd plastmatta som används för att hålla borta ogräs. Jag använder 50 literskrukor. Av ekonomiska skäl så fyller jag drygt halva krukan med torvblandat lamagödsel och resten med grusblandad torv. Alla växter jag testat hittills växer superbt. Av intresse för alternativare är bärbuskar, tomater, sallad och ärtor som alla växer mycket bra. I Tyskland odlar man trädgårdsblåbär kommersiellt i 100 literskrukor. Eftersom krukorna är flyttbara så tycker jag de är betydligt bättre än pallkragar.

Du har haft lite nybörjarotur. Gör några nya försök så går det troligen bättre.

MVH
Jan

Opicina

  • Inlägg: 99
  • Assisterande trådurspårare
    • Uppland
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #27 skrivet: 19 jul-11 kl 14:28 »
Det är antagligen inget större fel på ditt land (ogräset växer ju) och utan att se landet är det omöjligt att ställa diagnos. Min erfarenhet är att det är mycket lättare att lyckas med stora frön jämfört med små frön. De är helt enkelt inte lika känsliga för torka, överdriven vattning, insektsattacker osv. Dina ärter kom ju upp t ex.

Förodla i krukor och sedan plantera ut är också en bra strategi, men lite mer arbetsamt.

Så min rekommendation till nästa år är att du kör växter som har stora frön, lökar, eller knölar. Bönor, ärtor, potatis, sättlök, frilandsgurka, squash, pumpa. De sistnämnda (gurka, squash, pumpa) är bäst att förodla. Redan i höst (november) kan du sätta vitlök.

Annat lättodlat:
Jordgubbar (köpta plantor)
Jordärtskockor (varning - invasiv växt som tar över landet)
Vindruvor (staketdruvor)
Sparris (köpta plantor)

Stora, invasiva växter som squash och pumpa gör livet svårt för ogräs som kärs eftersom de skuggar jorden så bra med sina stora blad.

Täckodling är som flera redan påpekat väldigt bra. Ströet du har från husdjuren är rena guldet för grönsakslandet. Vill du inte lägga på det nu så samla på hög och lägg på i höst.

När jag sår små frön får jag bäst resultat så här på friland:

Landet har välgödslad jord med mycket mask, har varit täckt och har hög mullhalt (hushållskompost, hästgödsel, ruttet hö tillförs varje höst). Jag tar bort täcket och jämnar till landet samt tar bort ev rotogräs. Jag drar upp fåror. Vattnar rejält i fårorna. Lägger i såjord (köpt) i fårorna. Sprayar vatten med sprayflaska i fårorna. Sår frön. Täcker tunt med mer såjord eller sand och klappar lite lätt. En omgång till med sprayflaskan. På med odlingsduk eller kålnät. Spraya på fårorna helst varje dag om det inte regnar. Utan denna behandling gror fröna mer ojämnt och man får lätt luckor i raden, eller, om man har väldig otur, inga plantor alls.

Ännu högre grobarhet får jag om jag sår i grunda plastämbar (sådana man köper köttfärs i t ex) med ett par små hål i hörnen bara för dränering. Såjord och jämn fuktighet (spraya, använd plastfolie) är ledorden. Sedan vidtar ett arbetsamt utplanterande av de små plantorna.

Men eftersom jag är lat så håller jag inte på sådär särskilt ofta med de små fröerna utan jag satsar på stora fröer istället som är mer samarbetsvilliga, samt förodlar lättodlade tacksamma saker som squashen Gold Rush och diverse tomater (gärna frilands).
Hanlon's razor: Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #28 skrivet: 19 jul-11 kl 15:17 »
Kanske du har för sur jord? Det låter som att du har lagt på en massa "köpejord" och den består ofta i hög utsträckning av torv. Det kan bli väldigt surt. Väldigt lite mineral och annat som också behövs. Men det kan variera. Kolla innehållsförteckningen om det finns. Ingår kalk och stenmjöl?

Att kalka och ha på rejält med stenmjöl 0-2 kan annars hjälpa. Kalkstenskross för långtidsbehandling. En släpkärra med stenmjöl från ett grustag. Ju surare det är desto effektivare blir kalkstenskrossen och stenmjölet. Prova eventuellt först på en liten yta för att se om det verkar hjälpa. Och sedan gräsklipp för att underhålla biologin. Kiss är också himla bra, om det bara är utspätt rejält. Kogödsel behövs (eventuellt) bara på en mindre yta där du odlar lite mer näringskrävande grönsaker. Har du på gräsklipp och odlar du ärtor och bönor och sår ut klöver över vintern (och har på lite kiss) så behöver du inte gödsla så mycket mer.

Normalt skall man inte behöva vattna alls, utom direkt INNAN sådd, om man inte odlar mycket intensivt. Det räcker att luckra ytan när det blir torrt eller att täckodla. Tycker man att det är torrt så stödvattnar man i samband med att det regnar. I annat fall riskerar man att rotsystemen blir ytliga, underutvecklade och känsliga. (Sedan är det lite roligt att förvirra grannarna genom att springa runt med vattenspridaren när det regnar. ;D )

Eftersom du har grävt kan kapillärverkan nerifrån och uppåt brutits. Med tiden kommer det tillbaka, men det kan behövas tid, lite tjäle och maskar som hjälper till. Det är ett problem särskilt om man gräver djupt på våren. Det är då risk att jorden inte kan "suga" vatten underifrån, utan torkar ut. Därför skall man bara djupgräva på hösten och gräva mycket ytligt på våren.

Prova att odla sådant som växer bra. Det hjälper också. Bra med rötter ner i marken. Honungsört och klöver hinner du få bra effekt på snabbt nu i sommar/höst. Hjälper till att hålla undan ogräs. Vänd ner det till hösten eller om ogräset verkar få överhanden. Och så gärna om igen så att marken är täckt under vintern.
« Senast ändrad: 19 jul-11 kl 15:30 av sɹǝpuɐ »

Nina W

  • Inlägg: 4105
    • Värmland
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #29 skrivet: 19 jul-11 kl 15:28 »
Jag håller med om att det är enklast med stora frön. Men jag kan ge lite tips om hur du lyckas även med små. Om jag har ett land med mycket fröogräs så brukar jag hacka en rad, liksom en ränna, och fylla den med antingen köpejord eller en egen blandning av sand, kompost och torv. Då vet man att det som sticker upp där inte är ogräs, och morötterna eller vad  det nu är slipper konkurrens av fröogräsen första tiden. Små frön är väldigt lätta att så för tätt, tänk på det. Sedan så pudrar jag över aska -helst av björk. Askan hjälper mot jordloppor och i viss mån mot sniglar. Om du har gott om vanliga småsningar så kan det vara smart att så en fångstgröda först. Täckodling är jättebra, men se till att täckmaterialet inte blåser över raderna innan grönsakerna kommit upp. Lite hö över en rad bönor spelar ingen roll, dom tar sig igenom, men inte växter som är svagare i början.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #30 skrivet: 19 jul-11 kl 15:35 »
Morötter och persilja brukar behöva lång tid på sig att gro. Så det är risk för att man glömmer var raden går och att ogräs tar över.

Jag brukar göra rader som jag vattnar rejält innan sådd. Sedan sår jag glest för att slippa gallra så mycket och täcker med ljus sand. Då kan jag se raderna länge och kan smidigt ta bort ogräs som kommer utanför raderna innan fröna gror. Sanden bildar inte heller någon hård skorpa.

Man kan också blötlägga fröna över natten och blanda ut med fuktig sand, och sedan så. Det fungerar himla bra, gror snabbt, men blir gärna lite ojämnt.

 

Abigail

  • Inlägg: 655
SV: Varför växer inget i landet?
« Svar #31 skrivet: 19 jul-11 kl 18:51 »
Morötter och persilja brukar behöva lång tid på sig att gro. Så det är risk för att man glömmer var raden går och att ogräs tar över.

Jag brukar sätta glest med rädisfrön i morotsraden. De kommer upp mycket tidigare och då ser man var raden är någonstans.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

579 gäster, 2 användare
Stengrim, Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser