Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  doppvärmare  (läst 2131 gånger)

franske

  • Inlägg: 31
    • Småland
doppvärmare
« skrivet: 29 aug-15 kl 18:54 »
hej jag bara funderade en litte,jag har  slungat honung och den har 19% fukt ,är det möjligt att använda en doppvärmare  med termostat för att tar ner fukten?
** frans och sandra **

Alexn72

  • Moderator
  • Inlägg: 1466
    • Skåne
SV: doppvärmare
« Svar #1 skrivet: 29 aug-15 kl 19:35 »
De enda jag kan tänka mig är att den inte skulle gilla att honungen har annan värmeledningsförmåga men det borde gå

torbjorn

  • Inlägg: 13773
    • Medelpad
SV: doppvärmare
« Svar #2 skrivet: 29 aug-15 kl 22:10 »
Om doppvärmaren har relativt låg effekt i förhållande till dess yta så borde det kunna fungera. Kolla att det inte klibbar fast bränt socker på den.  En möjlighet kan vara att använda en stor doppvärmare som egentligen har onödigt hög effekt, och mata den med lägre spänning än den är tänkt för, för att sänka effekten. T ex via en transformator eller dimmer.  Eller använda två doppvärmare och seriekoppla dem.

Curt

  • Inlägg: 621
SV: doppvärmare
« Svar #3 skrivet: 30 aug-15 kl 17:38 »
Helst hade jag viljat slippa svara på frågan. Hur har du tänkt dig att sänka vattenhalten med en doppvärmare? Såklart kan du koka soppan, men det som blir kvar är inte honung. Om du vill få ner vattenhalten så är det avfuktare som gäller. Torka en mindre mängd i ett tunt skikt. Blanda ner i resten.

Alexn72

  • Moderator
  • Inlägg: 1466
    • Skåne
SV: doppvärmare
« Svar #4 skrivet: 31 aug-15 kl 09:33 »
Helst hade jag viljat slippa svara på frågan. Hur har du tänkt dig att sänka vattenhalten med en doppvärmare? Såklart kan du koka soppan, men det som blir kvar är inte honung. Om du vill få ner vattenhalten så är det avfuktare som gäller. Torka en mindre mängd i ett tunt skikt. Blanda ner i resten.


lite fysik löser allt i vardagen

Gilbert

  • Gäst
SV: doppvärmare
« Svar #5 skrivet: 31 aug-15 kl 13:08 »
Curt har rätt, att försöka sänka vattenhalten i honung kräver lite omtanke, men inte med doppvärmare.
Man kan mycket väl blanda honung med lite höger vattenhalt med lite torrare honung och få ett bra resultat. Det kan man räkna fram!
Honung drar lätt till sig fukt från omgivningen om luftfuktigheten är hög. De flesta har en luftavfuktare igång i slungrummet vid honungshanteringen speciellt på hösten när vattenhalten kan bli lite högre.

Men uteslut doppvärmare. Värmer man honung för mycket och länge får man andra problem med t ex HMF.

Alexn72

  • Moderator
  • Inlägg: 1466
    • Skåne
SV: doppvärmare
« Svar #6 skrivet: 31 aug-15 kl 13:51 »
Curt har rätt, att försöka sänka vattenhalten i honung kräver lite omtanke, men inte med doppvärmare.
Man kan mycket väl blanda honung med lite höger vattenhalt med lite torrare honung och få ett bra resultat. Det kan man räkna fram!
Honung drar lätt till sig fukt från omgivningen om luftfuktigheten är hög. De flesta har en luftavfuktare igång i slungrummet vid honungshanteringen speciellt på hösten när vattenhalten kan bli lite högre.

Men uteslut doppvärmare. Värmer man honung för mycket och länge får man andra problem med t ex HMF.

Vad skiljer värmen från den i kupan?

torbjorn

  • Inlägg: 13773
    • Medelpad
SV: doppvärmare
« Svar #7 skrivet: 31 aug-15 kl 15:17 »
Det är ju en del beståndsdelar i honungen som bryts ner över ca 60 °C. Så om man ska värma upp den för torkning, så gäller det att hålla sig under den temperaturen.  Undrar om man skulle kunna använda vakuum för att få ner vattnets kokpunkt och på så sätt koka in honungen vid en lägre, oskadlig temperatur?

Gilbert

  • Gäst
SV: doppvärmare
« Svar #8 skrivet: 31 aug-15 kl 16:06 »
Enzymerna i honungen är känsligare än man tror. Man kan i en process värma upp honung och kyla raskt igen men då sker absolut ingen meningsfull torkning om ens någonting. Men Enzymerna tar skada av sådan behandling.



addebadde

  • Inlägg: 263
    • Västergötland
SV: doppvärmare
« Svar #9 skrivet: 31 aug-15 kl 16:22 »
Vad skiljer värmen från den i kupan?

Här finns ett missförstån tror jag. Det är inte värmen i kupan som torkar honung. Det är bina som fläktar ut fuktig luft. Dvs avfuktning. Sedan gör värmen väl att luften kan hålla mer fuktighet och därmed har högre affinitet för vattnet i honungen. Och då blir avfuktningen mer effektiv.

Tomviking

  • Inlägg: 70
    • Östergötland
SV: doppvärmare
« Svar #10 skrivet: 31 aug-15 kl 16:24 »
Att vattenhalten i honungen är 19% är väll OK ?? Eller ??
Bina ser ju till att vatten halten är låg från början
När du tänker slungar se till att det är täckvax på ramarna när du tar dessa från kupan.
Mät upp luftfuktigheten i rummet där du slungar, är det under 60% behövs inga åtgärder..
Men.... Jag ställer lådorna på några reglar, på lådan lägger jag en fläkt från biltema typ 32315
I mitt slungrum är det mellan 45-70% luftfuktighet så jag använder även ett par torrbollar modell större typ 36374.
Jag placerar ut dessa 5 till 10 dagar innan jag slungar min honung..

PS: Så här gör jag
Jag kan motstå allt utom frestelser

 

franske

  • Inlägg: 31
    • Småland
SV: doppvärmare
« Svar #11 skrivet: 31 aug-15 kl 16:38 »
Jag var bara nyficken .....jag tänkte bara ,om man värmar upp en vätska var fukt i finns, så brukar det försvinna ...
tack för alla svar jag har fått ,men som jag sa ,jag bara funderade på detta.
Det har jag inte gjort, jag vet att man inte få värma upp honung,då försvinner alla bra egenskaper (läs minaraler) i den.


** frans och sandra **


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

423 gäster, 2 användare
Jalbertsson, savidavi

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser