Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Aquaponic i lägenhet  (läst 3058 gånger)

gustav89

  • Inlägg: 5
    • -
Aquaponic i lägenhet
« skrivet: 25 apr-13 kl 19:58 »
Hej på er!
Tänkte skriva ett litet stycke om min nya odlingsanläggning, där jag testar på att odla växter i symbios med fiskar. Jag odlar inte i dagsläget fisk för konsumption då jag inte har platsen för detta. Jag använder ett akvarium på 100 liter där jag endast har ett fåtal fiskar, sedan använder jag "PMDD" för att få ut mer näring, PMDD är ett samlingsnamn för en rad näringsämnen man köper och mixar själv, de innehåller allt växterna behöver och används främst i akvarium.

Jag kör med en sk. ebb och flod teknik som innebär att vatten pumpas från akvariet till odlingsbäddarna och töms när vattennivån stigit till bestämt nivå och fylls sedan på igen. Detta ger syre till rötterna och bakterierna i odlingsmediumet. Bakterierna är nödvändiga för att omvandla fiskarnas avföring till näring för växterna.

I odlingsbäddarna lever idag daggmaskar (skall plantera in tigermask vid senare tillfälle), masken äter rötter, bladrester och fiskavföring och gör om detta till näring. Maskarna plockar man sedan och ger till fisken som mat. Även överbliven sallad osv kan ges till fiskarna (beroende på art).

I framtiden har jag tänkt att odla kräftor samt nån matfisk, vilken inte bestämt än men det blir när jag skaffat hus.

Såhär ser min gödning ut idag (Från PMDD):
NPK : 50 – 20 – 100
Innehåller även zink, magnesium, järn, kalsium, osv.

Jaha tänker ni, varför så lite kväve.. Jo men det får ja ju av fiskarna tänkte jag. Receptet är inte färdigt än heller, får testa mig fram.
Om man har ett större system med tillräcklig med fisk behövs oftast bara järn tillsättas, om ens det.

Vill någon använda PMDD och ha recept så säg till, det är en riktigt billig näring som fiskarna inte mår dåligt av.

Jag har 2 stora odlingsbäddar på ca 45 liter vardera, samt ett mindre salladssystem under.

Jag odlar tyvärr endast med lampor idag då ja inte har möjligthet att använda solljuset i min lägenhet. Jag har en 400 w lampa till de stora bäddarna samt lysrör på 2x24w T5 till salladen.

Lite fördelar jag har märkt än med att odla i vatten:
Man slipper sorgmyggor ;)
Lätt att plantera om växter
Mindre risk för insektsangrepp
Man kan plantera trångare då det inte är nån närings-kamp mellan växterna som det är i jord.
Man kan lätt kontrollera näringen samt öka eller minska och effekten kommer snabbt

nu har jag gjort som alltid, plantera liite för mycket, men ja testar nu vad som funkar i mitt system och vad som ger mest avkastning.
Idag odlar jag: Chili (Jalapeno, hot wax banana) Paprika, Coctail-tomat (Tombling tom red), red-pear tomat, Plocksallad, Romansallad, Dill, Gurka(växthusgurka, miniature white) Honungmelon, melongurka, djungelgurka, blomkål, morötter, palsternacka, basilika, koriander dill, miniaubergine, rädisor, sockerärta, vitlök. Så.. ja de blev en del..

Nu till lite bilder, det har varit en rejäl tillväxt de senaste 10 dagarna som ni kommer att se.
Såhär ser systemet ut från sidan:
http://img809.imageshack.us/img809/2904/20130412184039.jpg
Såhär såg odlingen ut 2013-04-13:
http://img841.imageshack.us/img841/7007/20130413165647.jpg
Såhär såg den ut 2013-04-24:
http://img835.imageshack.us/img835/3930/20130424123640.jpg

Under/salladodling:
http://img27.imageshack.us/img27/3362/20130424121919.jpg

Rötter som mår bra!:
http://imageshack.us/photo/my-images/248/20130422210727.jpg/

En del i systemet är sådd direkt i bäddarna, vissa inlindade i papper (funkat bäst) vissa i rockwool och några i jord (farligt, kan få shock och dö!)
Chilin är planterad i januari och har inte fått nån extra belysning innan, den har nu börjat blomma..

Hoppas det inte blev för långt inlägg nu och nån orkar läsa! Kom gärna med frågor, tips och förslag på förbättringar eller något ni vill jag ska testa att odla..

Allt gott, Gustav
« Senast ändrad: 26 apr-13 kl 12:26 av gustav89 »

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Aquaponic i lägenhet
« Svar #1 skrivet: 26 apr-13 kl 10:55 »
Fin redovisning av ditt system!

Med tillräckligt med fisk behöver du knappast tillsätta vare sig kväve eller fosfor. Är det i ppm du angivit värdena? Passa dig för allt för mycket kväve om du inte har hårt vatten eller tillsätter kalk, fisk kan bli känslig även mot nitrat i mjukt vatten. Kalcium kan gå åt väldigt fort i system med hög ämnesomsättning, växter, fiskar, nedbrytningsbakterier förbrukar kalcium, för att inte tala om kräftorna när du börjar med dom.

Jag använder själv PMDD, men mer på känn, jag kollar på växterna och ser vad de behöver. Nu är det ju främst "prydnadsväxter" typ akvarieväxter, men både över och under ytan. Med tillräckligt många arter som reagerar olika tidigt på olika näringshalter kan man lära sig att bedöma vad man behöver tillsätta bara genom att titta på dom. Inte för att man får veta hur många ppm det finns av något värde, "mätningen" blir ju mer relativ, vilket på sätt och vis kan vara mer relevant ibland.

Ett tips är sallatsipomoea/vattenspenat, alltså Ipomoea aquatica, gillar värmen man autamatiskt får när man har artificiell belysning och odlar inomhus, får den dessutom hyggligt med näring och ljus brukar den växa fantastiskt.

Hur tycker du det går att ha daggmask i ett ebb och flodsystem? Jag har inte testat, rent spontant tycker jag att det borde behövas att en hygglig andel av mediet inte hamnar under vatten, äggen borde väl vara känsliga för bortspolning/drunkning? 

 
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

gustav89

  • Inlägg: 5
    • -
SV: Aquaponic i lägenhet
« Svar #2 skrivet: 26 apr-13 kl 11:24 »
Hej!
Nä ja har förstått att man inte behöver tillsätta men jag har endast 3 fiskar i akvariumet nu för att få de nitrifierande bakterier att klara av fiskarna, hade lite nitrit i början men nu har systemet kommit igång, varpå ja kommer fylla på med fisk. Jag har kollat lite bristsymptom bla hittat kaliumbrist, gulna blad, lite brunt i kanten. Sedan fick ja nyligen ett blad som blev väldigt missbildat, de är i god form i övrigt men helt skrynkligt, detta på en paprika.

Okej ska testa denna när ja får plats, hittade på impecta.

hm ja har ca 6-7 cm som inte kommer under vatten, vet faktiskt inte om det kommer bli problem, har bara haft dem 1 vecka så inte kunnat analysera. Men dom kröp glatt ner i substratet iaf och har inte kikat upp än, detta tyder väl på att de trivs hyfsat antar jag. Tänkte lägga ut lite sallad under en blöt tidning så de får lite extra mat nu i början.

Fick 50+ yngel från mina ancistrus i ett annat akvarium som skulle få bo i systmet men när ja skulle ta upp dem va de borta nästan allihop, vem har ätit upp dem...

Har du ett eget system ?
« Senast ändrad: 26 apr-13 kl 11:31 av gustav89 »

gustav89

  • Inlägg: 5
    • -
SV: Aquaponic i lägenhet
« Svar #3 skrivet: 26 apr-13 kl 12:25 »
Hej igen, ville bara komma med en liten uppdatering hur växterna mår!
Har även tagit en stickling från min chiliplanta, den har fått mängder med nya skott! min förhoppning är inte behöva så mer än nödvändigt med frön, detta tar väl även bort risken för korspolinering och nya hybrider?

Jag har räknat lite.. mitt system är inte energisnålt, de är inte hållbart att inte utnyttja solen på sommar, fy mig men så är det iaf.
Men om vi räknar lite:
Lampor: 400w+48w = 448 w X 15 ( timmar/dag) x 30 (ca 1 månad) = 202 kw
Pumpar= 25w X 24 X 30 = 18 kw
Totalt: 220 KW, vi räknar 1 kr / kw så 220 kr.
På en månad kan jag nog få ut en hel del när systemet är igång, då tar ja sticklingar, påbörjar nya frön så att de är redo när de gamla ska ut osv. Kommer nog kunna plocka ut många tomater, gurkor, dill, sallad, örter, paprika osv varje månad. Jag ska dokumentera exakt va ja har plockat och när för att kunna se va man kan få ut varje månad!

2013-04-26, fortsätter växa:
http://img811.imageshack.us/img811/2618/20130426120807.jpg

Basilika har ja för mig ( längre bak ser ni lite dill som kikat upp):
http://img824.imageshack.us/img824/7885/20130426120843.jpg

Tack för mig

Björno

  • Inlägg: 89
SV: Aquaponic i lägenhet
« Svar #4 skrivet: 27 apr-13 kl 20:54 »
Hej!

Strålande redovisning av aquaponisk odling! Jag har för mig att omvandlingen av ammonium till nitrit och nitrat ger ett överskott av vätejoner med ph-sänkning som följd. Jag håller just på att pröva egentillverkat foder där jag bland annat använder musselmjöl. Musselmjölet innehåller en del kalcium som jag hoppas skall buffra nitrifikationens effekter. Musselmjöl innehåller även mycket spårämnen som jag hoppas ska råda bot på brist på spårämnen. Brist på zink kan ge symtom som påminner om brist på kväve. Zink behövs för att växterna ska kunna ta upp kväve. Kan det kanske vara så att kaliumbristen kan vara brist på något spårämne? Ren gissning från min sida.

Jag hoppas att jag ska kunna redovisa lite odlingsresultat framåt hösten. Jag hoppas även att jag ska kunna ha lite yngel av niltilapia till salu då.

Glädjande att aquaponiken verkar utvecklas i Sverige!/Björn

gustav89

  • Inlägg: 5
    • -
SV: Aquaponic i lägenhet
« Svar #5 skrivet: 27 apr-13 kl 22:54 »
Tack Björn det var snällt!
Jasså det visste jag inte, men det gör inget i mitt system just nu då mina leca-kulor har något högt PH-värde, mätt med dropp-test bara men såg ut att vara närmare 8. jag vet inte hur länge leca-kulorna kommer påverka PH-värdet dock.
Låter ju helt klart intressant speciellt till större system!
Ja det är väl ingen direkt vanlig hobby i Sverige har man märkt men vädret här är väl inte heller speciellt gynnsamt,
Okej då vet jag vart jag ska vända mig i framtiden!

Mvh

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Aquaponic i lägenhet
« Svar #6 skrivet: 05 apr-15 kl 08:53 »
Vilken härlig tråd, och vilket fint system Gustav89!

Jag köpte ett begagnat system för några veckor sedan och är också igång. Men är nybörjare och försöker också lära mig det här med vilka näringsämnen som påverkar växterna. Har fått en del förtorkade blad närmast odlingssubstratet och även en del blad som blivit bruna. Men vissa växter, som basilika, växer så det knakar! Detta är dock inte min förtjänst utan förra ägaren som byggde systemet. Nu vill jag lära mig så att detta kan utvecklas.

I sommar ska jag mata mina guldfiskar med larver från min biodling för att se om det går att kombinera mina två hobbies och minska behovet av mat från våra hav. Musselmjöl låter mycket intressant också eftersom musslor kan odlas för att minska övergödning i Östersjön (bor i Norrköping). Vore superhäftigt att hitta synergier mellan biodling, matavfallshantering och musselodling för att odla matfisk i våra hem ju. Tas upp alldeles för mycket fisk ur våra världshav!

Här är bilder på mitt lilla system -

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/11001753_926240130727627_2645838789070464359_n.jpg?oh=28b35b5ee6ff4a0bc5c816fe5599c975&oe=55BB5D5B&__gda__=1436702257_ff3ca615781ac603f6207d599d4b7c02

https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/10991727_926240177394289_4720391657354464141_o.jpg

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11021187_926240134060960_8247155358538901009_n.jpg?oh=aa150f797980abdc5dc8d7fca8e22f8d&oe=55B5DD62&__gda__=1436217067_4716915948b4ca8882a028716faa7cc6

Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

 

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Aquaponic i lägenhet
« Svar #7 skrivet: 05 apr-15 kl 09:01 »
Apropå belysning tycker jag, som totalnybörjare, att detta är en ganska klurig bit. 200 spänn i månaden för belysning som du har (hade?) i ditt system blir ju kostsamt även om man plockar ur mat. Gäller att odla dyra plantor I guess.

Igår slog jag till på denna lilla lampa - http://www.gemma-led.se/vaxtbelysning-e27-6-watt - för en dryg 500:ing ink frakt. Just nu har jag en bygglampa åt systemet i brist på bra uppsättningsmöjlighet av den lysrörsramp som medföljde. Tänkte rikta nya spotlighten mot chilin för att underlätta blomning. Men det är en ren chansning utifrån säljarens rekommendationer. Vet egentligen inte alls vad jag ger mig in på. ;)

Vad tror du/ni är det mest hållbara att satsa på gällande belysning?
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

631 gäster, 3 användare (1 dolda)
Forsnäs Hemman, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser