Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ta upp is på vintern för frys  (läst 5065 gånger)

Morotsmarmelad

  • Inlägg: 30
    • -
Ta upp is på vintern för frys
« skrivet: 30 dec-11 kl 18:11 »
Hej

Jag skulle vilja ha en detaljerad beskrivning på exakt hur man gjorde förr när man tog upp is på vintern och förvarade den till sommaren för att använda till frys. Var och hur förvarar man isen? Vad använder man som frys? En jordkällare? Vi går i offgridplaner och vill ta reda på allt.

Tack

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #1 skrivet: 30 dec-11 kl 19:56 »
Man hade nog ofta isen i en stack skuggigt utan särskild isolering. kanske 50 kubikmeter och den smälte bort innan sommaren var slut.

Isolerar man bra även i botten, kan man klara sig med en mindre stack. Man måste se till att blocken inte fryser ihop om man vill ha loss lite i taget. Man använde sågspån mellan skikten förr.

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #2 skrivet: 30 dec-11 kl 20:17 »
På mitt ställe finns det en iskällare under sommarstugan.
Den är kantad med stora stenblock och det gick att dra in isen.
Och som redan sagts så la de sågspån runt om och emellan.
Vad jag förstår så användes dessa isblock bara som kylning i
speciella skåp.
Ska man frysa in så får man nog frysa in i isblock, det brukade
min mamma göra när vi var på semester.
Den redan frysta maten la hon i hinkar med vatten som hon sedan frös in.

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #3 skrivet: 30 dec-11 kl 20:18 »
I vår kommun fanns en gammal islada, bara grunden kvar nu.
Fjäderfän och kaniner

Ren Hals

  • Inlägg: 76
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #4 skrivet: 30 dec-11 kl 20:49 »
Hej

Jag skulle vilja ha en detaljerad beskrivning på exakt hur man gjorde förr när man tog upp is på vintern och förvarade den till sommaren för att använda till frys. Var och hur förvarar man isen? Vad använder man som frys? En jordkällare? Vi går i offgridplaner och vill ta reda på allt.

Tack

Jag har varit med och tagit upp is några gånger för länge sedan. Vi använde särskilda is-sågar och sågade upp block som ska vara lagom stora. Gör man dem för små smälter de fortare och gör man dem för stora blir de ohanterliga och tunga. Vi sågade is som var ca 60-70 cm tjock och tog block som var ca 100x50 cm (ungefär). Isen kördes hem med traktor till jordkällare och vi använde sågspån mellan varven och isolerade över isen med bla halm.
De tunga momenten var att lyfta upp blocken ur hålen (med krokar, typ båtshakar) och värst var att dra dem upp på flaket. Enklast är väl om man har ett spel eller en vinsch, men det krävs ändå ett par man som kan hålla blocken på plats när man drar upp dem på flaket. Kan kan specialtillverka någon slags vagga som hindrar blocken att glida i sidled som förenklar det såklart, vi hade bara en par kraftiga reglar. Isblocken gled av från reglarna några gånger och hade lätt kunnat krossa nåt ben om olyckan hade varit framme.
Jag är osäker på hur vi fick upp det första hålet att sticka ned sågen i, men jag tror att vi använde en isbill eller en vanlig isborr (för pimpelfiske). Hittar man ingen issåg borde det gå att använda en gammal timmersvans med lite modifiering. Sen får man inte glömma att märka ut vaken ordentligt med granris så att inte någon stackare går och trampar igenom dagarna efter.
Jag minns att vi hade is kvar till midsommar ett år, men om den klarade sig längre än så minns jag inte.

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #5 skrivet: 30 dec-11 kl 21:53 »
Jag har länge klurat på isskåp, det är kylskåp med is som håller kylan. Vad jag hört fanns det folk som jobbade med att hämta is på vintern och sedan sälja av den de tider det fanns efterfrågan. Vad jag hörde då, från någon museiarbetare, var att de förvarade isen i stora lador med sågspån så som redan beskrivet.

Jag har för mig att det går ungefär 10kg is per kWh kyla, jag vet inte vad moderna kylskåp drar, men det behövs nog inte många kilo is om dagen för att hålla kylskåpstemp.

Frys däremot... Ska ni ha -18°C eller kallare kommer det att gå åt en hel del is och salt. -18°C har jag för mig att man kan nå med is och vanligt salt, men med is och kalciumklorid ska ni kunna nå -40°C iaf, eller inte behöva blanda så noga. Mycket jobb skulle jag tro att det är att hålla frys med is och kalciumklorid, (med natriumklorid får ni knappast tid över till något annat). Och så lär ni torka lösningen ni får när den avgivit sin kyla, men det kan ni göra med spillvärme från vedspisen.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Morotsmarmelad

  • Inlägg: 30
    • -
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #6 skrivet: 31 dec-11 kl 11:03 »
Jag har varit med och tagit upp is några gånger för länge sedan. Vi använde särskilda is-sågar och sågade upp block som ska vara lagom stora. Gör man dem för små smälter de fortare och gör man dem för stora blir de ohanterliga och tunga. Vi sågade is som var ca 60-70 cm tjock och tog block som var ca 100x50 cm (ungefär). Isen kördes hem med traktor till jordkällare och vi använde sågspån mellan varven och isolerade över isen med bla halm.
De tunga momenten var att lyfta upp blocken ur hålen (med krokar, typ båtshakar) och värst var att dra dem upp på flaket. Enklast är väl om man har ett spel eller en vinsch, men det krävs ändå ett par man som kan hålla blocken på plats när man drar upp dem på flaket. Kan kan specialtillverka någon slags vagga som hindrar blocken att glida i sidled som förenklar det såklart, vi hade bara en par kraftiga reglar. Isblocken gled av från reglarna några gånger och hade lätt kunnat krossa nåt ben om olyckan hade varit framme.
Jag är osäker på hur vi fick upp det första hålet att sticka ned sågen i, men jag tror att vi använde en isbill eller en vanlig isborr (för pimpelfiske). Hittar man ingen issåg borde det gå att använda en gammal timmersvans med lite modifiering. Sen får man inte glömma att märka ut vaken ordentligt med granris så att inte någon stackare går och trampar igenom dagarna efter.
Jag minns att vi hade is kvar till midsommar ett år, men om den klarade sig längre än så minns jag inte.

Väldigt spännande att läsa! Tack för sin detaljerade beskrivning :)

Morotsmarmelad

  • Inlägg: 30
    • -
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #7 skrivet: 31 dec-11 kl 11:09 »
Jag har länge klurat på isskåp, det är kylskåp med is som håller kylan. Vad jag hört fanns det folk som jobbade med att hämta is på vintern och sedan sälja av den de tider det fanns efterfrågan. Vad jag hörde då, från någon museiarbetare, var att de förvarade isen i stora lador med sågspån så som redan beskrivet.

Jag har för mig att det går ungefär 10kg is per kWh kyla, jag vet inte vad moderna kylskåp drar, men det behövs nog inte många kilo is om dagen för att hålla kylskåpstemp.

Frys däremot... Ska ni ha -18°C eller kallare kommer det att gå åt en hel del is och salt. -18°C har jag för mig att man kan nå med is och vanligt salt, men med is och kalciumklorid ska ni kunna nå -40°C iaf, eller inte behöva blanda så noga. Mycket jobb skulle jag tro att det är att hålla frys med is och kalciumklorid, (med natriumklorid får ni knappast tid över till något annat). Och så lär ni torka lösningen ni får när den avgivit sin kyla, men det kan ni göra med spillvärme från vedspisen.

Ja, jag tror jag ska lägga ner idén på en frys. Det verkar vara väldigt omständigt att ta upp is på vintern. Funderar istället på att göra som kanka skrev, alltså frysa i isblock på vintern istället.

Det vi vill ha nedfryst är kött för att äta på sommaren, det kan bli väldigt jobbigt att enbart äta rökt och torkat kött hela sommaren. Så om vi slaktar lagom till att det är minusgrader ute så kanske vi kan frysa in vår köttbehov för hela somamren ca. 20kg i hinkar som vi isolerar väl. Värt att fundera på.

Isskåp hade inte varit illa att ha, kan du dela med dig av vad du har kommit fram till som skulle kunna hålla isen isolerad fishyerik.

Jag funderar på om det inte hade varit bäst att hålla isen i en avstängd frys. Är de inte väldigt välisolerade?

Tack för alla svar!

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #8 skrivet: 31 dec-11 kl 13:38 »
Frysar, framförallt "moderna" sådana från nån gång på nittiotalet och framåt är väldigt välisolerade. En kasserad frys som isskåp är väl bland det bästa man kan tänka sig, lite modifiering som att ta bort ledningarna till kompressorn och fylla utrymmet med polyuretanskum (finns på sprayburk), borde ni inte behöva många kilo is om dagen. Eller ja, ni kanske vill bygga in ett avtappningssystem för smältvattnet innan ni bökar på med polyuretanskum.

Att frysa in mat i isblock är alldeles förträffligt för kortare tid, särskilt om man har en frys att frysa in i. Men isen smälter ju, ungefär tio kilo is smälter för varje kWh som isen värms med, det är i sig ingen lösning att spara kött över sommaren med.

Om det bara rör sig om 20 kg kött och inget annat börjar det kännas rimligt att hålla frys med is och kalciumklorid. Modifierar ni en gammal frys som med isskåpet, tilläggsisolerar med frigolit och bara öppnar frysen en eller ett par gånger i veckan kan det bli rimligt att hålla -18°C. Särskilt om det rör sig om en frysbox som står så kallt som möjligt, gärna i matkällare eller i samma utrymme som ni förvarar isen. Gör ni det riktigt bra kanske ni kan komma ner i att det räcker med en hink i frysboxen med 6 kilo is och 3 kilo kalciumklorid som ni byter en gång i veckan. Jag skulle gissa på ett isbehov på ett till två kilo is per dygn, och hälften så mycket kalciumklorid, kalciumkloriden är inte dyr på säck och går som sagt att återvinna om man ändå eldar i till exempel vedspis. 

Frigolit är relativt billig och mycket effektiv isolering, men man kanske inte vill ha en frigolitklädd frys i köket. 

Inte behöver ni åka till en sjö och hämta 300-kilos isblock för att det ska funka heller, med all respekt för "Ren hals" med det mycket intressanta inlägget från hur det gick till i verkligheten, så går det att lösa på annat sätt.

Självklart blir islagringen bättre ju mer is man lagrar, och ju mer isolerat det är. 

Behållare som håller för att vatten fryser i dom och lätt går att tömma från isen och fylla på nytt vatten kan ju generera veckobehovet av is i en saltfrys så som jag beskrev över natten om det är ett gäng minusgrader, vill man påskynda isbildningen kan man använda plåtbehållare och fylla dom med snö och vatten. Visst blir det en daglig syssla under vintern då att göra is, men det behöver inte ta lång stund per dag.

Här i Uppsala har man samlat snön från allmänna snöröjningen i stora högar, visserligen är det väldiga mängder snö, men det är inte alltid snön hinner smälta helt, trots att den är i princip svart av smuts och ligger helt öppet för solen och vindens inverkan. Under sommaren går det åt groteska mängder energi till kyla samtidigt som all den snön ligger och smälter i solen, är det inte ironiskt?

Oavsett om ni bara vill ha isskåp eller kör på frysidén också så tror jag att det stora problemet är att förvara isen under sommaren, där beror det på era förutsättningar hur svårt det behöver bli.  Om ni råkar ha en stor matkällare "över" som ligger helt i skugga kanske det räcker med att fylla den med is och täcka den så gott det går med snö och is ovanpå och runt.

Har ni en gammal lada som ni kan se till att det inte blåser rakt igenom och har tillgång till billiga IBC-tankar tar en genomfrusen IBC-tank med 1000 liter vatten i upp ca 100kWh värme medan den tinar. En svala gör ingen sommar, och en IBC-tank tar er inte genom sommaren med en liten hög is bredvid. Man behöver nog bygga ett litet rum av IBC-tankar och förvara is däremellan. Om man inte har nytta av värmen de avger när de fryser kanske det är värt besväret, men det beror ju på, och man kan nog få is att klara sig över sommaren, så det räcker både till isskåp och saltfrys.


Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Curt Jonsson

  • Inlägg: 165
    • Jämtland
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #9 skrivet: 31 dec-11 kl 16:20 »
HandIssågar ser speciella ut.  Minst 50mm. indelning   tagghöjd50mm. för att ge isspånet plats   aggressiv skärvinkel som en kedjesåg  skränkning ca:2mm.  ryggen ca: 5x20mm. och Ca:1200 lång +handtag.  Sågspån bra isolering för den (svettas) och håller dragtätt.

 

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3931
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Ta upp is på vintern för frys
« Svar #10 skrivet: 01 jan-12 kl 10:02 »
Hmm, det varkar ju smidigt, detta ::) ...
Tre alternativa lösningar på köttförvaring-under-sommaren-problemet:

Be att få ställa in ett litet frysskåp hos någon granne som har ström i huset.
Koka in köttet i konserveringsbrukar, då håller det sig. Förvara burkarna i källaren.
Slakta bara små djur som ni kan äta upp köttet från på några dagar, ex. vis kaniner eller tuppar.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

448 gäster, 5 användare (2 dolda)
Petter B, ManPåGården, hannakjellin

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser