Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur återställa åkrar som förvildats, massor med tuvor, starr  (läst 4548 gånger)

Johan B

  • Inlägg: 34
Kanske någon har åsikter eller erfarenheter om detta?

Saken är den att åkrarna eller ängarna hur man vill har legat obrukade i 5-6 år. Marken ligger nära ett träsk och är delvis sankmark, åtminstone på våren. På sommaren torkar allt upp.
Den dominerande växten kallar jag "starr" utan att veta vad den egentligen kallas.

Den växer i tuvor och är relativt kortväxt, kanske 30 cm. Området blev också invaderat av vattensorkar, som har grävt otaliga gångar. Nu är det plöjt och harvat. Hur man än gör blir det ju rötter kvar.

Hur gör man för att få kål på "tuv-växten" eller överhuvudtaget nuvarande och existerande växter? Hade tänkt så timotejbaserat gräs edyl och sedan plöja och harva igen på hösten. En annan tanke är att hålla det som växer "kortklippt" om det nu hjälper.
Eller borde man harva med jämna mellanrum typ varannan månad för att för det första få upp "alla rötter" och för det andra att så att säga ta kål på starren? Kanske det tar flera år?

Djur t.ex. får vore kanske en lösning men jag misstänker att starren inte duger. Getter?

Roundup vill jag inte använda även om det tar kål på vad som helst.

Kommentarer?

mvh Johan

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Ja, Roundup tar nog kål på troll och människor också ...  :(

Getter är nog ungefär det sista Du ska ha på den marken.  De är mycket nogräknade med maten, och gillar inte att bli blöta!  Möjligen grisar, men jag vet inte vad de äter.

Det låter som om marken är ganska sank, och då får Du även se upp så Du inte kör fast med maskiner och redskap.  Fast, det har Du väl redan listat ut ...  ;)


« Senast ändrad: 07 jun-11 kl 15:34 av Trollmor »
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Existens?

  • Gäst
Att så ett gräsfrö med timotej på sommaren och sen plöja upp på hösten är ju ett otroligt dyrt och inte särskilt effektivt sätt att få ordning på bitarna.
Har du plöjt där nu så skulle jag bara fortsätta harva varannan vecka hela säsongen ut, och sen så det man vill ha till nästa vår. Eller eventuellt nu i Augusti, om det har funkat bra med harvningen över sommaren.
En träda helt enkelt.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
Jag har ingen erfarenhet av skötsel av såna där sanka ängar med starrtuvor, men jag drar mig till minnes vad jag läst i nån lantbruksbok, kanske Växtodlingens grunder från ca 1970-tal:
Det stod ungefär att man kan använda dem som permanenta betes- eller slåttervallar. Det är lämpligt att putsa ned tuvorna nån gång per år (på hösten?) med en slaghack.
Jag tror också det stod att det lönar sig knappast att bearbeta och så in, eller att man kunde läsa detta mellan raderna, men jag är inte säker på detta.

I alla händelser lite sent i det här fallet, då det redan är plöjt och harvat...

Fiat

  • Inlägg: 250
    • -
Skulle tro att en bra början vore att kalka. Så sedan  spannmål något eller några år alternativt träda. Sen kanske det vore bra med ett dike mellan åkern och träsket.
MVH FIAT......

 

Johan B

  • Inlägg: 34
Tack för Era svar!

Jag skall litet grunna över det hela. Lutar litet åt det hållet att träda plus harvning med jämna mellanrum för att förhindra kvarblivna rötter att växa upp igen kan vara det lämpligaste alternativet.

Det har odlats bl.a. jordgubbar och potatis på dessa åkrar tidigare så nog ska det gå att få ordning på det hela.

Hälsningar Johan


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

501 gäster, 2 användare
torbjorn, Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser