Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ang handtvätt  (läst 4406 gånger)

sofia-magdalena

  • Inlägg: 40
Ang handtvätt
« skrivet: 10 jul-08 kl 13:37 »
Har bott i ett hus utan varmvatten och tvättmaskin under sommaren.
Insåg att jag aldrig tvättat för hand i mitt liv. Jag löste det hela genom att lägga kläderna i varmtvatten med tvättmedel i.
Lät de ligga i ett dygn. La de sen i kalt rent vatten som jag bytte då och då. När jag sedan kände att de var gansak sköljda så sköljde jag de med händerna några gånger i varmt vatten. Hängde upp de ute i några dagar.
Det hela funkade fin fint så länge man inte hade fläckar.
Men jag tänkte att det mååste ju finnas många här ute som har en massa tips och ideer om hur man underlättar tvätt och skölj och "centrifugering".
Har funderat på att bygga nån typ av cykel-driven tvätttrumma. Har också sett en "tryck" tvättmaskin på internet som är handdriven och i vilken den blir högttryck när man snurrar den. Vilket leder till att vattnet pressas genom kläderna och de blir rena.
Hemma använder jag "tvätt-bollar" som enda tvätt medel. De avjoniserar vattnet vilket gör att det lättare tar sig in i smuts och tyg. Funkar fin fint:)

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1518
    • -
SV: Ang handtvätt
« Svar #1 skrivet: 10 jul-08 kl 14:54 »
jag har använt mig av en hink med lock som man kan få vakum i. den gör att även fläckarna försvinner.
Såg på en auktion, en gammal tvättmaskin, handriven m en vev  ;D helt gjord av trä.
http://www.blocket.se/vi/16707867.htm?ca=1_11_s   liknande denna

http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=5890.15
« Senast ändrad: 10 jul-08 kl 15:01 av färnäskullan »

bua

  • Inlägg: 478
SV: Ang handtvätt
« Svar #2 skrivet: 21 jul-08 kl 17:08 »
Börja hellre med blötlägning i kllt vatten. En del fläckar och smuts "permanentas" av varmvatten.
Gammalt hederligt klappträ är underbart - numera gnuggar jag sällan något (endast på sotfläckar, de sitter verkligen fast) utan klappar lite lagom på tvätten mellan vattenbytena.

idamaria

  • Inlägg: 129
SV: Ang handtvätt
« Svar #3 skrivet: 26 jul-08 kl 18:18 »
det finns speciella tvättmedel för handtvätt, i sommar har jag tvättat för hand med ett tvättmedel jag dessvärre inte minns namnet på, det var min svärmor hade det o hon hade köpt det i norge men det måste ju finnas i sverige också, nått m "tex" hette det iaf, "geo tex" eller nå sånt.

men det är ju egentligen väldigt enkelt att handtvätta kläder, jag lägger dom bara i varmt vatten med medel i och låter dom ligga så i max en timme, sen gnuggar jag, och är det väldigt smutsigt så tvättar ja i två vatten, sen är det bara att gnugga, antingen på tvättbräda, för hand eller med en rotborste, sen är det bara att skölja upp i varmt vatten (ja inte skållhett för då får man ju inte ner händerna) stora kläder, eller väldigt leriga kläder lägger jag först i bäcken där det e strömt, knyter fast dem, o sen lägger ja dem i kallt vatten med medel o så låter ja dem ligga, o sen tar ja med rotborsten, o sen sköljer jag.

sen är det bara att vrida av dem så ordentligt man bara kan och hänga dem på tork, och kläder som hängt ute på tork lukar ju väldigt gott, men regnar det så kan man ju inte gärna torka dem ute.

lite tidsödande och jobbigt är det ju, men inte svårt :)
Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. Hebr. 13:2


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser