Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Fixat Idegran sticklingar.  (läst 127 gånger)

Fixasjälvkille

  • Inlägg: 375
    • Västergötland
Fixat Idegran sticklingar.
« skrivet: 20 apr-19 kl 09:12 »
Jag grävde upp 8 Idegran (Taxus baccata) sticklingar i går. Tyvärr minns jag inte i vilken årstid jag grävde ner dem. Så kraftiga fina rötter det var på dem.

Jag satte dem i krukor så får de vara där tills jag kommer på ett ställe att plantera dem. Sticklingarna är ca: 20 cm långa. Jag hade satt dem i soligt läge liggandes ner i vanliga jorden.

Idegran är fin friväxande. Moderplantan växer under ett fönster så jag får kapa av den då ock då. Väldig livskraft i den arten. De gör sig nog bättre utåt tomtgränsen än under ett fönster.

Jag hitta en gran med. men har inget minne av vad det är för gran,vanlig eller sockertoppsgran. Om den är gjord av stickling eller inte. Det är viktigt att märka saker. Att gravera en persienn bit funkar rätt bra. Sen trycka hål med pappers-hålslagaren.  Borde sätta sådana lappar på allt jag ympar med annars har man snart glömt vad man hade för sorter.

Jag blir mer ock mer förtjust i barrväxter. Ska gräva ner lite Thuja-grenar med. Thjuja häck tycker jag är rätt fult men ha någon här ock där är okey.

Fixasjälvkille

  • Inlägg: 375
    • Västergötland
SV: Fixat Idegran sticklingar.
« Svar #1 skrivet: 04 maj-19 kl 11:02 »
Jag svarar mig själv då.

Jo det kan nog vara en Sockertoppsgran som slagit rot. Jag skulle då aldrig satt en vanlig gran där jag  sätter sticklingar  från vintergröna buskar osv direkt i jorden. Jag satte en bunt nya sockertoppsgran sticklingar till i jorden härom veckan
Även mer av Idegran.  Det är fuktighetshållande jord där. Det går en källåder förbi där. Jag behöver sällan eller aldrig vattna där.


Synd att man inte visste för länge sedan att Idegran var lätta att få rötter på. Då kunde man haft dem runt hela trädgården.

Jag har fått Thuja kvistar. Jag har rotat sådana förut. Jag skulle kunna tänka mig att ha dem norrut. Sen har jag en stor som vippar fram ock tillbaka när det blåser. Den är en bit nedanför fönstret. Den stör lite då den rör sig. Ska googla om man kan kapa av den. Då får jag mer kvistar att rota. Det verkar vara en mörkare sort.

Folk undrar vad jag ska ha allting till? Undrar jag med ofta. Men det är intressant att se vad som rotar sig. Mycket får man slänga mycket också.. Det som inte tar sig. Alltid hittar man nåt ställe där olika saker kan växa i min ganska stora trädgård. Jag är lite inspirerad av damen som har Bealtaine cottage på Youtube. Vi verkar ha lite av samma filosofi.

Clematisen börjar komma i gång nu. Jag har sett en Bergsclematis som frösått sig själv som jag borde flytta. Den växer in i mina vedstaplar. Sen har jag några andra jag gjort. Jag borde ta mer skott. Jag får kolla en film igen för att ta sticklingar på bästa sätt. En gång satte jag dem i en grön butelj ock fick rötter. kanske skulle prova det igen.

 Jag har bl.a. en jättestor skär som jag inte alls vet vart jag fått skottet i från. Jag får se till att ha en anteckningsbok i fortsättningen att notera i.

För övrigt kämpar jag med fröpåsarna. De är för många. Ibland blandar jag flera olika sorters blommor ock bredsår dem. Man kan slänga med lite äldre frön med. Som man inte vet om de gror eller inte. Ja så blir man av med de fröna. Man kan inte ha miljoner av frö-krukor att passa med vatten.

Det funkar bra att bredså Tagetes. De kommer fort hos mig. Jag blandade 7 olika sorter häromdan. Olika färger olika höjder. Mr. Majestic , den randiga är en favorit. Sen en hög spräcklig sort som jag haft i alla år. Olika färgnyanser, bra förgrenad.

Salladskålen var intressant när det gäller grönsaker. Den verkar vara en snabbväxare. Jag måste få ner Majrova frön med.  Den är bra i soppa tycker jag. Sen en massa andra grönsaksfröer.

Men allt tar tid som jag brukar säga. Vad gör du som tar tid? kan de fråga på jobbet. Jag tror inte de fattar även om man säger att man "grejat i trädgården" De tänker nog mer på gräsklippning eller liknande.


Kväll:  Svårt att hinna med allt. Jag handlade växter på torget i Lidköping. 3 försäljare där.  Ginko träd 10 kr. Det var ett kap. 10 kr för allt efter 13.00 hos en försäljare. Duktigt att någon gjort dem av sticklingar. (förmodar jag)

« Senast ändrad: 04 maj-19 kl 20:55 av Fixasjälvkille »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

258 gäster, 6 användare
statustrött, Jan Isaksson, Efwa, marrapirre, Nordbo, Haggan

* Forum

* Om tidningen Åter- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser