Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Projekt rädda ladan  (läst 2117 gånger)

Jan Isaksson

  • Inlägg: 154
SV: Projekt rädda ladan
« Svar #40 skrivet: 07 mar-19 kl 14:38 »
Ja den sektionen som syns på kortet har nog varit en del att köra in i men den delen jag funderar på är mittsektionen och den har över halvmetern högt insteg. Det är ju iofs ingen stor sak att fästa bjälklaget igen när jag lyft det men då har jag ju skapat något som ligger fast och inte kan röra sig med resten. Det går säkert att justera höjden med upphängningen också men det blir mycket knepigare.

Jan Isaksson

  • Inlägg: 154
SV: Projekt rädda ladan
« Svar #41 skrivet: 09 mar-19 kl 20:11 »
Nu har jag kommit så här långt. Jag tyckte upp den spruckna hanbjälken så mycket jag tordes, jag var rädd att både min high-lift och regeln jag tryckte med skulle smälla till som en råttfälla om jag tog i för mycket. Sedan drog jag ihop sprickan ytterligare med en 16mm gängstång, stor bricka och mutter. Jag tog sedan mitt kedjeblock och drog ihop hammarbanden så mycket det gick. Efter det skruvade jag dit lite ordentliga brädor på sidorna, tog bort block och stötta och gick in. Nu är jag trött.

Jan Isaksson

  • Inlägg: 154
SV: Projekt rädda ladan
« Svar #42 skrivet: 11 mar-19 kl 21:07 »
Om jag använder plattjärn (eller gångjärn) för att fästa de diagonala stöttorna, kommer väl de fogar och skarvar som inte har järn att bli extra belastade? Det kanske till och med gör så att hanbjälken glider av hammarbandet när ladan strävar efter att återfå sin form.
Ladan är byggd så att det är syll, stolpe,hammarband, stolpe och hammarband där hanbjälken vilar (se mitt första inlägg). Det gör att det blir en "led" 2/3-delar upp på väggen och den leden är en vinglig punkt. Det i sin tur gör det krångligare att få det riktigt rakt.
När jag drar den nedre delen av väggen rak så blir den övre sned och när jag sedan försöker dra den övre rätt så blir det väldiga sidkrafter från taket. Det gör att jag är i tvivel om hur "rätt" jag kan få den innan jag skapar problem.

Jan Isaksson

  • Inlägg: 154
SV: Projekt rädda ladan
« Svar #43 skrivet: 29 mar-19 kl 09:32 »
Jag har nu kommit så långt att den nedre delen av gaveln på bilden i första inlägget är så rak som jag tror är rimligt. Jag funderar nu på om jag ska spika på spikläkt och panel på den för att låsa den?
När jag går vidare till nästa sektion (som behöver dras i motsatt riktning mot den första) följer den föregående med, trots att jag satt dit diagonala strävor i de gamla urtagen. Problemet är att (tror jag) det finns en "led"  för mycket på väggen så när jag rätar upp den nedre delen håller taket kvar den övre och felet blir större där istället. Och tvärtom.
Med horisontella spikreglar 45x95? som jag fäster i både stolpar och snedsträvor cc 600 borde jag kunna få en styvare gavel eller.. Tänker jag fel?

Jan Isaksson

  • Inlägg: 154
SV: Projekt rädda ladan
« Svar #44 skrivet: 02 apr-19 kl 15:28 »
Jo, ytterligare en fråga är om man byggde på detta viset av någon särskild anledning? Alltså med en stolpe på 2,5 meter, hammarband (om det nu heter det när det inte är överst), kortare stolpe och sedan hammarband som bär takstol. Se första inläggets bild om jag uttrycker mig krångligt. Det högra hörnet är illa skadat av rivningen vi gjorde på halva ladan och jag funderar på att ersätta allt ovanför bottenstockarna med stående reglar i det hörnet och isf låta dem gå hela vägen upp till hanbjälken utan en extra "knut". Jag har en annan tråd som handlar om samma lada och där skrev TW att den är påbyggd och att det är därför den ser ut som den gör. Därav denna fråga.

Jan Isaksson

  • Inlägg: 154
SV: Projekt rädda ladan
« Svar #45 skrivet: 04 apr-19 kl 11:31 »
Har forskat lite mer och det verkar vara en vanlig konstruktion med ett mellanbjälklag. Inget konstigt med att ersätta med stående fullhöga reglar heller.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

87 gäster, 4 användare
mattias_33, magtob, tulsi, Kronhjorten

* Forum

* Om tidningen Åter- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser