Tipsa på plocksidan i nästa Åter!
Goda nyheter, smarta självhushållarknep och roliga händelser.
Maila petter@alternativ.nu Gärna med bild.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Träd/buskar nära trekammarbrunn  (läst 2107 gånger)

Falcao

  • Inlägg: 2
    • Dalarna
Träd/buskar nära trekammarbrunn
« skrivet: 23 jun-18 kl 18:30 »
Hej!
Min grannes tomt, där vi har vår gemensamma trekammarbrunn, är igenväxt med massa buskar och träd. Jag börjar bli orolig då anläggningen är gammal. Hur nära anläggningen får det växa träd/buskar?

 

torbjorn

  • Inlägg: 11047
    • Medelpad
SV: Träd/buskar nära trekammarbrunn
« Svar #1 skrivet: 23 jun-18 kl 19:06 »
Om trekammarbrunnen är välgjord och tät så är det inga problem med träd och buskar nära den. Däremot kan man behöva se upp med gamla avloppsledningar av cementrör med dåligt tätade skarvar där rötter kan leta sig in, samt med infiltrationen.

Man behöver dock inte oroa sig för alla slags träd och buskar, utan ta hänsyn till hur djupt under mark infiltrationsbädden ligger och hur djupa eller ytliga rötter respektive träd- och buskslag brukar hålla sig med.
Om infiltrationen ligger på gott och väl frostfritt djup (2 m under markytan eller så), och det rör sig om trädslag vars rötter sällan går mer än en halvmeter djupt, så behöver man nog inte bekymra sig.

Falcao

  • Inlägg: 2
    • Dalarna
SV: Träd/buskar nära trekammarbrunn
« Svar #2 skrivet: 23 jun-18 kl 19:17 »
Hej och tack för svaret. Just nu växer det aspar, vilka inte borde ha så stora rötter. Däremot oroar jag mig för flera björkar som börjar bli fullvuxna träd. De rötterna går djupare. Anläggningen har många år på nacken och grannen är nästan aldrig där. Hela gräsmattan är full av små aspar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

180 gäster, 6 användare (1 dolda)
Hopp220, Spiken1, Radar, Bösahusarn, 127

* Forum

* Om tidningen Åter- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser