Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Västergötland Prenumerera på eko grönsakskasse Kinnekulle  (läst 449 gånger)

stanski

  • Inlägg: 10
    • -
Västergötland Prenumerera på eko grönsakskasse Kinnekulle
« skrivet: 14 nov-16 kl 17:23 »
Är du sugen på att en gång i veckan kunna hämta en ekologisk grönsakskasse direkt från din lokala odlare i Kinnekleva, Götene, Västra Götaland?

   Fr.o.m första veckan i juni t.o.m sista veckan i oktober 2017 kan du prenumerera på Rivendällgårdens ekokasse med färska, näringsrika grönsaker. Med gott samvete kan du veta att din mat odlas lokalt och känna till hela processen från jord till bord.
   Vi, Therese och Joseph Ernedal, odlar allt lokalt och ekologiskt i Kinnekleva. Kassen kommer att kosta 150 kr/vecka, hämtas av er på gården och innehållet varierar baserat på säsongen.
Vi letar efter 30 familjer som anmäler sig till hela 20 veckors-perioden.

   Varför färska grönsaker? På senare år har det varit mycket forskning som visat på sambanden mellan bra hälsa och att äta inte bara grönsaker, utan färska sådana, odlade med balanserad, näringsrik jord. Om du köper Rivendällgårdens veckokasse är det en investering i din och din familjs hälsa.
   Dessutom innebär färska, fräscha grönsaker en helt ny smakupplevelse. Eftersom ni handlar färska, nyskördade grönsaker kan vi odla traditionella sorter som är kända över hela världen för sin smak och som du inte kan hitta i dagens mataffärer. Om du aldrig har smakat solmogna sockerärtor eller tomater direkt efter att de skördats, så kan vi lova att du har helt nya sensationer att upptäcka.

   Detta är en möjlighet för dig att få testa att verkligen äta säsongsbaserat. Vi försöker att blanda rotgrönsaker, bladgrönsaker, “fruktgrönsaker” och grönsaker för kryddning från vår trädgård till en härlig mix på din tallrik. Grönsaker som kan finnas med i kassarna är t ex potatis, purjolök, ruccola, tomater, sallad, majrova, schallottenlök, vitlök, jordgubbar, vaxbönor, grönkål, sockerärtor, zucchini, morötter, rödbetor, pumpa, persilja, rädisor, mangold och mycket mer. Varje vecka kommer vi att lägga grönsaker till ett värde av 150 kr i kassen och skicka med ett recept anpassat efter grönsakerna. Här odlar vi över 40 olika sorters grönsaker på ca 3000 kvm, så detta blir en god möjlighet för er att pröva spännande grönsaker som ni kanske aldrig har smakat förut. Vår grönsakskasse går i USA under namnet ”CSA”, Community Supported Agriculture, som ger konsumenten direktkontakt med matproducenten.

   Vi odlar med miljöns hållbarhet och naturens välfärd i centrum. Vi sår, planterar, rensar och skördar för hand med hjälp av moderna verktyg som är designade för småskaliga jordbruk och användes traditionellt, såsom hjulhackan och lien. Det kanske låter ineffektivt och bakåtsträvande, men faktum är att vi modellerar vår trädgård efter det jordbruk som varit mest produktivt per landarea någonsin, dvs ”French intensive gardening” utanför Paris på 1800-talet. Vi baserar också vår odling på traditionell japansk grönsaksodling i enlighet med världens mest välkände ekologiska grönsaksodlare och förebild idag, nämligen Eliot Coleman i Maine, USA. Dessa metoder har behållit och förbättrat jordens näringshalter och fertilitet i över 4000 år i Japan utan användning av konstgödsel.
   I USA har Eliot Coleman startat en rörelse för småskaliga jordbruk och han är den man som står bakom hela det moderna begreppet ”ekologiskt”. Vi har också blivit influerade av permakulturens princíper och använder oss mycket av marktäckning gjord av naturliga material. Vi drömmer om att kunna förändra dagens importsamhälle till en mer lokal handel, både för miljöns och smakens skull.

 Anmälan sker till mail tessis@ymail.com eller telefon 0707632264.

   För mer info om ekokassen se vår facebooksida ”Rivendällgården på Kinnekulle”. Vi kommer att ha ett infomötet om kassen och dess innehåll, vårt ekotänk och våra odlingsmetoder den 10 dec 2016 för intresserade. Hör gärna av er till oss via mail eller telefon om ni har några frågor!

Med vänliga hälsningar,
Therese och Joseph Ernedal
Rivendällgården
Kinne-Kleva Solbacken 1, 533 96 Götene


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser