Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bandsåg till slakt  (läst 3120 gånger)

parpen

  • Inlägg: 118
    • Halland
Bandsåg till slakt
« skrivet: 16 okt-12 kl 08:36 »
Hej!

Funderar på att skaffa in en bandsåg till (har två i snickeriet). Denna för att ha vid slakt. Det är klurigt/jobbigt att få ut kotletterna ur vildsvinen utan bandsåg! Är det någon som har erfarenhet av detta? Det jag undrar över är följande:

Hur stor bandsåg behöver jag?

Hur håller man rent bandsågen?

Annat som kan vara bra att tänka på vid iordningställande av en mer permanent lokal för slakt av vilt.

MVH Pär

Malines här igen

  • Gäst
SV: Bandsåg till slakt
« Svar #1 skrivet: 16 okt-12 kl 09:10 »
Jag är uppvuxen med att styckning av vilt sker på ett bord av två bockar och en masonitskiva i garaget. Och hängt har djuren alltid gjort i vedskjulet.

Ngt som dock införskaffats nu när min far fått det lite bättre ställt är en rejäl köttkvarn och en bandsåg. Nästa år kommer en vakumförpackare införskaffas.
En bra slipsten står framme och en rulle bra papper, som används både till att torka av köttet om det behövs (vilket det gör efter att man sågat kotletter) och nävar.

Vet dock inte vad för märke det är på varken såg eller kvarn, eller hur far min håller sågen ren, men det kan jag kolla upp!

Det vi brukar ha mest brist på när vi styckar är vettiga kärl som köttet kan ligga i väntan på att packas, frysutrymme och avställningsytor. Och jag saknar en rök, jättemycket, men det hör ju inte riktigt hit. :)

Existens!

  • Gäst
SV: Bandsåg till slakt
« Svar #2 skrivet: 16 okt-12 kl 09:26 »
Bordet på den ska ju helst vara så brett så en kotlettrad får plats på det. Alltså från sågbandet och ut åt (vanligen) vänster. Det blir rätt knöligt om bordet är så litet så raden hänger utanför när man börjar.

Sen är det ju bra om det är ett rullbord, och inte bara släp, som på dom billiga. Jag har en sån billig för 2-3000 där bordet bara kanar på skenor, och det skulle jag inte vilja jobba med i större omfattning.

Så, som vanligt är det ju Bankeryd som är förebilden.. men billigare kopior finns ju. Tyvärr är det väl totalt fel årstid att leta begagnat just nu... :)

Anders Brolin är ju mest känd  http://www.andersbrolin.se/  , men det finns även andra, och Blocket är ju alltid ett tips.

Det ska finnas stora luckor att öppna på sågen, så man kan komma åt att göra rent, för dom bli kopiöst skitiga inne i, och det måste man göra varje dag. Det blir ju allt såg-bös som fastnar i.

Sen när du vant dig vid sågen så börjar du drömma om en kotletthugg... ;)

fastfrusen

  • Inlägg: 1158
    • -
SV: Bandsåg till slakt
« Svar #3 skrivet: 16 okt-12 kl 10:08 »
min enda erfarenhet av bandsåg till kött är från hundklubben i Ny-Ålesund. Men jag kan hålla med om en sak!

Stora luckor som är lätta att öppna! Alla ytor inne i sågen som är öppna mot sågbladet måste vara lätta att komma åt och rengöra.

Jag brukade "tärna" ett 20 kg block med fryst kött åt gången, å då behövde sågen en rejäl rengöring efteråt. På våran såg var det lätt att öppna och tömma, och eftersom det var minusgrader både där vi stod och arbetade, och köttet vi sågade i så var det bara att "borsta ut" "sågspånen" som låg inne i sågen.
Om man inte gör detta så har man en rejäl åtgång på sågblad. Vilket skedde hos oss i en period eftersom man inte lärde upp nykomlingar (inkl mig) på hur man skulle rengöra sågen.
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser