Alternativ.nu

Djur => Andra fjäderfän => Övriga fjäderfän => Ämnet startat av: MammaMia79 skrivet 15 jun-06 kl 12:33

Titel: Pärlhöns
Skrivet av: MammaMia79 skrivet 15 jun-06 kl 12:33
Är det någon som kan ge ett rakt besked om det här med pärlhöns. Stämmer det att de tar möss och råttor? Om man av något skäl inte kan ha katt så måste de ju vara ett superbra alternativ i såfall, eller?

Har också förstått att de låter mkt, och framför allt högt!

Hur är dessa fåglar att ha? Lugna och snälla, eller ?
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Sara zon 7 skrivet 18 jun-06 kl 00:16
Hejsan!
Pärlhöns är jättetrevliga fåglar. Jag har en flock på ca 15 höns. Det stämmer att de tar möss, jag har inte sett det själv då vi har två katter som håller rent men andra som har dem har sett hur de tar möss och delar på bytet.
Som du skrev låter de högt så fort de ser nåt ovanligt som inte hör till gården, det kan vara främmande som kommer eller rovdjur. När pärlhönsen sätter igång kollar man vad som händer där ute.

Mina pärlhöns går fritt på gården, de går längre bort än mina vanliga höns men de far inte in i skogen utan patrullerar vid skogskanten.

De är lugna och snälla fåglar men kan vara lite dominanta. Hönsen (Hedemora) går bra men kalkonerna skickar de ut ur huset. Utomhus går det bra.
Mina som är uppvuxna här går faktiskt in i hönshuset på kvällen, annars kan de hitta på att sätta sig uppe i nåt träd. Jag tror att man ska börja med kycklingar som lär sig vars de hör hemma.

Man håller ungefär lika många tuppar som hönor då de bildar par under våren. Mina ruvade och tog fram kycklingar ifjol, i år har de inte lagt sig ännu.
Jag tycker att de lägger otroligt många ägg, fast äggen är små som dvärghönsägg.

En otroligt vacker och spännande fågel. Barnen älskar äggen med det jättehårda skalet, köttet ska vara lite mera åt vilthållet och fjädrarna är eftertraktade av flugbindarna.

Sara


Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: MammaMia79 skrivet 18 jun-06 kl 00:33
Tack för svaret!

Hm det där med sova i träden låter vanskligt, något rovdjur kan ju ändå lyckas ta dem om de går ute hela tiden, inte i träden då, rovfågel möjligtvis.

Jag har inga djur ute om nätterna pga rovdjursskräcken, är kanske löjlig.

Har en rätt nära som har pärlhöns, ägg skulle inte vara något problem att ordna, de har både vita och de kanske mer vanliga spräckliga, är vita vanligt?

Mvh
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Sara zon 7 skrivet 20 jun-06 kl 00:35
Hej!
Just för att de ska lära sig gå in om nätterna ska man börja med små kycklingar. Duvhöken tog en tupp här ifjol men annars har de klarat sig bra.
De kräver stor rastgård med tak om du vill ha dem instängda.

De vanligaste är väl de viltfärgade men både vitt och lavendel är ganska lätta att få tag på. Mina viltfärgade fick vita kycklingar ifjol så de hade nog vitt bakåt.  

Sara
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Florina skrivet 23 mar-07 kl 23:21
jag har velat ha pärlhöns länge men inte vågat för grannarna :P vi bor ju på landet men närmaste grannen ett par hundra meter beklagar sig när en annan granne 500m bort har påfåglar som låter 'underbart i mina öron* fasen vi bor ju på landet >:( kan han då inte flytta te stan ::) va säger lagen här på bonnalandet tro ??? när det gäller pärlhönsläten...
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Blomme skrivet 24 mar-07 kl 17:02
Bor du nära hönsgården eller har grannar kommer du/ni att bli skogstokiga på pärlhönsen. De för ett fruktansvärt oväsen när man kommer i närheten av dem eller när de observerat något annat. Har själv haft ett gäng och yxan har aldrig hängt högre över deras nakna halsar, de fick dock ett nytt hem tillslut. Påfåglar är skonsamma i jämförelse. Flyga är de också duktiga på, flyger lätt iväg och sätter sig högt i träden.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Gruff skrivet 24 mar-07 kl 17:51
Beror nog på hur gnällig man är. Jag saknar mina. Höll rätt på mössen, plockade fästingar och varnade för rovdjur. Lite exotiskt att ligga och lyssna och drömma sig bort till en savann någonstans.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Lena A skrivet 24 mar-07 kl 18:34
Ursäkta dum fråga, men kan pärlhöns bo med "vanliga" höns?  :-[
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 24 mar-07 kl 19:36
Pärlhöns är jätteroliga att ha. Låter mycket, javisst, men det är en del av charmen. Du vet alltid var flocken är. Jättebra på att fånga möss och orm, vilket var en stor fördel för oss då vi flyttade till ett ställe som varit obebott i 40 år, med bäckar o stenrösen. Där hade huggormen fått breda ut sig obehindrat, enda lösningen var pärlhöns.

De behöver ett lite större område att ströva på, de är ju "jakthöns", men fördärvar i gengäld inga odlingar, som valiga hönor. Ivarje fall fungerade mina pärlhöns så.

Det fungerar väldigt bra att ha pärlor o vanliga i samma hönshus, samma rum går också bra.

Rekommenderar verkligen pärlhöns.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Florina skrivet 24 mar-07 kl 19:44
Anette :D har du pärlhöns? de har du aldrig sagt....hur långt till grannen har ni? och va säger de.. hur många har ni? ja javet många frågor som vanligt ;D
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Florina skrivet 24 mar-07 kl 19:46
Pärlhönsen kan inte skrika högre än min nya dvärgpapegoja/agapornis iallafall ;D
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Skytten skrivet 24 mar-07 kl 20:14
Pärlhöns kan gå bland höns, om inte hönsen är för små, stora höns kan "ta för sig".

Jag har haft många, tycker väldigt mycket om pärlhöns, Gott. :)
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 24 mar-07 kl 22:32
Anette :D har du pärlhöns? de har du aldrig sagt....hur långt till grannen har ni? och va säger de.. hur många har ni? ja javet många frågor som vanligt ;D

Vi har inga pärlor just nu, tyvärr :(. Men vi har haft i två omgångar.
Första gången året efter vi flyttade hit, med grannens gillande(grannhuset är lite för nära), han hade själv haft pärlisar förr och var odelat positiv till att de "betade orm" även på hans mark. Tyvärr mådde han inte så bra ::) periodvis :P, och under en av dessa s.k. perioder anmälde han till kommunen, att vi lät våra djur springa vind för våg. Vi blev då ålagda att hålla våra pärlor instängda(grannen var duktig på att manipulera o övertyga), och då gav jag bort dem.

Sen skaffade vi nya när denne grannen flyttade, men de blev tagna av räven en tidig morgon :'(.
 
Vi har letat i pärlor närområdet (15 mils radie), men förra året var det omöjligt att hitta. Nu hoppas vi på bättre tur denna sommaren.
Vet nån var man kan tinga så är jag jätteintresserad.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 24 mar-07 kl 22:34
Pärlhönsen kan inte skrika högre än min nya dvärgpapegoja/agapornis iallafall ;D

Kan tänka mig att du har rätt i det.
Våra Amazoner (pagegojorna, inte pärlisarna) borde ha sålts med hörselskydd ;D.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Sia skrivet 24 mar-07 kl 23:41
Vad roligt att den här tråden kom upp, jag var på biblioteket och lånade " Höns och andra fjäderfän" av Kristina Odén häromdagen och där står ett helt kapitel om pärlhöns (sex sidor).
Fast jag lånade den mest för duvornas skull.  8)
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 25 mar-07 kl 09:30
En rolig sak med pärlhöns är deras exotiska karaktär o utseende. De väcker alltid förundran genom sitt speciella utseende o läte.

Det är rätt kul att iaktta dem när de, ofta i snabb fart, kollar av ett område, och när de springer så ser det ut som om dom cyklar :D, det är bara cykeln som fattas ;D.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Drevern skrivet 25 mar-07 kl 09:42
Pärlhöns är trevliga fåglar som med förtjusning sätter i sig möss och ormar. De kan gå med andra höns men man får se upp om hönsen har kycklingar för annars kniper de dem också. När jag ahde pärlhöns sa min granne att de lät som en bil med trasig startmotor och de stämmer ganska väl. De låter förskräckligt men å andra sidan är den hök eller räv inte född som kan smyga sig på dem utan att bli utsatt för en kakafoni av varningsljud. Mina gick löst och det medförde problemet att de värpte i det fria. Hitta man bara boet så  kunde man låta ett ägg ligga kvar så gick de dit och värpte igen. Äggen är nog de hårdaste i hönsvärlden men väldigt goda.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Florina skrivet 25 mar-07 kl 10:12
tack för svaret Anette :) men vi bor lite på en höjd och ljudet liksom ekar över dalen, så tror att grannarna blir lite galna om vi köper pärlhöns. Mina amazoner blev mkt tysta amazoner när vi köpte hona te hanen, så nu hör vi bara lite morgon skrik när solen tittar upp. Honan sjunger operaarier och då menar jag la la la la la och sen spricker hon ut i ett falskt kärringläte ;D. Sen när de e ute på sommaren så ropar hon alla våra namn väldigt likt min röst så grannen tror att det e jag som e en tjatig kärring :-[
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Arne skrivet 25 mar-07 kl 10:49
Om man vill ha pärlhöns i en stor inhägnad fruktträdgård, hur får man dom att inte flyga ut?
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Lena A skrivet 25 mar-07 kl 12:00
Hönsmia, vad bra att du tog upp den här tråden med pärlhöns, för nu har jag blivit intresserad av dem.  :)

Jag ska läsa kapitlet du nämnde, Sia, i "Höns och andra fjäderfän".

Vi har nu 5 höns (dvärgkochin, åsbohöns, en vanlig värphöna samt en silkeshöna) plus en dvärgkochintupp. Ett par pärlhöns vore inte dumt.  :) De måste kunna gå med hönsen. Att de äter möss är en stor fördel.

Vi har en utegård till hönsen, ca 4-5 meter per sida i kvadrat, täckt med nät som skydd för höken.

Om de går in i hönshuset på kvällen, var  övernattar de?  ??? :-[ Hönsen sitter ju på pinnar, men vad gör pärlhönsen?

Det låter som om de kan freda sig bra för räv och duvhök, eftersom de kan flyga upp i träd. Räven tog en höna för oss nyligen, tyvärr.

Vi har haft Ölandsgäss och de var ju också vaktgäss som varnade när folk och fä kom i närheten.  ;) Hur låter pärlhönsen i jämförelse med gäss?

Det här är intressant!  :D
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Blomme skrivet 25 mar-07 kl 14:47
Arne, om du ska ha dem i en inhängnad och du precis köpt dem så kan du klippa fjädrarna på en av vingarna. Efter en tid vet de vart de hör hemma och stannar där. Se upp med din frukt bara...

Lena, de låter inte som gäss. Du kan föreställa dig ett hjul som går runt runt runt och skriker till på samma ställe hela tiden. Härligt att lyssna på när man dricker kaffe i trädgården, det är så harmoniskt och man känner sig som ett med naturen, inte...
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Gruff skrivet 25 mar-07 kl 15:17
Jaja, har man bestämt sig för att vara negativ så. Men en del tycker det är vackert, andra inte. Man behöver väl inte mässa det om och om igen för det?

Jag hade en flock på 12 individer som gick lösa. Dom gav sig aldrig på någon frukt, rabarber eller bär. Däremot, plockade dom i sig alla krypen som ville åt frukten. En annan bra sak med dom är, att här hemma i alla fall....så överlappade deras äggpauser hönsens. Så man vart inte ägglös, bara för att hönsen tagit semester :)
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Drevern skrivet 25 mar-07 kl 15:23
Jag tror inte att man kan hägna in dem med mindre än att man sätter tak på hönsgården. Fast bor man med lite yta behöver man inte hägna dem för de kommer hem varje kväll och sover på pinnen i hönshuset precis som de övriga hönsen. Detta förutsätter dock att de inte lärt sig att sova ute för då vill dom inte gärna sluta med det.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Anna.D skrivet 26 mar-07 kl 07:17
jag har haft pärlhöns i många år nu och jag bara älskar dem.tycker inte att de låter så där förfärligt utan de låter mest omde blir rädda ,ser fara eller det kommer någon.om man har dem instängda i mindre hönsgård så låter de ofta mera och blir stressade.har mina gående med mina 55 flowery höns och det går bra./Anna
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Lena A skrivet 26 mar-07 kl 08:48
jag har haft pärlhöns i många år nu och jag bara älskar dem.tycker inte att de låter så där förfärligt utan de låter mest omde blir rädda ,ser fara eller det kommer någon.om man har dem instängda i mindre hönsgård så låter de ofta mera och blir stressade.har mina gående med mina 55 flowery höns och det går bra./Anna

Vad är det för höns du har? Ett tidigare inlägg menade att dvärghöns kanske inte är helt lämpliga pga sin mindre storlek.

Går dina höns fritt hela tiden?

Jag har hönshus med utegård. Hönshuset stänger jag till på natten. De är i utegården nu när räven varit i närheten och jag inte vågar släppa ut dem. Annars får de gå helt fritt på gården.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Lena A skrivet 26 mar-07 kl 09:25
Blir pärlhöns tama?  ??? ::)

Mina dvärgkochin är handtama medan de andra är svårare att få tag i och hantera.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Skytten skrivet 26 mar-07 kl 10:57
Pärlhöns är rätt "stirriga" fåglar, tror inte man kan få dem handtama så lätt.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 26 mar-07 kl 11:59
Jag har också den erfarenheten att pärlhöns har mer vildfågelns beteende. Kom i.o.f. sig om man ropade men satt aldrig "i knät" som vanliga höns.
Titel: Re:Pärlhöns
Skrivet av: Skytten skrivet 26 mar-07 kl 12:03
Ett gods här i närheten har "satt ut" även pärlhöns mitt i remissen, de varnar fasanerna för rovfåglar.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: MammaMia79 skrivet 03 apr-08 kl 23:17
Hej

Nu är det ett bra tag sen, omständigheterna, tvingade mig att ta barnen och fly. Hade just börjat få igång det här med höns osv, men det gick förlorat. Barnen går före allt.

Hursomhelst så sitter jag här ibland och läser. Och jag vill bara säga att jag blev med pärlhöns tillslut, hälften av äggen lades under höna, resten i kläckare. De flesta i kläckaren blev det inget av, men resultatet var tvärtom under hönan.

Maken till fåglar får man leta efter, tuffa och självständiga, lärde mig så småningom att det är inte bara gnagare de tar, utan även orm!

Kom nämligen, en dag, på några pärlor, kalkontuppen och några höns när de kivades högljutt om något, lyckades tillslut få syn på en svansstump, allt som återstod av ormen, sort var omöjligt att se. Minns inte hur jag kom på att det var pärlorna, misstänkte kalkontuppen ett tag.

En intressant upplevelse, och jag var tacksam att bli av med ormen, har ju småbarn...

När man tänker tillbaka så här så har man många många fina minnen. Kalkontuppen Nisse  (R,I,P) Pärlorna, självständiga, kringströvande tuffingar, och ja högljudda...ett perfekt kattlarm...min ståtliga sussex Gösta, barnens lycka över några duniga kycklingar, dottern stolt kånkandes på min myskanksdam Bella, Gunde gås (skåne) som inte gillade potatishandlaren...hum hum...tillbaka till tråden..

Jag rekommenderar verkligen pärlhöns, om man står ut med ljudet, men för mig var det bara hemtrevligt och tryggt, de höll koll på gården, lite väl tuffa mot hönsen ibland, det var det enda. Utmärkta skade djurs bekämpare..Och sen stilen då de sätter fart då! Ser så roligt ut då de springer, och ja de tog en flygtur ibland, men bara inom gårdsgränsen, och på låg höjd..

mvh Mia

Titel: SV: Re:Pärlhöns
Skrivet av: amarantus skrivet 04 apr-08 kl 16:45
Jaja, har man bestämt sig för att vara negativ så. Men en del tycker det är vackert, andra inte. Man behöver väl inte mässa det om och om igen för det?

Jag hade en flock på 12 individer som gick lösa. Dom gav sig aldrig på någon frukt, rabarber eller bär. Däremot, plockade dom i sig alla krypen som ville åt frukten. En annan bra sak med dom är, att här hemma i alla fall....så överlappade deras äggpauser hönsens. Så man vart inte ägglös, bara för att hönsen tagit semester :)

Oh va läckert med så många Gruff! har du dem kvar? Håller de sig hemmavid som höns? Smakade äggen som hönsägg? Oh :-[ många frågor men är så nyfiken...
Titel: SV: Re:Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 04 apr-08 kl 19:17
Oh va läckert med så många Gruff! har du dem kvar? Håller de sig hemmavid som höns? Smakade äggen som hönsägg? Oh :-[ många frågor men är så nyfiken...
Inte e jag Gruff :D, men att äggen är godare än vanliga hönsägg, det kan jag lova!! I Frankrike räknas de till en enormt stor delikatess (fast de säger i.o.f. sig det samma om gäddköttet också :-X.)

De springer gärna omkring på ett större område än vanliga höns, även om de håller sig hemmavid och de jagar fram i flock på jakt efter småkryp, grodor och ormar. En och annan mus eller sork slinker också ner.

Svårigheten var att få dem att gå in i hönshuset på kvällarna. De sov hellre uppepå hönshustaket. Vildfågel, helt klart. Men så blev de också offer för räven en natt tidig morgon när jag misslyckats med att få in dem.
Titel: SV: Re:Pärlhöns
Skrivet av: amarantus skrivet 04 apr-08 kl 19:24
Inte e jag Gruff :D, men att äggen är godare än vanliga hönsägg, det kan jag lova!! I Frankrike räknas de till en enormt stor delikatess (fast de säger i.o.f. sig det samma om gäddköttet också :-X.)

De springer gärna omkring på ett större område än vanliga höns, även om de håller sig hemmavid och de jagar fram i flock på jakt efter småkryp, grodor och ormar. En och annan mus eller sork slinker också ner.

Svårigheten var att få dem att gå in i hönshuset på kvällarna. De sov hellre uppepå hönshustaket. Vildfågel, helt klart. Men så blev de också offer för räven en natt tidig morgon när jag misslyckats med att få in dem.

Gud va häftigt att de äter möss ;D jag gillar dem men gubben säger att de kommer på huggekubben om jag köper ett enda fjäderfä till :P sen låter de värre än gojor säger han men jag tycker det låter vacker savann jag...
Att äggen var goda var ju kul. Ska fundera på om jag kan smyga in en och säga att en Mignon har bytt färg och läte bara 8)
Titel: SV: Re:Pärlhöns
Skrivet av: morellen skrivet 04 apr-08 kl 20:29
Ska fundera på om jag kan smyga in en och säga att en Mignon har bytt färg och läte bara 8)

köp ägg o lägg dem under nån höna o se sedan oförstående ut? ;D


Den pärlhönsflock jag träffade på gotland lät som en knirkande gammal brunnspump, det kan man nog vänja sig vid men tyvärr tvivlar jag på att rannarna delar den åsikten
Titel: SV: Re:Pärlhöns
Skrivet av: amarantus skrivet 04 apr-08 kl 21:42
köp ägg o lägg dem under nån höna o se sedan oförstående ut? ;D


Den pärlhönsflock jag träffade på gotland lät som en knirkande gammal brunnspump, det kan man nog vänja sig vid men tyvärr tvivlar jag på att rannarna delar den åsikten

TACK :-* det ska jag göra...sen säger jag att det måste ha skett en förväxling av säljaren av avelsäggen ;D
Det ska jag göra vid tillfälle faktiskt ;)
Titel: SV: Re:Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 04 apr-08 kl 21:49
Gud va häftigt att de äter möss ;D jag gillar dem men gubben säger att de kommer på huggekubben om jag köper ett enda fjäderfä till :P sen låter de värre än gojor säger han men jag tycker det låter vacker savann jag...
Att äggen var goda var ju kul. Ska fundera på om jag kan smyga in en och säga att en Mignon har bytt färg och läte bara 8)
Pärlhönsen låter som en sommarvisa av Hugo Alfven i jämförelse med gojjorna ;) ;D. Nej men allvarligt talat, gnissligt, entonigt, men man vänjer sig (vilket man inte gör med skrikiga gojjor >:(.)

Säg förresten att du sett huggormar intill huset. Pärlhöns är effektiva ormjägare, vi blev av med de huggormar som bodde under lagårn.
Titel: SV: Re:Pärlhöns
Skrivet av: amarantus skrivet 05 apr-08 kl 14:27
Pärlhönsen låter som en sommarvisa av Hugo Alfven i jämförelse med gojjorna ;) ;D. Nej men allvarligt talat, gnissligt, entonigt, men man vänjer sig (vilket man inte gör med skrikiga gojjor >:(.)

Säg förresten att du sett huggormar intill huset. Pärlhöns är effektiva ormjägare, vi blev av med de huggormar som bodde under lagårn.

Oh va va bra då! ja gojläten som har olika tonlägen är inte alltid roliga :o har en gråjacko som har en sån hög pipa att det slår lock för örat, och det verkar ju inte Pärlhöns kunna slå.
Kan se gubben gå o grubbla på vad det är för konstig ras som är kläckt under en Svarthöna ;)
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: morellen skrivet 06 apr-08 kl 19:54
amarantus; visst var det en bra plan? mitt problem är hur jag skall smuggla in en kanin utan att bli påkommen... får nog vänta till nästa år så kan dottern hjälpa till o tjata *s*
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: amarantus skrivet 08 apr-08 kl 09:15
amarantus; visst var det en bra plan? mitt problem är hur jag skall smuggla in en kanin utan att bli påkommen... får nog vänta till nästa år så kan dottern hjälpa till o tjata *s*


Ska fundera på hur Du ska kunna klara att smuggla i en kanin ;)
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Lena A skrivet 01 maj-08 kl 18:43
Anette, fick du tag i pärlhöns förra året?

Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: anette i bugared skrivet 01 maj-08 kl 20:36
Anette, fick du tag i pärlhöns förra året?


Ja, jag köpte ett gäng vuxna djur på Nolhagaparken i Alingsås, men de blev inte så långvariga eftersom räven tog dem. De ville inte gå in om nätterna, utan satte sig på hönshustaket. På morgonen, tidigt, redan när det ljusnade, var de igång och det måste varit då som räven tog dem.
Vet inte om deras instinkter var dåliga, just dessa verkade omedvetna om alla slags faror. De var födda och uppvuxna i en liten hönsgård med nättak och hade kanske inte fått utveckla skyddsinstinkten riktigt (bara en fundering från min sida).
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: torparhulda skrivet 16 jan-09 kl 10:07
Jag har helt nyligen fått hem fyra pärlhöns. Hoppas och tror att det kan vara två hönor och två tuppar. De har verkligen ett speciellt läte, mekaniskt, lite trumpetliknande på nåt sätt. De är fulsnygga, men charmiga! Jag gillar dem och hoppas att de ska komma överens bra med de andra. Min pärlgrå dvärg cochintupp är väldigt dominant och sätter dem på plats och jagar de stackars pärlorna. Men jag hoppas att de ska kunna trivas här och att dv cochintuppen lugnar ner sig. Hoppas bara inte att det är på grund av de jaktlystna pärlorna som en tioveckors silkeskyckling konstaterades vara spårlöst borta igår....

Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Imina skrivet 19 jan-09 kl 13:25
Skulle vara roligt att höra dessa raringar, så mycket som det skrivits om deras läte!
Med tanke på alla ylande hundar här i byn, så borde det vara helt ok med lite gnisslande knirrande pärlhöns!

Ger de sig även på råttor? Det skulle ju vara kanon!
Och finns det någon som vet hur de beter sig mot myskankor?
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Weasel skrivet 20 jan-09 kl 00:30
Skulle vara roligt att höra dessa raringar, så mycket som det skrivits om deras läte!
 

Ska försöka spela in deras ljud någon dag, om jag kan. Låter inte alls hemskt! Helt enormt häftiga fåglar!
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Imina skrivet 20 jan-09 kl 07:42
Ska försöka spela in deras ljud någon dag, om jag kan. Låter inte alls hemskt! Helt enormt häftiga fåglar!

Åh! Gör det!
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Vilverin skrivet 02 feb-09 kl 22:21
Ang. hur pärlhönsen låter så hittade jag det här:

http://se.youtube.com/watch?v=gvEzD5r6njA&feature=related
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Weasel skrivet 02 feb-09 kl 23:32
Ang. hur pärlhönsen låter så hittade jag det här:

[url]http://se.youtube.com/watch?v=gvEzD5r6njA&feature=related[/url]


Ni som fundera rpå pärlhöns, bli inte skrämda av denna videon!

Jag lovar!!, de låter inte så alltid. Bara om de blir skrämda eller om det in någon de inte känner på gården. Varningsrop alltså. Kan vara bra att höra om det kommer någon eller om det lurar något rovdjur runt knuten. Normalt har de ett rätt så tyst trivsamt läte!
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 03 feb-09 kl 00:15
Ni som fundera rpå pärlhöns, bli inte skrämda av denna videon!

Jag lovar!!, de låter inte så alltid. Bara om de blir skrämda eller om det in någon de inte känner på gården. Varningsrop alltså. Kan vara bra att höra om det kommer någon eller om det lurar något rovdjur runt knuten. Normalt har de ett rätt så tyst trivsamt läte!

Svårt att bedöma hur högt det låter, på en video där man kan reglera ljudet.  ;)

Men pärlhöns kanske inte är någon höjdare att skaffa då, om man bor vid en väg där folk går, rastar hundar, rider, och cyklar förbi en gång i timmen ungefär?  :-\ Årminstone inte frigående...
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Vilverin skrivet 03 feb-09 kl 10:42
Lisas var tysta när jag var där i alla fall... =)
Tyckte de var hemskt coola... men är orolig för hur de ska gå ihop med mina små hönor...
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Weasel skrivet 03 feb-09 kl 10:45
Svårt att bedöma hur högt det låter, på en video där man kan reglera ljudet.  ;)

Men pärlhöns kanske inte är någon höjdare att skaffa då, om man bor vid en väg där folk går, rastar hundar, rider, och cyklar förbi en gång i timmen ungefär?  :-\ Årminstone inte frigående...

Tack Vilverin, mina är så snälla så!


Nä pärlhönsen vill nog helst ha en lugn gård utan grannar, och de måste nästan få gå lösa. Vi brukar säga att de bara går runt och oroar sig, så lugnt och fridfullt är nog rätt så viktigt om man inte vill ha de skrikandes som på videon.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: färnevik skrivet 13 mar-09 kl 15:11
men är orolig för hur de ska gå ihop med mina små hönor...

Det är tydligen olika det där. Hos mig fungerade de inte ihop med stora höns heller utan var elaka. Går de helt fritt däremot så fungerar det nog.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Kålrabbis Mamma skrivet 13 mar-09 kl 15:47
Pärlhöns är både trevliga och vackra, lite exotiska, men de för ett j...a liv. Men har man bra grannar så går det bra. En av mina pärlhöns smet alltid ut på morgonen, hur kunde vi aldrig lista ut, och hon sprang alltid in hos grannen och skrek utanför deras sovrumsfönster. Dom hade i och för sig 12 hundar så det jämnade väl ut sig. Att pärlhöns tar möss visste jag inte, hur stora då? Jag har sett mina vanliga höns jaga efter möss, men bara sett hur dom har tagit musungar ett par gånger, HUGA! :P
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: bosse_i_dala skrivet 27 apr-09 kl 22:18
Hej!

Har haft pärlhöns till och från i ca 35 år, det är mina p-höns i boken "Höns och andra fjäderfä"

P-hönsen är vaksamma fåglar som naturligt lever på afrikas savanner, de är högljudda då det finns faror, jag bor vid en grusväg med mycket promenerare, joggare ryttare osv. INGA PROBLEM! hönsen är inga idioter- de går inte på vägen mer än nödvändigt....... De är inte mer högljudda än de behöver- det är ett varningsljud som hörs mest. En ihärdigt galande tupp väsnas mer än mina p-höns.

Ja de äter möss men inte råttor, ormar får akta sig..... övriga kryp också, sniglar tror jag inte de äter- saknar erfarenhet av sniglar.

Om ni har 150-200 meter till granne och har höns idag tror jag att ni utan vidare vågar pröva p-höns!! Köp då daggamla kycklingar och ha dessa i hönshuset/hägn hela sommaren, hösten så att de blir så tama det går och lär sig var de bor, släpput dom tidigt på våren men mota inte ut dom, om man klipper flygfjädrarna på ena vingen tills de lärt sig att inte "träa" underlättas ditt arbete med att få in dom på kvällen.

Om ni lyckas få dem att häcka är ni jätteduktiga för det är inte så lätt!! Ni som tänker kläcka, tänk på att p-höns har ca 28 dagars ruvningstid!! om någon har kycklingar till salu är jag intresserad, jag vet dock inte om man får skriva detta i detta forum så det undrar jag??
om det är tillåtet återkommer jag med telefonnummer annars får det bero!!

mvh/ bosse

PS har tom sålt p-höns till HMK som han hade på Soliden i några år! DS
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Weasel skrivet 28 apr-09 kl 09:05
Jättebra sammanfattning! Stämmer perfekt tycker jag också!
Klart att du får efterlysa pärlhöns, men lägg det under annonser i överiga fjäderfä sökes så får du kanske bättre respons :)
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Tuve skrivet 03 maj-09 kl 21:59
Nu har jag gjort det! Skickat efter en sexpack pärlhönsägg! Väntas anlända på tisdag. Och den blivande fostermamman ligger redo i redet! Jag måste bara prova på. Om jag inte gillar dem finns det spekulanter på att få äta upp dem.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 04 maj-09 kl 17:09
Jag var på Borås djurpark i helgen. Pärlhönsen gick bra ihop med resten av savanndjuren, förutom att elefantungen jagade dem ibland.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Loretta skrivet 08 dec-13 kl 19:36
 Hej,

denna ämne är ganska gammal, men jag försöka det trots. Finns det någonsin avelägg fran pärl höns för mig på våren 2014?

Loretta
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Eva o Getterna skrivet 17 dec-13 kl 12:24
 :) ägg och någon är tupp så har jag ägg när nu säsong är.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Leineri skrivet 06 jan-14 kl 12:01
Har funderat på pärlhöns som ett alternativ till katt som musbekämpning i stallet, men har några funderingar. Om man har dem gåendes lösa och de väjer att natta i träd eller på hustak, hur gör ni då när man måste fånga in dem? Tänker att om en höna ruvar fram en kull ute så bör ju dessa kycklingar vara helt otama och inte låta sig lockas in allt.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Eva o Getterna skrivet 06 jan-14 kl 23:45
 ;D tror inte man fångar en pärla som en höna som valt att sova på fel ställe. Det verkar som om dom tror dom ska dö om dom blir fångade. Även de som vi fött upp och handmatat tror de ska dö. Dom blir inte tama de verkar vara vildfågel . kanske äta ur handen men inte fångas. ruvar en höna fram dom så kommer de flesta att bo med hönsen. Mina måste jag fösa in på kvällen. De kan stå vid dörren men går inte in. De låter mer än en katt. mer som en marskatt hela tiden. Har inte haft pärlor tidigare så jag är ingen expert. Tror det är en bra ide att ha en höna till mamma. inte för att de inte ska bli tama utan för att de ska bli lugnare och tystare. jaga kommer de göra ändå. Och gör ditt bästa för att få dom så tama som möjligt. Annars kommer du inte i närheten av dom och de kommer inte att låta sej ens att fösas in.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Tuve skrivet 10 jan-14 kl 15:25
Jag har då aldrig märkt att mina pärlor tagit möss eller råttor. Däremot kan jag säga till deras fördel att fästingmängden (bedömt på antal fästingar på den värst drabbade katten) har minskat dramatiskt sen pärlorna kom till gården för ca 5 år sen. De har fått hjälp av de två kalla vintrarna, men nu har det ju varit milt, och effekten håller i sig.
De har aldrig lyckats ruva fram en egen kull från sina gömda reden. De är knepiga, men inte omöjliga att få in till kvällen. Min vän som hade över 10 st märkte att när de blev många förvandlades de till vildfåglar som drog iväg och inte ens sov i träden nära hönsgården, utan i nån närbelägen dunge, och inte kom hem för att äta heller. Själv har jag en trio. Ja, de låter mycket. Vanesak. Hittar sällan äggen numera, när de var yngre värpte de faktiskt inne, men inte nu längre.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Leineri skrivet 10 jan-14 kl 18:45
En tanke slog mig precis: Tar de myror också? Jag har lite myrproblem vid stallet som jag inte har lyckats få bukt med  ???
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Tuve skrivet 11 jan-14 kl 14:54
Skulle jag tro. Helst inte inomhus, om de får välja.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Leineri skrivet 11 jan-14 kl 15:37
Men om de blir "förvildade" och alltså inte kommer hem, hur får man tag idem då? De verkar ju riktigt snabba och flyger bra dessutom ???
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Tuve skrivet 11 jan-14 kl 17:45
Men om de blir "förvildade" och alltså inte kommer hem, hur får man tag idem då? De verkar ju riktigt snabba och flyger bra dessutom ???
Tja, min kompis testade med allt möjligt, bland annat att låna en pärlhöna av mig som satt i en bur och ropade. Minns inte vad det var som till slut lyckades, men det tog henne nog en vecka och många timmar att få in dem. Sen åt de upp de flesta pärlhönsen, så flocken är liten, och inte ger sig av sådär. När Jan Lindgren hade många hade han dem i en voljär, så de inte kunde ge sig av.
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 12 jan-14 kl 22:34
Jag hade en pärlhöna förut. Första gången hon såg snö så for hon ut och satte sig i ett träd. Sen var hon borta och återfanns inte igen :P
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: UngJägarn skrivet 12 jun-14 kl 23:02
hur klarar p-hönsen kyla om dom är savvan fåglar. Har någon p-höns i norrbotten här? hur många rekomenderar ni?  2tuppar 2 hönor är det bra? går dom bra att ha med hedemora höns? hur mkt väger dom?
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Blekslättens Gård skrivet 13 jun-14 kl 07:08
satt och läste om pärlhöns då vi har 35 st och då började det pipa i den ena kläckaren med pärlor ;D
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 13 jun-14 kl 21:09
Verkar vara bökigt med pärlhöns. Låter högt och rymmer.
Förstår inte varför man skaffar dem när man kan ha höns.  :P
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 13 jun-14 kl 23:13
Verkar vara bökigt med pärlhöns. Låter högt och rymmer.
Förstår inte varför man skaffar dem när man kan ha höns.  :P
För att höns och pärlhöns inte är samma sak, det är två olika arter och pärlhönan kan mer jämföras med en påfågel eller fasan, det är en vild art som någon dumjöns döpte till pärlhöna så folk tror de är typ samma som tamhöns.
Så jag skulle tro att den största anledningen till att folk vill ha pärlhöns är antaligen samma anledning till att de vill ha tex påfåglar, de vill ha något exotiskt som inte är supervanligt. Man köper inte pärlhöns om man vill ha en värphöna som ska vara kelig tex.

Ursäkta min dåliga attityd, jag är trött och behöver sova och är trött på att folk jämför pärlhöns och tamhöns helatiden, det är som att jämföra påfågel och tamhöns, eller påfågel och kalkon. Pärlhönan råkar bara heta (pärl)höna men bör mer ses som en vildfågel likt fasan eller påfågel :P

Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 14 jun-14 kl 14:45
För att höns och pärlhöns inte är samma sak, det är två olika arter och pärlhönan kan mer jämföras med en påfågel eller fasan, det är en vild art som någon dumjöns döpte till pärlhöna så folk tror de är typ samma som tamhöns.
Så jag skulle tro att den största anledningen till att folk vill ha pärlhöns är antaligen samma anledning till att de vill ha tex påfåglar, de vill ha något exotiskt som inte är supervanligt. Man köper inte pärlhöns om man vill ha en värphöna som ska vara kelig tex.

Ursäkta min dåliga attityd, jag är trött och behöver sova och är trött på att folk jämför pärlhöns och tamhöns helatiden, det är som att jämföra påfågel och tamhöns, eller påfågel och kalkon. Pärlhönan råkar bara heta (pärl)höna men bör mer ses som en vildfågel likt fasan eller påfågel :P

Jag förstår precis det du skriver. Faktum är att mitt tidigare inlägg var menat lite med glimten i ögat; jag kan förstå tjusningen i att ha en mer exotisk art, även om den är "jobbigare". Jag skulle t ex tycka det vore riktigt häftigt att ha gröna djungelhönor i en stor voljär, fastän de troligen kommer fly om jag går inom tio meter och lägga typ tre ägg om året. :P
Titel: SV: Pärlhöns
Skrivet av: Enebergabacken skrivet 10 mar-20 kl 10:00
Gammal tråd, jag vet men så bra!
Var helt emot pärlor när min man först ville ha, nu älskar jag dom! Vi har haft två flockar i omgångar, tyvärr ej ”hemmastadda” tillräckligt. Satt lite varstans på natten-räven kom,vandrade ut på vägen blev påkörda och en flög till skogs...hemskt och tragiskt alltihop. Denna omgången tog vi hem två par, unga fåglar, byggde stor voljär med sittpinnar och hus där dom fick bo i sex veckor-för att lära sig var hemma var. Därefter fritt vandra med alla höns ankor getter och alpackor. Stängas in varje kväll-och till vår glädje fungerade det jättebra!! När hösten kom och det blev lite kallare, valde dom själva att flytta in i hönshuset på natten där dom sitter med både hönor och ankor.
Ja, dom kan låta lite ibland men denna flocken är mycket tystare än de tidigare vi haft. Dock har nu en av tupparna börjat låta-varje natt!!?! Någon som vet varför? Ett konstant ”sågande” två, tre gånger- mycket ihärdigt. Nytt beteende så förstår inte varför. Tips?
Kan ju också tillägga att äggen numera värps inne i hönsreden!!!Sååå glad jag slipper leta i rabatter, komposter, på grannens fält, i diket...och inget klår posherade pärlägg på surdegstoast med avokado!👍🙏😁🌿