Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: enbarsfallet skrivet 13 sep-10 kl 16:36

Titel: ANKA!
Skrivet av: enbarsfallet skrivet 13 sep-10 kl 16:36
Ska till att slakta anka för första gången...
Har ni några goda recept!

Mvh charlotte
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: sarwen skrivet 15 sep-10 kl 13:58
Bland det godaste jag vet är stekta ankbröst!
skär bara ut brösten, skåra dem på skinnsidan, stek dem lätt rosa, gör sås med grädde och kanske lite vin... Goda grönsaker till! Skrovet kan man väl koka och bena ur och så ta vara på buljongen. När den kallnar tar man vara på fettet och har att steka i och resten kan nog bli en god gryta eller soppa...
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Kristofer skrivet 05 okt-10 kl 14:18
Konfiterade anklår.
Gnid in låren med salt och ställ i kylen ett dygn.
Lägg dem i en form eller gryta och stick in några kvistar timjan och rosmarin och ett par vitlöksklyftor här och där. Mal lite svartpeppar över. Häll över ankfett så att det täcker.
Sätt in i ugnen på 150 grader med lock eller folie över och låt gå i 4 timmar.

Ät direkt eller stoppa i burk och sila fettet över så att det täcker. Täckta med fett håller de sig i flera månader i kylen.
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: regnpipan skrivet 06 okt-10 kl 08:42
Lågtemeraturstekning i ugn är det som funkar bäst tycker jag. Typ 90-100 grader i så många timmar som behövs för att komma upp i 68 grader, glöm inte att låta det vila i folie i 10-15 minuter innan tranchering. Så djävla lätt att köttet bara blir torrt och tråkigt annars!
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: M Bond skrivet 11 okt-10 kl 19:49
Vi brukar steka ankorna i stekpåsar med massor av kryddor, russin, lök och äpplen. Blir både mört och får en go stekyta!

Bond
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Weasel skrivet 11 okt-10 kl 19:59
V tog två fileer, saltade två dagar,  skar upp och kryddade inuti. Sen skinknät på det (som kassler) och sen varmrökning. Finfint pålägg!
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: zippo skrivet 25 okt-10 kl 23:34
Helstekt knaprig anka är det bästa som finns. Gnid in hela ankan med citron, snåla inte. salta o peppra. Lägg lite gele inuti, om du vill göra sås sen. Har jag färska örter så använder jag det också. Stek i ganska hög temperatur, 225 grader ca 1 tim. Ta ut ankan och låt den vila minst 20 min.
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: grimbart skrivet 25 okt-10 kl 23:56
jag ska slakta några ankor oxå.. ska prova att plommonspäcka en anka och dänga in i ugnen  och gräddsås och potäter till... sen såg jag ett recept med apelsinmarinerad anka som jag ska leta rätt på för det lät gott..
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: grimbart skrivet 06 dec-10 kl 16:25
slaktade en blekingeanka idag... ska prova att göra rimmad/sprängd anka
har gjort saltlake 1,5dl salt och 0,5dl socker till 2liter vatten som ankan ska ligga i 2-3dagar.. sen ska den sköljas och kokas i vatten med kryddor och lök..ca 45minuter.. sen ska den kallna och skäras upp i tunna fina skivor.. mums
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Eva R skrivet 06 dec-10 kl 18:56
Jag gjorde "helstekt" anka i helgen.
Anka, tärnad kålrot, palsternacka och majrova, litet kokosmjölk över.
Alltsammans i glasform med lock i 125 grader.

Så mört att det gick att dela köttet tvärs över fibrerna med gaffel!

Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Martin-77 skrivet 11 jan-11 kl 23:55
Här hemma hade vi anka till både jul och nyår med varierat resultat...
På jul ungsstekte vi anka som var flådd, dvs utan skinn och den blev torr och tråkig och på nyår så lärde vi av misstaget och plockade ankan ist. dvs ungsstektes med skinn. Stor skillnad :o
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 12 jan-11 kl 07:55
Flådda djur ska aldrig stekas, de ska kokas i en eller annan form av gryta. De blir ofelbart torra vid stekning.
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: regnpipan skrivet 12 jan-11 kl 08:47
Flådda djur ska aldrig stekas, de ska kokas i en eller annan form av gryta. De blir ofelbart torra vid stekning.

Själv föredrar jag att flå mina rådjur och lamm innan jag tillagar dem, men det är ju en smaksak.  ;)

Skämt å sido, man kan lägga fläsk eller bacon på när de steks i ugn, ger både smak och saftighet.

Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 12 jan-11 kl 08:51
Som du säkert förstod avsåg jag bara fjäderfä i mitt svar. De har nämligen ett väldigt magert kött och minimalt med underhudsfett som inte sitter fast i skinnet.

Rådjur, vildsvin osv har faktiskt lite underhudsfett. Men även de kan bli torra vid stekning om man väljer fel detalj.
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Pernilla Lava skrivet 21 jan-11 kl 21:40
Jag slaktade en väninnas Mysk Anka som var 8år!  :o

Flådde och kokade i 3 timmar med kryddor bla kanel, cilli och russin (lagerblad, morot och lök).
Tog av köttet, skar det över fibrena och lade ned i en gräddsås som jag gjorde av skyn.

Det blev jätte gott!! ;D och inte alls så segt som man kunde tro!  :P

Hälsningar Pernilla
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 21 jan-11 kl 22:14
Jag slaktade en väninnas Mysk Anka som var 8år!  :o
Enligt källor på internet kan myskankor bli ca 20-23 år...
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Pernilla Lava skrivet 21 jan-11 kl 22:56
Jo, jag hörde oxå det. Att dom kan bli så gammla.
Men det kändes ändå speciellt att äta nån som var 8 år..., lika gammal som min brors barn..!
Mina tuppar brukar ju inte ens vara 1 år då dom åker i grytan.
20 år är länge! -Respect!!  ;D
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Gilbert skrivet 29 okt-13 kl 08:17
Jag har försökt tillaga hel anka några gånger men tycker att det är mycket som smälter bort. Anka verkar fett på något sätt och när jag är sugen idag använder jag ankbröst.
Det är enklare och blir fina skivor om man steker köttsidan först så att bröstet bullar upp sig lite och kör resten i ungen till 55 grader och låter allt vila under folie en halvtimme.

Det blir fortfarande en del fett, vad gör ni med fettet och hur nyttigt / onyttigt är det?
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Gilbert skrivet 29 okt-13 kl 08:24
Om man lyxar till det så kan man göra potatisfondant. Skala potatisen och pressa ut en puck som sedan kokas med buljong i ugnen. Då har jag använt ankfett från stekningen för att få med lite smaker. Men det blir animaliskt fett och myckett omättat fett.
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 29 okt-13 kl 12:04
Det blir fortfarande en del fett, vad gör ni med fettet och hur nyttigt / onyttigt är det?
Spara ankfettet för allt i världen. Det är fantastiskt att steka i. Vi sparar det vi skummar av i en glasburk i kylen och tar en sked när vi ska steka. Mums!

Den här rädslan för animaliskt fett vet jag inte om den är så befogad. Men det är ju jag det. Man ska väl inte äta något fett i överflöd.
Titel: SV: ANKA!
Skrivet av: kurt skrivet 29 okt-13 kl 13:59
Det klassiska sättet att tillaga anka är ju att confitera den i sitt eget fett:

http://svenska.yle.fi/recept/2013/10/23/knaprig-ankconfitclassic-med-puylinser-och-apelsin (http://svenska.yle.fi/recept/2013/10/23/knaprig-ankconfitclassic-med-puylinser-och-apelsin)