Alternativ.nu

Djur => Getter => Mjölkgetter => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 16 dec-08 kl 14:13

Titel: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: bondelinda skrivet 16 dec-08 kl 14:13
Nu hoppas jag snart att min göingeget ska nedkomma med en killing så då tänkte jag börja mjölka geten.

1. Ska killingen gå åtskild från geten hela dygnet? Isåfall vad ska killingen få att äta?
2. Hur många dygn behöver/måste killingen gå med sin mamma för att få i sig råmjölken?
3. Förra årets killing går fortfarande med geten, måste hon avvänjas för att det ska bli råmjölk?
4. Och lägg gärna till lite bra tips!

Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Sussilo skrivet 16 dec-08 kl 15:34
Hej Bondelina!

Är det 2:a gången eller mer som din get killar, kommer hon antagligen att glädja dig med 2 killingar. Som svar på dina frågor ger jag dig modellen som har fungerat hos mig. Helt säkert finns det fler.

1. Killingarna och mamman ska vara tillsammans hela dygnet. När killingarna är 2 månader, men inte innan, har jag separerat dom  från mammorna under nätterna (speciellt bockkillingarna som måste avvänjas snabbare). De får då vara i en "barnkammare" på nätterna, där de kan leka, sova tillsammans, äta krosshavre/korn, mineraler och fint hö. Då har jag mjölkat getterna på morgonen, men inte helt tomma. Efter mjölkningen har jag släppt in killingarna till deras mammor under dagen. Fr.o.m. 3 månaders ålder har mina bockkillingar inte fått vara tillsammans med sina mammor eller systrar, eftersom de kan bli könsmogna då. Med den här rutinen är de ju i princip avvanda vid 3 mån och det har funkat. Ibland har jag tyckt att någon bockkilling behövt lite mjölk, men då har jag noga vaktat när han diat så han inte gör nå´t annat...

2. Killingarna ska ha fri tillgång till råmjölken, som de dessutom måste få i sig ganska snabbt inom någon, ett par timmar, efter födseln. Efter ca 24 tim efter födseln sker en process i killingmagen som gör att killingen inte kan tillgodogöra sig allt det livsviktiga som råmjölken innehåller. Ibland finns ett tunnt skyddande, lite vaxartat, hölje över spentapparna kvar. Man bör kolla att det är borta så snart killingarna är framfödda.

3. Råmjölk producerar geten i samband med födseln. Produktionen av den styrs av dräktigheten/födandet. Din fjolårskilling behöver inte sin mamma längre!
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 16 dec-08 kl 16:11
Alla gör vi olika. Så här funkar det hos oss:

1. Killingen går med mamma dygnet runt i två veckor. Jag mjölkar då endast om juvret är spännt. Om det bara blir en killing, lär den att mamma faktiskt har två spenar :-) Detta genom att när mamman får frukost i mjölkbordet, ta ut hennes killing och hålla för den spenen den brukar välja med handen. I förväg, har jag gjort i ordning barnkammaren så att dom är väl förtrogna med lampan, hö't och havren där inne. Efter två veckor ligger dom oftast själva där inne på kvällen redan. Jag stänger bara dörren. Och mjölkar på morgonen.

2. Minns jag rätt, så tar råmjölken slut på ca:3 dagar. Så det är inget jag behöver passa in för killingen som ju stannar hos mamma dygnet runt de två första veckorna. Det enda i.s.f. är att man måste mjölka ur den råmjölk man vill spara i frysen för ev. föräldralösa i framtiden innan råmjölken tagit slut.

3. Om fjolårskillingen tuttar fortfarande. Ta bort, vänj av och sina geten! Hon ska vara avsinad i två månader innan födsel.

4. Klappa gärna getens vänstra sida varje dag tiden innan födseln. Stryk med handen längs med. Den dagen fostret ändrat läge, så känner du en tydlig skillnad. Och något jag alltid tänker på, är att försöka arbeta MED getterna. Inte försöka få dom att göra som jag vill. Hur anpassar jag mig bäst efter deras naturliga beteende för mina egna intentioner? T.ex hur jag tar undan killingarna om natten. Hade jag klampat in varje kväll och TAGIT undan killingarna, hade det blivit ett jäkla liv. Men då de gärna går in där det är lugnt, finns mat och lampa. Så behöver jag inte gå in handgripligen, om jag har förberett för det. Eller om jag vill ha in alla i hagen tidigare än dom går och lägger sig. Att FÖSA in dom skulle bara ge mig magsår. Så jag går in i hagen själv. Och dom följer efter. I egenskap av ledare över matriarken, kan jag "parkera" flocken där jag vill, om matriarken förstått nyttan med det. Ha ögon i nacken, var intuitiv och konsekvent. Förändingar av regler är ok, men det tar tre dagar, innan den nya rutinen sitter. Vinner du deras respekt, så går resten av sig självt. Så känner jag det i alla fall...

/BB
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Sussilo skrivet 16 dec-08 kl 17:03
Inte heller jag har "klampat in varje kväll och TAGIT undan killingarna", Gruff. Killingarna har haft tillgång till barnkammaren ett dygn efter födseln, men när de nått 2 mån ålder har jag stängt luckan in till getterna nattetid. Protester har det blivit ändå.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: bondelinda skrivet 16 dec-08 kl 21:29
Ok, det första jag bör göra är ju att helt klart avvänja den gamla killingen och hoppas att geten inte får sin/sina killingar förrän om 2 månader (låter onekligen osannolikt..)

Barnkammaren? Hur stor bör den vara? Funderar om jag kan dela av boxen de går i nu. Har ni någon bild på den? Så man vet ungefär upplägget.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 16 dec-08 kl 23:18
Inte heller jag har "klampat in varje kväll och TAGIT undan killingarna", Gruff.

Var någonstans skriver, eller ens antyder jag att någon specifik individ har gjort det? Jag beskriver bara hur jag själv tänker utifrån vad jag har märkt här hemma.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Sussilo skrivet 17 dec-08 kl 17:37
Gruff. Öh? Mitt senaste inlägg var tänkt som ett instämmande och förtydligande!
Bondelina, har du ont om utrymme så satsa på att skilja av den gamla killingen. En barnkammare är inte något man MÅSTE ha, jag har inte alltid haft det. Det har berott på utrymme, antal getter vid tillfället och om jag varit ute speciellt efter getmjölken. Men barnkammaren är mycket praktisk i många situationer. T.ex. om en killing blir ratad av geten, killingarna får ha sitt kraftfoder ifred för getterna, vid avvänjning, om du satsar på getmjölk m.fl. situationer. Ingången till barnkammaren ska vara så liten att bara killingarna kan ta sig in dit.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 18 dec-08 kl 01:53
Ooops!  :-[ Ja, det är inte lätt med tonen i ett forum. Lätt att missta sig.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Sussilo skrivet 18 dec-08 kl 16:23
Hi hi, ja det är usel ljudåtergivning i trådarna!
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 18 dec-08 kl 16:59
Precis!  :-[
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: bondelinda skrivet 22 dec-08 kl 19:32
Lyckades få en "mjölkget" tidigare än beräknat...

En getkilling jag bokat hade helt oförhappandes nedkommit med en killing! Så nu har jag en get som har mjölk och killing, men kanske är det bättre att de får sköta sig själva nu när hon är så ung mamman?

Och hur lär man dem att stå still under mjölkningen förresten??? Provade lite på min gamla get (som jag tog ifrån killingen igår kväll) men hon vägrade stå still! Inte ens kraftfodret lockade tillräckligt. Måste man binda fast dem? Trodde inte det behövdes. Hon ska ju visserligen sinläggas men jag ville bara testa om jag kunde mjölka henne.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 23 dec-08 kl 13:31
Med konsekvens och tålamod  ;) Att inte sluta, fastän man haft en klöv i hinken och det är mer mjölk utanför än i själva hinken. Att med lugnt småprat fortsätta tills det är klart. Det kan ta ett tag, men till slut så står hon hyfsat still i alla fall. Men innan dess, kan det vara ett fasligt hoppande och stampande.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: bondelinda skrivet 23 dec-08 kl 14:01
Ok, tålamod alltså...

Finns det några bra skisser på mjölkbord där geten får kraftfoder samtidigt och åtminstone inte kan springa runt? Eller hur mjölkar ni?
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 24 dec-08 kl 02:07
Den här har varit uppe förut, men den tål att upprepas. Man behöver ju inte göra exakt lika, men ser i alla fall principen. http://www.fiascofarm.com/goats/milkstand.html (http://www.fiascofarm.com/goats/milkstand.html)
(http://www.fiascofarm.com/photo_images/milkstand-004.jpg)
Min har runda störar istället för ursågade brädor. En sitter fast och den andra är bultad i nedre änden bara. Och så har jag en ho i trä fastspikad istället för plastho.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: bondelinda skrivet 25 dec-08 kl 10:47
Den här har varit uppe förut, men den tål att upprepas. Man behöver ju inte göra exakt lika, men ser i alla fall principen. [url]http://www.fiascofarm.com/goats/milkstand.html[/url] ([url]http://www.fiascofarm.com/goats/milkstand.html[/url])
([url]http://www.fiascofarm.com/photo_images/milkstand-004.jpg[/url])
Min har runda störar istället för ursågade brädor. En sitter fast och den andra är bultad i nedre änden bara. Och så har jag en ho i trä fastspikad istället för plastho.


Man sätter alltså fast geten då? Är det en fördel att "klämma fast" geten istället för att använda t ex ett grimskaft och halsrem?
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 25 dec-08 kl 16:15
Hon sitter fast (utan att vara klämd), och står still. Ja, i alla fall tills havren är slut  ;)
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: bondelinda skrivet 26 dec-08 kl 14:57
Hon sitter fast (utan att vara klämd), och står still. Ja, i alla fall tills havren är slut  ;)

Jag förstår hur hon sitter fast, mina kor har den lösningen. Men nu byggde jag mjölkbord igår och satte två brädor så att geten får vinkla huvudet för att komma in emellan och komma åt havren. Då står hon hyfsat still iaf, hon kan inte bara kuta iväg utan måste trixa sig ut lite. Det verkar faktiskt funka ganska bra, provade med bägge getterna igår och de står ju kvar iaf.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Gruff skrivet 26 dec-08 kl 15:54
Ja, kommer man på ett eget sätt som funkar. Så är ju det skitbra!  :)
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 dec-08 kl 23:25
Hi hi, ja det är usel ljudåtergivning i trådarna!
Tyx lyckligtvis gå att "åtgärda"!   ;)
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Trollmor skrivet 27 dec-08 kl 23:33
När Ni bygger mjölkbord, tänk på Eran egen arbetsställning!  Jag trivdes bäst stående, alltså, min rygg gillade det bäst. ;)

För att vänja geten vid att bli mjölkad:  Fördel om hon kan tränas före nedkomst.  Mina fick gå med Mamma redan som små, det funkade jättebra.  När det blev deras egen tur var det inte lika mycket nytt på en gång:  De kände till att det fanns godis på mjölkningsbordet, var vana att bli klappade och hanterade, jag hade känt på deras juver ibland under dräktigheten för att kolla.  Så det var sällan någon som sparkade i någon större utsträckning.  De som envisades med det åkte så småningom i frysen, för varför plåga dem som inte vill blir mjölkade?  När jag hade dussinvis som inget hellre önskade!  (Förutsatt havren, förstås!)  :D
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Sussilo skrivet 28 dec-08 kl 09:13
Jag använde ett kasserat köksbord, sågade av långsidorna så bordet blev lagom brett, lade badrumsmatta ovanpå och ställde bordet i ett hörn. Byggde en lös trappa som hakades i ena kortänden av bordet. På väggen, vid andra kortänden av bordet, gjorde jag en fästanordning där jag kopplade geten under mjölkningen. Där fanns också en liten balja för havre/korn/kraftfoder. Mellan mjölkningarna stod den lösa trappan inne hos getter och killingar som älskade den. De blev vana vid trappan och att glatt trippa upp på den till mjölkbordet. Killingarna ska med upp på bordet och lära sig bli hanterade. Läs om mjölkning: http://fiascofarm.com/goats/index.htm (http://fiascofarm.com/goats/index.htm)  och ner till "Milk, Milking and Udder related". Där finns också en "Hobble", en fiffig anordning som hindrar getterna från att sparka. Med fantasi kan man tillverka den själv, eller använda hundhalsband. Bäst är att man skapat tilltro hos getterna så att mjölkningen blir ett naturligt samarbete, men ibland behövs hjälp. http://fiascofarm.com/goats/hobble.htm (http://fiascofarm.com/goats/hobble.htm)
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: bondelinda skrivet 28 dec-08 kl 15:49
Ja, det börjar ta sig...

Lill-Märta fick stå på mjölkbordet idag igen, hon accepterade att jag mjölkade henne! Inga sparkar eller rymniningsförsök. Dock blev det knappt 1 dl mjölk, men jag har nog inte rätt teknik :-\ de är ju så små spenar... annat mot kossan min. Sedan går hon ju med killingen nu och hon dricker väl titt som tätt så det kanske inte hinner bli någon mjölk. ???
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Vena gård skrivet 28 mar-15 kl 23:03
Tar upp en gammal tråd...
Någon som har getterna på lösdrift och har någon bra lösning på avvänjning/mjölkning?
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: skräptanten skrivet 29 mar-15 kl 08:40
Skulle vilja påstå att nästan alla har sina getter på lösdrift, det är inte lämpligt att ha dem uppbundna (även om det är tillåtet).
Vad är det du tänker göra? Ska du gå över till att heltidsmjölka getterna och ge killingarna i flaska/bar? Eller ska du ha getter och killingar avskilda halva dygnet och mjölka en gång per dag? Eller är killingarna födda tidigt och ska avvänjas helt redan?
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: olivia.k skrivet 29 mar-15 kl 10:39
Här måste man nog specificera vad man menar med "lösdrift". Jag har märkt att många använder samma benämning som med hästar, dvs lösdrift är när en get bor ute med tillgång till vindskydd, medans bönder som har kor menar att lösdrift är motsatsen till uppbunden, vilket lika gärna kan betyda att djuret bor inomhus.
"Utegångsdjur" tror jag är rätta benämningen för getter som får gå ut och in som de vill.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 mar-15 kl 13:32
Jag antar att Skräptanten menar "tidigt på året" inte "tidigt i dräktigheten".  ;)

  Jag har bäst erfarenheter av en balja med hö eller gräs.  Ovanpå gräset en portion säd eller annat kraftfoder.  När geten börjar äta, faller kornen ner på olika ställen bland stråna, så att hon måste leta efter dem.  Då blir hon koncentrerad på sitt "korsord", och står mera still medan du pysslar med hennes juver, klövar eller vad som nu behövs.  En löstagbar balja kan göras ren då och då.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: skräptanten skrivet 30 mar-15 kl 08:10
Här måste man nog specificera vad man menar med "lösdrift". Jag har märkt att många använder samma benämning som med hästar, dvs lösdrift är när en get bor ute med tillgång till vindskydd, medans bönder som har kor menar att lösdrift är motsatsen till uppbunden, vilket lika gärna kan betyda att djuret bor inomhus.
"Utegångsdjur" tror jag är rätta benämningen för getter som får gå ut och in som de vill.
Du har så rätt! Jag menade ko-betydelsen av ordet "lösdrift" och inte häst-betydelsen. Det är det vanligaste systemet, att en har sina getter gåendes lösa i en eller flera separata utrymmen i sin lagård, och alltså inte har dem uppbundna på bestämda platser. Sen kan förstås lösdriftsgetterna vara utegående också :P .
Och ja, Trollmor, jag menade att om killingarna var födda tidigt på året (eller sent förra året) kanske de ska avvänjas nu.
(Denna språkförbistring... :) . Själv har jag både getter och nötter i lösdrift. Och har märkt att Trollmors get-korsord åtminstone här, funkar bättre på nöt än på get - alltså blir det ett ko-rsord...)
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 mar-15 kl 13:04
Roligt att korna gillar lite huvudbry, men voffo-voffo funkar det dåligt på dina getter?  Vad är det de inte gillar?  (Än så länge håller vi oss inom trådens ämne, eller hur?  ;) )
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: skräptanten skrivet 30 mar-15 kl 16:09
De tycker att hö kan de väl äta i kätten. På mjölkbordet ska det vara enbart kraftfoder, tack :) !
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: SussiloII skrivet 30 mar-15 kl 18:37
(Än så länge håller vi oss inom trådens ämne, eller hur?  ;) )

Det gör vi absolut, Trollmor :D! Hur man ska få en get att stå still vid mjölkning är en viktig fråga inom ämnet.
Smarta getter, skräptanten!
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 mar-15 kl 23:10
Hm, mina getter tyckte inte heller att de skulle äta höet i korsordet.  Bara kraftfodret, som så finurligt smög sig undan under och mellan höstråna.  Men Skräptantens getter har väl bättre pli på sin matte än vad mina stackare någonsin fick ...   o:)

Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: skräptanten skrivet 31 mar-15 kl 09:48
Mina getter blir sura om någon skulle få för sig att lägga hö i kraftfoderspannarna, då kan det hända att de inte vill röra något av det. Och då blir det sparka och hoppa av!
Nu maskinmjölkar jag, vilket gör att det går fortare, men när jag handmjölkade tog ibland godiset slut innan jag mjölkat färdigt, och då satte damerna igång att kicka. Eftersom de inte kan äta hur mycket kraftfoder som helst (då blir det magproblem), brukade jag dryga ut med morotsbitar, eller grovriven kålrot eller äpplen. Sånt tar tid att äta upp, men innehåller inte så mycket energi.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: eldaren skrivet 01 jul-15 kl 08:58
Bra med tips i ämnet Mjölkning.
Men hur sjutton gör ni när de går på bete, långt från mjölkbord och havrespänner?
Jag har svårt att få dem att stå still, inte bara på grund av all "åt" (ätande insekter). Brukar binda med en rem om halsen under mjölkningen.

Ett problem är också att en av dem är så svårmjölkad: det tar sådan tid att få ut mjölken. Först en lång stund innan det kommer något, sedan en mycket lång stund med en ytterst tunn stråle och så till sist en kraftigare stråle. Hinner bli rejält trött i händerna... Så har det varit länge nu.
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: skräptanten skrivet 02 jul-15 kl 06:39
Jag tar in dem i lagården och mjölkar där. På den tiden jag handmjölkade sisådär en eller två eller tre getter, bar jag ut mjölkbordet (med lite hjälp, kanske) i den aktuella hagen och mjölkade på plats, sedan fick bordet flytta med getterna när de fick nytt bete. Men ditt mjölkbord kanske är platsbyggt inne i lagården så det inte går att ta med?

Geten som har svårt att släppa mjölken behöver nog mera tid. Som regel är getter snabbare på detta än kor (som kan kräva någon minut innan mjölken rinner till), men det är individuellt. Hade det varit min get hade jag torkat och masserat juvret som vanligt, sedan väntat en halvminut eller så, innan jag kontrollmjölkade* och gjorde den rätta mjölkningen, för att ge geten den tid hon behöver för denna viktiga reflex.

*alltså mjölka ur några strålar ur vardera spenen i t ex ett kontrollkärl, för att se att mjölken verkar normal
Titel: SV: Mjölka get - nybörjarfrågor
Skrivet av: Trollmor skrivet 07 jul-15 kl 22:43
Jag hade också en trögmjölkad gammal dam med stark vilja.  Mycket massage av juvret gjord iaf inte saken sämre!  Plus kraftfoder på finklipplt hö i en lättdiskad balja.