Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Petter B skrivet 24 okt-08 kl 13:29

Titel: Artikel: Botulism
Skrivet av: Petter B skrivet 24 okt-08 kl 13:29
Detta är en artikel ur Åter 4/08

(http://www.alternativ.nu/petter/burkar.jpg)

Botulism
Ove Möller & Petter Bergström

Vad är botulism och vad har det med dig och mig att göra? Jo, om du liksom jag kokar in mat på burkar med gummiring och du inte gör det på ett bra sätt kan det utvecklas ett gift i burken, botulinum-gift, som orsakar en sjukdom som kallas för botulism.

  Botulinum-giftet är ett av de giftigaste kända ämnena i vår natur. Man brukar säga att ett gram gift kan döda mer än 1 miljon människor. I olika länder i Europa där inkokning och vissa sorters inläggningar är vanligare dör människor varje år. De 12 fall  av botulism som inträffat i Sverige sedan 1967 har berott på vaccuumförpackad rökt ål och lax samt hemgjorda sill­inläggningar med för lite salt/ättika i. De som insjuknar får ett motgift och dör inte, men kan bli svårt sjuka under lång tid. Symptom är illamående, kräkning som senare övergår i muskelförsvagning, svårt att svälja och tala och till sist andningsförlamning om inte vård ges.
  Botulism orsakas av en grupp bakterier som heter Clostridium botulinum. Bakterierna sprider sig i vår omgivning i form av sporer. De är bakteriens överlevnadsform och finns tex i jorden, på/i olika livsmedelsråvaror och i luften. Vi får dagligen i oss dessa sporer. Sporerna i sig är inte giftiga men när de hamnar i en gynnsam miljö (=syrefri och gärna varm) växer de och blir bakterier som i sin tur utvecklar giftet. Det finns en handfull olika varianter av botulinum-bakterien. De är olika giftiga och olika svåra att ta död på. De kan grovt delas in i två grupper som är olika svåra att ta död på. Den lätta gruppens sporer dör av 90°C i 10 minuter, den svårare kräver 121°C i 20 minuter.

Svårt att döda sporerna till 100%
Ett sätt att slippa få botulism är att redan vid inkokningen uppnå så hög temperatur att sporerna dör. Men räcker det med de 100 grader som det står i alla gamla kokböcker? Nej, inte om man ska vara 100% säker.
   Botulism är väldigt ovanligt idag och det är svårt att få reda på hur riskfyllt det egentligen är med inkokning. Det känns därför fel att gå ut med rekommendationer här i Åter, läsaren får göra sin egen bedömning.
   Sakkunniga inom livsmedelsindustrin, på livsmedelsverket, på smittskyddsinstitutet och på SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik menar att det behövs 121 grader för att alla sporer helt säkert ska dö, vilket kräver att man använder tryckkkokare.
  Ingen av de tillfrågade har dock hört talas om någon som fått botulism av hemkonserver senaste 30-40 åren, men påpekar att inkokning inte heller varit så vanlig under denna tid. Under hemkonserveringens glansperiod förekom några få fall, men man vet inte om de berodde på felaktig konservering eller om de då rekommenderade 100 graderna faktiskt inte räckte till. De ville alltså inte direkt avråda från hemkonservering, men kunde heller inte säga att det var riskfritt.

Förhindra att sporerna utvecklas
Är man rädd att det finns botulinumsporer i burkarna så finns det några åtgärder som förhindrar att sporerna utvecklas vidare till bakterier:
  -Förvara konserverna kallare än 3 grader.
  -Håll innehållets pH under 4,6.
  -Håll en salthalt på 10 %
  Dessa faktorer samspelar, en surare produkt behöver alltså inte stå lika kallt som en mindre sur. T ex sylter av frukt och bär är skyddade dels genom sitt låga pH-värde, samt det socker man tillsätter. Även äppelmust, som är osockrat och bara pastöriseras i 74°C, är ofarligt genom att pH-värdet är 3,5, alltså långt under minimivärdet. 

Giftet är värmekänsligt
Även om det funnits sporer i burkarna och dessa har växt ut till bakterier som i sin tur producerat gift behöver det inte innebära att man tagit sitt sista andetag. Giftet är värmekänsligt och oskadliggörs om du hettar upp innehållet till 75-80 grader innan servering. Kontentan av detta är alltså att om man kokar in icke-sura produkter i en vanlig konserveringsgryta bör man värma dem innan man äter dem om man vill vara helt säker.

Hur ska man förhålla sig till detta?
Ja, det är verkligen en svår fråga. Det är onekligen märkligt att ingen svensk i modern tid har drabbats av botulism via hemkonserver. Risken är antagligen snudd på obefintlig och det är säkert betydligt farligare att åka bil, men om det osannolika skulle hända lär man inte kunna förlåta sig själv.
  Har man, som vi, satt system att varje år koka in en stor del av grönsakerna och köttet känns förstås nästan omöjligt att plötsligt försöka klara sig utan inkokningen. Men faktum är att det mesta man konserverar värmer man ju ändå vid tillagning/servering; kött, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. Vad gäller majs, bond- och kokbönor och andra salladsingredienser så får man kanske återgå till att torka eller frysa, om man nu inte vill värma burken innan man blandar den i sin sallad.


(http://www.alternativ.nu/petter/jordkallare.jpg)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: mimmismat skrivet 15 nov-08 kl 22:37
Ja, det är så bra att du tar upp ämnet. Högst aktuellt i dessa tider när vi vill bevara våra gåvor i jordkällaren och skafferiet. Tycker att man ska vara medveten om den risk som finns med konserveringmetoden. Det krävs kunskap för allting som man vill förhålla sig till. Det verkar som att det är ett glapp i kunskapen kring den konservering och bevarandet på äldres vis som genomfördes förr. De har uppenbarligen haft sina erfarenheter som inte alltid varit de allra bästa och därifrån viktig kunskap uppstått.

Fortsätt bevara era gåvor men läs på ! :)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Zari skrivet 19 dec-08 kl 15:26
Jag har senaste året kollat och läst ganska mycket på amerikanska forum som har varit inriktade på självförsörjning, krisberedskap och Peak Oil. Det verkar som om USA (och Kanada) är hemkonserveringens förlovade land. Man kan gå in på vilken mataffär som helst och köpa konserveringsburkar och annat tillbehör. Här i Sverige är det räknat som antikviteter som är nästan stört omöjliga att få tag på.

Men det man kan läsa på de amerikanska sidorna är att USA's livemedelsverk är benhårda på att all konservering av kött och grönsaker MÅSTE ske med tryckkokare. Jag antar att eftersom det är så många fler som håller på med detta så är det också fler fall av matförgiftning, därav rekommendationerna.

Det irriterande är att tryckkokare för konservering finns (i USA/Kanada endast, har inte lyckats hitta något i Europa) men man kan inte få tag på dessa utan mycket besvär och pengar.

Det finns 2 märken på tryckkokare som verkar vara mest använda. "Presto" och "All American":
http://www.pressurecooker-outlet.com/prestopressurecanners.htm (http://www.pressurecooker-outlet.com/prestopressurecanners.htm)

Jag har dessutom lyckats hitta en tillverkare av nya glassburkar av svensk/europeisk modell. Det är ett tyskt märke som heter WECK. De har hållit på med konservering sedan början av 1900-talet. Glasburkarna kostar exempelvis 6:65 euro för ett 6-pack halvliters burkar inkl. gummiringar. Sedan får man betala frakt (okänd summa) hit till Sverige. Kolla deras hemsida (på tyska):
http://www.weck.de/index.html (http://www.weck.de/index.html)

Så, det skulle vara en välgärning om någon skulle känna sig manad att börja importera/(smuggla) konserveringsapparater. Jag fortsätter att leta möjligheter att få tag på både apparat och burkar utan att ruinera mig.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: VISTERUDS skrivet 29 dec-08 kl 18:08
Hej!

En bra lösning är att köpa hem locken och gummiringar från U.S.A. Vi har flera glasburkar i Sverige som passar dem i storlek. Man slipper då att ta hem hela glasburken. Har en svärmor i USA som konserverar allt... Man kan säkert göra samma från resten av Europa också (köpa enbart lock och gummiring).

Lycka till, Marie
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: huschel01 skrivet 10 jun-09 kl 11:23
Hej,

har varit i kontakt med Fa.Weck och om det passar så ska vi börja småningom att importera deras produkter.

Mvh// Holger

-needNature.se-

0709904295
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Mynlen skrivet 22 jun-09 kl 09:15
Hej,

jag inkokar inte men min farmor gjorde det förr mycket. (jag har ingen egen skörd, och ingen plats heller att förvara). Eftersom min farmor var holländska och bodde här var det glas av Weck hon använde. Jag har kvar några glasburkar av henne, med jordgubben på...

Men men,det är inte det viktiga. När jag läste om tryckkokare blev jag förvånad, dom finns ju även här i holland. Googling fick fram att en sån stor som är avsedd till inkokning även är svår att få tag på här i holland. Men jag hittatde ett företag som säljer. Kanske värt att prova om ni har ett liknande företag. Det var nämligen ett företag som säljer medicinaliska grejer, och Presto Pressure Cooker fanns vid sterilisations avdelningen.

Annars finns de ju vanliga tryckkokare (snelkookpan om ni vill googla själva) där man kanske inte kan tryckkoka lika mycket på samma gång. Farmor användde tryckkokaren väldigt ofta när jag var liten. Om hon lade inkokburkarna i den vet jag inte, det har jag inget minne av.
Hittade några sidor där folk inkokar med sina vanliga tryckkokare.. och i vanliga begagnade glasburkar med lock som inte blivit för dåliga ännu.. jaja!

Kanske någon har nytta av informationen om medicinaliska företag.

Lycka till med inkokningen. Förrådet på bilden är ungefär hur min farmor hade det..
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Lilly skrivet 08 jul-09 kl 00:23
Tack för att ni tog upp detta! Givande kunskap som jag inte kände till. Ska helt klart läsa på mer...
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: lantligtromantiskt skrivet 19 aug-09 kl 19:46
Botulism uppkomer utav att man får in jord när man slår hö eller halm...
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: cirre skrivet 03 jan-10 kl 11:06
Hur är det med syrade grönsaker, de är väl så sura att det inte är nån fara?
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: ChristinaR skrivet 03 jan-10 kl 11:18
Bra info! Jag skulle gärna vilja koka in både kött och grönt, men efter att ha surfat runt på diverse amerikanska sajter (det tycks nästan bara vara där som man kan få information) så är jag jätterädd för botulism. Och en riktigt tryckinkokningsapparat verkar ju som sagt svår att få tag i.

Men om det räcker med en rejäl uppvärmning av maten så blir det ju enklare. Det mesta vill man ju kanske ändå äta varmt.

Skulle vara bra att inte behöva frysa in så mycket!
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Kristofer skrivet 05 jan-10 kl 13:34
Botulism uppkomer utav att man får in jord när man slår hö eller halm...

Helt fel. Det kan uppkomma på mängder av andra sätt.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Skytten skrivet 16 mar-10 kl 08:03
När man lägger in sådant som sen ätes rått, såsom sill, ska det till att man fuskar mycket med receptet för det ska kunna utvecklas några Clostridium botulinum i burken.

Det faktum att det är sällsynt, visar på att det inte är den största risken med livsmedel.
Matförgiftning av allvarlig art brukar ha annat ursprung.

Bakterien tillväxer i syrefri miljö, så då borde risken också finnas i t.ex. inköpt malet kött som hanterats i fel temperatur och som ju  inte genomgått sterilisering, men förvaras nästan som en konserv i och med livsmedelsgasen, som ju främst skulle bromsa aeroaba bakterier.

En råbiff på malen nöt, som förvarats i livsmedelsgas, skulle ju kunna vara en risk det också.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Kristofer skrivet 16 mar-10 kl 08:25
Livsmedelshygien handlar till stor del om att aldrig tillföra otrevliga bakterier. En anaerob miljö framkallar inte anaeroba bakterier i sig. Kött bör aldrig ha kommit i närheten av jordbakterier.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Skytten skrivet 16 mar-10 kl 08:47
Livsmedelshygien handlar till stor del om att aldrig tillföra otrevliga bakterier. En anaerob miljö framkallar inte anaeroba bakterier i sig. Kött bör aldrig ha kommit i närheten av jordbakterier.
Jo det är självklart för alla sedan teorin om uralstring övergavs för rätt många år sen, och olyckor beror ju ofta på att det finns handhavandefel och otur, och det kan man inte utesluta, i synnerhet om man inte vet historien.

När det gäller grönsaker är det ju inte så lätt att undvika att de varit i kontakt med jord.
(Även om allt fler grönsaker inte har jordnära kontakt, så är det fortfarande förekommande bland hemmaodlare).
Ätes de färska är chansen för botulism närmast obefintlig.  Jäsning, även vildjäsning är inte heller en riskfaktor, då det finns en oerhört stark konkurrens från sk nyttiga bakterier.
Surkål jäses huvudsakligen utan tillträde av luft i rumstemperatur, och i denna miljö finns så gott som ingen chans att bakterier som producerar botulismgiftet ska få utrymme.

Konservering har en förhöjd risk, då man upphettar i akt och mening att sterilisera, och då slår man ut bakterier, fast det kan innebära att man slår ut alla utom sporer från Clostridium botulinum (som är mycket värmetåliga), som om miljön i burken sedan är sådan att de kan föröka sig är de ju de som är herre på täppan utan konkurrens.


Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Kristofer skrivet 16 mar-10 kl 14:04
Jag svarade på dina spekulationer om köttfärs i livsmedelsgasförpackningar. Det du skriver nu har ingenting med den saken att göra. Så jag ser inte anledningen till att du citerar mitt föregående inlägg.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Skytten skrivet 16 mar-10 kl 14:58
Jo, även om det är strikta program, är det absolut inte omöjligt att kött kommer i kontakt med jord.  Slarv och människans imperfekta natur, gör det inte  omöjligt (händelsen att det skulle vara avsiktligt är däremot oerhört mycket mindre).

Jag vet dessutom att det förekommer en del slarv.


"bör aldrig"  är det detsamma som aldrig?   Och du ansåg att det var fog att upplysa att bakterier inte uralstras?
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: olof skrivet 16 mar-10 kl 15:04
Honung är ett livsmedlen som mycket väl kan innehålla sporer, men i honungen kan inte bakterierna växa till, därför är honung i sig ofarligt. Men detta är också anledningen att man inte ska ge honung till små barn, deras immunförsvar och tarmflora är inte tillräckligt utvecklat för att alltid hantera botulinumsporer, de han börja växa i spädbarnets mage.

Det finns idag en utbredd kultur av lägga in allt möjligt i olja och jag förmodar att man bör vara mycket försiktig att lägga in något överhuvudtaget i olja, speciellt om man blandar i honung. Någon som vet om det stämmer?
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Skytten skrivet 16 mar-10 kl 15:20
Under de senaste 40 åren har vi haft ett tiotal fall av botulism i Sverige, och om jag inte är fel underrättad har det varit fisk som varit smittad föda i samtliga.
Kryddsill, gravad fisk, och kallrökt.

Vitlök i olja och svamp i olja har orsakat fall utanför Sverige.

Men  det är en mycket ovanlig orsak till förgiftning.

När det gäller honung anser en del att småbarn inte ska ha det före fyra månaders ålder.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Kristofer skrivet 16 mar-10 kl 20:36
"bör aldrig"  är det detsamma som aldrig?   Och du ansåg att det var fog att upplysa att bakterier inte uralstras?

Vad du tjafsar. Ditt tidiga inlägg om att man måste "fuska mycket med receptet" för att det ska vara risk för botulism, trots att det är en av de faktiskt förekommande smittkällorna, och rådet bör vara att man ska vara noggrann, samt dina spekulationer kring köttfärs i livsmedelsgasförpackning, trots att det inte finns ett enda dokumenterat fall i sverige, fick dig att framstå som inte så påläst och föranledde mig att påpeka att det inte räcker med en anaerob miljö för tillväxt av clostridium botulinum. Nu citerar du smittskyddsinstitutets sidor med korrekt information och det är ju bra, men du kan lägga ner polemiken nu. Jag har inget att tillägga förutom att smi rekommenderar att man inte ger honung till barn under sex månader och livsmedelsverket sätter gränsen vid ett års ålder. Jag kan tänka mig att den här tråden är en källa med grundläggande information om botulism för den som inte är insatt i ämnet och därför tycker jag att det är viktigt att informationen är korrekt (och gärna kortfattad). Tack och hej.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: esten skrivet 16 mar-10 kl 21:14
Allt kött skall handhas så aseptiskt som möjligt inför konserveringen . Och vara nyslaktat och friskt .
På de större industrierna så hettas burkarna upp till 118-120 gr under ett par timmar .
Vid en temp av 120,5 grader tar det 60-70 minuter i en ½ kg burk att uppnå innertemperaturen 116 grader som anses som säker .
Det gör vi inte hemma om vi inte använder tryckkokare .Sedan är det inte bara botukism som kan finnas i burkarna utan även "vanliga" bakterier ss höbakterier (som kan komma från slakten om tex mage tarm perforerats) bact subtilis , bact vulgare , colibakterier .bildar giftiga omsättnings produkter , ptomainer som ej förstörs vid upphettning .Även paratyfus bakterier har hittats och orsakat magsjuka . Den bildar ett giftigt toxin . Men är väldigt känslig för upphettning .(så där har det varit fel vid tillverkningen)

Botulinbac. förökar sig bäst mellan 18-30 grader .Och dör vid upphettning . Så den kan finnas i otillräckligt upphettade köttkonserver och bla i korv .

Man brukar förvara burkarna vid lite högre lagringstemp innan de går ut till affärerna så man kan göra stickprov och kontrollera ev bact. innehåll .

De burkar som "blir runda" innehåller vanligtvis bact. som bact vulgare och bact putrificus.

Så det finns fler bakterier , och vanligare bakterier som man kan drabbas av . Kanske inte lika farliga men högst otrevliga .

Så alltså renlighet ända från slakten .
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Skytten skrivet 17 mar-10 kl 08:17
Jag har lite svårt att föreställa mig att man kan kalla det polemik, när man fått medhåll, jag tänker då på uralstringen, jag höll med om att bakterier inte uralstras.

Att man sedan är oense om livsmedelsindustrins förmåga till 100% hygien är väl något som man får tåla, om man inte är Prinsessan på ärten, för det ligger verkligen inte nära ett angrepp på person.

Botulism är så sällsynt att att det är svårt att se ett mönster i de fall som har förekommit, förutom att det var fisk.

Livsmedelsgasen är inte använd under så lång tid, och det finns givetvis inga fall rapporeterade, trots detta är det en ny risk.
Brister kan uppkomma i långa och krångliga logistikkedjor.

http://www.livsmedelifokus.se/DocumentBank/LIF%20308.pdf (http://www.livsmedelifokus.se/DocumentBank/LIF%20308.pdf)
Citera
Doktoranden Ingrid Artins studier visar att botulinumbakterier kan överleva och producera gift inuti vakuumförpackningar med modifierad atmosfär. Risken är störst för mat som inte ska upphettas, t ex gravad fisk."


Sammanfattning av Artins avhandling.

Citera
The objectives of the work presented in this thesis have been to develop molecular methods for (i) detection of Clostridium botulinum in food and clinical samples, and (ii) monitoring the expression of the neurotoxin gene, cnt, during different growth phases and under different growth conditions. For the diagnosis of botulism, a real-time PCR-based method including an internal amplification control for C. botulinum types A, B and E was developed. The method was used to diagnose the first case of wound botulism in an injecting drug user in Sweden, which was also the first case of wound botulism reported to be caused by C. botulinum type E. It was previously assumed that only proteolytic C. botulinum could cause infectious botulism. However, this case revealed that wound botulism can be caused by nonproteolytic C. botulinum. When developing new food products it is important to consider not only the occurrence and quantity of pathogens in the food chain, but how the processing and subsequent storage and handling will affect them. Especially for food designed to have a long shelf-life, understanding the influence of environmental factors, food preservatives, and type of packaging on microbial growth and virulence expression is very important. Quantitative reverse transcription PCR (qRT-PCR) and enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) were used to monitor the neurotoxin expression in C. botulinum types A, B, and E. The relative cnt expression varied with growth phase in all three types, reaching a maximum as the late exponential phase was changing into stationary phase. However, for the proteolytic type A, a second increase could be seen in late stationary phase in contrast to type E. The same behaviour has earlier been observed for proteolytic C. botulinum type B with a second increase in cntB mRNA when the bacteria reached the death phase. For the nonproteolytic C. botulinum type E the cntE expression declined rapidly after the peak in the transition between exponential and stationary phase. The cntE mRNA half-life was calculated to be approximately nine minutes. When investigating the effect of carbon dioxide on growth and neurotoxin expression, we found that while proteolytic type A was not affected in either regard, the nonproteolytic types B and E were. Their growth was slowed, but the relative cnt expression was increased with an elevated CO2 concentration, with fivefold higher levels of cntB mRNA and type B toxin being detected at 70% CO2 than at 10%. For type E the increase in expression at 70% CO2 was two-fold greater, when compared with 10% CO2. For the proteolytic strain Hall A microarrays were also used to follow the genome-wide expression profiles. Comparison between the results from the qRT-PCR and the microarrays shows that both methods seem valid, as the results are similar. For example, the expression of the positive regulator gene, cntR, followed the same pattern as cntA, but at a much lower level. In conclusion, our findings, confirmed with both qRT-PCR and ELISA, shed a new cautionary light on the potential risks of botulism associated with nonproteolytic C. botulinum and the use of modified atmosphere packaging. In addition, our PCR method was successfully used on clinical samples and proved to be a valuable complement to standard methods.
Hela avhandlingen

http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1022281&fileOId=1022331 (http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1022281&fileOId=1022331)

För den som inte har intresse av själva analysmetoderna, kan läsa ett par sidor från och med sidan 33.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Rain skrivet 29 jul-10 kl 12:43
Hur är det med syrade grönsaker, de är väl så sura att det inte är nån fara?

Gammalt inlägg, men jag hittade inget svar, så...

Tillräckligt surt, så är det ingen fara.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: christelle skrivet 11 dec-10 kl 15:32
I min mosters matkällare fanns alla de sorters inkokta och konserverade livsmedel - kött, svamp, grönsaker och frukt etc. Hennes konserveringsapparat var i gång för jämnan i skördetider. Jag minns att min moster med jämna mellanrum gick igenom alla burkarna genom att dra i gummiringarna/stroppen - vet inte om hon drog hårt men det var ju någon sorts kontroll hon gjorde för att se om burkarna fortfarande var intakta - de burkar där gummit släppte så att locket inte satt fast tog hon genast hand om. Varken hon eller någon annan hade på 40-50 eller 60-talet hört talas om att kunde finnas gift (botulinum) i burkarna? Eller var hon så renlig (fanns indraget vatten som värmdes innan disk etc) att inga sporer följde med in i burkarna? :D
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: esten skrivet 11 dec-10 kl 15:50
Drar man i gummit så öppnas ju burken och man släpper in luft , man får bara känna på locket om det sitter stadigt eller lossnar .
Är det löst så måste man slänga om det inte är dagen efter tillverkningen då man kokar om burken.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: christelle skrivet 11 dec-10 kl 15:59
ja det är möjligt att det var så hon gjorde - jag var så liten så jag uppfattade att hon drog i i ringen. Hon visste nog hur man skulle göra ;D
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: eldaren skrivet 27 apr-11 kl 08:41
Själv har jag läst att både botulinum-bakterien och dess gift förstörs om man hettar upp maten ordentligt innan man äter den. Dock kan det, beroende på hur illa maten hanterats, finnas mögelgifter som inte förstörs av upphettning. Har jag hört. Men om det är risk för det lär det nog märkas.

Det här om botulinum-giftet kan man hitta uppgifter om på nätet. Minns nu inte vars det var jag såg det, men vill minnas att det var något rätt förtroendeingivande ställe.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 16 maj-11 kl 06:36
Själv har jag läst att både botulinum-bakterien och dess gift förstörs om man hettar upp maten ordentligt innan man äter den. Dock kan det, beroende på hur illa maten hanterats, finnas mögelgifter som inte förstörs av upphettning. Har jag hört. Men om det är risk för det lär det nog märkas.

Det här om botulinum-giftet kan man hitta uppgifter om på nätet. Minns nu inte vars det var jag såg det, men vill minnas att det var något rätt förtroendeingivande ställe.

Nej förtroendegivande kan det inte ha varit om det stod att Clostridium botulinum sporer skulle dö av upphettning! Även om botulimtoxinen förstörs av värme så finns det som sagt många andra toxiner som är värmeresistenta b l a toxinet som produceras av Bacillus cereus (cereulid).
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: marymae skrivet 19 maj-11 kl 17:17
Är det någon som vet om det finns någon sida med samlade uppgifter på pH värden på tex olika typer av frukt, bär och grönsaker? Det känns som att detta är den variabel som man som privatperson har svårast att ha koll på. Temperaturen är ju relativt lätt att undersöka och hur mycket socker och salt man har i vet man ju.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Zari skrivet 31 okt-11 kl 12:16
Läste precis om botulisminsjuknande i Helsingfors. En person har dött av att ha ätit oliver.
http://svt.se/2.22620/1.2584476/en_dod_av_forgiftade_oliver (http://svt.se/2.22620/1.2584476/en_dod_av_forgiftade_oliver)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 31 okt-11 kl 13:59
Ja, inläggningar i olja skall man vara försiktig med. Antingen skall man lägga in torra livsmedel (torkade kryddor eller chili, inte färska), eller så skall man ha tillräckligt hög salthalt och lågt pH-värde för att undvika risken. Att koka t ex vitlök hjälper inte.

http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv/meddelande?id=27046 (http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv/meddelande?id=27046)
http://hbl.fi/nyheter/2011-10-28/aldre-kvinna-dog-av-forgiftade-oliver (http://hbl.fi/nyheter/2011-10-28/aldre-kvinna-dog-av-forgiftade-oliver)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: HJFF skrivet 25 feb-12 kl 10:31
Puff.

Läste någonstans att man skulle kunna eliminera Botulism genom att koka burkar med innehåll till endast 100 grader men då skulle man upprepa detta efter 3 dagar för att ta död på de sporer som utvecklats till bakterier.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Edgar skrivet 25 feb-12 kl 17:09
Metoden kallas tyndallisering, och är ett slags fattigmanssterilisering. Har för mig det var 100 o tre dagar i rad. Bakterier i växande fas dör under 100 o men inte sporerna. Om miljön är gynnsam, så väcks sporerna och börjar växa. Om man då värmer igen, så dör även de.

Sedan vet jag inte hur svårväckta C botulinum är, ej heller hur värmebeständigt giftet är.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: ChristinaR skrivet 19 aug-12 kl 13:36
Syltade apelsinskal har väl mängder med socker? Borde inte vara någon fara.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 20 mar-13 kl 06:48
1000 år med botulism från felaktigt tillverkad mat:

http://barfblog.com/2013/03/home-canned-food-kills-argentinean-man-botulism-in-food-causing-deaths-for-over-1000-years/ (http://barfblog.com/2013/03/home-canned-food-kills-argentinean-man-botulism-in-food-causing-deaths-for-over-1000-years/)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Bullerybo skrivet 30 maj-13 kl 13:15
En sak jag inte riktigt tycker framgår av artikeln....? Det står att alla bakterier dör vid 120 grader eller vad det var..men varför inte bara köra lite varmare när man inkokar då? Håller inte burken för det? Ser ej problemet.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 maj-13 kl 13:27
En sak jag inte riktigt tycker framgår av artikeln....? Det står att alla bakterier dör vid 120 grader eller vad det var..men varför inte bara köra lite varmare när man inkokar då? Håller inte burken för det? Ser ej problemet.
Problemet är att det man kokar in mest innehåller vatten. Och vatten blir bara 100oC vid normalt lufttryck. Man måste alltså ha en tryckkokare när man kokar in, för att temperaturen ska kunna bli över 100oC i matvaran man kokar in.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Bullerybo skrivet 30 maj-13 kl 14:14
Spännande! Då bör man loppa efter en tryckkokare då om man ska börja försöka lägga in något som inte ska ätas tillagat. Kan inte komma på något sådant just nu iofs.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 maj-13 kl 14:15
Det räcker inte alltid med att värma det som varit inkokat, en hel del av t ex mögelgifter dör inte vid kokning.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Argos skrivet 30 jun-13 kl 23:07
En undran just om detta med ev oro för giftutveckling i konserverat! Om man nu skulle känna sig osäker på det man konserverat vad finns det då för typ av konserveringsmedel att tillta så man slipper den rädslan? Framgår i alla man läser det kan blidas gift si o så, men inget nästan om hur man undviker det! Jo tryckkokning men alla har inte tillgång till såna apparater, konserverar man in en massa själv så kan det ju kännas lite ok att ha konserveringsmedel i några burkar  än i alla man köpte förr? Eller? Tänker mest då på typ fisk kött och allt med animaliska varor, kan ju va soppor tex kålsoppa med frikadeller  eller brunabönor med fläsk, ärtsoppa, för det vet man ju nu sött-surt-kallt-salt eliminerar risken betydligt, men just med som nämts ovan och buljonger potatis osv osv, natriumbensoat står det ju i gamla recept men finns ju inte få tag i dag. atamon användes ju inom sylt men vad ska man kunna nytta i annat???
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Nettus skrivet 01 jul-13 kl 12:52
Jodå, natriumbensoat finns i de flesta mataffärer. Men vet inte om det funkar mot botulism.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: christelle skrivet 01 jul-13 kl 13:01
Botulinum är ju ett gift och har väl inget med själva konerveringen att göra - jag menar att tex flugsvamp slulle inte bli ofarligt för att man använder konserveringsmedel vid tillredandet?
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 01 jul-13 kl 14:06
Det finns inga konserveringsmedel som stoppar bakterietillväxt men som ändå är ofarliga att äta! I princip skulle det vara bredspektrumsantibiotika, men dels är det inte nyttigt dessutom är det inte heller stabilt för långtidsförvaring av konserver. Man kan autoklavera eller stråla, det är de enda helt säkra alternativen. Det utvecklas många andra metoder där man använder mikrovågor, UV-ljus, ozon och en massa annat, och de fungerar ofta bra som en sorts pastörisering, där de avlivar de flesta växande bakterier, men de har sällan någon effekt på bakteriesporer!
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Argos skrivet 01 jul-13 kl 23:46
Botulinum är ju ett gift och har väl inget med själva konerveringen att göra - jag menar att tex flugsvamp slulle inte bli ofarligt för att man använder konserveringsmedel vid tillredandet?

nä det begrep till o med jag, nog mer du inte begrep vad jag skrev! ;) fattar säkert alla normaltbegåvade att man inte kan ta tex flugsvamp och få den ätlig med konserverings medel!!! Men efter som det heter att tex söt sylt konserveras naturligt av sockret eller tex att inlagd gurka i ättika skulle ha en inverkan att botulism inte kan växa i o med det är en SÖT SUR eller SALT miljö, så va det mer i upplysningssyfte eftersom många undrar hur det egentligen ligger till!! fattar väl vem som du inte tex kan ta ruttet kött och tillsätta konserveringsmedel så det blir tjänligt igen !!!  men läser man på alla burkar så finns det ju konserveringsmedel i ALLT idag, men lönlöst försöka förklara för vill man inte haja så vill man inte ! ;) varför har man då tex konserveringsmedel i konservburkar om det inte gör nån som helst nytta?? därav frågan OM det finns något att ta till för dom som är oroliga!! Sen ibland, man läser här om det så kan det fattas som att allt innehåller butolism sjuka i dag ät o dö som flugor!!  är ju samtidigt märkligt då att i alla böcker om konservering hemma som är tryckta 20-30-40 50 tal säger det skall räcka med si o så, sen ser man här nä går bara med stora apparaturer  och det måste stå kallt under 3 grader så en sida skriver man, ja man behöver inte ens ha det kallt, kan förstå att en del blir lite förvirrade av olika infon? för inte dog väl alla som konserverade saker förr? man kan få den bilden att folk på landet ramla ihop länsvis för allt man gjorde vatt rena dödsbomberna!! Ja troligen dog säkert nån, men dock inte hela kommuner!!! ser att Kurt åtminstone hajade hela poängen ;)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: christelle skrivet 02 jul-13 kl 10:08
nä det begrep till o med jag, nog mer du inte begrep vad jag skrev! ;) fattar säkert alla normaltbegåvade att man inte kan ta tex flugsvamp och få den ätlig med konserverings medel!!! Men efter som det heter att tex söt sylt konserveras naturligt av sockret eller tex att inlagd gurka i ättika skulle ha en inverkan att botulism inte kan växa i o med det är en SÖT SUR eller SALT miljö, så va det mer i upplysningssyfte eftersom många undrar hur det egentligen ligger till!! fattar väl vem som du inte tex kan ta ruttet kött och tillsätta konserveringsmedel så det blir tjänligt igen !!!  men läser man på alla burkar så finns det ju konserveringsmedel i ALLT idag, men lönlöst försöka förklara för vill man inte haja så vill man inte ! ;) varför har man då tex konserveringsmedel i konservburkar om det inte gör nån som helst nytta?? därav frågan OM det finns något att ta till för dom som är oroliga!! Sen ibland, man läser här om det så kan det fattas som att allt innehåller butolism sjuka i dag ät o dö som flugor!!  är ju samtidigt märkligt då att i alla böcker om konservering hemma som är tryckta 20-30-40 50 tal säger det skall räcka med si o så, sen ser man här nä går bara med stora apparaturer  och det måste stå kallt under 3 grader så en sida skriver man, ja man behöver inte ens ha det kallt, kan förstå att en del blir lite förvirrade av olika infon? för inte dog väl alla som konserverade saker förr? man kan få den bilden att folk på landet ramla ihop länsvis för allt man gjorde vatt rena dödsbomberna!! Ja troligen dog säkert nån, men dock inte hela kommuner!!! ser att Kurt åtminstone hajade hela poängen ;)
Mitt inlägg var en reflektion på ett tidigare inlägg och inte ett påstående. Ruttet eller skämt kött är ju inte giftigt utan mer eller mindre oätligt och det är väl en viss skillnad?
Och visst konserveras sylt med socker men då måste det vara tillsatt och i tillräcklig mängd annars kommer sylten att börja mögla ett tag efter att du öppnat burken.
Och visst konserverade man förr i stugorna utan att avlida av innehållet men jag tror inte heller att man var så medveten om vilka presumtiva faror som fanns och bekymrade sig säkert mindre än vad vi gör som kan ta fram information om allt. Ett exempel på detta, säkert för många okända spädbarnsbotulism som beror på att det späda barnet inte har färdigutvecklade och potenta tarmbakterier.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: MagnusL skrivet 02 jul-13 kl 10:37
Ett tiotal fall på typ ett trettiotal år i ett land på ca 8 miljoner pers som ätit betydligt mer konserverat för tjugo år sen än nuförtiden.... Storm i vattenglas??
Det här är ju tidningshysteri. Självklart bör man tex ha nog mycket salt vid torkning av kött, men att göra en så stor sak av något så ovanligt är lite ologiskt tycks det mig.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 02 jul-13 kl 12:13
Förr så skrevs det i de flesta böcker som talade om att konservera kött att köttet skulle vara helt färskt och att det skulle skäras rent från omkringliggande kött , så man fick en helt ren innerkärna som gick til konserver . Sedan så hängdes inte det köttet som skulle konserveras utan man konserverade direkt efter slakten . Vid hängningen så startar ju nedbrytningen alltså köttet börjar ruttna , det är ju det som gör det mört .

Och då får man ju in bakterier i det köttet som man konserverar vilket kunde vara riskabelt .

Idag så är det inte mycket kött som hängs på gammalt vis utan man mörar det på andra vis istället .

Dessutom så hade men vetskapen om att köttet behövde kokas upprepade gånger dagarna efter varandra så att säga att man inte hade koll förr är att ta i . Man hade kanske inte full koll på det här med bakterier men det var inte så noga utan man hade koll på hur råvarorna skulle behandlas för att vara tjänliga som föda .
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 02 jul-13 kl 12:52
Ett tiotal fall på typ ett trettiotal år i ett land på ca 8 miljoner pers som ätit betydligt mer konserverat för tjugo år sen än nuförtiden.... Storm i vattenglas??
Det här är ju tidningshysteri. Självklart bör man tex ha nog mycket salt vid torkning av kött, men att göra en så stor sak av något så ovanligt är lite ologiskt tycks det mig.

Ja visst är det så, även farligheten hos t ex  Yersinia pestis och Variola vera är klart överdriven, vad jag vet så har vi inte haft ett enda fall de senaste 30 åren i Sverige.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Nettus skrivet 03 jul-13 kl 11:20
Så sent som igår läste jag om ett fall av botulinumtoxin, i rökt sik, tror jag det var.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: MagnusL skrivet 03 jul-13 kl 12:51
Kurt, Det är ju kul du har hittat de latinska namnen för pest och smittkoppor på google.
Din poäng är dock bra, bara inte åt det håll du menade.
Jag påstod aldrig att botulism är ofarligt. På samma sätt som smittkoppor och böldpest så är det ju livsfarligt, men på samma sätt som dom är det så grymt ovanligt att det är ologiskt att vara rädd för det och göra det till en jättestor sak.
Går du runt och är jätterädd för att en Y. Pestis smittad råtta ska komma med i en bananlåda från angola med? Det vore ju jätteallvarligt om det hände och den spred pest här (förutom att vi nu har antibiotika men..)

Nettus, det ÄR ju just det fallet som väckt vattenglas-stormen den här gången.

Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 04 jul-13 kl 03:56
Jag vet inte vart du har läst mikrobiologi, jag hoppas att det inte är på något svenskt universitet, för då skulle jag ju få skämmas för mina kollegor!

Skall du bedöma risker, så kan du inte relatera till storleken av befolkningen utan till hur många som i detta fall torkar kött utan nitrit, eller gör inkokningar. Och eftersom det är extremt ovanligt så är det ju inte heller konstigt om det sker få fall
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 04 jul-13 kl 06:57
Ett tiotal fall på typ ett trettiotal år i ett land på ca 8 miljoner pers som ätit betydligt mer konserverat för tjugo år sen än nuförtiden.... Storm i vattenglas??
Det här är ju tidningshysteri. Självklart bör man tex ha nog mycket salt vid torkning av kött, men att göra en så stor sak av något så ovanligt är lite ologiskt tycks det mig.
Speciellt när det dör fler i trafiken, alkohol, tobak om året.   ::)   det e fan livsfarligt att leva helt enkelt.

Men visst man kan inte ta riskerna med en klackspark dom finns där och konserverar man på fel sätt så ökar risken betydligt.   Därför skall man hålla god hygien, salta och koka länge.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: lichiplommon skrivet 04 jul-13 kl 08:10
Jag har konserverat främst brytbönor i ganska stora mängder i över tjugo år (mest för att jag tycker frysta är som gummi). Jag lever än ;). Jag vet om det här med botulism och har för mig att jag läst  att risken att bakterierna trivs är större i mer proteinhaltiga livsmedel som tex bönor och kött eller fisk. 
Min mormor var en konserveringsfreak en riktig efterkrigsgumma ;). Hon dog inte av botulism.
Jag tror att det är lite hysteriskt att vara rädd för botulism, men visst jag håller med flera här i forumet att man ska vara noggrann. Jag håller mig ALLTID minst till de angivna tiderna och temperaturerna och jag har inte behövt slänga en burk. Dessutom värmer jag alltid bönorna innan vi äter dem, vi äter dem alltså aldrig direkt ur burken.

Man skulle kunna få för sig att utav någon sorts energispar-iver vilja sänka inkokningstemperaturen och tiden. Men det tycker jag är dumt. Jämfört med frysning går det i alla fall åt betydligt mycket mindre energi per kilo i synnerhet ju längre man förvarar varorna och så ökar man riskerna för just botulism.

Nu lämnar jag ämnet något: Minst energiåtgång har man ändå om man mjölksyrar.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 04 jul-13 kl 08:46
Vid kriget (det andra ungefär) så kom nya rekomendationer om hur man skulle koka in och det kan vara en anledning av fall av botulism .

Nu så lägger vi in varmt på varma glas och kokar direkt . Det minskar risken rejält . Innan dess så skulle varan svalna av och läggas kall på burken som sedan kokades upp sakta . Risken blir ganska tydligt i det fallet , maten får stå längre innan kokningen och utsätts för bakterier i omgivningen och sedan när varan är kall tar det längre tid om alls att få upp värmen mitt i burken .
Finns endel annat med som ändrades under samma period bla med gummiringarna mm .
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Nettus skrivet 04 jul-13 kl 11:43
Nettus, det ÄR ju just det fallet som väckt vattenglas-stormen den här gången.

OK, miss av mig!  :-[
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Argos skrivet 05 jul-13 kl 09:14
Roligt med lite debatt i ämnet, :) men jag vet inte riktigt om det framgick vad jag menade, menar så här(eller undrar) man har ju konserveringsmedel i olika produkter man köper, användes ju tex som vi gör hemma med atamon, det tillsätts ju för att saker INTE ska börja mögla, så min tanke var att sporer finns ju överallt men är ofarliga i det stadiet, hindras sporerna att växa och bli till mögel som sen ev kan omvandlas till gift i gynnsamma lägen, för vad jag fattat så är det ju det som sker, sporer växer, bildar mögel som bildar botulism! I korta drag alltså. så det va det jag undra över finns det medel att ta till för att hindra tillväxten, annars borde ju alla konserveringsmedel i alla konserver som tillverkats på fabriker med rätta tryckkokare vara helt onödiga?? Dom sätts väl till för att just förhindra olika tillväxter!!
Hehe är det nån som fattar vad jag försöker säga? Knappt jag själv gör det ju ;)) svårt förklara allt i text!
 
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 05 jul-13 kl 09:33
Mögel kan aldrig bilda botulism .

Botulism eller botulintoxin bildas från en helt vanlig jordbaktere som kommer in i maten om den är dåligt tvättat / omhändertagen innan konserveringens början .
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: christelle skrivet 05 jul-13 kl 11:26
Nettus, det ÄR ju just det fallet som väckt vattenglas-stormen den här gången.
Men om media inte bryr sig så insjuknar/dör det ju fler personer - nu håller folk koll så att dom inte köper och äter den där siken.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 05 jul-13 kl 13:33
Men om media inte bryr sig så insjuknar/dör det ju fler personer - nu håller folk koll så att dom inte köper och äter den där siken.

Det stämmer bra det där.
Nu var juh inte siken konserverad och då måste man hålla kylkedjan intakt. Och dessutom så äter man inte bara sik.
Det är väldigt mycket i historin som vi inte fått reda på i dagsläget.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: christelle skrivet 05 jul-13 kl 14:05
Mögel kan aldrig bilda botulism .

Botulism eller botulintoxin bildas från en helt vanlig jordbaktere som kommer in i maten om den är dåligt tvättat / omhändertagen innan konserveringens början .

Nja enligt http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/ (http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/) "Clostridium botulinum är en strikt anaerob bakterie, d.v.s. den tillväxer endast i syrefri miljö. Den är sporbildare. Såväl bakterier som sporer finns i jord, i djurexkrementer och i bottenslammet i olika vattendrag. Sporerna förekommer därför ofta i födan men förstörs i regel vid tillredning och konservering. Om tillredningen/konserveringen är ofullständig kan sporerna överleva och börja växa ut, förutsatt att miljön är syrefri. Toxinet bildas när sporerna växer ut. Det är värmekänsligt och förstörs vid kokning. Toxinbildning motverkas av sur och/eller salt miljö".

Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 05 jul-13 kl 17:43
Var väl det jag skrev men inte så utförligt ???

Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 22 jul-13 kl 07:28
“My eyes were the first thing to come back. I still walk with difficulty and use a cane. I have no taste with the exception of chocolate, so I buy chocolate ensure, chocolate mints and night before last, I found where they sell chocolate wine so I had some of that, too,” O’Connell said.

http://barfblog.com/2013/07/improperly-canned-elk-leads-to-botulism/ (http://barfblog.com/2013/07/improperly-canned-elk-leads-to-botulism/)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Ithildess skrivet 13 aug-13 kl 20:21
Så....

Skall vi alla sluta äta?
För...egentligen...hur har vi kunnat överleva i 10 000 tals år? Övning ger färdighet brukar man säga...
Men...hur vet vi att de konserver vi köper i affären är tjänliga, konservering utförs väl på samma sätt i fabrik som hemma, fast i större skala...samt av maskiner/robotar...?
Miljön är väl mer steriliserad i fabriken än vad den är hemma, men då får man väl städa innan man börjar.

Är det inte lite så att media och alla dessa institutioner och myndigheter försöker hålla oss i schack, så vi inte frigör oss från dem och blir en självständig enhet utan deras inflytande och makt?

HUR skall man göra då?
Är det tryckkokare och 122 grader i angivna tider med burkar som har gummipackning/ring? I alla fall när det gäller grönsaker osv.
Frukt och bär torkar man eller så blir sylten/moset/marmeladen/osv så pass sur/söt att miljön är ogynnsam och man kan då äta ur burken utan att ha skrivit ett testamente?

Jag är intresserad av självhushållning och allt som hör där till, jag vill börja odla och gör allt för att samla på mig information tills nästa vår/sommar.
Jag är inte intresserad av att leva ett ¨vanligt¨ konsument liv som en lydig arbetare åt diktatorerna i världen....och egentligen är det förvånande att vi kommit så långt som vi kommit idag....med tanke på hur vi egentligen beter oss...
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 14 aug-13 kl 04:24
Industrin följer just de råd som ges i denna artikel. Antingen autoklav, eller så får man se till att ha förhållanden (salt, pH-värde eller kall förvaring)  att de inte kan växa. Det är inte speciellt svårt. Vi har inte konserverat mat genom inkokning i 10 000 tals år, traditionellt finns det ju många andra sätt att konservera mat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Canning (http://en.wikipedia.org/wiki/Canning)
http://nchfp.uga.edu/how/can_home.html (http://nchfp.uga.edu/how/can_home.html)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Argos skrivet 29 aug-13 kl 13:49
Industrin följer just de råd som ges i denna artikel. Antingen autoklav, eller så får man se till att ha förhållanden (salt, pH-värde eller kall förvaring)  att de inte kan växa. Det är inte speciellt svårt. Vi har inte konserverat mat genom inkokning i 10 000 tals år, traditionellt finns det ju många andra sätt att konservera mat. Just vad jag letar efter pH- värde, var hittar man vad kräver, lagt ut en fråga i tråden inkokning just om salthalt!

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Canning[/url] ([url]http://en.wikipedia.org/wiki/Canning[/url])
[url]http://nchfp.uga.edu/how/can_home.html[/url] ([url]http://nchfp.uga.edu/how/can_home.html[/url])
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Argos skrivet 29 aug-13 kl 13:53
Så....

Skall vi alla sluta äta?
För...egentligen...hur har vi kunnat överleva i 10 000 tals år? Övning ger färdighet brukar man säga...
Men...hur vet vi att de konserver vi köper i affären är tjänliga, konservering utförs väl på samma sätt i fabrik som hemma, fast i större skala...samt av maskiner/robotar...?
Miljön är väl mer steriliserad i fabriken än vad den är hemma, men då får man väl städa innan man börjar.

Är det inte lite så att media och alla dessa institutioner och myndigheter försöker hålla oss i schack, så vi inte frigör oss från dem och blir en självständig enhet utan deras inflytande och makt?

HUR skall man göra då?
Är det tryckkokare och 122 grader i angivna tider med burkar som har gummipackning/ring? I alla fall när det gäller grönsaker osv.
Frukt och bär torkar man eller så blir sylten/moset/marmeladen/osv så pass sur/söt att miljön är ogynnsam och man kan då äta ur burken utan att ha skrivit ett testamente?

Jag är intresserad av självhushållning och allt som hör där till, jag vill börja odla och gör allt för att samla på mig information tills nästa vår/sommar.
Jag är inte intresserad av att leva ett ¨vanligt¨ konsument liv som en lydig arbetare åt diktatorerna i världen....och egentligen är det förvånande att vi kommit så långt som vi kommit idag....med tanke på hur vi egentligen beter oss...

Precis som jag tänker, inta hade farmor nån tryckkokare inte som klara 122 grader! Ser ju i de gamla böcker jag fått tag i på tradera från 30-50 talet, där fanns inte ens tanken på tryckkokning! Men va la mer samhållningen av just det du tar upp ( som jag fatta nu) sött-surt-salt-kallt, men va jag minns så hade farmor sitt i källaren bara och där va då rakt inte under några tre grader inte! Så hur funka det då? MM möed o tänka på och klura ut, tyvärr har man ju inga kvar av den generatioenen att fråga heller!!!
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 12 sep-13 kl 10:58
Nej, medellivslängden var ju inte så lång då, och det kanske man också skall dra slutsater av!

Intressant är ju t ex historien bakom Bullens pilsnerkorv, som började tiullverkas efter att förtroendet för köttindustrin var kört i botten i samband med Alvestaepidemin (1953 - 9000 insjuknade och 90 dödsfall)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bullens_pilsnerkorv (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bullens_pilsnerkorv)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alvestaepidemin (http://sv.wikipedia.org/wiki/Alvestaepidemin)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Argos skrivet 26 sep-13 kl 01:43
Nej, medellivslängden var ju inte så lång då, och det kanske man också skall dra slutsater av!

Intressant är ju t ex historien bakom Bullens pilsnerkorv, som började tiullverkas efter att förtroendet för köttindustrin var kört i botten i samband med Alvestaepidemin (1953 - 9000 insjuknade och 90 dödsfall)

[url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Bullens_pilsnerkorv[/url] ([url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Bullens_pilsnerkorv[/url])
[url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Alvestaepidemin[/url] ([url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Alvestaepidemin[/url])

Nej du Kurt, nu får du ursäkta!! Förstår inte denna illvilja mot alla som frågar om konservering, är det inte att antingen måla fan på väggen eller helt enkelt bara viljan av att skrämma skiten ur folk för dom skall sluta konservera eller enbart köpa en dyr apparat??  Menar bara det uttalandet att medellivalängden inte va så lång förr (som man kan utläsa det) var enbart för att folk dog av konserver?? Dog dom av botulism menar du? Så folk dog tidigare enbart av konserver ? Begriper inte varför du hela tiden är så illvillig mot att man kan konservera som förr, ibland får man känslan av att du enbart proklamerar för att köpa tryckkokare!!! Sånt gör ju inte direkt att folk vågar testa heller. Varför inte hellre ge konkreta råd än var gång dra upp att folk dog som flugor av det förr, finns inget att få fram som säger det va så, eller inte, eller säga att man dog i tidigare ålder eller rättare sagt, påpeka lite fint att det va av konservering man dog tidigt! Läst nu ett tag frågor om just detta och det enda som återkommer igen o igen passa dig för att konservera du lär dö tidigt!!! Förstår att du säkert är kunnig inom detta, men sluta skräm upp folk i onödan, mycket det du proklamerar som levandes farligt är inte så himla stort, varit i kontakt med experter på livsmedelsveket om just detta hur farligt eller inte farligt, dom skrämmer då inte levandes livet ur folk. Kontentan är väl dock att görs det på ett bra och säkert sätt så är det inte att jämföra med svarta döden direkt!!!  Så inte kan man dra slutsatsen som du påskiner att man dog tidigt av just konservering utfördes hemma!!! Sen såg vi ju i somras att inte fasen är den industriella hanteringen mindre farlig heller, då fick ju en stackare botulism!!! Så hur farao ska man förhålla sig för att inte bli förgiftad och då i förtid av att ta vara på och hushålla?? Enbart frysa allt, tveksamt om det är 100 säkert!! Vem vet. O andra sidan fan vet man kan ju bli överkörd i morron av köttbilen!! ;)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Håning skrivet 26 sep-13 kl 02:49
Läser du ine din ena länk så står det att tack vare salmonella utbrottet så kom bullens pilsner korv till .       EfterspelSlakteriindustrin drabbades av en djup förtroendekris och konsumenterna ratade många köttprodukter tiden efter utbrottet. För att återskapa kundförtroendet satsade branschen på en garanterat salmonellafri helkonserv och lät den samtida filmkändisen och kocken (Erik "Bullen" Berglund) låna både ansikte och förtroendeingivande namn till produkten – Bullens pilsnerkorv. Saxat från Wikipedia.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Gilbert skrivet 30 okt-13 kl 17:57
Olika konserveringsmedel har klart påverkat människans hälsa positivt, där har Kurt helt rätt.
Men hur dödligheten såg ut med salt, skämd mat och bakterier vet säkert ingen exakt, det finns teorier med jämförelser i nutid (modern tid) där det nu finns en vetenskap.
Man kan klaga på många E-nummer men kanske inte de som berör konservering, dessa har säkert påverkat vår medellivslängd.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Pilosella skrivet 30 okt-13 kl 19:17
Jag var med i köket då mamma kokade in konserver när jag var liten. Det var mest fruktkonserver då. Hon kokte i en stor kastrull med insattshylla som kunde sänka ner eller lyfta upp alla burkar samtidigt. Allt lagrades i källaren som hade stenade väggar och jordgolv och var sval men inte kall. Där lagrades även färska äpplen och potatis. Vi blev aldrig sjuka av maten. Hon gjorde även gele av vinbär och rönnbär dessa burkar stängdes med parafin. Ibland blev det en liten luftbubbla under parafinet då möglade gelen. Sådan gele slängdes givetvis.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: mmeo skrivet 30 okt-13 kl 19:30
Kan någon rätta mig om jag har fel. Visst borde det vara ok så länge man bara kokar in saker som sen upphettas före servering? Eller missar jag något? Alltså exempelvis inte bönor att ha direkt i salladen, men grytbitar som kokas upp igen i en gryta.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: christelle skrivet 30 okt-13 kl 19:41
Här finns svar >>> http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/ (http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/botulism/)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: mmeo skrivet 30 okt-13 kl 20:09
Tack Christelle. Då ska jag nog våga mig på att konservera lite mer än äpplemos.

"Allmänt förebyggande åtgärder
Profylaxen måste bygga på:
*adekvat konserveringsmetodik (se ovan),
*kokning av hemkonserverade grönsaker i mer än tre minuter
*låg förvaringstemperatur och inte för lång "bäst före tid" för rökt lax och liknande produkter"
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 07 nov-13 kl 16:07
Kocken Magnus Nilsson (Fäviken Magasinet) är en av få kockar som också har bra koll på livsmedelshygien, han har därför också bra råd när det gäller konservering i sin bok "Fäviken"
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Gilbert skrivet 08 nov-13 kl 19:30
Finns det några typ provstickor etc man kan använda för att se om mat som tillagats och förvarats på ett speciellt sätt fått problem?
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Gilbert skrivet 08 nov-13 kl 19:43
Här finns info som jag tyckte om att läsa.
http://www.eldrimner.com/core/files/syrning%20och%20torkning%20Lennart%20Pranter.pdf (http://www.eldrimner.com/core/files/syrning%20och%20torkning%20Lennart%20Pranter.pdf)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 09 nov-13 kl 05:17
Finns det några typ provstickor etc man kan använda för att se om mat som tillagats och förvarats på ett speciellt sätt fått problem?

Nej, det enda säkra sättet att påvisa aktivt botulinumtoxin är att mata möss och se om de får "rätt" symtom eller dör! Inte ens antikroppar fungerar säkert för att påvisa toxin, eftersom det inte visar om ev. toxin är aktivt eller ej.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Håning skrivet 09 nov-13 kl 05:58
Det viktigaste tror ja är att hälla på varma i burkarna samt att inte konservera för kort tid för att få till det riktigt . Ja prova ett par burkar morötter att bara konservera i 15 minuter vart inge bra .Så ja följer nu mera slaviskt Petter B variant 1timma för grönsaker 2 för kött  . Och det har fungera hittills  :) Eller finns det annan variant som fungerar ?
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 22 nov-13 kl 22:51
Mycket spännande det här med botulism.
Kanske inte direkt då att få det men hur man undviker det.

Amerikanska myndigheter (Universitet) rekommenderar (stipulerar är kanske snarare ordet) att man tryckkokar köttkonserver vid 11 psi i 90 minuter.
Om jag nu fattat det hela korrekt innebär det en temperatur på 116 grader.

Den enda svenska källan jag hittar via internet är (förutom Petters artikel) http://www.vinochgastronomi.se/i-koket/konservera-mera- (http://www.vinochgastronomi.se/i-koket/konservera-mera-)–-charkuterier-pa-burk/
Länken är rätt självförklarande men den handlar om att göra pate på konservglas rätt och slätt.
Där står följande:
8<..........................
För att vara på den säkra sidan lät vi därför SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, att räkna på tillagningstider och köttvolym. SIK är ett industriforskningsinstitut för livsmedelsbranschen. Där finns bland annat experter på mikrobiologi och processhygien. Vid en viss angiven temperatur vet man hur lång tid det krävs för att helt bli av med skadliga bakterier, framförallt sporer från botulinum. I det här fallet 100 grader. Enligt SIK uträkningar är 3 timmar tillräckligt för få en riskfri produkt. Vi har använt små burkar på 200ml.
8<.........................

De amerikanska rekommendationerna leder till slutsatsen som också är föreslagen i texten ovan att förintande av sporerna är likväl tid som temperaturberoende.
Någon som har mer fakta att delge, samt kan bekräfta eller förkasta mina slutsatser?


Kan passa på att komma med några löst relaterade reflektioner:
Jag gör gärna leverpastej men tycker inte riktigt om smaken som blir när den är ugnsbakad, fryst (åtminstone hemmagjord) leverpastej blir väldigt grynig och inte så trevlig helt enkelt.
Jag provade att koka leverpastejsmet i konservglas (med skruvlock förvisso) och tre timmars koktid fungerade bra och blev gott.
Konsistensen blev bra och den ändrar sig förstås inte i burken, möjligtvis kan noteras att den skar sig lite men så använde jag då kindkött tillsammans med levern vilket är det fetaste köttet som finns på grisen.
Vissa matvaror kan kanske inte kokas i tre timmar och behålla sin (förväntade) konsistens, när det kommer till kött finns det många olika bitar att välja på så det borde ju ge sig om man bara väljer rätt. Kokar för övrigt oxkind, dock inte i konserv, samtidigt som jag skriver detta och den tar 4-6 timmar på sig så...
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 30 nov-13 kl 23:15
Vattenbadär inte lika säkert som tryckkokaren . Det står ofta i äldre svenska böcker att man ska koka burkarna en andra gång efter en eller ett par dagar , och det ska då ta sporerna som fått mogna till bakterier mellan dessa båda kokningar . Bakterien är lättare att döda än sporerna som klarar både värme och kyla .

När du tryckkokar så gör det högre trycket att värmen når över den temp som sporerna klarar därav de kortare koktiderna .

Vätskan i maten blir bara 100 grader hur du än kokar om du inte höjer trycket , så i vattenbad kan fler bakterier samt sporerna klarar sig
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Edgar skrivet 08 dec-13 kl 23:16
Läser med nöje Ulf Ellerviks utmärkta bok Ond Kemi. Handlar om gifter, lukter mm.

Botulinumtoxinet är förmodligen det starkaste gift som är känt. Runt ett mikrogram kan döda en människa. (ett miljondels gram). I princip räcker det med 10 gram för att avdagataga hela svenska befolkningen. Giftet är värmekänsligt, förstörs vid 60 grader. De flesta drabbade överlever numera, men lång vård i respirator och lång konvalescens behövs.

Udda är att det används som skönhetsmedel och injiceras. Botox är en förkortning av botulinumtoxin.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: torpjens skrivet 09 dec-13 kl 01:00
Har man tillgång till en tryckkonserveringsapparat är det lämpligt att läsa följande http://nchfp.uga.edu/publications/publications_usda.html (http://nchfp.uga.edu/publications/publications_usda.html) som länkar till USDAs guide för hemkonservering.


Botulinsporer överlever inte sur eller salt miljö men om man konserverar utan att det är surt eller salt bör (måste?) man använda tryckkonservering med förhöjd temperatur.


Ett par länkar jag hittade:
Det påstås (bl.a. i källorna jag länkar till) att det går att koka bort giftet. Så om man känner sig minsta tveksam så är 10 minuters kokning (om det är så små bitar att det blir genomvarmt) ett sätt att få bort ev. gift. Svårigheterna med botulism är väl orsaken till att vi har en tradition av sura och salta inläggningar.


/Torpjens
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 09 dec-13 kl 09:06
Svårigheterna med botulism är väl orsaken till att vi har en tradition av sura och salta inläggningar.


/Torpjens

Och att gamlingarna som aldrig kastar mat steker på eller på annat sätt blandar i och värmer upp. Tur att det giftet inte beter sig som många andra gifter, alltså klarar sig när det väl bildats.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 13 dec-13 kl 03:07
Och att gamlingarna som aldrig kastar mat steker på eller på annat sätt blandar i och värmer upp. Tur att det giftet inte beter sig som många andra gifter, alltså klarar sig när det väl bildats.

Ja men hur vet man att det inte istället eller också vuxit Bacillus cereus där? Den är ju också sporbildare och den producerar ett helt värmestabilt toxin (det är inte ett protein).
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 13 dec-13 kl 03:13
......

Den enda svenska källan jag hittar via internet är (förutom Petters artikel) [url]http://www.vinochgastronomi.se/i-koket/konservera-mera-[/url] ([url]http://www.vinochgastronomi.se/i-koket/konservera-mera-[/url])–-charkuterier-pa-burk/
Länken är rätt självförklarande men den handlar om att göra pate på konservglas rätt och slätt.
Där står följande:
8<..........................
För att vara på den säkra sidan lät vi därför SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, att räkna på tillagningstider och köttvolym. SIK är ett industriforskningsinstitut för livsmedelsbranschen. Där finns bland annat experter på mikrobiologi och processhygien. Vid en viss angiven temperatur vet man hur lång tid det krävs för att helt bli av med skadliga bakterier, framförallt sporer från botulinum. I det här fallet 100 grader. Enligt SIK uträkningar är 3 timmar tillräckligt för få en riskfri produkt. Vi har använt små burkar på 200ml.
8<.........................

De amerikanska rekommendationerna leder till slutsatsen som också är föreslagen i texten ovan att förintande av sporerna är likväl tid som temperaturberoende.
Någon som har mer fakta att delge, samt kan bekräfta eller förkasta mina slutsatser?


......


Det enda helt säkra sättet att avdöda alla sporer är att autoklavera. Men livsmedelsindustrin kan i stället välja att göra en beräkning av hur man skall minska antalet sporer tillräckligt mycket för att de inte skall hinna växa tillbaka under varans hållbarhetstid så att de orsakar fara. Men sådana beräkningar bygger på att man gör likadant hela tiden. D v s man har alltid samma storlek på alla burkar, de hanteras alltid på samma sätt hela tiden, och de förses alla med samma hållbarhetstid och förvaras vid samma temperatur i butiken. Börjar man ändra på någon av dessa parametrar så måste man göra en ny beräkning!
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 13 dec-13 kl 09:02
Ja men hur vet man att det inte istället eller också vuxit Bacillus cereus där? Den är ju också sporbildare och den producerar ett helt värmestabilt toxin (det är inte ett protein).

Det vet de nog inte, men sommarsjuka såg de nog inte så allvarligt på. Det som inte dödar, härdar ;D (Stämmer givetvis inte alltid, men är ett vanligt synsätt)
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 01 okt-17 kl 17:34
Sammanfattning av hur diskussionen går i Tyskland: Firma Weck (konservering) -  som har ett fantastiskt bra rykte i Tyskland - rekommenderar bara vanlig vattenbadskonservering (i deras egen apparat) för kött och bönor, vilket är väldigt konstigt egentligen. Denna rekommendation följs av många hemkonserverare i Tyskland. Dock anser vissa att konserverna då bara duger som kylkonserv. En del tror att vanlig tryckkokare är snäppet bättre, men där går temperaturen bara upp till ca 116° beroende på apparat. Andra talar om tyndallisering, som varit uppe i den här tråden tidigare, d v s att konservera en gång till i vattenbad 100° efter ca 2 dagar. Det ska tydligen stå mycket matnyttigt i Amish Canning Cookbook, som jag såg fanns på Ad Libris. Själv är jag fortfarande tveksam till hemkonservering av kött. En sak som också framkom i diskussionen främst på Chefkoch.de är att det är viktigt att man jobbar på snabbt i någorlunda låg rumstemperatur medan man förbereder köttet för konservering. Vad gäller sterilisering av burkarna var det någon som nämnde att man ska låta dem ligga i ljummet vatten över natt före steriliseringen för att eventuella intorkade partiklar ska upplösas och inte bilda bakterier. Men vill man vara riktigt säker är det visst de amerikanska superapparaterna som gäller. Och de är både dyra och svåra att få tag på. Men ärligt talat, om man hemslaktar / jagar kanske det skulle vara värt att köpa en sådan. Någon variant såg jag på tyska Amazon, så de verkar ju finnas i Europa. I varje fall har ju livsmedelsindustrin tillgång till autoklaver eller vad de kallas.
Titel: SV: Artikel: Botulism
Skrivet av: kurt skrivet 01 okt-17 kl 17:51
Jag förstår ju visserligen inte hur det kan vara så intressant att konservera kött, men det är ju inget problem att köpa autoklav i Tyskland. Man kan säkert finna en begagnad också

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-autoklav/k0 (https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-autoklav/k0)


En fin beskrivning från Skottland

https://www.thevintagenews.com/2017/03/11/home-canned-duck-paste-introduced-scotland-to-the-horrors-of-botulism-in-1922/ (https://www.thevintagenews.com/2017/03/11/home-canned-duck-paste-introduced-scotland-to-the-horrors-of-botulism-in-1922/)

I EU är Italien en av de länder som har hög frekvens av botulism

http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2017.22.24.30550 (http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2017.22.24.30550)