Alternativ.nu

Djur => Getter => Utfodring av getter => Ämnet startat av: soulflow skrivet 23 jul-05 kl 14:35

Titel: kraftfoder = urinsten ??!!
Skrivet av: soulflow skrivet 23 jul-05 kl 14:35
hei *

var och kastrerade min lille bock lucifer härom dagen (hemskt). vetrinären berättade att man inte skall utfodra getter med kraftfoder etc. på grund av att de lätt får urinsten av det ?? är det så ? hon menade att det räcker väl med hö och vanligt bete och att man bara skall ge kraft åt dräktiga getter.

jenz *
Titel: Re:kraftfoder = urinsten ??!!
Skrivet av: Ronny skrivet 23 jul-05 kl 23:42
Jo, det stämmer nog. Det där med överutfodring är väl ett s.k. i-landsproblem. Inte var det bättre förr när maten inte räckte till vare sig folk eller få, men numera är som regel överutfodring ett större problem än svält, åtminstone i vårt land. Prova att ge din get mycket grönt som kvistar och grenar av olika träslag. det brukar de uppskatta både som mat och terapi.
Titel: Re:kraftfoder = urinsten ??!!
Skrivet av: Krusmynta skrivet 25 jul-05 kl 15:08
Instämmer.

Mina getter får bara pellets som "godis" dvs en liten näve att dela på, när jag ska locka hem dom etc.
Titel: Re:kraftfoder = urinsten ??!!
Skrivet av: Johannes skrivet 28 aug-05 kl 12:02
Vad jag hört om i detta hade med får att göra. Hos fåren är det en vanlig missuppfattning - även hos vetrinärer - att sten beror på fodret. Men hur som helst ska man ju inte överutfodra.

Getter är slybetare: Alltså är deras naturliga kost mest bark och löv från sly. Man ska inte ha getter i en hage utan tillgång till detta då blir djuren sjuka på endera sättet. Man kan ju naturligtvis gå och skära sly åt dem, men då får man göra det varje dag (röjkniv är ett underbart redskap).

Saltsten är viktigt och att ge dem lite mineralblandning är inte heller fel. rent vatten varenda dag.

När jag hade getter gjorde jag en kraftblandning på lusernpellets, korn- och havrekross. Basen var 50/50 lusern och kornkross, sen hade jag i ganska lite av havrekrosset. varje get fick ungefär en till en o en halv dl. sånt varje dag. När de gav mjölk fick de lite mer, men allt detta beror på hur bra ditt hö är, hur mycket sly de får os.v.

Mvh: Hampe/Johannes