Alternativ.nu

Hantverk => Keramik => Ämnet startat av: Märta Lindqvist skrivet 30 apr-20 kl 08:54

Titel: Brännugn utan startnyckel
Skrivet av: Märta Lindqvist skrivet 30 apr-20 kl 08:54
Hej!
Jag har precis fått hem min drömgrej, en Nabertherm keramikugn som stått knappt använd hos tidigare ägare. problemet är att de inte har koll på vart nyckeln till ugnen tagit vägen. varför ens ha en nyckel till en brännugn? Tänker att en strömbrytare kunde räcka.. Är man rädd att någon ska tjyvbränna i ens ugn? "Råka starta den"?
I alla fall så har vi kontaktat en återförsäljare som vill ha 1200 spänn för en nyckel de letat fram. Känns lite väl dyrt.. fast vi är ju i en situation där det är lätt att slanta upp bara för att snabbt få köra igång. (De har alltså kollat i en låda med gamla nycklar och hade kvar.. inget nygjort eller beställt)
konstruktionen ser ut att vara hyfsat enkel för en elkunnig att sätta en strömbrytare där nyckelhålet är.
Någon som har haft samma problem? kanske gjort samma sak? Eller har ni alla koll på den här lilla nyckeln jämt? :D
Hälsningar en nybörjare som vill sätta igång nu!
Titel: SV: Brännugn utan startnyckel
Skrivet av: torbjorn skrivet 30 apr-20 kl 10:06
Enklast är väl som sagt att sätta dit en vanlig strömbrytare istället för nyckelströmbrytaren.  Det är ju också möjligt att det är en rätt enkel nyckelströmbrytare där alla exemplar har samma nyckel eller där låset kanske t o m är så dåligt att det går att öppna med vilken glasspinne som helst. I så fall kan det gå att få tag i en nyckel billigt från någon elgrossist eller elektronikdistributör som säljer nyckelströmbrytare av aktuell sort/märke.
Några bilder på hur nyckelströmbrytaren ser ut (både utifrån och från baksidan av panelen) kan underlätta vidare rådgivning.
Titel: SV: Brännugn utan startnyckel
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 30 apr-20 kl 11:27

Hälsningar en nybörjare som vill sätta igång nu!

Det är då man slår in en skruvmejsel i låset och vrider om ;D

Sätt en strömbrytare där istället, eller koppla ihop sladdarna och sätt en strömbrytare på anslutningssladden. Men låt någon som är lite elkunnig fixa det så du inte får en stöt.