Alternativ.nu

Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Tångräkan skrivet 25 mar-20 kl 12:40

Titel: Färgväxter, vejde och reseda
Skrivet av: Tångräkan skrivet 25 mar-20 kl 12:40
Är det någon här som odlar färgreseda eller vejde? Vejde har jag hittat vild och försökt fröså men utan resultat. Färgreseda är enligt Esther Nielsen (Färga med växter från 1972) "..i det närmaste utrotad i Norden" medan den anses "sällsynt" i Bo Mossbergs Den nordiska floran. Råkar någon ha räddat och odla dessa växter och ha tillgång till frön? Jag köper gärna.
Titel: SV: Färgväxter, vejde och reseda
Skrivet av: Stengrim skrivet 25 mar-20 kl 14:51
Kan skicka vejde. Frön finns annars på Impecta och Exotic Garden.

Om nån har krapp är jag intresserad.
Titel: SV: Färgväxter, vejde och reseda
Skrivet av: Tångräkan skrivet 26 mar-20 kl 08:13
Tack för erbjudandet men vejde har jag tillgång till. Hur gör du när du sår dem? Jag plockar frön ute på en ö, funderar på om jag kan så hemma i trädgården då det inte lyckades på första försöket. Har du några tips? Alternativet är att så ute på sommarön. 
Titel: SV: Färgväxter, vejde och reseda
Skrivet av: Stengrim skrivet 26 mar-20 kl 08:44
Jag har både förodlat vejde i krukor i växthus och sått direkt på friland, har inte gjort något speciellt, det har bara kommit upp. Har odlat plantorna både i kruka och på friland, växer lite för bra i grönsakslandet så flyttar nu över plantor till trädgårdens skräphörn där dom får breda ut sig efter förmåga.
Titel: SV: Färgväxter, vejde och reseda
Skrivet av: Tångräkan skrivet 26 mar-20 kl 08:56
Har du anpassat jordmån på något sätt? De plantor jag har hittat växer direkt på sandstranden. Jag vill inte gräva upp hela plantor så jag ska göra ett försök till. Växthus lär de inte behöva här då de växer bra på så utsatta ställen.
Titel: SV: Färgväxter, vejde och reseda
Skrivet av: Stengrim skrivet 26 mar-20 kl 09:16
Jag har sått i vanlig köpejord, i växthus mest för att det är lättare att hålla koll på krukorna då. Det kommer upp lika bra på friland, har sått i grönsakslandet som är djupgrävt och gödslat.

Riihivilla har bra info om det mesta, tror det finns hur man odlar vejde också om man letar http://riihivilla.blogspot.com/. (http://riihivilla.blogspot.com/.)
Titel: SV: Färgväxter, vejde och reseda
Skrivet av: Tångräkan skrivet 26 mar-20 kl 09:22
Tack! Ska kolla, det!