Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: Carnoic skrivet 09 aug-19 kl 21:41

Titel: Återinsättning av kyckling
Skrivet av: Carnoic skrivet 09 aug-19 kl 21:41
Hej!

Har ett gäng kycklingar som nu är ungefär 6 veckor. För runt 1,5 vecka sedan  så upptäckte jag att en av de små hade blivit hackad på så den hade ett stort sår över nacken. Den sårade kycklingen separerades då från övriga flocken för att få chans att läka. Såret har nu fått en bra skorpa på sig, så vi hade en plan på att sätta ut den till övriga flocken nu ikväll. Fått råd om att sätta tjärsalva över sår som blivit pickade då det ska hindra andra att vara där (smak och ev lukt). Vi satte ut kycklingen nu efter att det lugnat sig i hönshuset men det tog bara ungefär 30 sekunder så sprang en av de andra kycklingarna fram och gav sig på såret. Så vi bröt i  och lyfte ut den skadade (Sårskorpan såg ännu intakt ut). Men nu är ju frågan hur vi bör gå vidare?
Ska vi vänta tills skorpan lossnat och ny hud kommit på plats? Ska vi smörja med något annat? Ska vi inte försöka sätta tillbaka på kvällstid?
Alla tips och erfarenheter uppskattas!
Titel: SV: Återinsättning av kyckling
Skrivet av: karsan skrivet 11 aug-19 kl 12:49
 Det är den som kommer ny till ett ställe som mest blir hackad på. Nykomlingar är lägst i rang.

Jag skulle vänta tills såret har läkt och sen prova att låta hackkycklingen och en av de mest fridsamma andra bo in sig i hönsgården själva.  Mens de övriga är tillfälligt i arrest någon annan stans. En vecka eller mer. Och sen flytta in hackbovarna en i taget med några dagars mellanrum. 

Alltid bra med gott om plats i hönsgården och saker att gömma sig bakom.  Kanske mat på flera ställen också.
Titel: SV: Återinsättning av kyckling
Skrivet av: Carnoic skrivet 13 aug-19 kl 13:16
Tack för tipset!