Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Kasal skrivet 20 jun-19 kl 19:37

Titel: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: Kasal skrivet 20 jun-19 kl 19:37
Går i funderingar på att försöka mig på flädervin/champagne och i många recept tipsar man om att använda PETflaskor, men många trådar jag läst har man haft problem att flaskor möglat. Har enbart haft med glasflaskor att göra då jag gjort annat vin, men de har jag i ugnen ett tag som steriliseringsmetod, hur gör man med PET? Lägger dem i det medel man har till plastdamejeannen eller har ni ngt mer naturvänligt sätt?  :)

Ni som provat detta tidigare, dela gärna med er av erfarenheterna
Titel: SV: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 20 jun-19 kl 20:13
Petflaskan funkar en aning dåligt i värme.. 
då återstår juh bara de kemiska varianterna. Som måste vara aggressiva.
Titel: SV: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 21 jun-19 kl 00:09
Akta dig för lutvarianten för PET bildar glykol då.
Titel: SV: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: Berberis skrivet 21 jun-19 kl 12:38
Jag använder samma metod för alla flaskor, både glasflaskor, damejeanner och plastflaskor.

1. Sköljer med vatten. (Skakar om extra ifall det är plastflaskor.)
2. Häller i varmt eller kallt vatten.
3. Tillsätter lite maskindiskmedel i varje flaska: högst ½kryddmått till en 75cl flaska. När jag tvättar damejeanner är det kallt vatten i dem och då löser jag upp maskindiskmedlet först i varmt och låter det kallna.
4. Låter stå en stund och borstar vid behov.
5. Sköljer utan och innan, mest på utsidan.
6. Sköljer klart med min flaskrensare, som ger en kraftig stråle.

Denna flaskrensare är en pryl. Den är kopplad med övergångar och snabbkoppling till en PEX-slang som sitter på vattenomkastaren. Jag kan lätt byta ut den mot ett duschhandtag. PEX-slang (ca 1 meter) för att en vanlig duschslang inte klarar trycket.

Denna metod kan verka lite krånglig, men den är mycket effektiv.

(Det finns säkert många fler bra metoder.)
Titel: SV: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: eribi skrivet 24 jun-19 kl 22:26
Använd steriliseringsmedel för hembryggning typ https://www.hembryggeriet.se/sanipro-rinse-1000ml-desinfektionsmedel
Titel: SV: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: torbjorn skrivet 25 jun-19 kl 07:39
Ett problem med PET-flaskor är att de brukar krympa om de har utsatts för värme. Jag har några 1 l-flaskor som inte rymmer mer än ca 0,85 l nuförtiden, efter att ha gått i diskmaskin några gånger. Det kan också hända att gängan för kapsylen tappar formen, så det inte går att få flaskan pålitligt tät.
Titel: SV: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: Berberis skrivet 26 jun-19 kl 18:56
När det gäller rengöringen av alla slags flaskor, är det viktigast att vara snabb, d.v.s. skölja ur så fort som möjligt, så att rester inte fastnar och växer till sig. PET-flaskor möglar inte själva, men kvarlämnade gamla rester kan göra det.

När jag häller varmt vatten i PET-flaskor, menar jag kroppstemperatur eller lite däröver. Det tål PET-flaskor gott och väl.

För kolsyrade drycker duger alla flaskor som tidigare innehållit just kolsyrade drycker (öl, läsk, bubbelvatten med mera). Däremot skulle jag inte våga använda de moderna juiceflaskorna av PET.

Jag har haft problem tidigare med små flaskor, där gängorna och kapsylerna ändrades av tillverkaren. I de nyare var gängorna lite kortare och kapsylerna lite mindre. När jag parade ihop fel, läckte det.
Till vänster 2 nyare och till höger 2 äldre flaskor.

Titel: SV: Sterilisera PETflaskor
Skrivet av: simon.arvestrand skrivet 26 jun-19 kl 19:09
Jag gör med varmt vatten och pbwhttps://www.hembryggeriet.se/pbw-rengoeringsmedel-450g?gclid=CjwKCAjwr8zoBRA0EiwANmvpYBTMKCPvCSn7eLaXoQw-fFASU8CZ4k7CY6r8qIjeLCHsGadcXQbtDhoCeMkQAvD_BwE (https://www.hembryggeriet.se/pbw-rengoeringsmedel-450g?gclid=CjwKCAjwr8zoBRA0EiwANmvpYBTMKCPvCSn7eLaXoQw-fFASU8CZ4k7CY6r8qIjeLCHsGadcXQbtDhoCeMkQAvD_BwE)

Sen innan påfyllnad av annat sköljer jag dom med saniclean https://shop.humle.se/utrustning/rengoring/desinfektion/star-san-473-ml-16-oz][url]https://shop.humle.se/utrustning/rengoring/desinfektion/star-san-473-ml-16-oz (http://[url)[/url]