Alternativ.nu

Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: skrot matte skrivet 02 jun-19 kl 09:40

Titel: Varm kompost!
Skrivet av: skrot matte skrivet 02 jun-19 kl 09:40
Har införskaffat en roterbar varm kompost! Försöker hitta hur den fungerar? Fyller den med matavfall, men ska man ska blanda i något mer? Hittat att man kan varva med spån eller strö när den blir blöt! Ska den placeras i skugga?
Titel: SV: Varm kompost!
Skrivet av: Berberis skrivet 04 jun-19 kl 19:08
En roterande kompost underlättar när du blandar. Annars är det precis samma tillvägagångssätt som för alla andra komposter. En skuggig plats är också bra.
Titel: SV: Varm kompost!
Skrivet av: kretslopp skrivet 05 jun-19 kl 08:54
Jo den ska placeras i skugga annars kommer den att lukta illa. Du behöver också ha en bädd under komposten son tar emot det lakvatten som rinner av tunnan. Där strör du med spån. Om du roterar tunnan flera varv vid påfyllning så går komposteringen igång och den blir varm. Jag har inte haft sådan kompost själv. Men vad jag hörde när jag  gick kompostkurs var att, det fungerade bäst för dom som samlade ihop sitt matavfall i en eller flera spannar, som dom sen fyllde i den tomma rotorkomposten. Dom roterade komposten gärna flera gånger under dagen. När den gått igång och blivit varm fick den stå i ett par tre dar innan den tömdes och materialet lades till efterkompostering där lägger du också lakvattenspånen. efter en eller ett par månader har du en färdig kompost att gödsla landen med.
Titel: SV: Varm kompost!
Skrivet av: Berberis skrivet 08 jun-19 kl 18:15
Ännu fler tips får du i webbplatsens handbok.
Här: http://handbok.alternativ.nu/Odling/Allmänt/Kompostering (http://handbok.alternativ.nu/Odling/Allmänt/Kompostering)
Titel: SV: Varm kompost!
Skrivet av: torbjorn skrivet 08 jun-19 kl 19:18
Skickade inte komposttunnans tillverkare med några instruktioner?