Alternativ.nu

Annonser => Kollektiv för självhushållare => Ämnet startat av: Johanna Felt skrivet 02 jun-19 kl 08:45

Titel: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 02 jun-19 kl 08:45
Hej, för tre år sedan köpte jag mer mark i drömmen av självhushåll.
Nu är det tre år som min självhushållnings-odling går ”rätt i dasset” ☹


Jag stått på och odlat massa grönsaker, kämpat med ogräs, också skött allt annat;
Ca 50 olika sorters bärbuskar; vita, röda, svarta vinbär, vin-hallon, rosa, vita och vanliga hallon, 4 olika amerikanska blåbär, 4 sorters krusbär (små gröna, stora gröna, röda och svartvinbärskrusbär), 2 sorters björnbär, björnbärs-hallon. Vita och svarta vindruvor. Goja-bär, havtorn, fläder, tranbär, 2 sorters kivi, fikon, jordgubbar och rabarber.


Ca 25 fruktträd; 6-7 sorters olika äppelträd, 3 sorters päronträd, plommonträd (Opal, Reine Claude, Violetta, små gula och någon mer som jag inte vet namnet på). Mullbärsträd, hasselträ (stora hasselnötter) 3 sorters bigarråträd (gul-röda, svarta, röda) Surkörsbär finns också. Planerat också ett stort växthus. (allt material till ett sådant finns)


Trädgården har också massa blomst, vit och gul jasmin, syren, kaprifol och massa annat…
Höns och kat finns och vill också ha bin, get och ankor, kanske gris…


Men så har jag INTE ENS TID TILL att skörda det som växer ☹


Är ensam om allt så allt jag får till är underhåll men inte ens tid till att ta vara på skörden.


Tidigare snickrade jag massa och utvecklade fastigheten. Jag har redan plockat fram timmerväggarna och resverket från 1909 i huset och alla hela väggar byggda av massiva granitblock på 1,5 m x 50 cm x 60 cm. Även massa, massa annan charm av gammal snickerikonst som jag har tagit fram och tagit vara på. Eldstäder i nästan varje rum, etc… en pool av massiva granitblock är nästan färdig…
Nu står också alla snickar-projekt helt stilla… och de antika möblerna ”väntar på” att någon får tid till de.


Jag är en kvinnlig snickarmästare och har massa idéer till förbättring av fastigheten, lite i stil som killen i TV4 programmet ”Uppfinnaren”. Ingen ”snickerifabrik” har jag här som han, nej men massa snickeriverktyg, maskiner och kunskap som ger exakt lika stora bygg och snickerikapaciteter.
Massa roliga projekt kan verkställas, varför inte en grotta, ett hus i ett träd, ett enormt växthus, mm…
Fortsätta och skapa drömbostaden.... Här finns all sorts byggmaterial i överflöd till att skapa allt detta. All sorts virke, till VVS, el, allt till förfogan och kan användas till bostaden eller massa kommande projekt. Huvudhuset har många möjligheter, den kan till exempel inredas till 3-4 lägenheter (bli upp till ca 300 kvm boyta) och uthuset kan inredas till 3 sovrum, kök-vardagsrum och bad. Det estetiska i all den gamla konstruktionskonsten är verkligen tillvaratagen. Allt detta utförandet kan användas till självförsörjning eller till ett helt eget bruk.


Samtidigt som boendet utvecklas till en känsla av ett paradis kan fastigheten också göras helt självhushållande. I planen finns bland annat solceller och vindkraft. Fastighetens alla dessa skapande-möjligheterna är så inspirerande och den andra stora inspirationskälla är trädgårdens ca 6 000 kvm som dröms att användas som i programmet ”Mandelmannens gård” men i mycket, mycket mindre skala.


Jag har nu kommit till insikt att alla dessa planer och drömmar går ”RÄTT I DASSET” som ensam om allt… Finns det någon här, en barnfamilj eller ensamstående förälder med barn, etc., etc., person/personer av natur och självhushållnings intresse som skulle vilja att delta?


I första hand som självförsörjande, om intresset finns också till andra projekt, det är ju också välkommet.


Belägenheten av fastigheten är i norra västra Götaland, nära hav och den norska gränsen. Inga synliga grannar men nära till köpcentra, mm. Åt söder, äng och norra sidan är skog. Det speciellt intressanta är att arbetsmöjligheterna utanför fastigheten i just detta området är mycket stora om man bara vill vara självförsörjande till endast eget bruk. Här är norskhandeln kraftigt stor och kustbelägenheten gör också området till en stor turistort. Jobb i Norge är lätt att få, 5 min till gränsen.


Fastighetens läge har stora potential och resurser som kan utveckla den till en dröm och ge den en framtid helt efter önskade intressen om man är flera. I första hand självförsörjning på mat och personliga välbehag. Nästa, varför inte en drömbostad och härliga projekt, gratis boende sen om man kan tjäna "någon slant" på projekten är ju det bara bra men först och främst kommer välbehaget 😊


Låter ett deltagande intressant för någon här inne? Känner ni någon ni kan tipsa?
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 02 jun-19 kl 08:56
Har nu fått av en vän allt utstyr till mjölkning av en ko så det kommer också att bli en Dexter ko (googla på rasen, en mininko) och en get :-)

Självförsörjningen må byggas upp, i dagsläge försörjer gården inte alla behov så något extrajobb eller en deltid tills vidare kan behövas. Tanken är att skapa en tillvaro som på "Mandelmannens gård" och leva i stil med de i programmet "Uppfinnaren". Är det en livsstil som ni brinner för och som passar? Den stora fördelen är att allt material finns. Fler och större boenden kan byggas upp. Möjligheterna är många via husets placering och bygg-och skapmöjligheterna är enorma.

Är inte här så ofta men sänd en e-mail adress och ett telefon nummer så att jag kan sända bilder och att vi kan få kontakt :-)
Titel: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 02 jun-19 kl 09:03
En fastighet vid Norska gräns på ca 6 000 kvm söker intresserade av självhushållning till att exploatera den.

Pensionärer, ensamstående föräldrar, person/personer av natur och självhushållnings intresse, etc.

Belägenhet. I norra västra Götaland, nära hav och den norska gränsen. Inga synliga grannar men nära till köpcentra, mm. Åt söder, äng och norra sidan är skog.

”Exploatera den” innebär, odla det man vill, ta vara på det som finns, bo på, kanske utveckla egna projekt,egen produkt/produkter, vara med och skapa drömbostaden, varför inte en pol, en grotta, ett trähus, ett enormt växthus, etc. Här finns all sorts byggmaterial i överflöd till att skapa allt detta. All sorts virke, till VVS, el, allt till förfogan och kan användas till massa kommande projekt. I dagsläge producerar fastigheten inget till försäljning så den behöver få hjälp med driftkostnaden, ca 5 000 kr/mån. Målet är att minimera summan eller helt utesluta den, alltså, ingen hyra utöver detta. Samtidigt som boendet skall ge känslan av ett paradis kan fastigheten också göras försörjande. I planen finns bland annat solceller och vindkraft, planen är att i alla fall fastigheten är helt självförsörjande. Inspirationen här är alla skapande-möjligheterna och den andra stora inspirationskälla är att använda trädgården i den stilen som i programmet ”Mandelmannens gård” men i mycket mindre skala.

Obs, ambitionen är till att skapa fram välbefinnande mål och inte till att få ut en så stor pängarvinst möjligt går. Med andra ord, fastigheten kan också bara användas till mat till eget bruk med egen ström och ha huvudinkomsten från annanstans.

Huvudhuset har många möjligheter, den kan till exempel inredas till 3-4 lägenheter (bli upp till ca 300 kvm boyta) och uthuset kan inredas till 3 sovrum, kök-vardagsrum och bad. Utförandet kan användas till självförsörjning eller eget bruk, lite i stil som i TV4 programmet ”Uppfinnaren”. Ingen ”snickerifabrik” här, nej men en snickeriverkstad kan erbjudas med lika stor snickerikapacitet av maskiner och kunskap. (Jag är en kvinnlig snickarmästare) Jag har redan plockat fram timmerväggarna och resverket från 1909 i huset och alla hela väggar byggda av massiva granitblock på 1,5 m x 50 cm x 60 cm. Även massa, massa annan charm av gammal snickerikonst som jag har tagit fram och tagit vara på. Eldstäder i nästan varje rum, etc… Antika möbler ”väntar på” att någon får tid till de. Allt detta är till eget "välbehag".

Här finns det redan ca 50 olika sorters bärbuskar; vita, röda, svarta vinbär, vin-hallon, rosa, vita och vanliga hallon, 4 olika amerikanska blåbär, 4 sorters krusbär (små gröna, stora gröna, röda och svartvinbärskrusbär), 2 sorters björnbär, björnbärs-hallon. Vita och svarta vindruvor. Goja-bär, havtorn, fläder, tranbär, 2 sorters kivi, fikon, jordgubbar och rabarber.

Ca 25 fruktträd; 6-7 sorters olika äppelträd, 3 sorters päronträd, plommonträd (Opal, Reine Claude, Violetta, små gula och någon mer som jag inte vet namnet på). Mullbärsträd, hasselträ (stora hasselnötter) 3 sorters bigarråträd (gul-röda, svarta, röda) Surkörsbär finns också. Mark till grönsaksodling är det massor av och plats till ett stort växthus. (allt material till ett sådant finns)

Trädgården har också massa blomst, vit och gul jasmin, syren, kaprifol och massa annat…
Höns och kat finns, i planen finns get och ankor, kanske gris.

Arbetsmöjligheterna utanför fastigheten är mycket stora då Norskhandeln är kraftigt stor. Kustbelägenheten gör också området till en stor turistort.

Fastighetens läge har stora potential och dens framtid är att utveckla efter intresset. Här är det huvudsakliga målet att skapa mot personliga välbehag och "kos" som det heter i Norge 😊 egen mat i första hand, nästa, gratis boende sen om man kan tjäna "någon slant" är ju det bra men inte på bekostnad av välbehaget 😊

Någon intresserad? Känner ni någon ni kan tipsa?
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 02 jun-19 kl 09:05
Har nu fått av en vän allt utstyr till mjölkning av en ko så det kommer också att bli en Dexter ko (googla på rasen, en mininko) och en get :-)
Självförsörjningen må byggas upp, i dagsläge försörjer gården inte alla behov så något extrajobb eller en deltid tills vidare kan behövas. Tanken är att skapa en tillvaro som på "Mandelmannens gård" och leva i stil med de i programmet "Uppfinnaren". Är det en livsstil som ni brinner för och som passar? Den stora fördelen är att allt material finns. Möjligheterna är många via husets placering och bygg-och skapmöjligheterna är enorma.
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: IdaEvelina skrivet 10 jul-19 kl 10:36
Hej Johanna! Låter som ett helt fantastiskt ställe du har där! Hur är förbindelser med buss o tåg? Vill du skicka bild på boendet? Jag har precis gått klart en trädgårdsutbildning så alla bärbuskar o fruktträd lät som himmelriket för mig, jag vill också jobba mot en självhushållande livsstil och lite som mandelmans som du nämnde. Om det finns bra förbindelser kommer jag gärna och hjälper till! Vad skulle hyra ligga på?
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 22 jul-19 kl 07:41
Hej, tack för ditt intresse, säns dina kontaktuppgifter (mail o tel nr) på pm så kan jag sända dig bilder o vi kan pratas vid. Kollektiv trafik o bil finns. Häls. J
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 18 aug-19 kl 08:44
Sänd ett meddelande med en vanlig email o ett tel nr så kan bilder sändas och så kan vi pratas vid 😊
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 23 sep-19 kl 12:57
...hämtade hem en väv som väver 2 m brädd just här om dagen 😊
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 27 jan-20 kl 21:04
Hej, Just nu så händer det inte mycket på gården så jag är sällan här. Sänd ändå ett meddelande med era kontaktuppgifter, ett telefonnummer och en vanlig e-mail. Skriv också några rader om er själva. Ju med desto trevligare. Hör av mig så snart som jag har läst det. Hör ni inget så har jag inte sett meddelandet. Svarar alla. Häls. J
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 03 mar-20 kl 20:47
Hej Rickard
tack för trevliga rader och intresset, skall ringa när jag får möjlighet. Skriv gärna lite mer om dig på PM. Vart du bor just nu och om till exempel dina framtidsplaner i Norge, etc. Häls. J
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Elin Andersson skrivet 17 apr-20 kl 00:07
Hej! Detta låter helt fantastiskt! Då detta är postat för ett tag sedan undrar jag hur det går och om du fortfarande sker folk och hjälp? Jag är intresserad av att komma när mina studier är klara i början av juni. jag letar efter just något sånt här ! min mail är eliningridanderson@gmail.com för lättare kontakt kanske.
Hoppas vi hörs framöver!
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 16 aug-20 kl 08:11
Oj, ser att några har skrivit, skall se på mailen! Har inte varit inne här på länge!
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 17 okt-20 kl 10:35
Ni ovan som skriver, svara om ni är fortfarande intresserade. Nu efterlyses det vårdpersonal till ålderomsorgen i Norge, en o-utbildad kan lätt få en helgtjänst med nästan dubbelt betalt än i Sverige. 30 min till jobbet. Pyssla med självförsörjning i veckan o jobba var 3:e helg, kan det vara något för någon här?
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Sofia Hagegård skrivet 06 nov-20 kl 10:12
Hej Johanna,

Tycker det verkar toppen att bo där du bor, jobba 2-3 dagar i veckan max och ta hand om gård och djur resten, precis så skulle jag vilja ha det. Skulle vi kunna höras på mail och telefon istället för här? Tänker att det går snabbare bara. Maila gärna på sofiahagegard@yahoo.com om du vill =) Ha en riktigt fin dag!
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 11 nov-20 kl 16:16
Ok 👍
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 15 nov-20 kl 10:09
Ni som är intreserade, sänd då ett meddelande med en vanlig email o ett tel nr så kan bilder sändas och så kan vi pratas vid 😊 (svarar så fort som jag har sätt pm)
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 17 nov-20 kl 16:42
Målet är också att så småningom också bli offgrid
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: torpjens skrivet 20 nov-20 kl 17:24
 (:)  Slagit ihop två väldigt lika trådar. /Torpjens
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Johanna Felt skrivet 23 nov-20 kl 08:53
Det är inte alls säkert att de som läsär om eco projekt läser här på självhushåll så därför kan det hända att folk skriver på 2 platser. Det du gjorde var då inte så bra. Diskussionerna där är nu helt borta?
Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: kervennic skrivet 18 apr-21 kl 14:04
Hej,

Jag bor i Frankrike men min svensk sambo vill flytta tillbaka med barn (och mij). Jag syslar haer med "sjalvhyssalning" och overleva utan att bli alltfor beroende av destruktiv slavarbetet.
Jag tror att du skulle laegga nagra bilder  (men kan goera det pa alternativ) . Finns det mojligheten att kopa mark i naerheten och vad aer genomsnitt pris for skog och jordbruksmark ?
Har det bra.


Titel: SV: Fastighet vid Norska gräns, 6000 kvm söker intresserade av självhushållning
Skrivet av: Wes Jr skrivet 05 maj-21 kl 18:12
Jag har PMat den igen och igen nu