Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: Harriet S skrivet 30 mar-19 kl 12:40

Titel: Ko och får
Skrivet av: Harriet S skrivet 30 mar-19 kl 12:40
Har någon här kor/kalvar och får tillsammans?  Fungerar det i så fall bra? Jag har en dröm om en hushållsko såsmåningom,  den vill inte gå över!,(Mandelmannsyndromet!)  och tänker att det vore så praktiskt om den redan som nyköpt kalv kunde leva ihop och växa upp med fårskocken.  Men kanske det är en orealistisk tanke?
Titel: SV: Ko och får
Skrivet av: kentaur47 skrivet 01 apr-19 kl 09:22
Jag har två fjällkvigor i hop med fårflocken. Hästar, kor och får i samma hage. Funkar hur bra som helst. Tror dock att du måste ha en s.k artfrände till din kossa.  Med vänlig hälsning, Anette
Titel: SV: Ko och får
Skrivet av: Granträskarn skrivet 01 apr-19 kl 11:05
En ko funkar dåligt med får. Har testat ett par gånger men ingen höjdare. Tror som förgående talare att man måste ha minst två av samma art ihop med andra djurslag.
Titel: SV: Ko och får
Skrivet av: Harriet S skrivet 01 apr-19 kl 21:06
Tack för era svar.
Titel: SV: Ko och får
Skrivet av: skräptanten skrivet 02 apr-19 kl 10:53
Att en ko ska ha (minst) en artfrände är ett lagkrav, så det är inte förhandlingsbart. Det gäller f ö de flesta lantbruksdjur, det är inte tillåtet att ha ett ensamt får heller.
Djur av olika arter har som regel inte något större utbyte av varandras sällskap, eftersom de är alltför olika. Däremot är det en fördel att växelbeta med olika djurslag, både eftersom det ger bättre utnyttjande av betesmarken och dessutom minskar parasittrycket. Kor och får har inte samma inälvsparasiter.

Vill bara höja ett varningens finger för en, visserligen ovanlig men ändock, sjukdom som drabbar nötkreatur och där fåren är smittspridare; elakartad katarralfeber:
https://www.sva.se/djurhalsa/notkreatur/endemiska-sjukdomar-notkreatur/elakartad-katarralfeber-notkreatur (https://www.sva.se/djurhalsa/notkreatur/endemiska-sjukdomar-notkreatur/elakartad-katarralfeber-notkreatur)
Som sagt, det är sällsynt, men det är bra att känna till risken.
Titel: SV: Ko och får
Skrivet av: Kalla skrivet 03 jul-20 kl 12:43
Har någon här kor/kalvar och får tillsammans?  Fungerar det i så fall bra?
Vi har två fjällkor/SKB och en handfull tackor med bagge, alla tillsammans
i samma hage. Funkar fint och är en bra kombo som sagts ovan.