Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: JohnA skrivet 06 jan-19 kl 18:56

Titel: Vilsen på inkoppling av kompressorn i frånluftsvärmepump
Skrivet av: JohnA skrivet 06 jan-19 kl 18:56
Jag har två gamla frånluftsvärmepumpar, Elektrostandard 440/480.... Det är över 20 år sedan jag mekade med dessa, och en gång i tiden hade jag pga mitt arbete bra koll på elsystemet i dem. Nu är jag helt vilsen, för motorkondensatorn till kompressorn är urkopplad på båda värmepumparna.

EDIT: Det gick med nöd och näppe att få loss kabelkåpan upptill på kompressorn och på denna finns några markeringar. Att det anslutna kablagets färger inte stämmer med inkopplingen av kondensatorn till ventilationsfläkten blev uppenbart när jag såg att brun ledning går till det termiska överhettnings-/överströmsskyddet. Jag antar detta kan betraktas som inkommande fasledning. Efter överströmsskyddet går ledningen vidare till ett stift på kompressorn märkt U (C). Svart ledning går direkt till ett stift märkt W (S) och blå ledning går till V (R).  Mätning mellan stiften ger 5 ohm mellan U (från överströmsskyddet) till V, 8 ohm mellan U och W (kan vara "M" också) och slutligen 13 ohm mellan W och V. Motorn har således två seriekopplade lindningar med gemensam punkt i stift U (C).

230 V fasledare ska rimligen kopplas till överströmsskyddet, nollan till W (S) eller V (R) och kondensatorn någonstans mellan dessa...

EDIT2: Vet inte hur man tar bort inlägg helt och hållet. Mitt problem närmar sig en lösning tack vare Youtube. Märkningarna på kabelkåpen betyder Run, Start och Common, vilket verkar stämma bra med hur ledningarna är anslutna på mina kompressorer, vilken dessutom är mycket lika den i videon: https://www.youtube.com/watch?v=k0p8v6wtVIE (https://www.youtube.com/watch?v=k0p8v6wtVIE)
Titel: SV: Vilsen på inkoppling av kompressorn i frånluftsvärmepump
Skrivet av: JohnA skrivet 06 jan-19 kl 20:59
Nu funkar det! -Båda kompressorerna bygger tryck och skapar värme/kyla. Snart har jag fungerande golvvärme! :)
Detta är inte första gången Youtube snabbt löst ett problem flera timmars googlande gått bet på. Störande bara att jag inte kom på att söka där först...