Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Sjukdomar och skador => Ämnet startat av: Askflicka skrivet 17 dec-18 kl 21:03

Titel: Ruggig, ”sittande” höna
Skrivet av: Askflicka skrivet 17 dec-18 kl 21:03
Hej! Har en höna som för några dagar sedan började bete sig konstigt. Hon är en fd värphöna som flyttat hem till oss med ett gäng andra, men hon är den enda som blivit sjuk.

Hon matvägrar, pickar lite på marken men äter liksom ingenting. Ruggar upp sig och står ofta upp och sover. Tyckt att hon varit lite svullen och röd om buken men kanske bara inbillar mig?
Hennes avföring är lös, slemmig och med gröna klumpar i.
Hon verkar även kall, men antar att det kan ha med matvägran att göra.

Har lyckats få i henne lite vatten, ägg och havregrädde varje kväll, men bara väldigt små mängder. Ibland har vi fått ”tvinga” med spruta för att hon vägrar helt.
Hon är dock pigg och sprättar runt, pickar osv ibland i korta stunder, men sedan sätter hon sig uppburrat och blundar igen.

VAD kan det bero på? Vi är så oroliga för henne, men även för ifall det är något som kan spridas till hela flocken!
Vi har funderat på både coccidos och äggledarinflammation eller liknande.
Kanske ska tillägga att hon inte värper, men det verkar alla ha slutat göra just nu. Är ju den perioden på året!

(Vi har även testat att ge metacam på order av väldigt okunnig veterinär, då vi redan hade det sedan innan. Det verkar inte ha hjälpt henne något dock)

Snälla hjälp oss hjälpa henne :(
Tack på förhand, och ber om ursäkt för det urlånga inlägget!
Titel: SV: Ruggig, ”sittande” höna
Skrivet av: Tännlappen skrivet 18 dec-18 kl 19:44
Miljöombyte är ju en stress som kan utlösa sjukdomar...Kanske även lite andra bakterier på det nya stället... Det du beskriver är nog ingen nyhet för dom flesta hönsägare...Tvångsmatning hade jag undvikit...Bara se till att hönan har tillgång till vatten och mat...Se även till att dom andra hönsen inte hackar på henne... Som sagt prognosen brukar inte vara så bra vid din beskrivning av symptomen...Bara se tiden an...Eventuellt lite rengöring i hönshuset om nu hönan stupar...Då efteråt...