Alternativ.nu

Övriga ämnen => Redskap, verktyg och maskiner => Ämnet startat av: ensamvarg_17 skrivet 04 maj-18 kl 20:59

Titel: Vilken olja i jordfräsen?
Skrivet av: ensamvarg_17 skrivet 04 maj-18 kl 20:59
Vad ska det vara för olja i en vinkelväxel på en gammal jordfräs? Det är en jordfräs från 80 talet och av märket toro garden tiller enligt bilden

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vilken olja i jordfräsen?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 05 maj-18 kl 00:46
Gissning är en typ sae 80 olja.
Titel: SV: Vilken olja i jordfräsen?
Skrivet av: torbjorn skrivet 05 maj-18 kl 08:11
Det finns också en del sådana vinkelväxlar som ska ha någon slags halvflytande kuggväxelfett.

När det gäller vanliga växellådsoljor SAE80 och liknande, så ska man se upp med att en del sådana har s k hypoidtillsatser. De brukar vara märkta GL4 eller GL5 , medan en olja som saknar sådana tillsatser heter GL1.
En sån där snäckväxel där både snäckskruv och hjul är av stål kräver hypoidtillsatser för att inte skära ihop. Men i synnerhet GL5 -oljans tillsatser angriper kopparlegeringar (brons, mässing mm), så om t ex snäckhjulet eller glidlagerbussningar i växeln är av sådana material, bör man hålla GL5-oljor borta från den.  GL4 är en kompromiss - har någotsånär bra hypoidegenskaper men angriper inte koppar alltför mycket. En del moderna oljor är märkta GL4/GL5 , de bör också kunna anses säkra att använda ihop med brons och mässing. Numera är nästan alla växellådsoljor av s k multigradetyp, så istället för en olja som förr hette SAE 80 använder man numera t ex 80W-90 eller 75W-90.

Säkrast är nog att kolla i instruktionsboken för fräsen vad det står där om smörjmedel. Om den inte finns kvar, så går den säkert att googla fram i och med att det är ett så pass vanligt märke som Toro. Förmodligen står någon form av produktnummer på en typskylt på maskinen, det kan vara bättre att googla på det än på namnet som kanske har hängt med i många år på helt olika maskiner.
Titel: SV: Vilken olja i jordfräsen?
Skrivet av: ensamvarg_17 skrivet 05 maj-18 kl 09:52
Handbok borta sedan MÅNGA år motorn utbytt och ingen typskyllt kvar heller det var därför jag ställde frågan här och sedan vet jag det där med fett och olja, jag har läst någonstans att man blandade olja och fett för att få rätt konsistens på smörjan.

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vilken olja i jordfräsen?
Skrivet av: Tännlappen skrivet 05 maj-18 kl 10:06
...På den här you tube videon byts det olja,ser ut att vara en vinkelväxel...Viftas med en liten oljeflaska en bit in i filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=YZ_A85Tj0u0 (https://www.youtube.com/watch?v=YZ_A85Tj0u0)
Titel: SV: Vilken olja i jordfräsen?
Skrivet av: torbjorn skrivet 05 maj-18 kl 22:15
Finns det kvar några rester av gammal smörja i vinkelväxeln? Och verkar det i så fall vara (eller ha varit) fett eller olja?
Ser det ut som om snäckhjulet är av brons eller är både det och skruven av stål?
Titel: SV: Vilken olja i jordfräsen?
Skrivet av: ensamvarg_17 skrivet 05 maj-18 kl 22:20
Har inte öppnat än me ska kolla det

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)