Alternativ.nu

Övriga ämnen => Örter => Odling och insamling => Ämnet startat av: Be skrivet 27 aug-17 kl 17:28

Titel: Pepparmynta visade sig vara grönmynta?!
Skrivet av: Be skrivet 27 aug-17 kl 17:28
Efter att jag flyttade för några år sedan och pepparmynteplantan jag tog med dog i ett alltför skuggigt läge drev jag upp ett par plantor från frön nu då jag har pallkragar på en solig plats. Men nu när de äntligen börjat ta sig efter att ha segat på hela den kalla sommaren, visade den sig vara (det jag alltid kallat) grönmynta! Döm om min besvikelse  :-X (särskilt som jag inte gillar grönmynta nåt särskilt.) Detta alltså från frön som sålts (ett av de stora, vanliga förförsäljningsmärkena) som pepparmynta mentha piperita. Detta är dessutom ANDRA gången det händer mig. Vad är det jag missat, vad borde man kolla efter för fröpåsen för att få den riktiga pepparmyntan?
Titel: SV: Pepparmynta visade sig vara grönmynta?!
Skrivet av: Berberis skrivet 27 aug-17 kl 18:46
Du har i alla fall inte gjort något fel. Jag tror att myntorna gärna korsar sig med varann. Säkrast är att köpa en planta av den rätta sorten. Sköter du om den, så kan du snart föröka den med sticklingar och utlöpare.
Titel: SV: Pepparmynta visade sig vara grönmynta?!
Skrivet av: Be skrivet 27 aug-17 kl 20:15
Ja tydligen så är det så – visste i och för sig att de ganska lätt korsar sig med varandra, men har tänkte att pepparmynta är någon av "grundvarianterna". Men det är tvärtom, tydligen är den en korsning som oftast är steril! Så den förökar sig egentligen bara vegetativt... Hur i friden man då kan sälja frön som piperita vet jag inte, men får ta och köpa en färdig planta nästa gång! (Eller sno åt mig en stickling :) )
Titel: SV: Pepparmynta visade sig vara grönmynta?!
Skrivet av: Bianca Castafiore skrivet 26 apr-18 kl 17:49
Detta var intressant jag har just fått hem frön från pepparmynta...

Den är dock mycket enkel att föröka vegetativt.
(Det har jag själv provat)

Titel: SV: Pepparmynta visade sig vara grönmynta?!
Skrivet av: Brukspatronen skrivet 26 apr-18 kl 19:47
Ja, ska mynta hållas sortren måste den förökas vegetativt.