Alternativ.nu

Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Leiris skrivet 09 aug-17 kl 16:34

Titel: Fröblandning för bete?
Skrivet av: Leiris skrivet 09 aug-17 kl 16:34
Jag ska så om en gammal igenväxt åker/vall där ogräs (ffa. älggräs och brännässlor) fått fritt spelrum under 10-15 år. Det är ingen egentlig grässvål att tala om mer än fläckvis. Jag har haft mina hästar där som betat ner hårt och nu nyligen harvat ytan med häst. Det har gått hyfsat bra att slita och dra i ogräset och inbillar mig att det inte behöver plöjas. Vad tror ni? Går det att så in enbart efter harvningen? Vilken fröblandning ska jag ha om jag i första hand är intresserad av ett bra bete till får och häst? Tänker mig att jag kommer att köpa in vinterfoder framöver. Ena hästen har fångkänning så det får inte bli för kraftigt bete för hennes del. Kan man så genom att "slänga ut" frön manuellt och välta efter? Jag är inte ute efter det "perfekta" slutresultatet...
 Tacksam för alla synpunkter!
Titel: SV: Fröblandning för bete?
Skrivet av: Tjalve skrivet 10 aug-17 kl 08:57
Går gör det säkert men resultatet blir nog inte så bra. En så gammal vall borde plöjas och bearbetas riktigt. Känns lite väl lätt att bara harva med häst. Visst kan man kasta ut fröerna och välta så de får kontakt med jorden. Kasta ut ca 20 kg vallfrö per hektar. Köp en fröblandningen som inte innehåller klöver med tanke på hästen. Finns på Granngården eller andra lantbruksbutiker.
Titel: SV: Fröblandning för bete?
Skrivet av: teinarsson skrivet 10 aug-17 kl 09:43
Du kan nog få mer kvalificerade svar om du lägger upp bilder på hur åkern ser ut efter harvningen. Är jorden helt blottad som efter plöjning och harvning eller har du bara dragit upp lite ogräs och rispat lite i jorden?

Hur mycket energi och pengar du bör lägga på sådden beror förstås också på vad du tänker att du ska ha marken till. Om du ska ta vall eller ha det till riktigt bete bör du göra det hela ordentligt men om du tänker dig att det ska vara hästhagar där djuren går ute under dagen men får man i stallet morgon och kväll. Vi har ett par hektar av den senare typen av hästhagar. Där sådde vi in för hand i stubben och vältade. Blev inte särskilt bra till en början men efter att ha slagit ogräs med röjsåg i några år så är de nu helt ok hagar för det ändamålet. Ser trevliga ut och innehåller definitivt tillräckligt mycket mat för att inte behöva fodra hästarna under dagtid.
Titel: SV: Fröblandning för bete?
Skrivet av: Leiris skrivet 10 aug-17 kl 11:49
Bitvis är jorden helt blottad men finns också ställen som är hårdare där harven inte kommer ner ordentligt. En hel del rötter och stubbar, tror det blir svårt att plöja upp. Tycker dock att det mesta av ogräset är upprivet. Gick upp tidigt i morse och harvade över igen och upptäckte att ett gäng vildsvin varit där och hjälpt till! Snacka om symbios. Får sätta upp lite eltrådar innan sådden... Är det bra läge att så nu eller ska jag "harva på" och vänta till våren? Ska ta en bild o lägga upp när jag kommer hem från jobbet. Tack för ert engagemang.


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
Titel: SV: Fröblandning för bete?
Skrivet av: Tjalve skrivet 10 aug-17 kl 13:10
Jag tycker det är bäst att så vall på våren, blanda gärna in ettårsgräs i utsädet. Då kan du harva någon gång till för att få det jämt på hösten och dra upp allt grönt som börjar gro så försvinner mycket av ogräset.
Titel: SV: Fröblandning för bete?
Skrivet av: Leiris skrivet 12 aug-17 kl 10:23
Tror det får bli vårsådd med harvning några gånger när det börjar bli ogrästillväxt. Tack för råden.


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu