Alternativ.nu

Djur => Getter => Brunst, dräktighet & killning => Ämnet startat av: seko skrivet 02 maj-17 kl 09:45

Titel: Geten känner igen nyfödd killing
Skrivet av: seko skrivet 02 maj-17 kl 09:45
 kan det inte vara så att ni tvättat baken för tidigt och modern inte kände igen lukten och mutade bort den? Detta inte för att strö salt i såren eller annat, utan menas: rör aldrig den delen på nyfödda killingar och lamm!
Titel: SV: Geten känner igen nyfödd killing
Skrivet av: Trollmor skrivet 02 maj-17 kl 23:29
Nejdå, nog känner modern igen sin avkomma!  Och denna killing var inte bortstött utan svag.
Titel: SV: Geten känner igen nyfödd killing
Skrivet av: seko skrivet 03 maj-17 kl 00:27
På vad känner moder sin avkomma, geten sin killing, om inte på lukten där bak Trollmor? Hon kan till och med släppa fram killingen till juvern men hålla inne mjölken om hon inte känner igen lukten där bak. Men framför allt hur kan du veta så säkert när detta inte hände hemma hos dig?
Titel: SV: Geten känner igen nyfödd killing
Skrivet av: SussiloII skrivet 03 maj-17 kl 09:18
rör aldrig den delen på nyfödda killingar

Dvs rumpan. Det är viktigt eftersom geten identifierar sina nyfödda killingar bl.a. genom att nosa/slicka dem i baken. Getter och rådjur har en del gemensamt, t.ex. att parkera sina nyfödda på ett ställe och söka upp dem för att ge di. Identifieringen blir då mycket viktig.
Titel: SV: Geten känner igen nyfödd killing
Skrivet av: Trollmor skrivet 03 maj-17 kl 09:52
Får jag be moderator flytta denna debatt till en egen tråd?

  Den första halvtimmen efter förlossningen slickar modern killingen, och pratar med den.  Båda parter lär sig då att känna igen varandras lukt och röst.  Det spelar ingen roll var på killingens kropp geten sedan sniffar, lukten är identifierbar överallt.  Rösten är också unik.  Att modern ID-kollar den killing som vill åt juvret har rent ekonomiska orsaker!  Ingen mjölk åt främmande killingar!  Det brukar vara svårt för en främmande killing att stjäla mjölk, eftersom geten då inte precis står still!  Bästa chansen för mjölktjuvar brukar vara när alla mammorna är upptagna av nyserverat foder.  Då kommer "tjuvarna" rakt bakifrån.  Men när rätt killing kommer, så vänder den förtroendefullt baken till, för både ID-koll och vänligt nosande.

  Detta nosande kan vi härma när vi vill att en svag killing ska förstå att den ska suga ur nappen.
Titel: SV: Geten känner igen nyfödd killing
Skrivet av: seko skrivet 03 maj-17 kl 10:05
Jag förstår att du vet en del om getter Trollmor, det är inget tu tal om det. Jag påtalade en möjlig utgång för tragedin och hävdar fortfarande att det KAN varit så att man gått och kladdat i baken för tidigt. Och betonade en gammal regel som man inte får bryta emot, så varför ska debatten flyttas. Vore jag trådstartaren, som du uppenbarligen skyndar till försvar av någon anledning skulle jag träda fram och säga: Snälla Trollmor sluta med ditt trams du hjälper inte mig du river bara upp såren!